Jump to content

Корейски солени палачинки "Джон/чон"


Recommended Posts

kimchi-jeon-1.jpg   vegan-korean-pajeon-scallion-or-green-on 

 

Това е една от любимите храни на корейците в дъждовните дни - така наречените корейски палачинки. Особено и в комбинация с оризовото вино  макколи. Попадах на различни обяснения защо точно „палачинките“ са предпочитани, когато вали дъжд:

·         звукът от цвърченето в горещия тиган наподобява трополенето на дъжда навън,

·         леко научни обяснения как протеините в брашното (а и в макколито) повишават нивото на серотонин в организма (хормон, който има успокоителен ефект)

·         според други когато влажността се увеличи, нивото на кръвната захар спада и хората изпитват нужда за храна на основата на брашно, която повишава нивото на кръвната захар….

 

Най – общото название  за разнообразието от корейски солени палачинки е Buchimgae – разнообразни съставки, забъркани с брашно и яйца и изпържени.  Buchimgae се разделя на няколко подвида – Jeon, Bindae-tteok (основна съставка е боб мунг – брашно или „паста“ от смлян предварително накиснат сух боб мунг), Jangtteok (добавя се и gochujang или doenjang).

Точната разлика между Buchimgae и Jeon така  и не я разбрах, но на места попаднах на инфо, че се назовават Jeon палачинките, при които допълнителните съставки (зеленчуци, месо, морски дарове) са цели – т.е. те самите се овалват в сместа и се пържат както е варианта с листата китайско зеле). Също така са и с по – малко съставки, а и  по форма може да са по – малки.

 

 

 Основните съставки на палачинките Джон са брашно, вода, яйце и към тях има и някаква друга добавка -  риба, месо, морски дарове и/или зеленчуци.  Те могат да се сервира като предястие, банчан (гарнитура) или анджу (храна, сервирана към алкохолни напитки- мезе). Също така се приготвя и като храна за различни церемонии, поклонения и празници. Според замисъла или повода за приготвянето им, палачинките Джон също се наричат и: jeonya (когато рецептите са от т. нар. кралска/дворцова кухня) gannap (когато са приготвени за поклонения към предците).

Названието на различните видове се образува като към " jeon" се добавя и названието на добавката (пример- палачинка с кимчи - kimchijeon). За човек незнаещ корейски, в началото тотално се бях объркала с тези наименования :lol2:

Ето няколко вида от палачинки Джон:

·         със зелен лук (pajeon)

·         с морски дарове (Haemuljeon)

·         със зелен лук и морски дарове - Haemul-pajeon

·         с микс зеленчуци (Yachaejeon),

·         цели листа китайско зеле (Baechujeon)

·         с настъргани сладки картофи (Gamjajeon)

·         с корейски краставици (Hobakjeon)

Тук може да се видят рецепти за отделните видове.

 

А ето и една ориентировъчна рецепта с микс зеленчуци –Yachaejeon.

Продукти:

1 чаша брашно

¼ чаша оризово брашно, картофено нишесте или царевично нишесте

1 чаена лъжичка бакпулвер

2-3 скилидки чесън, смлени

½ чаена лъжичка сол

1 яйце

⅔ чаша студена вода, плюс още, ако е необходимо

Растително масло, за пържене

 2 връзки зелен лук, разполовен по дължина и нарязан на по- дълги парчета

1 малка тиквичка, нарязана на тънки ивици

1 среден морков, настърган или на жулиени

В голяма купа смесете брашно, оризовото брашно, бакпулвера, чесъна и солта. Добавете разбитото яйце и студена вода. Разбъркайте, докато се смесят равномерно. Сместа не трябва да е прекалено водниста. В тиган с незалепващо покритие загрейте 2 супени лъжици олио на среден огън. Подредете половината от лука, тиквичките и морковите на слой в тавата. Разлейте ½ чаша от сместа върху зеленчуците и наклонете тигана, за да ги покриете добре. Гответе, докато долната страна стане хрупкава и златисто кафява, но горната част е все още рехава, около 3-4 минути. Обърнете зеленчуковата палачинка и гответе от другата страна, докато стане хрупкава. Прехвърлете палачинката в чиния, постлана с хартиени салфетки, за да попие излишната мазнина. Вариант и да прибавите зеленчуците към разбитото брашно, вода, яйце и  с лъжица да сипете от сместа в тигана.

Към палачинките Джон е подходящ и този сос: 2 супени лъжици соев сос, ½ чаена лъжичка гочу-гару (люспи от корейски лют пипер), 1 супена лъжица оризов оцет, ситно нарязан зелен лук, 1 чаена лъжичка препечени сусамови семена.

 

Тук може да погледнете статия и рецепта на български.

 

Тук  може да погледнете малко по - различен начин за приготвяне на палачинката с лук - яйцето не е към сместа с брашното, а се разбива отделно и се прибавя после в тигана, малко преди да се обърне палачинката.

 

Аз обикновено слагам брашно и вода на око – колкото да се получи леко гъста смес.Ако смесвам всичко накуп - зеленчуците да са повече. Последно си купих от корейския магазин такъв микс за палачинки – в него си има брашно, оризово брашно, нишесте от тапиока,  разни други подправки, които дават допълнителен аромат (лук и чесън на прах).

8801045420059_700x700.jpg?v=1632332921

Ето и моите палачинки :)

Off Topic

spacer.pngspacer.png

 

Haemul-pajeon е със морски дарове (при мен е само с цели ролца от раци), Baechujeon е с цели листа китайско зеле, Pajeon е само със пресен зелен лук и микс зеленчуци –Yachaejeon. Сосът в малките купички е сладко чили.

 

И от първите ми опити за палачинка с кимчи. 

spacer.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес времето е хубаво,  но понеже вчера на косъм се разминах с дъжда, а и от сутринта съм на тема палачинки :DЛюбимата храна на корейците в дъждовно време е Jeon, особено и в комбинация с оризовото вино  макколи :D Попадах на различни обяснения защо точно „палачинките“ са предпочитани, когато вали дъжд - звукът от цвърченето в горещия тиган наподобява трополенето на дъжда навън. Има и леко научни обяснения как протеините в брашното (а и в макколито) повишават нивото на серотонин в организма (хормон, който има успокоителен ефект) . Според други когато влажността се увеличи, нивото на кръвната захар спада и хората изпитват нужда за храна на основата на брашно, която повишава нивото на кръвната захар… 

Палачинките ми са няколко вида - с яйце и зелен лук, със зеленчуци и левурда (див чесън) и с цели аспержи (тази хич не е корейска, ама импровизирах :lol:).

58eac3e5f7301ae7.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...