Jump to content

Моите постове във форума на Eastern Spirit


katomova
 Share

Recommended Posts

Здравейте на всички четящи тази тема

:)

Направих я, защото исках да разберете защо понякога постовете ви "изчезват". Не, постовете не "изчезват". Във форума ни до момента има 697 потребители (към 08.07.10г., малко сме все още, но ще се развиваме ;) ). Като част от екипа на модераторите, ние искаме потребителите да са доволни, когато четат своите любими теми. Затова непрекъснато изчистваме темите от постове и коментари, които не обогатяват темата (твърде силно казано, но с други думи, тези постове са нечетими и заемат излишно пространство в темата). За да съм по-ясна, мога да ви препратя към раздела Отпадъци за да разгледате, но също така мога да дам примери :) (Извинявам се за въпроса - Ще имали превод за този сериал?; Ако някой намери по разголени снимки, да сложи ;]]]; Благодаря! Предпочитам вашия превод. Ще изчакам.; стигнала съм само до 7 серия, досега доста се посмях, сега ще изгледам и останалите; ще се качва ли по други тракери освен в мастерса?). Това са малка част от нещата. Да, всеки има право на избор как и какво да пише, но форумът си има правила, освен писани и такиви, които вие самите трябва да имате като потребители в глобалната мрежа. Надявам се да съм била поне малко полезна. :asian:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Чистят се и мнения само с линкове към видео файл или субтитри, след като е останал няколко дена, за да бъде забелязан, понеже е бил добавен вече в първия пост.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Аз пък не разбирам обясненията за какво са. Тук, в тоя форум, хората, които полагат усилия се чувстват длъжни да се оправдават за това и да дават отчет, което на мен лично не ми е ясно. Всеки с модераторски права има бутонче, с което може да трие мнения. И нека го прави, когато сметне за уместно без да пише официално извинение след това.

 

И вчера го казах, и сега ще го кажа. Това е един от най-разпасаните форуми. Никой не е забранил на никого нищо, но когато се пишат откровени глупости или постове с цел зяждане-те ще се трият. И да не ми се излиза с номера "аз нямах това предвид" или "как ще се прецени". Мое много неща да са субективни, но в обществото, в което живеем си има норми и стереотипи, които всички следваме. Във форума е същото.

 

Който не му харесва: има около 825873845 други форума, поне в още 5 се говори активно за Азия. Правилата са си правила. Никой не е започнал да коли и беси, заради лош правопис и никой не може да ви задължи да сте грамотни, затова не е и правило. Но и никой не може да забрани да желаем да четем грамотно написани мнения.

 

Разликата между неволно допусната грешка и претъпно непознаване на елемнтарни правила на родния ти език е огромна. Какво право има човек, който не може да се справи със собствения си език, да заявява каквито и да било чувства към Корея, Япония и прочее?

 

УМОЛЯВАМ, ама наистина УМОЛЯВАМ, някой да ми покаже едно нормално мнение, което е било изтрито от "опиянен" от власта модератор. Много ви се моля, ше ви купя шоколадче след това.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Хм интересна тема и да си призная не съм много за нея,но все пак да си обада,защото ме радва форума. (хвърлял съм по едно око от доста време преди да се регна)

 

Та задачите на модераторите не са никак лесни и често ми се случва да отансям наказания,банове и прочие от най-различни форуми и винаги съм казвал,че проблем от моя страна няма,

бил съм на тяхно място и знам колко е трудно да се справиш във някои по-особенни ситуации,където решенията им се поставят във дискусия за справедливост.

 

 

Обаче аз лично,като бях модератор постъпвах по малко по различен начин - основните неща,заради които стават споровете са правописа и спама (броим към него и обидите).

Според мен за правописа идва малко излишно стриктното придържане към граматичните правила - един от основните недостатъци смятам за забраната да се пише на диалект.

