Jump to content

Japan in Colour: The Wonderful World of Albert Kahn (2009)


Recommended Posts

earlytwentiethcentury02.jpg

 

> Режисьор: Дейвид Окуефуна

> Държава: Япония / Великобритания (ВВС)

> Година: 2009

> Език: английски и японски (с английски дублаж)

> Субтитри: няма

> Продължителност: 59 мин.

 

> За филма: През 1908 г. френският банкер и филантроп Албер Кан решава да вложи част от личното си състояние в може би най-амбициозния проект в историята на фотографията. Убеден, че така ще допринесе за по-голямото разбирателство между народите, той създава наречения от него „Архив на планетата” и за целта наема цяла армия от фотографи, снабдява ги с най-модерната за онова време техника (за първите цветни снимки) и през следващите 20 години ги изпраща да снимат живота на местните жители в повече от 50 страни в света. Колекцията на Албер Кан се състои от 72 000 фотографии, които днес се съхраняват в музея му в Париж.

 

През 2009 г. ВВС прави поредица от 9 тематични филма с фотоси от тази колекция. Това е филмът, представящ трите фотографски експедиции в Япония (през 1908, 1912 и 1926 г.). Огромното политическо влияние на Албер Кан осигурява на фотографите му достъп до места, в които иначе не биха могли да снимат – императорските дворци, където правят портрети на членовете на императорското семейство. Но не по-малко любопитни са уловените в кадър обикновени хора на Япония – фермери, ученици, шинтоистки монаси, гейши, актьори от Кабуки, търговци на порцелан – пъстър калейдоскоп от образи от една интересна страна в също толкова интересния период на летящ преход от средновековието към модерните времена.

 

> Автор на описанието: nikomila

 

Link to comment
Share on other sites

Изгледах го и ми хареса. На мен лично ми беше интересно :) Снимките наистина си бяха добри и действително са ценен спомен за тогавашните времена:) Допадна ми, че предствиха не само на Албер Кан, ами представят и снимки на др,за да допълнят представата за Япония от началото на 20 век.

ето и някои от снимките :

jap4.jpg

b00jdvv1_640_360.jpg

edwardians_colour5_wt_l_1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Не точно във връзка с филма, по-скоро с колекцията "Архив на планетата" - фотографите на Албер Кан са направили две експедиции и в България, през 1913 и 1918 г., и Френският институт в София ще организира изложба със снимките от България, вероятно през април-май. Ще пиша, когато има повече информация за времето и мястото. Мисля, че ще е интересно да са види как сме изглеждали и ние по онова време. :)

Link to comment
Share on other sites

Ами в първите броеве на българското издание на "Nathional Geographic" бяха пуснали статии, излизали в началото на миналия век за нас, имаше и снимки, не можах да си позная града естествено. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...