Jump to content

Recommended Posts

The Painter of the Wind
spacer.png

 

Алтернативни заглавия: Wind's Flower Garden / Garden of the Wind
Държава: Южна Корея
Година: 2008
Жанр: драма, исторически
Времетраене: 20 епизода от по 60 минути
Режисьор: Jung Tae Yoo
В ролите: Moon Geun Young, Park Shin Yang, Moon Chae Won, Bae Soo Bin, Im Ji Eun

Резюме: През 1766 г. ръководителят на Художествената академия е намерен мъртъв, след като тайно е нает да нарисува портрета на принца-престолонаследник. По същото време е нападнат домът на един от любимите му ученици – Со Джин. Той и жена му са убити, а малката им дъщеря изчезва безследно.
Десет години по-късно Шин Юн Бок е момиче, отгледано като момче от приемните си родители. Нейният талант й печели мястото на един от най-обещаващите художници на Академията. Но нейна картина е заклеймена от кралицата като прекалено фриволна и така започва разследване за откриване на скандалния художник. За да помогне със случая, в столицата е извикан Ким Хонг До – именит творец и личен приятел на крал Чонгджо. В хода на разследването той е впечатлен от таланта на Юн Бок и между тях се заражда силно приятелство. Двамата обединяват сили и умения, за да помогнат на младия крал да открие и накаже виновниците за смъртта на баща си. Скоро те откриват, че търсенията им ги отвеждат до едно друго престъпление, извършено преди десет години, което е променило живота им завинаги.

Личен коментар: Първо малко критика. На места сериалът е муден. Ако съкратят малко сцените със злобеещи министри, цена няма да има. Освен това, поне според мен, криминалната страна на сериала е тотално прецакана.

 

 

 

Бащата на Юн Бок знае, че ще бъде убит, знае и от кого. Но какво прави пичът? Нее, не бяга, нито спасява семейството си. Той седи кротко и рисува портрет на убиеца си, та идните поколения да има над какво да си блъскат главата.

 

 

С критиката дотук, сега хубавите нещица.
Сериалът е истинска наслада за окото. Цветовете, гледките, движенията на четките могат почти да хипнотизират зрителя. Показани са много любопитни неща, свързани с направата на цветовете и различните стилове в рисуването. Park Shin Yang (Ким Хонг До) е сам по себе си причина да се гледа сериала. Още първия му кадър – с очилцата и тревата, затъкната в косата му, беше уникален, а по-нататък почти целият смях е негова заслуга. Страхотна роля прави и Moon Geun Young, която адски добре играеше и двете роли – като момче и момиче.

 

Награди:
2008 SBS Drama Awards: Daesang Award (Moon Geun Young)
2008 SBS Drama Awards: Best Couple Award (Moon Geun Young and Moon Chae Won)
2008 SBS Drama Awards: Female Young Star Award (Kim Yoo Jung)

 

:essub:

 

С български субтитри :subs: :click:  :click:

Онлайн с български субтитри :subs: :click: :click:

Свали с български и английски субтитри :click:

Свали с руски субтитри + OST :click:

Редактирано от bealonenomore
Добавен линк за онлайн с български субтитри.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Избягвам да пиша коментари, но ...не устисках.
Това е по-старата и много по-добрата версия за мен на Sungkyunkwan Scandal, с малката разлика, че тук става въпрос за тяхната художествена академия. За мен сюжета и играта на героите беше на едно доста по-добро ниво...вярно не са такива сладурчета като Бясното, Катеричката и сие, но това ни най-малко не намали удоволствието, което получих гледайки сериала.
Относно мацката..до сега не бях виждала жена така убедително да играе мъжка роля, дори имаш моменти, в които бях потресена..

дори се влюби в друга жена.

