Jump to content

Северна Корея


Recommended Posts

Точно така.

Обединението е немислимо, но диктатурата ТРЯБВА на всяка цена да отпадне. Изхода е смяна режима на политическо управление. Това е възможно , макар и с цената на много жертви

А колкото до Хонг Гил Донг-а ,изразих се образно. Исках да кажа , севернокорейският народ е водещият в ситуацията. Инициативата трябва да дойде от него, и задължително с помощ намеса, от тези които желаят да помогнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че диктатурата трябва да падне и естествено с малко външна намеса, защото както казваш тези хора достатъчно са живяли изолирани и с потъпквани права, затова може би ще е малко трудно сами да се вдигнат на бунт.

Какво е положението там, само те си знаят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хората са бедни, гладни (дядото на снимката ореше нивата с някакво изпосталяло волче и не ми се вярва да е специално подбрана единична гледка) с какво да тръгнат срещу милион и двеста хиляди армия, със сопите ли? Явно идеалите им (или инстинкта за самосъхранение) още не им позволяват да тръгнат на масово самоубийство. Пък не съм наясно доколко добре е развита контрабандата в Северна Корея. Понеже ние виждаме какво им липсва, но само с контрабандата на чужди стоки севернокорейците биха го разбрали. Може да са зле, но ако не си и представят, че живота им може да е с нещо по-добър, за какво да се бият?

 

А външната намеса ще я проима, само ако на големите държави им отърва да падне режима. Алтруизъм в политиката няма. Германците са преживяли обединението, я си представете, че и с корейците стане така и след 20-30 години станат свръхсила в Азия, кому ще е изгодно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алтруизъм в политиката няма.

Това си мислех и аз - нямат си нефтени кладенци...........та да им текат лигите на някои и с гръмки лозунги, като благороден снизходителен жест да им подарят свобода.

Ирония и цинизъм в 21-вия век. Егоизъм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Някой може ли да преведе какво пише на плаката? Много ми е интересно?!

Спийди, ако си на линия??;)

 

2228439u.jpg

 

Благодаря предварително и хубав ден! <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добра статия. Благодаря Злати. Има какво да се научи от нея. Така, както е описано, много ми напомня на българския преход и ми се струва, че вътрешно С.Корея вече е готова да се откаже от режима. Май вече е назрял моментът да се предприемат стъпки за обединение. Ако сега не се обединят, С.Корея ще поеме пътя на България и тогава вече наистина трябва да се притесняваме от атомно оръжие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хареса ми статията.Написаното е изключително обективно и безпристрастно.Точно по този начин трябва да се разглеждат нещата по въпроса за двете Кореи.

Доколкото са ми ясни на мен хубавците от Чосон,а и всички трябва да са разбрали вече,че докато не мине датата 15 април 2012г. и дума за обединение не може да става.Живи-умрели - имам предвид режима,пък и народа - ще издрапат до 100 годишнината на Ким Ир Сен.В момента ( 4.15 ),както изписват датата при тях е пътеводната им светлина за следващите петнадесет месеца.Бедна ми е фантазията за начина по който ще бъде отбелязана годишнината,а всички знаем на какво са способни.Пък после какво ще става,обединение ли,война ли предполагам и те горките не знаят.

За мен лично основният фактор за това какво ще се случи се казва Китай.Обединение на Корея ще има когато и единствено Китай прецени,ако изобщо допусне такава възможност изхождайки от собствените си стратегически интереси.Уви,това е за мен голата истина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо много интересно :)

 

2 милиарда долара ще инвестира Китай в Северна Корея. Китайската инвестиционна компания Шанхи Гуанкуни и севернокорейската група за инвестиции и развитие са подписали на 20 декември 2010 година в Пхенян договор, който предвижда китайската компания да инвестира 2 милиарда долара в севернокорейска промишлена зона. Промишлената зона се намира в икономическата зона Расон на границата с Русия. В рамките на плана се предвижда в следващите 2-3 години да бъде изградена пътна инфраструктура, атомна централа, а в по-дългосрочен план - между 5 и 10 години да бъде изградена петролна рафинерия и други промишлени проекти.

 

Източник: Associated Press

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докопах се до едно много интересно видео, няма да го коментирам , то си говори само за себе си.

 

http://www.petapixel.com/2011/03/15/man-uses-a-canon-5d-mark-ii-as-a-secret-video-camera-in-north-korea/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах го набързо. Ами и там хора живеят. Като видях пионерчетата, ми стана едно мило , нали и аз съм била :lol: . Чистичко им е, нали? И в тази Корея не си хвърлят боклуците по пътя :(. А колко ли струва едно такова подстригване, като гледам беше от-до + лек масаж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчето е китаец или гражданин на друга страна,но от китайски произход.Отношението към тях е по-друго естествено,нали са приятелски народ.Сигурно и заради това никой накрая не им е проверил фотокамерите.Ако беше турист от ,,вражеска" страна,предполагам нямаше да избегне проверката.

Слушал съм химна на Северна Корея доста пъти,но за първи път в изпълнение на китайски.Понеже цялата им група е китайци и екскурзоводката в автобуса им го изпя така.

Хареса ми,интересно видео. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръгнах преди малко да пиша и изникна ангажимент и го изтрих.

 

Сега пак отначало.

 

Първо искам да направя едно малко и същевременно важно уточнение.

Всичко, което ще прочетете надолу е плод на моите собствени впечатления за тази държава възсонова на отговори на въпроси, които съм си задавал/е, все още се намират, такива които чакат своите отговори/, четени пътеписи, гледани репортажи, документални филми и т.н.

