Jump to content

Recommended Posts

Знам ли? Фамилията си е луда. Кралят Йонгджо си миел ушите всеки път като чуел нещо лошо и си плакнел устата след разговор с неприятни хора. Не пристъпвал в покоите си преди да смени дрехите, с които е бил в заседателната зала. При неприятни поводи излизал от града през определена врата, а си имал друга врата за щастливите случаи. Отношението му към родните му деца е направо садистично, но корейците си го броят за един от най-добрите крале, нищо, че е убил сина си, а по всяка вероятност - и брат си. За Чонгджо, обаче, не съм чула за нито една странност. Да се чудиш как е издържал при непрестанните покушения над живота му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ми позволите, моята интерпретация защо го помоли

Off Topic

в следващия живот той да се направи, че не я познава. Защото този си живот, тя го живя с него и за него, в следващия иска да живее за себе си. И ако той толкова много я обича, тя го моли да и позволи това и ако той го направи, тя ще има свободният избор дали да остане с него....източна душевност, какво да я правиш....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off Topic

Дори в източните сериали сме виждали много пъти когато двама човека се обичат да искат в следващия живот отново да са заедно, или да се търсят един друг в следващите животи. Това е правилото обикновено. За първи път виждам това което тя поиска. Но , за мен тя погрешно приемаше че в следващият им живот той отново ще може да и заповядва какво да прави. Като крал. Но ако те се преродяха като равни , те дори и да се срещнеха , тя можеше да реши какво да прави, ако той не може да решава живота и.

А това което тя поиска е той да се направи ,че не я познава и да я отмине. И след като я отмине , тя няма да разбере че той е бил там и няма да взема никакви решения. Просто няма да го види и срещне.  

 

На някой ако му се гледа с английски субтитри 2PM Junho [ENG SUB - FULL VIDEO] Special DJ with Lee Seyoung 2021.12.28 The Red Sleeve

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, gig911 написа:
  Скрий съдържанието

А това което тя поиска е той да се направи ,че не я познава и да я отмине. И след като я отмине , тя няма да разбере че той е бил там и няма да взема никакви решения. Просто няма да го види и срещне.  

 

 

Да, но когато две души са предопределени да се срещнат, ще се видят и какво ще последва зависи от решенията им. Така ги разбирам аз нещата....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде сега пребройте колко пъти от първия до последния епизод тя лъжеше, можете да ги изредите и тук. И хвърлете един поглед и на новелата, че там е разковничето какво е искал да каже авторът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма линк напред, не рови. Не е превеждана, само на корейски е, но в Туитър има момичета, които споделят и превеждат най-важните моменти от нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз гледам да се фокусирам върху това което е искал да каже сценариста. Новелата е също художествена измислица, която се различава от реалния живот на Док Им. Нейният баща не е бил бодигард на принц Садо, и има още много разлики, пише ги в уикипедия. Нека да започнем от там ,че принцовете и кралете не са изглеждали като айдъли.  И те са били грозници както и жените им, най вероятно. Жените им може и да са били красиви, щото те са можели да избират все пак. Та доста от наложниците са възприемали живота си като работа, затова им се е плащало и са имали рангове. Работата им е била да осигурят деца на краля.  И какъв е смисълът да се влюбваш в мъж който делиш с още 4-5 жени?

Off Topic

Защо тя постоянно спасяваше краля в сериала?  Ами за да остане в двореца, защото ако той умре всичките му дами ще бъдат изгонени от двореца. И какво ще прави тя навън на 12-13 години?  И как ще събира пари за брат си, да го изучи? Има много показатели за чувствата и към краля - 

- когато я изгони краля от двореца тя не изглеждаше нещастна, живееше си доста добре в дома на сестра му и се моткаше из града както си иска. 

- в нощта когато я направи наложница, тя го възприемаше като наказание , говориха за това. Смешно ми беше краля като задаваше риторични въпроси - Брат ти толкова ли много значи за теб???  Той е по важен от мен за теб???  И се запитвам дали брат и не е една от причините заради която тя остана тази нощ с краля. Срещата на краля с баба му след тази нощ беше също показателна - тя му каза ти я постави в опасност с това твое решение, аз не мисля че тя иска да е ваша наложница, тя се е бояла от вас, тя само искаше да избяга от вас, но това не и се удаде.  И краля нищо не можа да отговори.  И баба му и краля искаха да имат Док Им до себе си, тя също искаше да я вземе под своя защита, но беше разбрала ,че кралят я беше изпреварил.  Като казах преди Док Им щеше да им по добър живот според мен ако беше приела приятелството на бабата на краля. Никой нямаше да може да я пипне и тя щеше да има свободата която толкова много искаше. Щеше да стане главна придворна дама със сигурност.  А в случая тя се превърна в обект за атака на бабата. 

- тя му каза - в следващият живот не искам да те виждам(ако перифразираме точните и думи). Не са думи на влюбена жена. В това виждам нейното отблъскване на краля, той не беше изпълнил нито едно от обещанията които и беше дал, не беше защитил детето им, нея, няма начин да не му беше бясна и за смъртта на приятелката си, за което тя сигурно също се винеше. Тя знаеше, че той е един безпомощен мъж/крал. 

