Jump to content

Recommended Posts

Гледах драмата още веднъж, понеже имах работа и прекъсвах.

Off Topic

Не разбрах какъв е проблема на главната, първо една година живя сама и й беше добре, защо не отказа поканата да се връща в двореца? Втори шанс имаше да си отиде преди да преспи с краля - той й каза, че може да направи този избор? Замислих се, защото преди мен се коментираше, че искала да е свободна?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off Topic

Ами защото не е покана, а по скоро е заповед на майка му.  Тя я върна в двореца като я прати при наложницата му, може би защото знаеше какво ще се случи. Че ще хвърчат искри. 

Lee Se-young then talked about the reason why her character, Seong Deok-im, has been loved a lot by the viewers. The actress said, “She’s a woman of the Joseon Dynasty. But even when the king confessed and offered her to become his concubine twice, she refused and has never expressed her emotions for the king. She talked about things that would never happen in the future, and would say nothing even if a knife is on her throat”.

Lee Se-young explained, “She’s very independent, and she decides how she wants to live by making her own choices. I think the viewers understand the character and sympathize with her a lot.”

Lee Se-young  казва, че Док Им не се държи като жена от Чосон. 

Клик

Защо остана с краля, може би не само от любов. Причините може да са много - като бъдещето на нейното семейство. Историческата личност има 7 братя и сестри.  Та тя е доста противоречива личност. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно може да се схване истината, когато непрекъснато се преплитат действията и мотивите на филмовата героиня с историческата личност. Героинята очевидно не се държи като жена от Чосон, а  за прототипа й много малко се знае. Да, има предположения, че кралят я е обичал повече от другите си жени, знае се, че умира млада, както и децата й. Да се обвинява за трагичната й съдба краля, е нелогично. Самата идея, че истинската Док Им, е можела да избира сама съдбата си и да отхвърли любовта на краля е абсурдна. Известно е още, че тя е забременявала два пъти още като прислужница на майката на краля, но това в драмата благопристойно го пропуснаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от малкото напоследък добри исторически сериали, макар и по-скоро да е любовна история на фона на исторически декори и събития, но с хубави и добре изиграни персонажи и интересен сюжет- хареса ми искреното приятелство на главната с нейните дружки, любовта и с престолонаследника/краля, силния образ на вдовстващата кралица, прекрасната музика както и това, че все пак

Off Topic

завърши със щастлив край...до колкото можеше да има такъв.

 

Редактирано от grendely
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора...какво беше това сериалище, какво беше това чудо! Като болна бях, докато го завърша, честно. Уникално силен, красив, завладяващ сериал!! С прекрасна музика, история, герои...да не говорим за декори и артистичен дизайн! Истинска наслада за окото. Явно отдавна не съм гледала силен исторически сериал, затова много ме заплени. И аз също известно време го избягвах, защото не съм фенка на главната актриса. Но преди няколко дни си казах, не може така, щом е с Джуно, ще се гледа! И много се радвам, че се реших най-сетне. Това момче, не знам колко награди е взел, но са му малко!!! Уникално талантлив, великолепен актьор. Въобще никога не съм то слагала в графа ‘айдъли’, а след този сериал пък няма и как да стане. Актьор от класа си е, няма спор. 
(Между другото, пак забравих как се слагат спойлери от телефона, извинявам се. Който не е гледал, да не чете повече.) 