 

Северна Корея. Интересна държава, интересът към нея все повече и повече расте. От някой недолюбвана, други я харесват изключително много. Дори на първо време се сещам за Другаря Джо, който по време на Корейската война дезертира в Северна Корея, където бива посрещнат като Герой на Народа. Всъщност, препитанието на Другаря Джо в Северна Корея е много интересно. Работи като актьор в севернокорейски филмови продукции, обикновено заема ролята на гадния (пленен?!) американец :huh: . Други не са съгласни с режима и съответно правят всичко възможно да напуснат държавата. Обикновено през границата с Китай, където подкупват граничните и преминават през река. В интервю с такъв трафикант, той казва, че взема по 400-500 $ на човек, като 70$ от тях дава на войниците пазещи мястото, през което минава, като предварително го предупреждават кога се сменя караула за да знае кога да се върне обратно, да не го хванат следващата смяна. Възползващите се от тези услуги също споделят, че ако ги хванат китайците ще ги депортират обратно, където ги чака съд с фалшиви обвинения за държавна измяна и най-вероятна смъртна присъда.

 

Всеки сам преценява дали му харесва нещо или не. За себе си мога да твърдя, че държавата като управление не ми харесва. Не ми харесва това как хората гладуват. На скоро четох как журналистка питала Другаря защо той е единственият дебел севернокореец, а той нищо не отговорил и после три седмици не давал никакви интервюта за телевизии и радиа. Как мизерстват, как не могат да емигрират, защото на границата биват разстреляни или в по-добрият случай хвърлени в политически лагери за "превъзпитание".

 

От друга страна, страшно много ми харесва дисциплината, която имат тези хора. Да не споменавам хореографията по случай празниците, които празнуват. Faithless преди известно време пуснаха клип на

, който има кадри от някакво честване в Северна Корея. Именно гледайки кадрите човек забравя за диктатури, управления и всякакви политикообвързани неща и се наслаждава на перфектно изпълнената хореография. Ей такива неща си заслужава да бъдат видяни на живо. И не за друго, а защото съм сигурен, че подобно изживяване се помни цял живот.

 

Не знам дали е всичко това е следствие на някакъв страх или просто така са възпитани, но определено прави огромно впечатление за някой страничен наблюдател. Огромно впечатление прави и това как обвиняват американците за всичко. Също не и харесвам външната политика на САЩ състояща се/в съкратен вид/: "не искаш демокрация, на ти бомби".

 

По повод на туризма, за който стана дума в представянето ми :blink: много интересно ми беше когато разбрах, че на влизане в държавата на митницата ти задържат всякакви мобилни телефони, лаптопи и ти ги връщат когато напускаш държавата. При напускането й има и един много много интересен факт. Когато напускате държавата на митницата проверяват фотоапаратите и видеокамерите за уличаващи снимки. В Северна Корея снимането е ограничено. Всяка туристическа забележителност има по 5-6 позици маркирани за туристи, които могат да снимат. Всичко различно от това, което е разрешено или бива изтривано или фотоапарата бива конфискуван. Неприятно, но факт...

 

Още по-интересно ми беше това, че севернокорейците нямат достъп до нормална форма на комуникации. Достъп до Интернет имат само определени лица. Интересен факт, беше това, което се споменава в един пътепис на българин бил в Северна Корея: за да изпратиш email трябва да слезеш до рецепцията, да го напишеш на листче, от там рецепционистката го диктува по телефона буква по буква на някаква лелка/кака и тя го изпраща от специално направен за целта email. Като получения отговор отново се изпраща на този email и ти се праща под формата на телеграма :blink: Що се отнася до радио и телевизия - по тях вървят народна музика, филми против запада и репортажи за посещения на Вожда в най-различни фабрики, ферми и др. обекти. Достъп до чуждестранни телевизии за обикновените северокорейски граждани няма. Като изключим това, че понякога могат да се модифицират телевизорите с определени антени и да се хващат китайски телевизии, но сам по себе си този ход е доста рискован. В хотелите предназначени за туристи обикновено има цифрови телевизии, с някакви чуждестранни канали, но това най-вероятно е заради езиковата бариера.

 

Друга безумица свързана с туризма е това, че на влизане в държавата като турист ти прикрепят гид, който да те развежда насам-натам из Пхенян и околностите на държавата. Тоест не можеш сам да отидеш и да си разглеждаш каквото ти харесва, а трябва да се съобразяваш с програмата заложена за туристите. Тя обикновено включва най-различни неща от сорта на посещения на най-различни места: музеи, галерии, паметници, родното място на Вожда, пиене на вода от кладенеца, от който Вожда е пил вода като малък и т.н. Опита да напуснеш хотела без гида може сериозно да навреди на напускащия/ако не знае корейски най-вероятно ще бъде обвинен в шпионаж, пък после върви доказвай, че нямаш сестра :lol: както казваме по нашия край/, както и на гида - т.е. да остане без работа или направо да бъде изпратен в некой политически лагер за превъзпитание.

 

Въпреки всичко споменато, мечтата да обиколя Северна Корея с мотор си остава :lol: Все пак се надявам, че някога би се реализирала. Снощи по някаква случайност видях един питепис/който и преди съм разглеждал, но странно защо не съм обърнал внимание на факта, че са карали и в Северна Корея :o / на едни австралийци, който с помощта на южнокорейското представителство на Harley-Davidson и някаква туристическа агенция са получили разрешение да карат 28км в Северна Корея. По-точно от Южна Корея до Северна - /град или село, не знам/ Kosong.

 

Ами това е.

 

Малко дълго стана, но... :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...