Начина и на вървене, усмивките накриво, игривия поглед.. за моменти почти се усъмних и помислих, че нещо ни будалкат сценаристите.
Главният беше нетипичен образ...на възраст можеше да и е баща, ексцентричен художник, но в същото време страшно умен и и прозорлив...
Загадката за разрешаване, дворцовите интриги, начина на разплитане, състезанията по рисуване ...много по-добре пресъздадени.
Направо ми идва да мацна един спойлер и да го преразкажа ...ама...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д о 12 серия беше наистина добре, след това почнаха клишетата и тъпотиите. Спокойно можеха да минат и със 16 серии. Пореден сериал, който показва корейския крал като безсилна и безгласна кукла. Тъпо! :( Пореден сериал, показващ, че корейците в частност и азиатците като цяло не могат да отличат жена от мъж, каквито и очевадни подсказвания да има. Още по-тъпо ! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много готин сериал, изобщо не се задълбочих да гледам дали има пропуски, разказът вървеше толкова приятно. Независимо, че е от 2008, действието ми допадна повече от новите, с онези фентъзи елементи.

Благодаря на donet, че се захвана с превода.  :thanks:  :thanks:

Сериала с български субтитри може да гледате, ползвайки линковете в първия пост. Ще се качва всеки ден по 2 епизода.

Приятно гледане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сюжетът на този филм напомня Miindo / The Portrait of a Beauty (2008)

О, този филм ми беше харесал. Подозирам, че сериалът ще е като детска пародия, но да го видим.

 

П.С. Не, на фона на филма - просто не става. Изглежда като демо версия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И филмът, и сериалът са правени по книга, излязла през 2007 г. за живота на реална историческа личност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много приятен сериал. На моменти сюжета леко куцаше и имаше някои недомислици, но пък е интресно да се види самото рисуване, как се правят боите, различни техники и т.н. Главната героиня може би е от малкото в корейски сериали, които що-годе могат да минат за момчета. Доста убедителна беше, на моменти забравях, че е момиче. И все пак ми беше малко странно как учителят й уж гениален художник толкова време с нея прекара, почна да я харесва, дори за момент се усъмни, но чак към края стопли, че е момиче. Министрите както във всички исторически сериали са супер досадни образи. Краят ми се стори малко висящ. Но общото ми впечатление, което ми остави филма е добро. Научих доста неща за изобразителното изкуство в Корея от епохата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериала много ми хареса, много увлекателен, а актьорската игра без всякакви критики, за пореден път се убеждавам че Moon Geun Young е уникална актриса пресъздаде по невероятен начин героинята си и аз на моменти не можех да повярвам че не е момче толкова убедителна беше. Единствено финалът не ми допадна недовършен остана, иначе всичко останало беше много добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Признавам, че много ме мързеше да пиша коментар, но Бога ми, този сериал си заслужава всяка буква, която ще напиша с мързеливия си пръст. Невероятен начин на заснемане и представяне на нещата, страхотно образна игра от страна на актьорите и не на последно място ме радват загадките и начинът, по който достигат до заключения или времето, през което тълкуват картините и се опитват да разберат как да нарисуват нещо. Цял един приказен свят.

Отношенията между героите, като във всяка историческа драма са оплетени като котешки червца. Половината филм се чудех кой кого обича, а като разбрах бях двойно по-шокирана и израдвана. Определено нестандартен и широк поглед на любовта в многото й форми. Смея да твърдя, че за мен от сериала струеше доста повече любовно чувство и сетивност без да покажат кой знае какво, отколкото в много от изгледаните филми, където еротиката е просто, за да радва окото. Някак предпочитам да ме оставят да използвам въображението си.

 

Няколко думи за героите: 

 

 

 

 

 

Главната героиня. По коментарите ви съдя, че съм я гледала в ''Малката булка''. Беше един от първите ми филми още като нов фен и помня, че бях така ентусиазирана, че дори го изгледах на английски. Актрисата ми прилича на жабче с тези готини кръгли очички. Наистина тук в сериала много й тича ролята. Започнах сериала от 2-ри еп, и ако не бях гледала преди филма, който също е правен по книгата и не знаех, че историите са свързани, наистина никога нямаше да предположа, че хагу-то е жена. Нямаше ги типичните вмъквания да ни занимават с нейната чувствителна личност и женската й психология. Момичето се справяше с всичко като истински пич. Външния вид също го докарваше, само че не мязаше на 18-годишен хлапак, а на 12-годишен, хехе. Като си лепнеше мустака и почвах да се смея. Обичаше всеки по свой си начин. В момента съм на 18-та серия и все още не знам само един човек ли обича или са повече. Определено съм очарована от разгръщането на отношенията между героите.

