Jump to content

Краят дойде за on-line мангата!


endorian

Recommended Posts

Не знам как е по закон, но за мен лично нереден е всеки сайт, който ти предлага безплатно нещо, за което би трябвало по един или друг начин да платиш (защото в обикновените библиотеки все пак се плаща такса, която отива и за закупуването на нови книги и по един или друг начин допринася за развитието на книгоиздаването, или поне така се надявам). Възползвам се активно от торентите и всички други подобни източници и ще го правя докато ги има, защото нямам възможностите да си плащам за всичко, което искам, но това не означава, че бих седнала да протестирам срещу затварянето им или да виня хората, които искат да ги махнат. Ако си изкарвах прехраната от правенето на субтитри за сериали и печелех някакви пари от всеки свален от сайта ни превод, хич нямаше да ми е весело, ако някой ми плати един път и после пусне субтитрите за свободен достъп от всички, пък било то и с некомерсиална и благородна цел да даде възможност и на тези, които не могат да си платят, също да гледат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам нищо против да си плащам/закупувам нещата ако имам възможност(ако тук се въведе такса-ще потърся начин да я плащам разбира се ако е в границите на разумното{не 100 или 200лв}). Пробвах в крънчройл когато въведоха таксата и какво стана-това аниме не се разпространява във вашия регион :blink: . Да не говорим, че не ми харесва как се разпределят парите от приходите. Пример-не знам спомняте ли си контрольорите в СКГТ от преди няколко години;глоба за нередовен пътник-5лв, от тях 4лв остават за контрольора и 1лв отива за СКГТ. Какво излиза-дори да платя пак няма да получа това, което искам да чета/гледам, а парите ми ще отидат не при този, който реално го създава. Вярно, това си проблем м/у автори и издатели, но предпочитам ако има начин поне половината от парите да отиват при създателите и да имам достъп до нещата, които харесвам. Коментари от сорта, че бизнеса си е бизнес са излишни. Това си е лично мое мнение и си запазвам правото на лош вкус :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох по-голямата част от темата и ми отиде настроението. Не защото е дошъл краят за онлайн-мангата, а защото се дърляте за глупости. Аз пък напълно заставам зад думите на Iryoku. "Когато има желание, има и начин" - добре казано. Давам пример: Аз съм от малкото хора, които все още си купуват дискове с музика. За да е пълна картинката, тези дискове няма да ги намерите в нито един магазин, в който и да е град на страната. Единственият начин да се сдобиете с тях е от скалъпени мърчъндайз сергийки по концерти или с ходатайстване от приятели. Цените варират между 8 и 15 лв. Носили са ми дори български дискове от Русия, защото тиражът в България е бил изчерпан. Естествено не става лесно. Трябваше да говоря с 3-ма души, които от своя страна говориха с още 3-ма, да броя малко сухо за услугата и да си платя и самия диск. Излезе ми към 20 лв цялото удоволствие. Нито съм паралия, нито съм кой знае какъв "фен". Само че повечето българи биха се присмяли на нещо такова, защото са свикнали всичко да им е безплатно. После обаче ми се молят да им кихна някой лев да си купят тениска, защото са си нарушили бюджета с покупка на 2-3 ПВЦ-та Шуменско.

 

Както казват хората на село: "Ако искаш ядене, изработи си го. Ако не щеш, спичай гъз". С хейтърските коментари от предишната страница изглеждате по-скоро жалки, отколкото печени. Няма да цитирам имена, то е ясно за кои хора говоря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих искала да добавя още нещо, леко встрани от темата.

За мен е много просто. Когато наистина харесваш нещо, един от най-естествените начини да подкрепиш създателите му, е да им дадеш средства, за да могат да продължат да се развиват. Да, естествено, можеш да ги подкрепяш и по някакъв безпаричен начин, но паричния е най-ползотворен, просто защото обществото ни се движи в голяма степен от парите. Да не говорим, че покрай създателите са ангажирани още хора, които също трябва да оцеляват, та нещата стават още по-навързани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък това, което ме издразни реално е, че половината от хората, които ревнаха срещу забраната на бозавия Onemanga никога не са си мърдали пръста, за да потърсят манга шрез живота си. Имаха един готов, фрашкан с всякаква манга сайт, на всякакви групи, с всякакво качество и смятаха, че сичко е шест. Ама тоя сайт го имаше едва 4 години, ако не и по-малко и затова време успя само да ме отврати. Невъзможно е за един неазиатец да се сдобива с всичко, което чете освен ако не е милионер или не знае японски/корейски, заради невероятно по-високите цени. Съжалявам, ама томчетата ми One Piece(две на брой) ми струват колкото трите чисто нови албума, един от които всъшност е ДВД, които си поръчах и си платих по отделно за всеки шипинга. Blade of Immortal няма да го коментирам. и това са само нещата, които се продават чрез Artline, няма да коментирам поръчката колко е тегава, а и че изданията са с години назад. Ама пак ги дадох парите без много да му мисля. Тва е едно за колекцията, друго че искам да подкрепям автори, изпълнители и квото там се сетите и щом имам пари го правя. Но иначе бях за онлайн четенето, сканирането, превода.