Off Topic

Колкото до главната героиня, в началото много ме дразнеше, после й свикнах и ми стана симпатична. Но образът й беше меко казано откачен. Горкият крал, измъчи го тотално и го върза на какви ли не фльонги :slap:. Бива, бива инат и егоизъм, ама чак пък толкоз...да си навиеш на пръста никога да не кажеш ‘обичам те’ на най-близкия си човек. Луда и злобарска работа, според мен. И, разбира се, супер нереалистично, хаха. Такъв крал да те моли, (па и просяк да е! ;)), освен ‘Yes, master! Къде да отида и в колко часа?’, друго няма какво да кажеш! :lol2: Затова, когато се караха в библиотеката и тя каза ‘Никога не съм те обичала! Не си бил мъж за мен и няма и да бъдеш!’,  просто щях да припадна...Ти луда ли си, маааа...! :28558: Наистина страшно чепато и вироглаво същество. Един единствен път, когато говореше с приятелките си и каза ‘За мен е или всичко, или нищо’, тогава поне малко я разбрах. Може би е искала да му бъде съпруга, но тъй като е невъзможно, по-добре нищо...Кой знае? 
Тази сцена в библиотеката, след която той я изгони; после, когато я срещна в двореца на сестра си и към края, когато я извика най-сетне и каза ‘Ако ме отхвърлиш сега, няма да се видим до края на живота си’ - това бяха трите най-силни и запомнящи се момента, според мен. 


Ох, чувствам, че ще се гледа пак в скоро време! С такъв незабравим крал, няма как. :inlove:

Критики за всеки сериал можем да измислим много, но аз по принцип не се вглеждам супер много в детайлите, а в историята като цяло, образите, играта и цялостния ефект на драмата. За мен всичко, събрано накуп беше брилянтно и си заслужава всяка секунда. 

 

Редактирано от bealonenomore
Добавен спойлер :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 5.01.2022 г. at 14:03, helyg написа:

Вие разбрахте ли защо накрая в сериала

  Скрий съдържанието

Док Им държеше да види приятелките си, а не краля?

  Скрий съдържанието

За да им каже, че не може да изпълни обещанието си към тях да бъдат заедно на онзи свят, защото дори там, тя ще бъде с него.

 

 

Хич не съм разбрала. Направо ми се къса сърцето като си спомня...

 

До 13 епизод на сериала, буквално исках някой да идва да ми удря по два шамара след всеки епизод, за да се съвземам . Много силен старт на сериала, но последните епизоди ми бяха леко мудни. Като това изобщо не означава, че не бяха интересни, даже напротив. Просто трудно понасям мъката и драмата в историческите сериали. А този тук беше изпипан до такава степен, че да се хареса дори и на зрители, които трудно гледат този жанр. Липсват постоянните интриги, жестока борба за престола, несправедливост, типичните набеждения за преврати и отравянето на личности. От тази гледна точка, сериалът е доста лек за гледане. За мен той беше посветен на дълбоката любов на престолонаследника/краля, приятелството и животът на подчинените в двореца и по-точно жените- придворните дами (но нека си спомним и Учителя на престолонаследника/главния секретар на краля- ключов образ в сериала)

Ах тази любов на престолонаследника.. Направо като го гледаш Джуно и да искаш да си му придворна дама. Невероятна игра направи. Може би една от най-добрите му роли, след тази в Just Between Lovers. Тук сякаш плуваше в свои води - харесва му да командори, но и обичлив от сърце и душа. Още ми е пред погледа изражението му на влюбен и загрижен мъж. Невероятна игра! Невероятен просто! Персонажът му беше непоклатим от началото до края, имайки впредвид животът му в зародиш и подготовката му за престолонаследник. Дори е странно при такова обучение, той да добие слабост към жена. 

Off Topic

и точно, заради тази негова огромна обич бяха и сълзите ми на финала на сериала. Ревах не за какво да е, а заради мъката в сърцето на краля. Ревах, за това, че той страда... Докато го гледах как остава сам и съкрушен, си казвах: няма пълно щастие. Кралят е нещастен, но пък нарадът му е щастлив. А имено това беше неговата идеология и цел- мирни времена за народа на Чосон.

Актрисата в ролята на Док Им съм я гледала в Доктор Джон и там ми направи добро впечатление. Запомних я. Тук, гледайки я на постерите, не ми се нравеше много, но в сериала изобщо не ми бе неприятна. Паснаха си с Джуно. Тя си изигра перфектно ролята. Даже персонажът й вдъхва респект и уважение. 

