Jump to content

Краят дойде за on-line мангата!


endorian

Recommended Posts

От следващата седмица сайтовете за четене на манга он-лайн вече няма да ги има. Или поне големите такива де.

 

Сайта OneManga, който ползвам от както се помня обяви вчера официално, че от следващата седмица всичките манга, RAWS, сканове и прочие, които се хостват на него ще бъдат изтрити. Както сигурно се досещате става дума за натиск от страна на издателите, които още преди доста време се бяха обединили с/у качването на изданията им в интернет. В съобщението на сайта (OM) се казва, че създателите са решили да се съобразят с исканията (по-скоро заплахите) на японските издатели и за това са решили да изтрият 99% от съдържанието сайта (форума остава само). По мое мнение поне, едва ли съвест е причината особенно при положение, че не са единственият сайт, който затваря врати. MangaFox и над 20 други големи сайта също ще изтрият съдържанието си или ще бъдат затворени изцяло. Те последваха съдбата на MangaHelpers, които още миналият месец изтриха всичките Raws, сканове и английски преводи от библиотеката си.

 

Какво ще рече това? Ами вече няма да можем просто да влезем да си намерим мангата и да започнем да си я четем. Ще трябва да я търсим по хиляди тракери или из отделните сайтове и блогове на скан-групите, сваляйки чаптър по чаптър. За момента никой нищо не казва за отделните групи преводачи и дали ще бъдат преследвани, така че не се знае дали и тези опции ще остане дори.

 

Имайки предвид, че повечето манга поредици (особенно по-непопулярните издания, също както и по-големите) не се намират особенно лесно из торенти и сървари (все пак до сега ги имаше он-лайн и не беше нужно да ги има за сваляне), съветвам ви да се запасите с любимите заглавия докато все още можете. Попаднах преди малко на ето ТАЗИ програма с която може да се свалят всички чаптъри на избрана от вас манга от сайта www.OneManga.com (и от няколко други подобни). Ако мислите, че някое заглавие ще ви липсва сега е момента да го свалите, защото от следващата седмица може да се окаже непосилно за намиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е това си е гадно-за ОМ вече разбрах, но мислех, че на мангафокс и се е разминало-нали преди няколко седмици ги бяха махнали и после пак ги върнаха <_< ;нещо за мангастрийм знае ли се

всъщност освен за ОМ за другите как разбра-в смисъл ОМ си пуснаха съобщение;мангафокс също бяха пуснали преди, а сега няма/питам от любопитство/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне се върши нещо по света.Уж тук щяха да затварят торент сайтовете,но нали е БГ нищо накрая.Манга не чета.Въобще електронно нищо не чета.Убива ми се желанието да седна на половин метър от монитора и да забивам очи няколко часа.Предпочитам книжка някъде на свеж въздух.

ПП.Кофти ще е за някои.Като не продават никъде манги,дано сега това се промени.Но БГ е малка песъчинка в света,та не вярвам особено.Аз иначе бих си чел "хартиена" манга.Но по известните произведения не очаквам да излязат у нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

debil4e, MF още не са паднали под натиска. Като че ли те са единствените, които още се борят и не са изтрили всичко. Дали ще оцелеят ще видим. Иначе в MH пишеше в една от много статий, че над 20 от най-големите сайтове са били "помолени" да премахнат всичко издавано от коалицията на японските издатели. Тошокана който също вече изтри всичко японско само е оставил манхуата, както много други сайтове. OM са решили, че няма смисъл и за това всичко ще се премахне при тях и само форума ще остане.