Обаче преди да се яви тая мания с онлайн четенето как според многоуважаемите ми ревльовци четохме манга? Има прекрасни сайтове, които не са никак малко и никак трудни за намиране, в които редовно се качва манга(дори и по български тракери, Савата Бог да го поживи), а най-лесно е да се отиде на сайта на преводаческата група и да се намери линк там. ВИНАГИ има. Онлайн четенето верно беше най-лесно, но нито най-добрия, нито единствения вариант. Пиратството нема да спре, треа само някой да кликне два пъти повече с мишката и ше си намери всяко едно от търсените неща. В Интернет има ВСИЧКО, треа само некой да го потърси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ragnos, това към мен ли трябваше да бъде?

Колкото до сравнението, което направи - доста е далеч от темата, не мислиш ли? Дискове, ДВД-та и други "фен" базирани единични предмети могат спокойно да се считат, като редки обекти с колекционерса стойност. Да си поръчаш фигурка на Йода, лимитед-едишън арт-постер или рядък албум, който не можеш да намериш в ... Европа (примерно) си е едно нещо. Съвсем друго е обаче, когато става въпрос за поредица, която НЕ се състой от някакви си две-три части. Само трите големи манги (One Piece, Bleach, Naruto) имат общо над 150 издадени тома до момента. За да поръчаш само един трябва да платиш не по-малко от 25 лв./том (като няма да задълбавам, колко време ще пристига или колко мъки ще береш докато го поръчаш). "Когато има желание, има и начин" ? Сам каза, че не си паралия - е и аз съм също така далеч от това определение. Сметни моля те, колко трябва да дам само за тези три заглавия, за да наваксам с историята и ми кажи, какъв е начинът в случая? С мангата не става да поръчаш най-новият том и до там. Това е една навързана история. Все едно да почнеш сериал от края. Нито ще знаеш, кой кой е, нито за какво става дума. Независимо, колко албума си купуваш месечно, силно се съмнявам да изравняваш по сума томовете, които аз (примерно) трябва да си поръчвам всеки месец за 15-те заглавия, които следя.

Освен това напълно съм наясно и с това, как изцъклено те гледат хората, когато искаш да имаш нещо оригинално. Странно ми е защо си останал с впечатлението, че хората посещаващи този форум са от този тип измекяри на които не им пука и искат всичко на готово. Друго си е да си разопаковаш оригиналното CD и да си го пуснеш с кеф. Друго си е да изгледаш DVD с официални субтитри, без да накъсва и с бонус материали. Друго си е да разлистиш хартийката, да я пипнеш, да усетиш типичното ухание на на ново (мастило и печатница), с което си отраснал. Абе друго си е! За това и не е като да не съм се мъчил да си поръчвам колекционерски предмет (който предпочитам да не назовавам) тежащ не повече от 10 гр, в продължение на 4 години и накрая да са ми го донесли през няма такъв маршрут. Също така и 3 години съм търсил албум на малка японска група, като накрая си купих песните в дигитален формат, защото не успях да си го поръчам като CD, както исках. Да дам 20-30-40 лв. за подобно нещо веднъж в месеца за да си направ кефа и да не се занимавам повече след това си е напълно приемливо и за предпочитание. С мангата обаче не се ограничаваш до такава малка сума...

 

parab пък ми напомни за един друг, много интересен момент - "да подкрепим авторите". Супер! Аз съм с две ръце ЗА тази идея! Всеки идиот с капка разум също би подкрепил това. Защо? Ами защото ако има капка разум ще осъзнае, че подкрепата увеличава шанса да види повече от това, което харесва (било то манга, музика, сериали или филми). Всичко с малка аудитория бива прекратено - толкова е проста схемата. За това и е напълно логично да подкрепяме авторите за да не ни "резнат топлата вода". Само дето тук идва врътката... кого точно ще подкрепя аз, когато дам една много солидна сума пари (каквато реално нямам), при положение, че 3/4 от тези пари отиват за шипинг (дам продукта излиза на четворна цена само заради доставката), а от останалата 1/4 (реалната цена) се присваля точно определена сума за отпечатването (хартия, мастило, труд и т.н.) и останало се дели на три различни процента - един за англоезичният издател (който също трябва да печели все пак), един за японският издател (който е собственик на правата за разпространение и без неговото съгласие няма "книжна" манга на друг език) и накрая последното трето процентче отива при автора (последната дупка на кавала). И какво става, от всичко това единственият, който ще подрепя в случая май е банката от която после ще тегля кредит за да ... живея? Кажете ми има ли логика в това?!

 

Вчера четох една много интересна статийка, в сравнително голям чужд сайт, в която авторът беше направил едно обобщение на сайтовете за он-лайн платено четене и факта, че всеки от тях има минимален брой заглавия, като не включват нито едно голямо, настоящо, известно име. И най-интересното беше, че пак разни ми ти страни си взимали процент от това.... ...

................