 

Off Topic

Като човек, който обича животът си и личното си време, напълно я разбирам с отказа й да жертва досегашното си ежедневие, за да стане наложница на краля. В крайна сметка любовта надделя. Дали беше щастлива? Според мен беше! 
Щастливите, безгрижни моменти в животът ни, винаги се запечатват в съзнанието ни и винаги си спомняме с носталгия за тях. Но е факт, че с годините и съзряването ни, животът става по-труден и няма как всичко да е "както преди", Та така и при Док Им. Тъга и носталгия се четеше в очите и през които бе наложница, но въпреки това тя беше щастлива. 

От другите персонажи, много ми хареса Придворна Со. Страхотна женица. И естествено дядото/ краля. Такава химия с престолонаследника, скоро не бях усещала. Уникален актьор. Шапка му свалям. 

Всичко друго беше на ниво - режисура, операторско майсторство, музика, декори.... всичко изпипано и сътворено да гали окото на зрителя. 

Искрени благодарности за превода. :wub:

И с ръка на сърцето препоръчвам сериала и за хора, които трудно понасят историческия жанр, тъй като смисълът на този сериал е друг.... красивата любов на краля и свободата сами да избираме как да живеем....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубав сериал,но тъжен накрая.

Off Topic

Сериала показва любовта на двама души,но единия се инати и не показва какво чувства и не казва с думи.Краля чакаше тези думи цял живот,но дори в края тя пак не му ги каза.Това наистина ме подразни.То гордост,ама хайде пред смъртта не можа ли да бъде по-искрена.Какво щеше да стане ако му каже Обичам те!

Когато загубиха детето с тях плаках, много тъжна сцена.Тъжно ми беше и за краля,че не можеше да се тъгува на спокойствие,а трябваше да бъде силен заради целия народ и после като загуби и нея-голямата му любов,пак беше сам.Красиво направен сериал.

Благодаря за превода, прекрасни сте.

Редактирано от bealonenomore
Моля, не издавайте сюжета. Слагайте спойлери.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рядко може да се види тема без отрицателни коментари.

Е, няма да съм аз да разваля пейзажа.

Хареса ми сериалът такъв, какъвто е, абстрахирайки се от историческа правда, новели, мемоари и т.н. Харесаха ми и актьорите без изключение. Успяха да ме прилепят към екрана, за което браво и на създателите.

Бях изчела всички коментари и гледах малко по-съсредоточено от едното удоволствие.

За мен, това си беше драма не за любовта, а за изборите в живота, които правим и после съвсем логично е, да си сърбаме попарата.

Първи епизод бе фундамент за мирогледа на героинята.

Off Topic

Стана свидетел как кралят няма право да се прости с наложницата с ниско потекло, че и внукът също и получи книга за нравственото поведение на жената.  Дворецът беше неин дом( затвор) на момента, впоследствие   до и след  мераците на краля . 

На тая база, при положение, че не беше и малка,  не разбрах за какво беше това тръшкане, че ще и отнеме кралят всичко. Кое- пикника и шопинга веднъж месечно? Героинята не беше убедителна, че и убедена  в любовта си.Обичаше себе си най-много. Сметките бяха твърде много. Имаше няколко варианта,  и тя в крайна сметка  сама избра. И продължи да е недоволна в мислите си и нещастна. 

Кралят влюбен до последно и неразбиращ от неговата камбанария защо е нещастна, след като и даде избор. Ами то си е трудно за разбиране, по чосонско пък съвсем. Да беше я хванал от улицата и да я сили, да разбера. А тя само смени затвора с по-луксозен и работата и беше да прекарва време с краля и да ражда. Приятелките си бяха на линия, че и в луксозна обстановка си хортуваха. Накратко-цял сериал се прави на ощипана булка- хем и се иска, хем не и стиска, че и влюбения тормози за да му мъсти и да го кара да страда, че не го обича. Що, щото иска да е само неин, макар да знае, че не може. Изкопчената от него предсмъртно призната обич трябваше да го кара да се самобичува, че не я е опазил ли? След дъжд - качулка си беше.