Нашия език е със доста богат речник и има много думи,изрази и словосъчетания,които са забравени или приети за неправилни,грешни и това изобщо не го одобрявам - хайде

нали тука е форум за изтока,изтока се характеризирва със изразяване чрез поведението,всички знаем,че езика често е недостатъчно казващ,в интерес на истината

езика е беден начин на общуване,природата му е ограничена,а със това спазване на правилата,със орязването на разни неприемливи аспекти от него (примерно пцувните),общуването става още по-бедно.

 

Не знам не искам да парадирам и да натяквам мнението си - но винаги за мен е от значение качеството на това,което иска да се каже,онова което пишещия се опитва да заложи във думите,

от колкото правилноста на граматичната сдържаност.

 

 

п.п.нека го кажа по друг начин,не помня къде го бях прочел,но е много вярно - "ролята на държавата не е да внася ред,а да пази от безредие",всеки форум може да се разглежда и като държава.Какво му е неуважителното да се каже вместо "много ми хареса този филм" - "ного ми ареса тоа филм" ... естествено примерно "мног охрасесами тоз филм" е вече тъпо,това вече не идва от добронамереност,а е си е баш мързел (едва ли има чак толкова неграмотни хора ........ всъщност има де,ама нали).Това,че е изпусната запетая,точка,въпросителен,главна буква толкова ли е фатално.

Не знам както и да е - но пак казвам,според мен е много по-значимо доброто намерение,от колкото граматичната сдържаност.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Като човек, чието хоби в 5 клас беше да чете граматики :D, те подкрепям напълно. Смятам, че всеки може да се изразява както му харесва :) Важното е единствено то да може да бъде разбрано от другите. Затова и латиницата, писането без главни букви и препинателни знаци и т.н. не са желателни. Мен лично много ме дразнят правописните грешки, аз съм зубър де :P Но не на всички им се отдават езиците, така че нека да сме по-толерантни. Освен това има и хора с дислексия, които никак не са тъпи, но им е доста трудно да се изразяват писмено. Все пак смятам за необходимо човек да внимава какво пише, за да бъде по-лесно разбран. Докато в една статия или книга например е недопустимо да има правописни грешки, във форум не е толкова фатално ;) Относно пълния член пък смятам за напълно излишно всякакво заяждане. Аз знам всички правила и дори ги спазвам, но това не ми пречи да смятам, че правилото е супер глупаво и трябва възможно най-бързо да се махне. Само излишно натоварва хората, никаква полза няма от него, да не говорим, че не се среща в нито един български диалект, а е изкуствено въведено поради някаква носталгия към падежите.

Относно диалектите и жаргоните също те подкрепям :) Покрай последния ми изпит изчетох много материали на тема социолингвистика и мога смело да защитя тезата, че всеки начин на изразяване е правилен. Все пак езикът е жив и се развива, нормата е въведена за улеснение, но поради неизвестни причини (всъщност причините са езикови предразсъдъци, имат специална част от социолингвистиката, която се занимава с тях) много хора решават, че нормите в езика са бетон, към който всички трябва да се придържат. А всъщност правилно е нормите да се променят, когато се променя самият език.

Ох, много взех да философствам, отивам да чета ;)

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ноо съ радвъм чи шсъ изкаа тукъ:D

 

Да, писменото общуване има недостатъци по отношение на предаване на емоции и твърде правилното писане ни отдалечава от ежедневната ни реч, която бихме използвали ако общувахме директно. Емотиконите и препинателните знаци помагат до известна степен, но не са достатъчни. Естествено, че езикът е жив и се развива - дали в добра насока или в лоша, това е друг въпрос. Аз лично не претендирам за безупречен изказ, но мисля, че би било добре всеки да се старае да подобри писмения си (и не само) език. :) Не за друго, а защото повечето постове (не само тук) показват не толкова освободеното ни отношение към общуването, колкото растящата ни неграмотност.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Хубаво е да се уточни някъде във правилата на форума,че критики към филми не са желателни - не знаех,че имаме право да пишем единствено положителни отзиви,жалко!!!!!!!!!!

 

п.п.ще го имам в превид за в бъдеще,но не е лошо да се знае това.

Link to comment
Share on other sites

За това ли говориш:

 

Въй .... за този толкова голям филм,само един коментар да има като хората.