 

Братът. Като образ третостепенен бих казала, вечният добряк с жертвоготовни намерения. Дразнещ като цяло, но много ми се издигна в очите това чудо на природата в сцената с ''братската прегръдка''. Може би за мен най-силната в този филм. Изпълнена с такова наситено чувство, че настръхнах. Просто не мога да я обясня с думи. Не толкова, че самият акт е нещо велико или любовта на брата, а начинът, по който беше изиграна. Кара те да й повярваш.

Даскалът. Ей, как се кикоти тоя човек. С глас съм се смяла и съм превъртала, за да го чуя как се смее. Толкова несъобразително човече да има на тоя свят. Как не се усещаше на очевадното, а все вадеше заключения в моменти, в които не очакваш. Два пъти я видя кой ли не като кисенг, дето от километри си личеше, че е жена и всички продължаваха да я възприемат като мъж. Сякаш е най-нормалното нещо мъж да се облича като жена. Като се замисля това клише е толкова заложено в азиатските продукции, че няма да се учудя, ако половината идоли в женските групи се окаже, че са мъже или пък в древността обличането като жена да си е било доста разпространено, за да се добереш до някой празник Дано например. Та, обсъждах даскала. Уникален начин на разсъждение, бохем и шегаджия. Всичко при него изглежда лесно. Отношенията им с главната бяха затрогващи. Имаха толкова сцени без думи, където лицата им говореха много повече. Радваше ме и като пернеше главната по тиквата с някое звучно обръщение. Това ми напомня да благодаря за прекрасния превод. Справили сте се невероятно, с богат речник и сте хванали достатъчно ясно материята, така че и обикновеният зрител да може да вникне в изкуството на рисуването :)

Кисенг героинята. Разкошна отвсякъде. Актрисата ми е позната, не знам от къде. Всичките й реакции, гласът й, чувствеността, която излъчваше. Беше уловила тази грация, която е присъща на този образ. Начинът, по който възприемаше хагу-то и показваше любовта си. Може би точно на нея, на която се радвам най-много, не мога да намеря да изразя какво бижу е като образ. Изпълнена с добродетели, всеопрощаваща, даряваща и загрижена. А пък, ако хагу-то не си я вземе овреме, ще го обява, че няма вкус, макар, че и даскалът ме кефи, ма него ще го оставим за татенце, хехе.

Покровителят на кисенг. Страшен стратег се извъди. Пада сега едно надиграване. Логиката му ме радва и като външен вид пасва на ролята. Знае се, че е лош, но добре го прикрива. Дори не ми е антипатичен, което го прави тих, коварен враг. Сега чакам да видя какви ще ги надроби. Все си мисля, че кисенг ще погине заради него и още от сега се опитвам да го намразя, но не успявам.

Телохранителката на покровителя. Перфектната жена са избрали за тази роля. Героинята е супер епизодична, но определено оставя силно присъствие. Видът, очите, отдадеността, с която служи. Обожавам да я гледам.

Кралят. Въпреки, че превъртам всички сцени с министри и не гледам никой от останалите герои /освен момата влюбена в даскала/, като видях усмивката под мустак на краля и започнах да си фенгърлствам редовно. То бива, бива чар, ама чак пък толкоз. Радваше ме как воюваха с кралицата и начинът, по който я оборваше.