 

Оправданието ми за поведението на героинята, беше само и единствено червената лампа, която и светна от дете(в първи епизод) за наложницата с ниско потекло и която явно никога не загасна, захранвана от действителността в двореца. Да, но като направи избора, трябваше да му се наслади, да го изживее, ако ще за минута, за час , за ден, а не да си върти в главата комплексите си и съжаленията. Да беше взела седми номер писалка и до края на дните си да преписва книги и да угажда и ражда на някой селяк от пазара- имаше шанса!

Е, как да не съм фен на краля в тая връзка!:D

Това видяхме в сериала. Догадки, история, новели книги настрана- това ни показаха.

Няма смисъл да повтарям коментираната химия, сцени, погледи и от сорта и кой колко обичал да бистря.

 

Краят си беше логичен. И двамата си платиха за избора. Язък за краля. Ако му беше малко, нека не я подминава и в другия живот. Тъкмо терен за втори сезон.:D

 

Магнетизмът на  героите, всички, не само главните направи сериала.Всички направиха или бяха направили избор, който независимо от последствията приемаха, изключая главната героиня. И понеже сериалът е за нея- изводът за зрителя.

Нямаше ялов персонаж и всички бяха великолепно изиграни. 

 

 

Скоро не бях гледала нещо корейско от графата полуисторическо, полуизмислено толкова добро.

 

Благодарско голямо на екипа за превода. :kissx:  Това ми беше плюсът от чакането.:D

Редактирано от Lawandula
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Алените маншети" продължават да жънат още награди. Поздравления за спечелването на награда за най-добър сериал на годината на Seoul International Drama Awards 2022:beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офф ... май ще ме накарате да го догледам.

https://asianwiki.com/Lee_Se-Young

ми стана една от любимките след Доктор Джон и за това го започнах ... и после го оставих, защото четох че бил доста депресиращ към края. Явно ще се наложи да разбера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заслужава всички награди! Първоначално го отбягвах, знаех от историята как ще завърши, но заради Джуно отстъпих. Не съжалявам! Прекрасен беше, невероятна химия имаха главните, усетих всяка емоция. Хареса ми как оставиха финала леко отворен за интерпретация. 

Off Topic

Който иска тъжен финал - има си го от историята. Който иска щастлив - получава го, може да вярва, че Джуно е сънувал.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джуно е роден да играе крал. Толкова е впечатляващ. Гледах почти всичките му роли и се вижда как израства като актьор, но в този филм показва, че е готов за голямото кино. Не само че е страшно чаровен, има разтапяща усмивка и невероятно изразително лице, но и за секунди променя изражението и емоциите си и няма никаква нотка на преиграване! Фантастичен е! За мен най-добрият! Иначе сериалът е доста скучен и блудкав, главната женска роля е на жена, която добре играе, но не подхожда на Джуно и нямат никаква химия. Този актьор, който винаги излъчва страст, в този филм си прави сам любовните сцени. Но пак бих го гледала, заради неговата игра. 

После много ми хареса препратката от King the lend към този филм, в двореца.....много фино я направи.   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо , но Джуно винаги го бутат да играе романтични роли, не че не е добър и сладък, но искам да го видя и в друга светлина, дали ще се справи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Стихия написа:

Не знам защо , но Джуно винаги го бутат да играе романтични роли, не че не е добър и сладък, но искам да го видя и в друга светлина, дали ще се справи.

 

Аз го гледах и го харесах много за първи път в Chief Kim, където, доколкото си спомням, нямаше романтика, само броманс :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 11 часа, bealonenomore написа:

 

Аз го гледах и го харесах много за първи път в Chief Kim, където, доколкото си спомням, нямаше романтика, само броманс :D 

Гледах я толкова отдавна тая драма, че не си спомням много сюжета и, което ще рече, че не е била, кой знае какво. А дали е броманс или романс ролите на Джуно са все близка до тези, които играе обикновено. Така, че в случаят при него няма много разлика в играта му.

Редактирано от Стихия
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...