Да вмъкна и аз един,та да се има едно наум.

 

copy/paste от италианското кино не върши работа.

Link to comment
Share on other sites

Значи просто не си прочел правилата или си го направил по диагонал. Повечето такива постове се трият. Ето и основанията:

 

5. Да не публикуват теми и постове, съдържащи само и единствено емотиконка, цитат на предишна публикация, отговори, които с нищо не помагат на автора на темата, или едносрични и безсмислени изказвания.

 

• Кажете нещо стойностно - добавете смисъл - нещо ново, което останалите биха искали да прочетат. Не се чувствайте длъжни да коментирате всеки пост, ако нямате какво да кажете по темата му.

 

• Нека това, което казвате да бъде в контекста на основната тема - за общи дискусии и празни приказки има достатъчно раздели и теми.

 

Всички коментари, които са... празни, безсмислени, безполезни, глупави, нетактични, неграмотни, неясни, не по темата... ще бъдат трити.

 

Източници: тук и тук.

 

Смятам, че изтриването на този пост и други подобни на него е напълно основателно и в тон с правилата на сайта. Без лоши чувства. :)

Link to comment
Share on other sites

Има два принципа във общуването,към които гледам да се придържам - единия е искреност,другия е неагресивност.

Филма го гледах по препоръка на човек от форума - почувствах се длъжен да напиша нещо.

 

Киното,като всяко друго изкуство съдържа във себе си пристрастието и значимоста,семантиката на гледната точка.

Психологичния момент е,че зрителя отъждествява нещо - разбиране,чувство,мисъл,мечта,емоция,ситуация и т.н. ,

нещо от себе си или от собствения си живот,със аналогичен образ на екрана и съдържание на филма.

 

Когато отнесеш критика към даден филм - без значение към кой аспект често,а дори бих казал

твърде често,засягаш архетипа,който е намерил събеседника във този филм.Нещо като да кажеш,

че ЦСКА са некадърници във очите на техен фен.

Т.е.в случая ме притеснява,че автора на темата и почитателите на филма,ще приемат моя коментар

като неуважение и/или арогантна проява.И за това по принцип избягвам да давам мнения за филми,

които не са ми харесали и които смятам за несполучливи - винаги е по-лесно да принизиш,отколкото да изразиш.

 

Коментара ми обаче не е безсмислен - срещнах изказвания,че "Скорсезе ряпа да яде пред този филм". (не във този форум)

От къде идва това изказване - на много места филма се сравнява със емблематични заглавия из старите класики.

На всеки един по-заинтересован любител на киното,като изгледа този филм ще са му ясни и видни заемките от

гангстерските филми и в частност Италианското кино,като техен най-ярък представител.

 

Обаче филма не е направен изобщо добре - на база Американски екшън е шедьовър,но на база Италианско кино,

на база всички известни и доказали се филми със сюжет за мафията,този филм е провал.

На моменти фабулата увисва във нищото,сценария има тотални пропадания - липсва обосновка във ключови

ситуации,където връзката на действието се губи,това е недопустимо за претенциите,които има

този филм.Големия патос,който очаквах през цялото време и със който парадираше филма,е направо прозаичен.

 

Има още неща,които бих казал,но предпочитам да ги замълча,за да не засегна аудиторията - не заради друго,а

защото виждам колко много са се прехласнали.Нямам нищо напротив - измъкваме се със въпроса-на-вкус и готово,

но не ми се стига дори до тази нужда,а просто правя едно намигване,че просто със copy/paste от Италианското кино не става.

Така много по-лесно минавам м/у капките на ненужните спорове,за да намеря себеподобните - т.е.интереса ми не е да принизя (неагресивност),а да се изразя искрено.