- за мен със сигурност приятелките и значеха повече от краля - Тя лъгала? Кой лъже на смъртния си одър? Тя искаше да види приятелките си защото се тревожеше за тях, тя знаеше че краля ще е наред без нея( за което говориха на предната им среща). Другата сцена на моста също беше доста показателна, трите и приятелки отиват в града , а тя остава на моста и ги изпраща. И когато показаха , нейните виждания/спомени, как тя се присъединява към тях и четирите отиват заедно смеейки се, за мен това означаваше че тя духовно е с тях, само тялото и е заключено в пределите на двореца.

 

Да кажем  че Док Им беше лудо влюбена в краля , ще е голямо изкривяване на това което ни показаха. За мен тя просто си изпълняваше задълженията   като придворна дама на краля. Краля и каза , за мен не е важно ако ти не ме обичаш. Както и той , така и майка му и баба му гледаха на нея като предмет за притежание. Не даваха и пет пари за чувствата и.  За мен Док Им и краля имаха различни виждания за връзката си и за чувствата си. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми,,.. всеки вижда нещо, което отговаря на собственият му опит и мироглед и това е хубаво. За мен този сериал беше просто една любовна история, позиционирана назад във времето и украсена с всички атрибути на това време. Как е било дори историците не могат да кажат. И не се наемам аз да правя това. Но пък е добре направен и осъществен, явно, след като поражда полемики.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам колко е послъгвала, но доста пъти ни сдъвкаха и ни изплюха...:28558: да не споменавам и на финала...

То не стига, че едвам го изгледах.... ами и тоя финал -_-

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен сериал, радвам се, че дадох шанс, не си падам много по историческите драми, но много хора почнаха да го хвалят. Благодаря на предводачите за бързият превод.

Off Topic

За мен главната беше влюбена в краля, но заради ограниченията и задълженията имаше други предпочитания - свободата например. Работата на придворните е да крият чувствата си и да изпълняват заповеди и задачи. Тя криеше чувствата  към краля и се стараеше да бъде вярна. Сан не успя да й даде каквото иска, нормално е, все пак управлява цял народ, трудно се балансира със семейството и задълженията, трябва да спазва правила. 

Може би ако се бяха срещнали в днешно време щяха да останат заедно и да са по-щастливи.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една любовна история, позиционирана в миналото, но отразяваща съвременния мироглед на автора. Бих я приела за нормална, ако имахме толкова популярното пътуване на душите във времето.

Off Topic

Поведението на главната героиня, родена и възпитана в Чосон, страна със столетни неоконфуциански порядки, според които жената е в абсолютно подчинено положение, попаднала като дете в двореца, където жената е с още по-малко свободи, е меко казано, необяснимо. Няма съмнение, че обичаше краля, но по причини, които си останаха неясни до края, бягаше от връзката си с него. Нелепо е да се слагат на кантар чувствата й към величеството и привързаността й към приятелките й. Едното по никакъм начин не изключва другото. Не разбирам и твърденията, че за нещастията й и ранната й смърт е виновен кралят. Освен това като жена (възможно е да съм романтичка), смятам, че живот без любов е много по-нещастен, отколкото обратното. Имаше един момент, когато Док Им посети в затвора своята осъдена на смърт приятелка. Тя й каза същото.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото ограничение на жената е било, че не е можела да се явява на изпита за държавен служител и да учи в училище и университет(освен ако не се е казвала Park Min Young) . Та работата в двореца за тях е била единствената възможност за държавна служба. Иначе жените са били и с по висок ранг и са командвали и мъжете като ратаи, слуги, роби. Една господарка в дом например. Зависело е от класата на жената. Придворната дама се е явявала някъде в средата на йерархията в двореца. Над нея са само инспекторките и съпругите на краля. Под нея са прислужници, слуги, музиканти, готвачи и роби. Да си роб в двореца често е било по добре от колкото да си свободен навън.  Защото навън труповете на умрелите от глад са били нещо нормално. В двореца поне имаш храна и легло. Донг И като робиня си живееше добре в отдела на музикантите. Помня как музикантите се свиваха като видеха придворните дами. Че и пердах ядоха. И кой е имал повече свободи от жената в двореца? Имало е и мъже които работят в двореца след взет изпит, ама те какъв досег имат с придворните дами и освен с уважение не съм видял да се отнасят по друг начин с тях. Досег с придворните дами са имали само тия мъже които са се срещали често с краля. Ама те в никой случай не са можели да командват придворните дами. Самото тържество по приемането им за придворни дами е като сватба с краля. Все едно като монахини които се вричат на бога. Ако се закачаш с придворна дама, може да си загубиш главата. Придворните дами са имали ранг на офицери( lady officer of the royal court).    Gungnyeo (literally "palace women")    The palace ladies were followed by lower rank ladies-in-waiting (e.g. palace lady candidates), servants and slaves.

Редактирано от gig911
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, една жена не е можела и да се жени за когото си иска. А пък придворните съвсем. Както видяхме

Off Topic

всяко "прелюбодеяние" се наказва със смърт.

