Jump to content

Castle of Owls (1963)


Recommended Posts

spacer.png


Castle of Owls / Ninja hicho fukuro no shiro (1963)

Режисьор: Еичи Кудо
По романа на: Рьотаро Шиба
Година: 1963
Език: японски
Държава: Япония
IMDb: щрак

 

Свали с английски субтитри:  :click: 
Свали филма и английски субтитри


Резюме: След като Тойотоми Хедейоши спечелва властта, в Япония настава мир, който не се нрави нито на търговците, които печелят от войни, нито на останалите без работа воини. Загубил родителите си и сестра си в битките между клановете, нинджа шпионинът Джузо от клана Ига е назначен за убийството на новия владетел. За да изпълни мисията си, той трябва да победи свой познат, предал клана Ига за пари, както и да се справи с мистериозната Кохаги, която го изправя пред трудния избор - да изпълни задачата и да отмъсти за смъртта на семейството си или да започне нов живот с жена, която има нужда от изкупление толкова колкото и той.

Лично мнение: Заснет е изключително внимателно, с повече стрес върху драмата, отколкото върху екшъна, въпреки че има задоволително количество шурикени, катани и култови нинджа изпълнения. Атмосферата, интериорно и екстериорно, много ми допадна - мрачна, автентична и мм много красива - гори, дъждове, огради на крепости, покриви, стари японски зали; кинематографията по мое мнение е безупречна, особено ми харесваше позицията и движението на камерата, в комбинация с избраните локации и образа на нинджата се бяха получили страшно красиви кадри; персонажите бяха сравнително добре развити с интересни вътрешни и външни конфликти, Джузо например с натрапчивите мисли за живот извън сенките, които все отстъпваха на мисията, живота на безжалостен убиец и желанието за отмъщение; наглед баналната история беше представена приятно фино и немелодраматично, но да си призная, беше ми леко объркваща, на места не съвсем ясна и, може би заради това, не съвсем интересна, особено откъм детайли, кой от кой клан е, каква му е връзката с останалите и т.н., навярно ми липсваха предварителни исторически познания, пък и не различавах японците. Но все пак като цяло го разбрах. Или поне така си мисля. При всички положения - насладих му се.

Оказва се, че това е един от класическите нинджа филми, макар че е по-малко популярен от новата версия от 1999 г. След като го изгледах, прочетох интересна статия (на английски), сравняваща двете версии. Друга и трета статия с много хубави снимки от същия сайт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...