 

п.п.не търся връщане на поста ми,нито оспорвам решението Ви - и още повече не искам да влизам във ненужни полемики със админа

на форума,при все че съм наясно със добрите му намерения,благодарен съм за помоща,която ми е оказал във една тема + благодарноста

за съществуването на този интересен,полезен и съдържателен форум,което за да бъде се иска най-малкото труд и ще е нахалство от моя страна да проява

неуважение към гостоприемството на домакина.Нека бъде така,нямам нищо напротив - но за мен си правя извод,че баш не трябва повече да коментирам филми,

които за мен са недобри и за в бъдеще наистина ще гледам да се придържам към това мое си правило.

 

Благодарим за вниманието и се извинявам за поведението си,че съм Ви занимавал със глупостите ми и съм Ви създал излишна работа!!! - нямам ни най-малко лоши намерения.

Поздрави и приятен ден желая на всички участници.

:beer:

Link to comment
Share on other sites

Хахахаха тъкмо да се опитам да те защитя, че коментарът ти не е безсмислен и ти ми отне удоволствието.

Относно последният пост .............направо се изгубих в мислите ти.

Link to comment
Share on other sites

срещнах изказвания,че "Скорсезе ряпа да яде пред този филм". (не във този форум)

От къде идва това изказване - на много места филма се сравнява със емблематични заглавия из старите класики.

На всеки един по-заинтересован любител на киното,като изгледа този филм ще са му ясни и видни заемките от

гангстерските филми и в частност Италианското кино,като техен най-ярък представител.

 

Обаче филма не е направен изобщо добре - на база Американски екшън е шедьовър,но на база Италианско кино,

на база всички известни и доказали се филми със сюжет за мафията,този филм е провал.

На моменти фабулата увисва във нищото,сценария има тотални пропадания - липсва обосновка във ключови

ситуации,където връзката на действието се губи,това е недопустимо за претенциите,които има

този филм.Големия патос,който очаквах през цялото време и със който парадираше филма,е направо прозаичен.

Ако това го беше написал в темата, нямаше да бъде изтрито и вероятно щеше да намериш някой, който да подкрепи тезата ти. Мисля, че сам можеш да направиш разликата между сегашния си пост и поста ти отпреди няколко часа. Изобщо не става въпрос за критиката и че тук не я приемаме. Важно е как я поднасяш. В случая беше достатъчно само да се аргументираш. ;) Дори бих те посъветвал цитираният откъс да го пренесеш в темата на филма, тъй като мястото му е там, а не тук. ;)

 

Надявам се, че се разбрахме.

Link to comment
Share on other sites

Я :o ...... признавам изненадан съм - бе баш ще стане надменно от моя страна,но ще постна часта от цитата.

 

Но - хм ....... има една поговорка

"Когато магарето се чувствува много добре,то отива да танцува върху леда"

та :blush: малко не е на добре , да ми се отдава чак толкова добро отношение,че почвам да нахалствам и

в случая не мога да се стърпя и искам да отправя една огроооооооомна молба - и ще го направя,

независимо от резултата , та нека не се счита като нищо повече от отправена официално молба . (пък каквото стане)

 

Има един филм , за който от край време чувам само добри отзиви и то от не случайни хора.

Уви този филм едно , че го няма никъде във БГ , второ няма и субове .

Видях , че го има във форума и - защо не се учудвам , само със два коментара към него .

Авторката на темата е имала намерение да преведе субтитрите - но не знам , сигурно е останало глас в пустиня , не знам .....

А същия човек е ударил жестока критика към един много тачен от мене филм и ми се иска да дам мнение във темата

за него , но не и преди да съм гледал препоръчания от нея The Railroad

 

Па черпенето от мене :beer:

 

(само молба не нахалствам !!! )

Link to comment
Share on other sites

Като потребител - единствено за което ще помоля потребителите, е да не наблягат на различния шрифт,

големина и цвят, а да се концентрират върху проблема, който искат да коментират.

 

И по същество - за хората, които нямат възможност в момента да използват кирилица, но много искат да изкажат мнение,

препоръчвам да ползват - онлайн конвертор от латиница на кирилица на маймунда: :click:

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Моля, не отправяйте лични нападки и обиди към потребителите! Припомням ви, че ако ви дразнят мненията на даден потребител, може да ги скриете като кликнете на потребителското си име горе в дясно и изберете опцията "Игнорирани". Там може да изберете кого и какво да скриете и когато ви се зареди дадена тема, постовете на потребителя, който ви дразни, няма да се появяват.

