Jump to content

Северна Корея


KKatrin
 Share

Recommended Posts

Знаем твърде малко, или си мислим, че знаем твърде много,

като това много се изчерпва с - комунистическа държава...какво пък толкоз.

Редно е според мен да започнем да пишем и за тази част от корейската нация.

Доколкото можем и доколкото се докопаме до информация.

За сега - ето нещо...без коментар!

 

Link to comment
Share on other sites

Ето нещо любопитно.Знаете ли кой е най-големият футболен стадион в света,с най-много седящи места и къде се намира Question

 

Първи в класацията се оказва стадион Рунградо Първи Май,не къде да е, а в Пхенян.

 

Снимки на този красавец,построен на малко островче(Рунгра) на река Тедонг в сърцето на Пхенян :

maydaya2.jpg

rungradomaydayv.jpg

pyongyangmayday1.jpg:asian: :asian: :asian:

Link to comment
Share on other sites

ЛИНК към нещо документално:

paradecover01.jpg

 

Държава: Северна Корея

 

Година: 2002

 

Времетраене: 30 мин.

 

Режисьор: Ким Чен Ир

 

Сценарист: Ким Чен Ир

 

В ролите: Северно-корейски военослужещи и партийци. Танкове, ракети и пленени американци.

:D

Link to comment
Share on other sites

Тази страна е едно наистина ужасяващо място. Всеки един ден, в който онзи психопат и създадената от него върхушка съществуват трябва да лежи на съвестта на всички. Къде са смешните американци - износителите на демокрация и защитници на човешки права, когато населението на Северна Корея страда и буквално умира? Някой по-нагоре спомена, че висшето образование било задължително - че там масово населението е неграмотно! Децата им са недоразвити физически и умствено заради десетилетията на глад и мизерия. Някъде бях чул, че по изчисления на Комунистическата партия, за да просъществува успешно режимът на оная очилата мижитурка населението на Северна Корея трябва да стане 10% от това, което е в момента и за тази цел са създадени многобройни концентрационни лагери. Близките на спортисти и дипломати на Северна Корея, които пътуват в чужбина са затваряни в такива лагери, за да не си позволяват те волности или пък да не избягат. Изобщо съществуването на тази държава е едно огромно престъпление срещу човечеството.

Link to comment
Share on other sites

Един колега ходи на специализация или размяна на студенти не знам точно как се водеше но по някаква студентска програма там. Та преди 2 години беше това и той също беше шокиран от нивото на глад и мизерия там. Колкото по-дълго съществува тази държава толкова по-трудно ще е едно бъдещо обединение на двете страни. Даже си мисля, че и днес вече е късно и невъзможно. Скоро даваха документален филм на български журналист беше точно на тази тема. Та имаше интервюта с млади Южно Корейци (смисъл на по 20-25) години и никак ласкаво не говореха за евентуално обединение. На първо място вече съществуват доста големи различия в културните и обществени ценности, дори по тяхни думи и езика. Все пак корейския е под влияние на западните езици от доста време. Отделно едно обединение би означавало икономическа катастрофа за Южна Корея, разбираемо е. В общи линии обаче политическата пропаганда, психозата в следствие на нея и страха сред обикновените северно корейци прави рухването на този режим невъзможно. Макар и дроста разскърцана военната машина на Северна Корея си е меко казано впечатляваща, така че военно решение е невъзможно, а за никой не е тайна че режима има благословията на Пекин. И така, а като спомена за лагерите, там затварят и всички роднини на служещите в пограничните райони.

Link to comment
Share on other sites

Да, наистина подкрепата на Китай е налице, но между другото наскоро гледах едно интересно японско политическо дискусионно студио за Китай в youtube. Участваше някакъв японски анализатор специалист по тази страна и той спомена, че макар Китай да подкрепя Северна Корея, Пхенян отдавна не се съобразява с това, което казва Китай. Т.е. Китай е изгубил контрол върху отрочето си. Доказателство е и отказа на Пхенян да ограничи ядрената си програма по молба на Пекин. И се стига до абсурдната ситуация Запада (в това число включвам Япония) да не може да упражни натиск върху Северна Корея заради Китай, а самите китайци да са в ролята на родител на непослушен тийнейджър с атомно оръжие в гардероба си.