 

Alfons то и аз бих плащал ако издаваха тук всичко което чета, но както каза преди време един доста запознат "да издаваш някое от дори не толкова популярните заглавия е невъзможно, защото японските издателски къщи просто искат непосилни неща за страна като БГ". Иначе и аз я искам книжката... да си го пипнеш да видиш, че е хартия,... с официален превод,... не да си тровиш очите с часове наред пред монитора на чаптъри с различна резолюция и качество.... но това просто не го виждам да стане близките 5-10 години поне. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм от тези дето четат манга онлайн по очевадните финансови и географски причини. Япония е далеч; ние сме нерантабилна инвестиция за да се внася/ще бъде непосилна като сума за феновете/;онгоинг заглавията ще идват с огромно закъснение пък и ще чакаме превод на език, който да разбираме/само фен групите ги превеждаха бързо/, а и представете си не са лицензирани в Б-я. Нямам финансовата възможност да си поръчам завършените заглавия-не че не искам. Подозирам, че това се отнася за огромна част от мангафеновете. Коалицията си прави мечешка услуга като спира сайтовете-много от купувачите по света по света първо проверяваха дали ще им хареса и после купуваха/не само защото е по-приятно да я четеш в хартиен вид, но и защото все още хартията е по-трайна от електронните носители-освен ако сам не ги изхвърлиш/-съответно продажбите ще спаднат вместо да се качат. Къде по просто беше да принудят големите сайтове да въведат някаква такса и вълкът щеше да е сит и агнето цяло. Много ми е тъжно, но светът се променя и много от хората предпочитат Ebook пред оригинала-заема по малко място. Аз предпочитам хартиеният носител, но аз вече съм анахронизъм :P .

Ако трябва да обобщя-разликата между по имащи и по-нямащи пак се очерта ясно-нета я беше позамазал или поне не личеше толкова ясно. Остава ми надеждата, че борбата с интернет е като да се бориш с вятърни мелници.

PS поне аз нямам нищо против, че не затвориха БГ торент сайтовете-как иначе да се информирам за нещата, които въобще не достигат до нашта страна хубава <_<

 

за тошокана знам-и те пуснаха обявление преди няколко седмици преди да ги махнат; то и МФ две седмици бяха почти само на манхва; почти вс големи сайтове се преклониха-просто не ми стана ясно защо ще затварят ОМ-тъпо е. Надявам се да стане като с tokyotoshokan-пробваха да я спрат няколко пъти-засега устояват прехвърляйки се от сървър на сървър

PS

Иначе и аз я искам книжката... да си го пипнеш да видиш, че е хартия,... с официален превод,... не да си тровиш очите с часове наред пред монитора на чаптъри с различна резолюция и качество....
-забрави часта с различните преводи-някои от които толкова лоши/личи след като излязат преводите от по-старите фен групи/, че спокойно може да се таксуват като RAW :lol:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, тъжно е, че пада тоя сайт, ама сигурна съм, че ако се разтърсите, ще намерите още 10-ина алтернативи:

 

Ето една от мен на първо време: http://stoptazmo.com/

 

Да, сваля се мангата, не се чете направо, но не виждам голям проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бива ли такова нещо?! :o:( Наистина жалко. Сайта OneManga беше много добър!

Почти винаги от него си четях и в много редки случаi съм прибрягвала до други (от скормния ми опит).

Тъкмо се бях зарибила и то какво стана....

Благодаря, endorian за програмката. Сега ще дръпна всичко или поне каквото ми видят очите :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стоптазмото съвсем го бях забравил. Имат доста голяма библиотека и може да се тегли директно. Обаче при тях новите чаптъри не се ъпдейтват веднага, а след ден-два-три (или поне така беше преди де)...

И да добре е че още го има. Дано се задържи той поне. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за информацията.

Не знаех, че има подобен конфликт между сайтовете и издателите на манги. Струва ми се, че това, че има много манги качени в интернет влияе най-вече на тези автори, чиито истории не са особено интересни или не са нарисувани добре, иначе човек, когато хареса много някоя манга би си я купил, стига да има възможност :D

Ще се позаредя и аз тогава утре след като скоро може и да не се намират толкова лесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Излезе прав/а за МФ-оставили са заглавията,но без пълнежа.Да бяха махнали и тях-така е още по гадно. Чудя се защо въобще си направиха труда да ги върнат като по-малко след месец пак ги махнаха и то без надпис, с който известяват потребителите/както направиха предния път <_< /.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би ще прозвуча гаден на голяма част от вас, но аз пък се радвам! Въпросните сайтове са си направо подигравка с издателите. Надявам се скоро да направят така и с анимета (не, не си купувам нито едното, нито другото). Един съвсем стандартен работещ човек, може да си ги набавя, стига да пожелае. Някои пък може да се решат да учат японски, което също е плюс, според мен. Да вземеш назаем истински книжен вариант или списание е многократно пъти по-яко и можеш да си ги четеш навсякъде.