 

7495213z.jpg

Link to comment
Share on other sites

Зов за помощ

С носталгия препрочетох напътствията и правилата за изразяване на мнения във форума  и ми хрумна, че не би било зле темата да се разшири с едно-две приложения от рода на: Нов тълковен речник на форумния жаргон и Прозвища и псевдоними на сценаристи, режисьори и актьори (най-вече), плод на форумната мисъл.

Подобно начинание ще е от голяма полза за по-възрастните като мен, които с недоумение изчитат страници наред от някоя тема, без изобщо да схванат "какво са искали да кажат авторите".  Като особено любимо определение за актьорско присъствие се налага думата "бастун", например. Има всякакви бастуни: дървени, от лек метал, със метална топка в единия край (т. н. английски бастуни), евтини за по 3 лв. и скъпи - за по 320... Когато определението се употребява за актьори, еднакво добри, както в драматичните превъплъщения и екшъна, така и във виртуозните клоунади, чуденето е много голямо. Бастун N1 - Ча Сънг Уон, бастун N2 - И Донг Ук и т.н.  Някои метафори са по-понятни, като "теракота" и "плочници", например. Веднага ти идва на ум, че става дума за асоциации с фитнес, баня, голота, проточена дълга мераклийска лига, т. е. - налага се като естетическа категория.

Преди време ми се наложи да прочета 20-ина страници от тема за сериал, който бях зарязала след 5 епизод, та дано да разбера кое е Лудото Ленче. Не че не се досетих, но ми беше интересно защо точно е кръстено така. Пояснявайте, бе, хора!

Не ме разбирайте грешно - нека всеки си пише така, както му идва отвътре, особено ако по този начин се чувства по-забележим и оригинален. Просто призовавам към взаиморазбиране и толерантност към онези, които са по-демоде. Другият вариант е да се оформят клубни разделения на възрастов принцип, което никак не ме устройва, защото трябва да си призная годината на раждане :)

 • Haha 1
 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Верно ли ги изчете 25-те страници? :slap: Браво на теб! :yes: Ама май ще трябва да ги повториш, щото не е лудото, а Левото Ленче :28558:

Шегата настрана, Матримче, но някои прякори се раждат в процеса на текущо гледане и обсъждане, няма как да ги разбереш, освен ако не следиш сериала и дискусиите ни. Май Хироу например, за който се разби да ме питаш, просто беше наричан така в сериала, не съм го измислила аз. Мамин Хироу обаче, от новия сериал, който обсъждаме, го измисли @Lawandula по подобие на Май Хироу, само дето този тук е мамино синче, ама ми е любимец. Тоест, за неговия прякор има три фактора - старият сериал, характеристиките на героя от новия сериал, и аз :D За да го разбереш не зависи от възрастта ти, а само от това, дали гледаш сериала, дали следиш обсъждането и дали познаваш участниците в обсъждането от дискусии на други сериали. "Плочник" излезе като прозвище от същия първоначален сериал, и понеже лепва на много герои от всякакви други сериали, затова продължаваме да го ползваме. А "бастун" мисля, че е ясно - епитет е, не се отнася за актьорите, а за героите им. Има много различни бастуни, но всички бастуни имат общи качества - не са гъвкави например, не показват емоция, и т.н.

П.С. За бонус да ти разясня, че ако се чудиш кой е "Дедо", това е любимецът на @seal_reinforce, който има още един куп имена. Ще оставя на нея да ти обясни подробно за него.

 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Чингулинка, виждаш ли колко е сложно! Права си, Левото Ленче беше. Ама това съвсем ме обърква. Защо е лЕво туй хубаво момиче?

Далеч не чета всичко, което се пише, а само постовете на хора, чието мнение ценя. Лавандула, например, е първа сред Кръстниците, но по странен начин нейните филмови вкусове съвпадат с моите.  

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...