А колкото до обединение на Корея - и на мен ми се струва невъзможно. За Южна Корея това би било чисто икономическо самоубийство. Говорил съм с южнокорейци по тоя въпрос и много от тях бяха твърдо против - дори само по чисто исторически причини. Все пак пропагандата наистина е доста силна и от двете страни, така че да се изкорени тази омраза би отнело доста време.

Но дори и с тези проблеми, дори и с насадената психоза сред севернокорейците (някои от тях дори вярват, че американците са истински демони), на тези хора трябва да се помогне, за да могат те да имат поне някакво бъдеще различно от гладна смърт в някой трудов лагер или строейки нещо от сорта на онзи огромен стадион, който служи само да гъделичка самочувствието на един от най-големите престъпници в човешката история.

Link to comment
Share on other sites

Това, че съществува този режим толкова време означава, че хората не са толкова против, въпреки глада и подтисничеството. Все пак незабравяйте, че какъвто и да е режима държавата-това са хората, а не определени кръгове и така нататък. Историята е доказала, че народи, които не удобряват управлението си рано или късно свалят властта, особено често се случва това след Великите революции. Примерно в Русия, където не е тайна, че управлява олигархична върхушка с Кгб елементи, почти всички руснаци, въпреки че там масово населението са бедни, си харесват Путин. В Китай е същата работа с масовите ограничения продиктувани от нуждите на комунистическата система на управление. Бих казал, че подобни държави намират подкрепата в народа с твърдата си националистична политика, която провеждат, въпреки както се казва по горе че хората гладуват. Чуждата намеса, внасянето на демокрации и така нататък е най-голямата грешка и ще доведе до още по лошо положение на тази страна. Ако този режим е толкова лош за тези хора в Северна Корея, те рано или късно ще го свалят !

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Да, на този принцип Камбоджа просто е обожавала Червените Кхмери и Пол Пот и хората доброволно са умирали по оризовите полета. Добре, че оня изрод е бил достатъчно ненормален да нападне Виетнам, че да има още Камбоджа на картата. Понякога режимът е по-силен от народа - особено когато народът е дотолкова оскотял, че да мисли само за това как да преживее още един ден. Същите примери има и в Африка. Как да се борят с добре охранената и въоражена армия, като самите те са мършави и в най-добрия случай имат тояги? Ти би ли се изправил срещу стотици дула на автомати като знаеш, че след това същите тези ще се разправят по невъобразим начин и със семейството ти? Не подценявай страха за собствения си живот, както и за живота на най-близките хора. Те там и без това си нямат друго.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

По тази логика и България сега нямаше да я има, защото въпреки, че сме се освободили след военна намеса от страна на Русия, до тази война се е стигнало след хиляди загубили живота си българи. Принципът е един и същ. Ако няма и е нямало хора, които да са готови да дадат живота си за някаква по висша кауза, историята просто е щяла да стои на едно място. Според тебе не са ли загинали хора при гражданските войни в Холандия, Англия, САЩ, Франция превърнали се във Велики Революции ... а в тези държави е имало доста по развит военен апарат ... Със силата на народа не може да се сравнява държавата или някой човек, особено като се замислиш с какво огромно население са азиатските държави. Това, че там хората са като стадо овце и нямат революционно мислене се дължи на исторически причини, но това не означава, че макар и по-бавно не могат да стават промени и народа да казва своята дума.

