Jump to content

Форумно ходене на хижа


sinardin

Recommended Posts

След морското приключение се роди идеята и за форумна почивка сред планинския хлад, под примамващите сенки на дърветата. Кои са навити и биха дошли? Засега предложението е една в от двете хижи край Радомир, според бройката хора, които се съберем, понеже са изпитани от ireto_rs и спокойно може да се ходи с коли. Другите варианти за придвижване са с влак или автобус до Радомир и после или някой с кола (все ще има и такива) извозва пешаците, или те си правят малък поход до горе.

 

ПС. Походът е от 2-3 километра.

 

Е, как ви се струва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм много "за". С канг коментирахме варианта за х.Рай. Намира се в Стара планина, под вр. Ботев (най-високия ... в Стара планина). На 5-10 минути път е от най-високия водопад в България - Райското пръскало. Има и пещери - 3 от тях са просто ниши, в четвъртата се влиза пълзейки и вътре има нещо като водоад (ще се опитам днес да кача някакви снимки). На 20тина минути е местността Джандема - скалите са перпендикулярни. Има и 3 "купена" - върхове, подредени един след друг (от най-малкия, представляващ хълмче, до най-големия, който навлиза в Джандема). Ужасно красиво е. Пред хижата има голяма полянка, идеална за групови мероприятия. Отстрани имаше няколко маси с пейки. А голямото помещение беше с 12 двуетажни легла. Цените бяха нещо от сорта на 6 лв хранодена на човек.

Това по спомен от преди няколко години. Ще кача и снимки и ако остане като вариант ще звънна да питам хижаря (беззъб чичко, който прави най-добрата ракия, която съм пила) как стоят нещата.

 

Едит: забравих да кажа за предвижването. От Калофер нагоре има път за коли, но само до някъде. После си е пеш. Калофер - х.Рай се взема за 3 часа някъде по полегата пътечка :)

 

Едит2: малко "малки" снимки:

 

част от хижата и Райското пръскало в далечината:

21322832.jpg

хижата и част от масите и пейките отдесно:

42507653.jpg

Вижда се и полянката, подходяща за волейбол и война с водни пистолети.

Катерим вр. Ботев по Тарзановата пътека:

11118149.jpg

Станцията на върха (дават печатчета в туристическите книжки :) ):

47361396.jpg

Пак на върха, при хубаво време имало страхотна гледка:

49316512.jpg

Водопада В пещерата:

41991025.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toя път ще гледам и аз да се класирам. Нямам претенции за хижата, макар че колкото по-близо до София, толкова по-удобно tongue.gif. За предпочитане е пътят до самата хижа да не е 9 дена път с камили.

 

Дайте няк'ви ориентировъчни дати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста примамливо звучи,само дано да е септември.Иначе предполагам по-нататък ще излезе още инфо по въпроса,за да се знае все пак кога и къде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам средата или втората половина на септември, да кажем 18-ти и 19-ти, но и предходният и следващият уикенд също ме устройват. Предложението на Пам също не е лошо, изключая трите часа поход. Но да кажем, че ходенето по пещери и водопади ще остане за втория ден. :D

Инфо ще има, когато повече хора кажат кои дати са им свободни и до коя част на страната им се разхожда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен до х. Рай не можете да ме закарате... Пам явно никога не е ходила до там, но пътя е около 5 часа пеша. В началото се изкачва един вертикален склон около 30мин, после е по полегат терен без нито едно дърво да починеш на сянка. След това се влиза в една гора и там по една козя пътечка само нагоре в редичка по един и така часове наред... ако си намериш тояга да се набираш си късметлия. Иначе е едно от най- красивите места... природата е невероятна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм ходила .. всичко е фотошоп. Пътя на слизане към Калофер го взехме за 3 часа, абсолютно съм убедена. И това с раница повече от половината ми тегло и контузия на коляното. Но за полянките и т.н. не са ми чак толкова пресни спомените. За дати ми е все тая. Аз просто исках да предложа какво бяхме коментирали на бунгалата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да си кажа............ако няма път с кола до мястото .......не ме бройте.

Не мога да правя преходи по здравословни причини.