 

Също така това "ние сме от България, няма как" си е чисто извинение. Има online магазини, независимо в коя част на страната живееш. Не пий 3 бири - ето ти един брой.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tи май наистина не си много наясно колко струва една манга с докарването й до България. "Щом няма хляб, яжте пасти".

 

По тая логика нека да спрем всичко да гледаме - азиатски сериали, филми и прочие и да си ги поръчваме всичките от чужбина. К'во толкова - нека ни отиде половината заплата да се затлачим с дискове.

 

Ти като имаш кинти и ентусиазъм да си ги купуваш от чужбина, прав ти път. Аз лично нямам такива средства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би ще прозвуча гаден на голяма част от вас,

Прав/а си-прозвуча тъпо. Ти ако имаш средства да следиш изданията, които излизат всяка седмица и да си ги поръчваш онлайн-аз нямам. Без да прозвуча грубо спрямо теб защо не пресметнеш колко трябва да получавам за да си ги поръчвам и същевременно да си плащам сметките/не съм програмист,банкер или някой който взема няколко хиляди чиста заплата/-едва се стърпях да задам въпрос, който ще прозвучи обидно затова спирам тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо, не бих дал въпросните пари, защото не виждам смисъл и второ - цените варират от 5.99$ до 9.99$ с доставката (става въпрос за 1 volume, който би излязъл на няколко месеца, нали?). Приятел си ги е купувал от някъде, така че знам горе-долу за какво става въпрос (на бас, че никой не би се сетил да си купи такива 2-ра ръка). Айде, сложи ги 4 бири (просто защото много хора го обръщат на такова, не за друго). Всеки ги е харчил за нещо безполезно.

 

debil4e, така или иначе обидата ти се усети, с което постигна целта си. Ако искаш, направо го задай.

 

Не виждам как съм нагрубил някой от вас, като казах, че online manga-та е подигравка с издателите или че можете да си ги позволите с една нормална заплата и правилно планиране. Но да, вие директно се нахвърляте върху някой, просто защото не е на същата гледна точка... Затова Sierra и debil4e, бих ви посъветвал да порастнете и да се научите да приемате чуждото мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам защо човек, който не се интересува, не би закупил и едва ли някога се е опитвал дори, се меси по тема, която очевидно не го засяга. Ако ставаше с три бири то в България щеше да е рай за феновете на манга и аниме. Странно защо ли не е така?! Може би защото да си поръчаш нещо от чужд сайт не става толкова лесно, защото си в България и половината US сайтове не работят с нашата мила родина. Или това не го знаеше? А тези, които работят ти надуват цената за доставка и глупости по такъв начин, че ти излиза няколко дузини гущери една книжка да си я поръчаш от чужд сайт. Или казано другояче ще ти е по-лесно да си я поръчаш от бълграският он-лайн магазин, където макар на фрапантната сума от 60 лв. пак ще ти излезе по-евтино (ЛИНК)! Да не говорим, че да си купиш първите 30-тина тома е направо страхотно, особенно когато последният излезнал е 51-ви. Така де най-новите неща можеш да си ги купиш след няколко месеца с повечко късмет. Страхотно! И това е ако става дума за някое от големите заглавия, които редовно се издават в англиезичен вариант (така де - в САЩ). От нещата, които чета повече от половината дори ги няма на английски. Да речем, че науча японски (и корейски) пак трябва да си ги поръчам... от Азия, където ще ми излезе не двойно, а тройно, стига да намеря сайт доставящ до България. Йей! В крайна сметка това "5.99$ до 9.99$" изглежда много приятно, но реално трябва да оставя една минимална заплата на месец за да си поръчам само няколко (при това стари) от нещата които следя (защото другите просто ги няма на език, който разбирам). Та, да, мисля да се "оправдая" с това, че живея в България и с това, че "горкичките" ощетени японски издатели искат нереални суми за да издаваш продуктите им в нашата мила малка страничка. Ако си въобразяваш, че никой не се е опитвал да се договори с тях за да се издават изданията им в България, то много се лъжеш. Просто като ти кажат на пазара - 20 лв. за килограм домати единственото, което правиш е да ги изгледаш тъпо и да си продължаваш....