Link to comment
Share on other sites

Не мога да кажа, че не съм съгласен с теб, но примерите ти са поставени в неправилен исторически контекст. Първо, оръжието, с което разполага една съвременна армия, пък било то и на изолираната Северна Корея, далеч надвишава възможностите на това, с което са разполагали армиите на гореспоменаите страни по онова време. Освен това не забравяй, че нито една държава в Европа не е изпадала в напълна и тотална изолация спрямо другите. Т.е. в миналото не е имало механизми за пълна изолация на една група хора. Кажи ми, през последните 20 години колко севернокорейци са имали възможността да учат в чужбина и след това да се върнат обратно в страната си, където да разпространяват идеи за революция? Освен това колко оръжия могат да закупят измиращите от глад, за да започнат някакво революционно движение и кой точно ще се нагърби да вкара подобна контрабанда през границата? В исторически план азиатците извършват не по-малко бунтове и революции от европейците, просто днес това не е толкова лесно колкото изглежда, когато го четем в книгите. И да, и аз съм на мнение, че тези хора сами трябва да извършат преврата в страната си, но трябва да им се помогне - дали с външен политически натиск или с нещо друго, не съм аз човекът, който ще го определи.

Link to comment
Share on other sites

Песен за любимият вожд Ким Джонг Ил(Ким Чен Ир)

McCune-Reischauer transliteration

 

sanaun p'okp'ungdo ch'yŏmoranaego

sinnyŏmŭl an'gyŏjun Kim Chŏng-il tongji

tangsini ŏpsŭmyŏn urido ŏpko,

tangsini ŏpsŭmyŏn chogukto ŏpta!

 

miraedo hŭimangdo ta mat'ajunŭn

minjogŭi unmyŏng'in Kim Chŏng-il tongji

tangsini ŏpsŭmyŏn urido ŏpko,

tangsini ŏpsŭmyŏn chogukto ŏpta!

 

sesang'i yŏlbaekpŏn pyŏnhandahaedo

inminŭn minnŭnda Kim Chŏng-il tongji

tangsini ŏpsŭmyŏn urido ŏpko,

tangsini ŏpsŭmyŏn chogukto ŏpta!

 

a…… uriŭi Kim Chŏng-il tongji

tangsini ŏpsŭmyŏn chogukto ŏpta!

 

 

Direct English translation

 

You pushed away the severe storm

You made us believe, Comrade Kim Jong-il

We cannot live without you

Our country cannot exist without you!

 

Our future and hope depend on you

People's fate depends on you, Comrade Kim Jong-il!

We cannot live without you

Our country cannot exist without you!

 

Even if the world changes hundreds of times

People believe in you, Comrade Kim Jong-il

We cannot live without you

Our country cannot exist without you!

 

Oh... Our Comrade Kim Jong-il

Our country cannot exist without you!

Link to comment
Share on other sites

От http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2611591

 

Дизайнерски дънки с етикет "Произведено в Северна Корея" ще се продават от този петък в модния универсален магазин PUB в шведската столица, където ще се конкурират с марки като "Гес" и "Левис", съобщава Ройтерс.

 

Това е първият опит на изолираната комунистическа страна да се докосне до западната мода.

 

Дънките, които ще се предлагат под марката "Noko" (от англ. ез. - съкратено от North Korea, Северна Корея), ще струват по 1500 шведски крони за чифт (215 долара).

 

Идеята на проекта е породена от любопитството към КНДР, която в последните години се превръща във все по-изолирана държава, докато Западът я критикува заради погазването на човешките права и ядрените й амбиции.

 

Освен че са обект на любопитство, заради произхода си, тези дънки имат и добавена стойност заради истинските мъки, с които се появяват на бял свят.

 

Корейската народнодемократична република рядко допуска чужденци на своя територия и на практика не поддържа търговски и дипломатически отношения с повечето западни държави. Швеция е изключение.

 

Основателите на марката "Noko" разкриват пред Ройтерс, че са прекарали повече от година в опити да получат достъп до управата на севернокорейски фабрики и трябвало да се справят с лошите комуникации и необичайния бизнес-подход на местните.