 

 

А и Пам................кой ще ти замъкне бирата до там съкровище :rofl:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм претенциозен, та ме пишете в списъка за там каквото се разберете. Навит съм и за това на Радомир и за Стара Планина. Щом ще е събота и неделя не вярвам да не съм свободен.

 

 

 

 

П.П. Налице е и варианта, хижата да е някъде долу, а ентусиастите да си ходят нагоре с топлата бира, раниците и т.н на разходка.  :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да дам малко инфо за хижите, които Сини спомена в поста си...

Едната е във Витоша и се казва Селимица. Лятото и направиха основен ремонт и е много хубава с вътрешни баня и тоалетна. Стайте са за 4 човека макс, като има и 2 и 3... но там могат да спят 20 маймуни

click-me.gifhttp://www.kladnica.com/story/528 /тази хижа не е над Радомир... намира се на 20км южно от софия посока Перник/

 

Другата хижа е хижа Орлите. Тя вече е над Радомир. Стайте са средно за 8 човека и побира към 45-50 човека. Има вътрешна тоалетна, но не и баня.

click-me.gifhttp://www.tourism-bg.net/hiji/123_2_hija_orlite.html

това са две хижи на които съм ходила с големи компание и е ставало купон. хижарите са готини и не правят проблеми.

 

Ще потърся и други хижи до които можем да стигнем с коли и да са с добри отзиви.

 

Пам и аз се контузих на Рай... но найстина това не преход за кашкавал туристи и мисля, че много от желаещите биха се отказали...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на лекции до 19-ти септември, така че ако събитието се организира след това - може да ме броите със сигурност.

Само да кажа, че съм като охлюв (нося си къщата на гърба) и ако ще има дълъг преход - трябва да намерите здрав момък да ми носи багажа. :28558:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм кекав турист и си ходя с покъщината ... докат мога да ходя :)

Радомир ми е много далече, макар че първата хижа ми хвана окото.

Ире, чакам другите предложения :)

И ако има хора, дето да са навити за повече от 2 дена, да казват предварително,

че после да не ни настанят пак в каравана :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм без претенции ............ където изберете.

Така че бройте и мен.

За датите 18 и 19 ........... точно тази събота и неделя почивам :)

(от къде разбрахте бе хора 28558.gif )

Идеално ме устройват.

 

Ще чакам повече инфо az.gif

ПП: Сини, Бързаче, Канг ............ ще нося

топката за волейбол ...... искам ви на първа линия bp.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз като цяло от 3 до 20-и-някой септември съм айляк, тъй че когато го решите. Само кажете предварително, че ме чака ходене и до Русе, а там засега нет нямам.

Зъб, за тебе не само за волейбола, ами и на фронта отивам на първа линия. ;) Нали си СМЧ. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се включа и аз. Идеята е страхотна. Цените, които варират между 4-6 лв (ако бъркам, извинете) идеално ме устройват. Имам въпрос обаче: Дали ще е удобно да си взема и детето, защото без него на планина аз няма да отида, независимо от всичко? Евентуално и мъжо, но той за сега е под въпрос.

Пиранке, ти ако идваш, ще взимаш ли Боби?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мойто идване на хижата е под много голям въпрос.......

Що се отнася до Боби, ако има на кого да го оствя........няма да го взимам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен идеята ми допада, но всичко зависи от датите...

Между другото сигурни ли сте, че информацията за тези хижи е актуална, защото в края на текста пишеш нещо съмнително с червени букви...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Радомир информацията е от първа ръка - тази на Ирето - и доколкото знам е съвсем прясна. :)

 

Хайде да уточним поне датите, та да могат хората, които трябва да си планират отпуската, да се съобразят с хижата. Предлагам да останат 17, 18, 19, 20 и 21 септември. Това са петък (вечерта), събота, неделя, понеделник и вторник. Така хващаме и туцка за два дни, пък така или иначе се видя, че времето все е малко да се видим както трябва. Разбира се, всеки ще пристигне когато му е удобно и ще остане за колкото време може. Въпросът е ще има ли поне няколко човека, които да останат до вторник. :)

 

Мястото предстои да се доуточни. Аз лично не държа да е до София, но честно казано предпочитам и да не е на 3-5 часа пеш от най-близкото населено място. :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...