Jump to content

Recommended Posts

Преди 6 часа, bond написа:

Зомбито е мил прякор. Момичето са справи на ура с подобна роля и беше супер симпатичен парсонаж. Не сте разбрали - никой не я обижда. Харесваме я.

Точно така е. Даже много я харесваме.

Имахме предвид, че в сериала не беше само тя актрисата, а останалото храсти.

Имаше прекрасни актьори, някои и с повече опит от нея като И Док Хуа, който е председател на съюза на актьорите и е нещо като божество в техните среди. Похвала от него означава благословия.

Всички се справиха чудесно с ролите си и се стиковаха идеално в работата си, получи им се.

 

Сега и за сериала нещо. Нали знаете, че е правен по новела, която е базирана на историческите личности.

В новелата много неща са обяснени, които в сериала само бяха показани. Като например е обърнато особено внимание на онази картина на стената с петте хълма и слънцето в дясно, луната в ляво. Много е наблегнато на местата където седи краля/дядото пред картината. Колкото по-малко време остава до смъртта му, той толкова повече седи от страната на луната/залеза. Но пък и ни спестиха поне две от мъките в новелата

Off Topic

като това, че отнемат първото дете, наследника, на Док Им и то расте, както беше баща му, в Източното крило самичко, официално осиновено от кралицата. Няма право да нарича Док Им "майко". Но пък и в новелата имат много милички моменти тримата заедно, когато малкото вече ходи и говори. Кралят много яко го използва като клюкарче, когато иска тя да научи нещо, но не може да й го каже лично, а едно дете на 4 годинки знаем колко е наивно и как си изпява всичко. И това как тя ражда второ дете, което умира още преди да бъде кръстено. В сериала показаха първото, което умира от морбили и как е бременна с третото, което тя така и не успява да роди. Освен това кралят й се е радвал доста повече, защото тя има и 5 аборта.

Вие разбрахте ли защо накрая в сериала

Off Topic

Док Им държеше да види приятелките си, а не краля?

Off Topic

За да им каже, че не може да изпълни обещанието си към тях да бъдат заедно на онзи свят, защото дори там, тя ще бъде с него.

 

@Lawandula ще го качат в най-скоро време. Обработват видеата и им вграждат субтитрите в момента. Приятно гледане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това последното нещо не ми се вярва.

Off Topic

Тя в прав текст му каза на краля ако я види в следващия си живот да я подмине и да се направи ,че не я познава. Каза му - искам да изживея живота си както аз си искам.  Тя може и да го обичаше, но не харесваше живота си на негова жена. Беше недоволна, че той я накара да стане такава.  Нали затова когато я накараха да отиде в покоите му, тя го питаше защо я наказва по този начин?  А за приятелките си тя искаше най сериозно да види тях , а не него в последният си час. Тя винаги би предпочела да живее с тях отколкото с него , и в този и в следващ живот.  Аз поне така ги видях нещата.  Това от която тя се опасяваше се случи и живота и беше доста нещастен.  Дори си мислех, че ако беше приела приятелството на кралицата баба щеше да има по щастлив живот.  Като цяло бабата надживява краля и има съмнения дори че го отравя. И става регент на принца наследник. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вдовстващата кралица беше един от най-силните образи. Изключително самотна в златния си затвор и искрено привързана към Док Им.

Off Topic

За мен тя нямаше изобщо намерение да я наказва, а искаше щастието й, затова провокира краля да я вземе по-бързо за наложница. Защо иначе ще го праща при консорта тогава уж за друго, а самата тя ще отиде там по същото време да разпитва Док Им? Всичко беше постановка от нейна страна, за да накара краля да действа най-сетне и да си я вземе. И самата тя беше важна за краля. Когато умира детето му, кой присъства там? Майката на детето - не, стои отвън. Осиновителката на детето, кралицата - не. Присъстват и плачат майката на краля и жената, която е осиновила краля. Те са най-близките му. С такова тихо достойнство се ронеха сълзите й. А когато почина самата Док Им, тя стоеше с оцъклен поглед, пълен със сълзи, и не смееше да премигне, за да не потекат. Изключително много страдаше за нея.

А относно горното, още от 1 епизод показаха, че Док Им обича да послъгва и да се държи като пакостница.