На мен порядките в двореца много ми напомнят на султанските хареми и там е имало йерархия сред жените на султана, евнусите, робите....само дето ограниченията за излизане от харема са били повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, gig911 написа:

Единственото ограничение на жената е било, че не е можела да се явява на изпита за държавен служител и да учи в училище и университет(освен ако не се е казвала Park Min Young) ...

Темата е дълга. Не искам да спорим. За мен фактът, че азиатката може да заповядва на мъже с по-нисък ранг, в никакъв случой не е основание за равнопоставеност. Конфуций е велик мъдрец и философ, но е истинско мъчение да го четеш днес. Проблемът е, че страните, приели конфуцианството като държавна доктрина, са спазвали стриктно предписанията му хилядолетия. Когато се роди момиченце, то се подчинява безприкословно на баща си, като се омъжи - на мъжа си, а като овдовее - на най-големия си син. Ако попадне в двореца като "дворцова жена", то това е за цял живот, движейки се нагоре-надолу из безчислените рангове. По същество работата им е слугинска: перачки, готвачки, гладачки, шивачки, бродирачки или онези, които стоят като бастуни и изчакват величеството, за да го следват на всяка крачка.

Ето какво пише в линка, който си посочила:

"След като постъпели на служба, гунгниео трябвало да живеят вътре в двореца през целия си живот, с изключение на специални случаи. Освен краля и непосредственото му домакинство, никой, дори наложниците му, не можели да умрат в кралския двор, така че когато гунгниео остарее или се разболее, те трябвало да напуснат двореца. Имало и други причини да пуснат гунгниео от двореца, като например, когато господарят им е болен или когато се случи суша - тогава определен брой гунгниео били освобождавани за успокояване на природното бедствие. На освободените gungnyeo било забранено да се женят и биха били строго наказани, ако нарушат това правило. 

Гунгниео живеели напълно изолирано от външния живот и не им било позволено да контактуват с мъже или дори с други жени, освен след освобождаване от служба. "

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Източна Азия и до днес в голяма степен си остава друг свят. За нас са непонятни много неща от техния начин на живот. Спомням си, че когато за първи път попаднах в нея част на света, изпитах културен шок. При това съм видял само предназначеното за очите на чужденци. Имам много близка приятелка в Йокохама. Дамата е образована, с отлично възпитание жена и майка на две големи дъщери. Често ходи в Токио на различни мероприятия и срещи с приятели. Пътува по света. Но и до ден днешен не е направила нито крачка извън дома си, ако съпругът и не разреши. Сега, в 21-ви век. А сега си преставете какво е било преди 100, 200, 300 ... години. Напълно съм съгласен с Matrim, няма смисъл да се спори по този въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно говорим за различни неща, вие говорите за семейство, а аз говоря за придворни дами. Нямат нищо общо едното с другото. Конфуцианството като религия почти го няма в Корея.  Около 50% са атеисти. 15-20% са протестанти и 15-20% са будисти и около 10% са католици. Явно с вас сме гледали различни модерни корейски сериали. В тия които аз съм гледал жената бие мъжа си, дъщеря си и сина си. Дъщерята бие брат си и гаджето си. В 89% от сериалите които съм гледал.  Та кой е подчинения?  А за придворните дами поне според сериалите имат отпуски които могат да ползват извън двореца, виждали сме ги да се разхождат във всеки сериал. Може да са били дневни или по дълги отпуски, не знам.  А като имат жетон могат да излизат когато си поискат. Справка тоя сериал. 

Религии

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, gig911 said:

Явно говорим за различни неща, вие говорите за семейство, а аз говоря за придворни дами.

Всички говорим за съдбата на жените от онова време и тяхното положение в обществото. В исторически план, не в сериален. Или поне аз така съм разбрал. Жалко, че се отклонихме малко от темата. Сериалът е достатъчно добър, за да не заслужава нашето пререкание. Отивам да си го догледам.

Редактирано от bond
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубав сериал. Имаше от всичко и драма и интриги и смешни моменти,

но най-вече любов. Много добра актьорска игра, добър сюжет, нямаше ги

обичайните корейски малоумия. Не случайно удари такъв рейтинг, този е от

добрите и сполучливи костюмни сериали, препоръчвам го.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офффф, последният епизод такъв сапун ни удариха, че не е истина. Ще се опитам да не агресирам, но такава тъпа патка няма как да не ме изнерви! Като знаеш протокола, какво изобщо се обаждаш какво искаш и какво не искаш. Все едно войник, да каже "аз ще ви служа вярно, но не ми се ходи на война заради Вас!". Това си избрал, това е, точка. На тая актриса ролята на зомби и вървеше идеал, тука много никаква. За него мога да кажа само суперлативи естествено. Първо е красив, можещ, готина роля, кво да искам повече:inlove:. Но пуст последен епизод, развали привкуса на цялата любов и чаканеееее сто серииии Ленчето да каже заветното "обичам те". Сапунджи. 

И въпреки това, ме остави с усещането, че нещо хубаво е свършило...

Редактирано от Urban
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...