 

"Има политическа пропаст, икономическа пропаст и пропаст в манталитета, разказва Якоб Астром, един от тримата шведи, които стоят зад проекта, - Всички контакти с тази страна са трудни и си остават такива и досега".

 

Шведските бизнесмени изпитали доста затруднения, докато сключат споразумение за производството на едва 1100 чифта дънки - първите, произведени в комунистическата държава, по техните думи.

 

Имейлите потъвали в небитието и комуникацията била изключително трудна. В един момент севернокорейските им партньори поискали от шведите да им изпратят пещ за топене на цинк Shocked Shocked , а един търговски представител им поискал пиратска версия на програмата Adobe Acrobat, за да може да прочете файловете, които те му изпращали. Laughing Laughing

 

"Там всеки е началник. Дори шофьорът ни беше някакъв вид началник", обяснява Астром и добавя, че званията в Северна Корея често пъти са доста подвеждащи.

 

Шведите се опитали да се споразумеят с най-голямата текстилна фабрика в Северна Корея, но получили отказ и в крайна сметка се договорили с най-голямата компания в областта на минното дело, която по случайност разполагала и с малък текстилен цех.

 

"В Северна Корея това се среща често - компаниите рядко се специализират в една дейност и в повечето случаи се занимават с неща, които нямат нищо общо помежду си", отбелязва Астром.

 

Модерните дънки могат да се закупят онлайн след 4 декември, но едва ли ще ги срещнете скоро по улиците на Пхенян - комунистическата норма за обличане ги забранява.

Link to comment
Share on other sites

Списък на документални филми за Северна Корея.

 

Discovery Times: Children of the Secret State (2000)

Welcome to North Korea (2001)

The Game of Their Lives (2002)

Frontline/World: Suspicious Minds (2003)

Secret Nation (2003)

Nuclear Nightmare: Understanding North Korea (2003)

A State of Mind (2004)

North Korea: A Day in the Life (2004)

Access to Evil (2004)

Return To The Border (2005)

CNN Presents: Undercover in the Secret State (2005)

Seoul Train (2006)

60 Minutes: The Hermit Kingdom (2006)

Crossing the Line (2006)

ABC news A rare look inside North Korea (2006)

A State of Mind (2007)

National Geographic: Inside North Korea (2007)

Undercover in North Korea (2007)

An American in North Korea (2007)

North Korea: Hell on earth

National Geographic: Don’t Tell My Mother I’m In… (Episode on North Korea)

North Korea a legacy of tension (2007)

The Vice Guide to North Korea (2008)

Kimjongilia (2008)

Themepark 1984 (2009)

Kim Jong Il's Comedy Club (2009)

 

Документалният филм на National Geographic за Северна Корея

http://www.youtube.com/watch?v=QQXfMMHV8FM

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Властта се свързва винаги със субект и обект. Субекта е този който управлява, а обекта - управляваните. Успех има при съответствие между техните ПоТеНцИаЛи. Историята показва, че най-дългите режими са установявани, когато управляващият е с голям потенциал, многократно превишаващ този на управляваните. Умишленото задържане на развитието на потенциала на управлявания чрез манипулация, е средството на тираничните режими. В основата на всяка диктатура е неконтролираната власт. Жал ми е да го кажа но явно в момента наистина липсва този потенциал в народа на Северна Корея за да отхвърли диктатурата, На преден план е само човешкият инстинкт за оцеляване и самосъхранение- най-силният мотив за поведение.Превръща се в саморазрушение , когато човек е успешно манипулиран и заблуден .

И аз мисля, че много трудно би се постигнало обединение , но в името на този изстрадал народ много ми се иска това да стане, появявайки се един Хонг Гил Донг от народа , който ще ги вдъхнови и поведе.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Само един Хонг Гил Донг няма да е достатъчен.

А и на този етап обединение е немислимо, може би и по-добре, защото двете страни са коренно различни.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...