vivivan Публикувано 11 Април, 2022 Share Публикувано 11 Април, 2022 Това е една от любимите храни на корейците в дъждовните дни - така наречените корейски палачинки. Особено и в комбинация с оризовото вино макколи. Попадах на различни обяснения защо точно „палачинките“ са предпочитани, когато вали дъжд: · звукът от цвърченето в горещия тиган наподобява трополенето на дъжда навън, · леко научни обяснения как протеините в брашното (а и в макколито) повишават нивото на серотонин в организма (хормон, който има успокоителен ефект) · според други когато влажността се увеличи, нивото на кръвната захар спада и хората изпитват нужда за храна на основата на брашно, която повишава нивото на кръвната захар…. Най – общото название за разнообразието от корейски солени палачинки е Buchimgae – разнообразни съставки, забъркани с брашно и яйца и изпържени. Buchimgae се разделя на няколко подвида – Jeon, Bindae-tteok (основна съставка е боб мунг – брашно или „паста“ от смлян предварително накиснат сух боб мунг), Jangtteok (добавя се и gochujang или doenjang). Точната разлика между Buchimgae и Jeon така и не я разбрах, но на места попаднах на инфо, че се назовават Jeon палачинките, при които допълнителните съставки (зеленчуци, месо, морски дарове) са цели – т.е. те самите се овалват в сместа и се пържат както е варианта с листата китайско зеле). Също така са и с по – малко съставки, а и по форма може да са по – малки. Основните съставки на палачинките Джон са брашно, вода, яйце и към тях има и някаква друга добавка - риба, месо, морски дарове и/или зеленчуци. Те могат да се сервира като предястие, банчан (гарнитура) или анджу (храна, сервирана към алкохолни напитки- мезе). Също така се приготвя и като храна за различни церемонии, поклонения и празници. Според замисъла или повода за приготвянето им, палачинките Джон също се наричат и: jeonya (когато рецептите са от т. нар. кралска/дворцова кухня) gannap (когато са приготвени за поклонения към предците). Названието на различните видове се образува като към " jeon" се добавя и названието на добавката (пример- палачинка с кимчи - kimchijeon). За човек незнаещ корейски, в началото тотално се бях объркала с тези наименования Ето няколко вида от палачинки Джон: · със зелен лук (pajeon) · с морски дарове (Haemuljeon) · със зелен лук и морски дарове - Haemul-pajeon · с микс зеленчуци (Yachaejeon), · цели листа китайско зеле (Baechujeon) · с настъргани сладки картофи (Gamjajeon) · с корейски краставици (Hobakjeon) Тук може да се видят рецепти за отделните видове. А ето и една ориентировъчна рецепта с микс зеленчуци –Yachaejeon. Продукти: 1 чаша брашно ¼ чаша оризово брашно, картофено нишесте или царевично нишесте 1 чаена лъжичка бакпулвер 2-3 скилидки чесън, смлени ½ чаена лъжичка сол 1 яйце ⅔ чаша студена вода, плюс още, ако е необходимо Растително масло, за пържене 2 връзки зелен лук, разполовен по дължина и нарязан на по- дълги парчета 1 малка тиквичка, нарязана на тънки ивици 1 среден морков, настърган или на жулиени В голяма купа смесете брашно, оризовото брашно, бакпулвера, чесъна и солта. Добавете разбитото яйце и студена вода. Разбъркайте, докато се смесят равномерно. Сместа не трябва да е прекалено водниста. В тиган с незалепващо покритие загрейте 2 супени лъжици олио на среден огън. Подредете половината от лука, тиквичките и морковите на слой в тавата. Разлейте ½ чаша от сместа върху зеленчуците и наклонете тигана, за да ги покриете добре. Гответе, докато долната страна стане хрупкава и златисто кафява, но горната част е все още рехава, около 3-4 минути. Обърнете зеленчуковата палачинка и гответе от другата страна, докато стане хрупкава. Прехвърлете палачинката в чиния, постлана с хартиени салфетки, за да попие излишната мазнина. Вариант и да прибавите зеленчуците към разбитото брашно, вода, яйце и с лъжица да сипете от сместа в тигана. Към палачинките Джон е подходящ и този сос: 2 супени лъжици соев сос, ½ чаена лъжичка гочу-гару (люспи от корейски лют пипер), 1 супена лъжица оризов оцет, ситно нарязан зелен лук, 1 чаена лъжичка препечени сусамови семена. Тук може да погледнете статия и рецепта на български. Тук може да погледнете малко по - различен начин за приготвяне на палачинката с лук - яйцето не е към сместа с брашното, а се разбива отделно и се прибавя после в тигана, малко преди да се обърне палачинката. Аз обикновено слагам брашно и вода на око – колкото да се получи леко гъста смес.Ако смесвам всичко накуп - зеленчуците да са повече. Последно си купих от корейския магазин такъв микс за палачинки – в него си има брашно, оризово брашно, нишесте от тапиока, разни други подправки, които дават допълнителен аромат (лук и чесън на прах). Ето и моите палачинки Off Topic Haemul-pajeon е със морски дарове (при мен е само с цели ролца от раци), Baechujeon е с цели листа китайско зеле, Pajeon е само със пресен зелен лук и микс зеленчуци –Yachaejeon. Сосът в малките купички е сладко чили. И от първите ми опити за палачинка с кимчи. 5 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 28 Май, 2023 Автор Share Отговорено 28 Май, 2023 Днес времето е хубаво, но понеже вчера на косъм се разминах с дъжда, а и от сутринта съм на тема палачинки Любимата храна на корейците в дъждовно време е Jeon, особено и в комбинация с оризовото вино макколи Попадах на различни обяснения защо точно „палачинките“ са предпочитани, когато вали дъжд - звукът от цвърченето в горещия тиган наподобява трополенето на дъжда навън. Има и леко научни обяснения как протеините в брашното (а и в макколито) повишават нивото на серотонин в организма (хормон, който има успокоителен ефект) . Според други когато влажността се увеличи, нивото на кръвната захар спада и хората изпитват нужда за храна на основата на брашно, която повишава нивото на кръвната захар… Палачинките ми са няколко вида - с яйце и зелен лук, със зеленчуци и левурда (див чесън) и с цели аспержи (тази хич не е корейска, ама импровизирах ). 1 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.