Jump to content

Japan in Colour: The Wonderful World of Albert Kahn (2009)

Recommended Posts

earlytwentiethcentury02.jpg

> Режисьор: Дейвид Окуефуна

> Държава: Япония / Великобритания (ВВС)

> Година: 2009

> Език: английски и японски (с английски дублаж)

> Субтитри: няма

> Продължителност: 59 мин.

> За филма: През 1908 г. френският банкер и филантроп Албер Кан решава да вложи част от личното си състояние в може би най-амбициозния проект в историята на фотографията. Убеден, че така ще допринесе за по-голямото разбирателство между народите, той създава наречения от него „Архив на планетата” и за целта наема цяла армия от фотографи, снабдява ги с най-модерната за онова време техника (за първите цветни снимки) и през следващите 20 години ги изпраща да снимат живота на местните жители в повече от 50 страни в света. Колекцията на Албер Кан се състои от 72 000 фотографии, които днес се съхраняват в музея му в Париж.

През 2009 г. ВВС прави поредица от 9 тематични филма с фотоси от тази колекция. Това е филмът, представящ трите фотографски експедиции в Япония (през 1908, 1912 и 1926 г.). Огромното политическо влияние на Албер Кан осигурява на фотографите му достъп до места, в които иначе не биха могли да снимат – императорските дворци, където правят портрети на членовете на императорското семейство. Но не по-малко любопитни са уловените в кадър обикновени хора на Япония – фермери, ученици, шинтоистки монаси, гейши, актьори от Кабуки, търговци на порцелан – пъстър калейдоскоп от образи от една интересна страна в също толкова интересния период на летящ преход от средновековието към модерните времена.

> Автор на описанието: nikomila

Изгледах го и ми хареса. На мен лично ми беше интересно :) Снимките наистина си бяха добри и действително са ценен спомен за тогавашните времена:) Допадна ми, че предствиха не само на Албер Кан, ами представят и снимки на др,за да допълнят представата за Япония от началото на 20 век.

ето и някои от снимките :

jap4.jpg

b00jdvv1_640_360.jpg

edwardians_colour5_wt_l_1.jpg

Не точно във връзка с филма, по-скоро с колекцията "Архив на планетата" - фотографите на Албер Кан са направили две експедиции и в България, през 1913 и 1918 г., и Френският институт в София ще организира изложба със снимките от България, вероятно през април-май. Ще пиша, когато има повече информация за времето и мястото. Мисля, че ще е интересно да са види как сме изглеждали и ние по онова време. :)

Ами в първите броеве на българското издание на "Nathional Geographic" бяха пуснали статии, излизали в началото на миналия век за нас, имаше и снимки, не можах да си позная града естествено. :D