Та не мерси. Моля запази си комерсиалното мнение в стил "да подкрепим ощетените издатели, които държат правата" и заповядай тук, когато дойдеш на нашето дередже. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно откъде ти хрумва идеята, че "горкичките, ощетени японски" трябва да се съобразяват с "нашата мила, малка страничка"? Не, не, те трябва да ни пуснат специална оферта, само за нас! Надявам се усещаш сарказъма?

 

Така или иначе вече ми омръзна да се занимавам с хора, които си мислят, че светът е длъжен да се върти около тях (изключвам debil4e, тъй като тя беше така добра да разчистим недоразумението), та повече тази тема няма да я погледна. Ако някой изключително много настоява да ми каже нещо, нека си направи труда и да ми прати ЛС, пък там да си hate-ва колкото му душа иска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уау, какво велико прозрение, "светът не се върти около мен". Напълно си прав/а - веднага отивам да си купя четирите книги "Здрач" и новия албум на Камелия! Супер, точно каквото харесвам! "Надявам се усещаш сарказма?"

Много по-малко от 1% от нещата, които се обсъждат в този форум достигат до България с лиценз. Японска манга тук няма! Азиатската музика, която можеш да си купиш от магазина се ограничава до "Избрани тибетски ритми" и "The best of Asia". Азиатските филми, които можеш да намериш във видеотеката се ограничават до бокс-офис хитове разпрастранявани от американски компании! Да кажеш "не са ти длъжни" във форум, които изцяло е базиран на "теглене от интернет" чисто и просто защото няма друга разумна алтернатива, е малко глупаво, не мислиш ли?

 

Колкото до японските издатели - факта че не желаят да се съобразят с малки страни, като България поради чиста проба алчност, си е старомодна и изпитана дискриминация! Да не говорим, че въпросните сайтове повече са им помогнали от колкото да им навредят - рекламирането и изграждането на стабилна аудитория в (малки) страни, където продукта им не достига е нещо, което попринцип коства финансирането на милиони и години усилена работа. Да подготвиш почвата за биснес, който няма абсолютно никакъв корен в дадена страна е изключително трудно и скъпо начинание. В сравнение, загубите които понасят от японци и американци, които са решили да не си купят официалното издание, което излиза при тях, са далеч по-малки! Но не - по-лесно е да поискаш непосилни неща от самото начало, от колкото да се занимаваш с разрастване в световни мащаби от което след година-две ще спечелиш далеч повече.

 

Що се касае до това подобие на спор, нямам никакво желание да минавам на ЛС. Тръгнал си да изказваш мнение на публично място за това "кой прав, кой крив" и искаш това мнение да бъде зачетено. В такъв случай поне го защити с някой и друг аргумент, а не ми излизай с детински фрази. Ако само разчиташ на убеждението "аз съм прав и без да се доказвам" може би няма да е лошо да погледнеш собственият си съвет и да пораснеш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик, ако разрешите:

Лично аз нямам никаква слабост към мангата, но дъщеря ми е щур фен, зяпа с часове на компютъра. И, както се досещате, никак не се зарадва на прочистването на въпросните сайтове, което прочистване беше установила далеч преди аз да открия темата тук.

