Jump to content
Sign in to follow this  
sulkton

Castle of Owls (1963)

Recommended Posts

castle_new.jpg
Castle of Owls / Ninja hicho fukuro no shiro (1963)

Режисьор: Еичи Кудо
По романа на: Рьотаро Шиба
Година: 1963
Език: японски
Държава: Япония
IMDb: щрак

 

Свали с английски субтитри:  :click: 
Свали филма и английски субтитри


Резюме: След като Тойотоми Хедейоши спечелва властта, в Япония настава мир, който не се нрави нито на търговците, които печелят от войни, нито на останалите без работа воини. Загубил родителите си и сестра си в битките между клановете, нинджа шпионинът Джузо от клана Ига е назначен за убийството на новия владетел. За да изпълни мисията си, той трябва да победи свой познат, предал клана Ига за пари, както и да се справи с мистериозната Кохаги, която го изправя пред трудния избор - да изпълни задачата и да отмъсти за смъртта на семейството си или да започне нов живот с жена, която има нужда от изкупление толкова колкото и той.

Лично мнение: Заснет е изключително внимателно, с повече стрес върху драмата, отколкото върху екшъна, въпреки че има задоволително количество шурикени, катани и култови нинджа изпълнения. Атмосферата, интериорно и екстериорно, много ми допадна - мрачна, автентична и мм много красива - гори, дъждове, огради на крепости, покриви, стари японски зали; кинематографията по мое мнение е безупречна, особено ми харесваше позицията и движението на камерата, в комбинация с избраните локации и образа на нинджата се бяха получили страшно красиви кадри; персонажите бяха сравнително добре развити с интересни вътрешни и външни конфликти, Джузо например с натрапчивите мисли за живот извън сенките, които все отстъпваха на мисията, живота на безжалостен убиец и желанието за отмъщение; наглед баналната история беше представена приятно фино и немелодраматично, но да си призная, беше ми леко объркваща, на места не съвсем ясна и, може би заради това, не съвсем интересна, особено откъм детайли, кой от кой клан е, каква му е връзката с останалите и т.н., навярно ми липсваха предварителни исторически познания, пък и не различавах японците. Но все пак като цяло го разбрах. Или поне така си мисля. При всички положения - насладих му се.

Оказва се, че това е един от класическите нинджа филми, макар че е по-малко популярен от новата версия от 1999 г. След като го изгледах, прочетох интересна статия (на английски), сравняваща двете версии. Друга и трета статия с много хубави снимки от същия сайт.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...