Подготвя се в момента едни проект и ако го стартират успешно ще е супер. Става дума за OM сайта (OpenManga, а не OneManga), който за сега е само проект във фаза на разработка, базиран на идеята да се плаща за он-лайн манга, като парите ще отиват директно при автора без посредници. Ако това стане, то ще си плащам с кеф всеки месец за всичките 15-тина заглавия, които чета!... но да видим дали ще стане изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, много ме озадачават тея изказвания от хора, пред чийто поглед минават нелегално толкова азиатски филми и сериали. Да, нелегално, по логиката, която е заложена при онлайн мангите, непреведени и нелицензирани в САЩ, каквито са (бяха) тези в onemanga.

 

Рагнос, интересно ми е защо не си купуваш ДВД-та с азиатски филми и сериали - толкова е просто - плащаш 9$ и доставката и имаш перфектно двд. Ако не знаеш корейски/японски ги научаваш просто.

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еха, станах хейтър - и това защото написах какво мисля без да карам когото и да било друг да мисли като мен :rolleyes: . " Забавно"-подобно определение идва от някой, който би трябвало да следи за лични обиди и нападки :blink: . Когато спорът м/у мен и друг потребител започна да прехвърля общото и се превърна в диалог-просто го прехвърлих в ЛС. Сега какво ще последва-банване?

Относно този нов проект-дано стане. Ще се радвам да подкрепя авторите, а не "контрольорите". Затварянето на ОМ просто беше поводът, а не причината. Реакцията беше конкретно с/у удара върху онлайн мангата-не можете да отречете, че беше удобна в някои отношения. Заглавията които следя от една страна; от друга -проверявах новоизлезлите или пък стари, които са излезли когато още не бях и чувала за манга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ragnos, това към мен ли трябваше да бъде?

Да, най-вече към теб и към Sierra. Знаеш, че те уважавам за доста неща, но предишните ти няколко коментара просто ме подразниха. Същото се отнася и за Sierra. А ето че можеше просто да напишеш този последен пост в темата и да докажеш гледната си точка дори на мен (да, съгласих се) и да си спестим негативните емоции. Аз съм практичен човек и не обичам да споря, особено когато полза няма нито за мен, нито за теб или останалите - излишно хабене на енергия. :) Сега съжалявам, че те обидих.

 

debil4e, на твоята последна реакция й се вика "Гузен, негонен бяга". Изобщо не съм те слагал в кюпа. Това за "БАН-а" не мислиш ли, че се изтърка? Посочи ми поне един човек, който да съм баннал откакто съществува форума. Моля те.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Включвам се със закъснение в спора, не за да споря и дори отчасти да изразя позиция. Искаше ми се да споделя, че Артлайн са доста умряла работа. Ако имате кредитни карти (или поне един приятел с кредитна карта) можете лесно да поръчвате манга от bookdepository.com.

Засега съм адски доволна от bookdepository.com - безплатна доставка и без ДДС. Цената на едно томче примерно на Skip Beat (последно него поръчвах) ми излиза по около 5-6 Евро (тотал) и след около седмица отивам да си го прибера от пощата. Та... наистина, има ли желание има и начин.

 

А след голямата шумотевица си останаха доста пиратски източници. Вярно, OneManga беше удобно като място, но пък и в тази му роля не е лошо. Поддържам си списък с онгоинг заглавията, на които хвърлям око. А нещата, които наистина искам си ги поръчвам. И, което е странното, дори при създалия се шум не видях да са изчезвали от други източници, освен от OneManga.

 

Наличието на достъпни сканирани издания в интернет ми помага главно в едно отношение - да си избера какво наистина искам. И ми е нужно да знам какво искам, защото нямам неограничено пространство (както и неограничени ресурси, разбира се), и не искам да стрелям напосоки. От тази гледна точка съм За наличието им в онлайн пространството. Може би щеше да е по-добре, обаче, да се лимитира качването. Максимум до 3-ти или 4-ти том... Стига колкото да се отсеят нещата, които бихме чели в бъдеще. Нямаме и времето да следим всичко... Но, 10-тина евро си е поносима цена. Не е нужно да се изкупува всичко. Нямам и времето да чета всичко.

А удоволствието да четеш манга даже не мисля, че има нужда да се коментира. Който, като мен, се радва на визуалната част - стила, рисунките и всичко, наистина може да ги Види, а не да гледа размазани сканове и криво-ляво преведени реплики. Да не говорим за ограниченията на монитора и нуждата да се скролва ако е по-малък шрифта. Няма никаква база за сравнение. Надявам се, че в бъдеще ще стават още по-достъпни. Във Варна бяха открили някакъв голям магазин, в който имаше доста манга. Ориентировъчна цена за нормалните томове беше около 12-13 лева. Т.е. за колкото си ги поръчвам от Букдепозитори. Прилично. Дано просъществува и поразшири локациите си, защото от Варна ме дели сравнително голямо пространство, време и пътни разходи. Пък и май имаха само по-популярните заглавия, от които харесвам предимно Bleach и D. Gray-Man.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...