 

 

Изобщо има за всекиго по нещо откъм герои. Наистина много напомня ''Сункуикуан скандал''-а или както там беше, само че тук не се набляга толкова на комедията и героите са култови по други начини. Признавам, че ми липсва бромансът, но пък, хей, има гърлманс/или както се води там/. Така че танто за кукуригу. Доволна съм. Корейците за пореден път доказват, че с правилния екип се постигат чудеса. Всичко си беше на мястото. Единственото дето ме притеснява е, че ми предстои корейски край, а след край правен от кореец, рядко може да е доволен човек. Препоръчвам, ако това е от значение ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

гледах го преди 2 години, а още ме държи красотата на филма, на героите, на моментите.., музиката ми е сред плейлистите, които слушам най-често:wub:

 

наистина много напредничави мисли и дейносто бяха заложили в сериала, не само за жена(главната героиня), но и изобщо за артистите, правеха много неща за първи път, новатори :).., любовта във всичките й форми

 

дорисува ми се и на мене :es:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eдин незаслужено пренебрегван и много дълго отбягван от мен сериал. Съжалявам и си посипвам главата с пепел. Причината е, че не харесвах актрисата и то не заради артистичните й качества, а защото откривах нещо дразнещо непропорционално в лицето й. Тук, в този сериал е великолепна. Сред многото "джендърни" сюжети в корейските филми, Мун Гън Йонг е най-страхотното превъплъщение на момиче в момче - походка, изражение, мимики... всичко! Другата причина е, че прекалено харесвам филмовата версия The Portrait of a Beauty, откъдето и предубеждението, че сериалът не може изобщо да се доближи до него. Е, дойде му времето и го изгледах с голямо удоволствие. Целият състав е много добър, дори "обичайните заподозрени" - гадните царедворци и завистливите бездарници, умният и милостив крал срещу интригантстващата кралица-майка... 

Интересувам се от азиатска живопис и познавам творчеството на Хондо (Там Вон) и Хевон (Шин Юн Бок). Много ми беше интересно да се запозная с версиите на автора и сценариста за създаването на различни картини, които днес са част от Националното богатство на Корея. Живите сцени с актьори невероятно органично преминават в статичните изображения на картините. Истинско удоволствие. 

2008-а година не е чак толкова отдавна, но за съжаление, днес рядко се правят такива филми. Жалко! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен сериал , с три любими актриси - Moon Geun Young , Moon Chae Won и Kim Yoo Jung. Много дълбок и много чувствен.

Off Topic

Любовта на главната героиня към кисенг, брат и, учителя и. Различна любов към всеки от тях, но винаги подплатена с дела и грижа за тях.  Както се казва делата са по важни от думите(макар че думите тук съответстваха на делата). Всеки от тях също по себе си я обичаше. Кисенг също отговаряше на нейната любов и се пазеха взаимно в сърцето си. Дори и след като разбра ,че е жена.  Брат и имаше очи само за нея, цял живот се беше грижил за нея като свой "брат".  Беше готов да се жертва за нея, и се жертва накрая. Учителя и имаше някакви романтични и конфликтни чувства към него/нея до момента в който разбра ,че тя е дъщеря на приятеля му. Moon Geun Young беше наистина убедителна в ролята на мъж,  дори в моментите като жена изглеждаше неестествено.  Страхотна игра която и носи заслужено Даесанг.   Напълно заслужено с Moon Chae Won вземат и наградата за най-добра двойка.  Сериала отново нищи историята на принц Садо и сина му.  Художническата атмосфера в сериала , рисуването бяха прекрасно пресъздадени.  Главната героиня на моменти откачаше, но все пак беше жена. Така ,че е обяснимо.  Ще излъжа ако кажа, че не имало моменти в които си мислех - Абе тая луда ли е?   "Той" се влюби в кисенг със сърцето на художник , който е видял нещо прекрасно и стойностно. Тя беше неговата муза. Имаше много стойностни сцени, голяма готовност за саможертва в целият сериал. 

За мен края беше хубав и логичен.  Много го препоръчвам за гледане, оказа се доста различен от това което очаквах. 

 

Тук можете да видите албум с картини на Хаевон, и което е интересно, че много от тях бяха показани в сериала:

Клик

Клик

 

Ето и някои картини на Данвон, има такива които също бяха показани в сериала.

Клик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...