Да си го кажем откровено, има един малко натуралистичен, но доста хубав афоризъм по въпроса с авторските права: Както и да се въртиш, задникът ти все е отзад!

Та и ние както и да се въртим, подобни сайтове (не само за манга, какво да кажем за българската "Читанка" например) наистина нарушават авторските права. Същото впрочем правят стотици милиони потребители чрез различните форми на Р2Р обмена. Обаче и т.нар. "притежатели" на копирайт както и да се въртят, не могат да прикрият факта, че защитават една технологично остаряла концепция за разпространение, като в масовия случай хич не им пука за самите творци, ами за корпоративните печалби. Поради технологичната си изостаналост в тази битка те може би ще постигат частични и гръмки успехи, но няма да я спечелят.

Конкретно по темата си мисля следното, без да претендирам да съм прав: За да поискат японските издатели подобно нещо, вероятно онлайн разпространението наистина им е бръкнало сериозно в приходите. За разлика от американската музикална и киноиндустрия, японците досега не бяха особено активни в посока "пиратството ограбва", може би са си давали сметка за

...рекламирането и изграждането на стабилна аудитория в (малки) страни, където продуктът им не достига, е нещо, което по принцип коства финансирането с милиони и години усилена работа.

Мисля си също, че това ще удари перспективите им за "разширяване на потенциалната аудитория" не само в малки страни като България, но и в далеч по-сериозни пазари, въпреки че там "продуктът им достига". А приходите им надали ще нараснат - пиратирането на продукцията ще продължи. Който я търси само и единствено безплатно в интернет, пак ще го прави. Не са само онлайн сайтовете, нали така?

Ще видим дали ще има в близко бъдеще някаква промяна в разпространението на аудио-визуални произведения, предполагаща справедлив финансов приход за автори и издатели, но и лесни и финансово изгодни начини за достъп на потребителите от различни пазари... А междувременно тихичко ще участваме в "пиратския" бунт на потребителите срещу опитите на някои да правят бизнес така, както са го правили до 70-те години на миналия век, като при това печелят все повече и повече. Защо 70-те?! Хм... абе не бяха ли японците тези, които първи масово разпространиха записващите касетофони и видеомагнетофони?! :lol:

 

П.П. dostoevski, надявам се от Chitanka.info да се измъкнат от съдебното дело благодарение на разминаването в законодателството. Прокурорът трудно ще докаже, че терминът "общодостъпни библиотеки" е идентичен с термина "обществени библиотеки" според този закон.. И аз силно симпатизирам на сайта, но както и да се въртим... виж по-горе. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне се върши нещо по света.Уж тук щяха да затварят торент сайтовете,но нали е БГ нищо накрая.

Не съм сигурна, че точно това е нещото, което трябва да се направи. При положение, че има неща, до които няма друг начин да се докоснем, освен чрез интернет - едва ли спирането на достъп и премахването на тези сайтове е най-правилното решение. Що се отнася до БГ и това, че и тук са щели да правят нещо подобно - направиха го. Има няколко сайта, които са закрити. Ако говориш за по-големите и известни като Замунда например, то нейният сървър не е в България - това е причината; това се отнася и за част от другите големи сайтове.

Що се отнася до Читанка, то това е любим мой сайт и съвсем не съм съгласна с това, че нарушава авторските права.

Chitanka.info е безплатна библиотека, по своите функции напълно аналогична на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". И попада под същата точка от закона, според която не се заплащат авторски права за предоставяните заглавия. В сайта никога не е имало банери, регистрация или теглене на книги срещу заплащане.

Закон за авторското право и сродните му права

"Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

(...)8. публичното представяне и публичното изпълнение на публикувани произведения в учебни или в други образователни заведения, ако не се получават парични постъпления и не се заплащат възнаграждения на участниците в подготовката и реализирането на представянето или изпълнението;

 

9. възпроизвеждането в необходими количества на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;"

 

Извинявам се за офтопика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...