Off Topic

На финала дори приятелката й, която става главна придворна, го обяснява на краля. Това й е начинът да изпуска напрежението - като послъгва. А финалът е точно вечността, която тя избира да прекара с краля. Тя знае, че ще го види в следващия им живот и ще е с него, затова искаше да се прости с приятелките си и да им каже, че повече няма да ги види. Защото избира него, а с тях щеше да е последната й среща. Обаче наставницата й постъпи правилно и извика него. Така трябваше.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off Topic

Тя беше привързана само докато Док Им не и отказа да бъде нейна придворна дама и приятелка.  Не всички приемат леко отказите. А и след като брат и умря в заточение тя искаше да нарани краля и Док Им беше перфектната цел. Кралицата беше доста бясна ,че не успя и затова каза на наложницата - Не искам да те виждам повече.  А Док Им  седя отвън когато детето и умираше защото тя не беше прекарвала тази болест(някаква шарка предполагам), а и беше пак бременна. Кралицата баба и краля много си разрушават отношенията заради смъртта на брат и в заточение.  Както казах има съмнение ,че тя отравя краля, 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очарована съм, въпреки, че недолюбвам историческите филми и сериали, въпреки, че още по-малко обичам историите с интриги, ноооо това произведение ме накара да чакам с нетърпение времето, в което ще мога да седна пред екрана!:wub: А съм само на пети епизод...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

14 hours ago, Lawandula said:

Струва си да се пробвам, като сте изписали четири страници, което си е направо постижение за корейски сериал напоследък.

Вече пет страници. Аз набързичко изгледах три епизода и съм доволен. Няма да избегнем дворцовите интриги, но корейските са много по-приемливи от повечето китайски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази, която играе. Принцът престолонаследник И Сан, а после - крал Чонгджо. В много филми и сериали действието се развива по негово време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, helyg написа:

Тази, която играе. Принцът престолонаследник И Сан, а после - крал Чонгджо. В много филми и сериали действието се развива по негово време.

Още повече за баща му, принц Садо и още толкова за дядо му Йонгджо. :)))))))))

Бих препоръчала два забележителни филма: The Throne (Sado) с Ю А Ин и The Fatal Encounter (The King’s Wrath) с Хьон Бин в ролята на Чонгджо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам нездравия навик да се ровя в живота на хора, живели някога си и които, всъщност, изобщо не би трябвало да ме касаят. Например Садо, защо са се случили така кофти нещата с него и близките му , ето това мир не ми дава от години. Сериалите и филмите само повече ме объркват. Опасно луд ли е бил, убил и изнасилил безброй хора или е станал жертва на корумпирани политици, притеснени за властта си? Най-вероятно по малко и от двете. Не че не правя разлика между творческо въображение, комерсиален интерес на филмосъздателите, придворна историография и историческа истина, но умирам от яд, че никога няма да разбера какво точно се е случило.

Поредният сериал за сина му Чонгджо и най-голямата му любов, хвърли нова доза мъгла върху историята. Красиво и напудрено. Виждаме майката на Чонгджо, принцеса Хегьонг, която излъчва от екрана благородство и почтеност, обича искрено сина си и поощрява любовта му към Док Им. Историческата дама е оставила мемоари, които се считат за най-достоверен източник за изследователите. Мемоарите излязоха на руски миналата година и имах възможност да ги прочета. Готова съм да се подпиша под твърдението си, че целта на тези мемоари не е да разкрият истината, а да оправдаят участието на нейното семейство в убийството на мъжа й. Тя обвинява сестрата на Садо като причина за всички нещастия, преживени от нея и семейството й. Принцеса Хуауей в сериала наистина беше отвратителна, но има свидетелства, че тя е била близка с брат си, правила му е много услуги и го е спасявала в критични ситуации, а след смъртта му, отглежда невръстния му син И Сан/Чонгджо. По-късно отношенията им наистина се влошават и тя е изгонена от двореца, отново по настояване на консервативната партия, към която принадлежат майката и дядото на Чонгджо. 

Милата, очарователна и тъжна вдовстваща кралица е останала в историята като един от най-големите душмани на Чонгджо. Тя е сред водачите на консервативната партия, която само за една година прави седем опита за убийството на краля. За дядото Йонгджо нямам сили и пространство да пиша. Колкото и да го ненавиждам, той все пак беше изигран от най-страхотните корейски артисти от по-старото поколение, както и от сладкишите Джин Гу и Ил У. :)

Имам един въпрос към наблюдателните зрители: в действието се появи една шапка (носеше я старата придворна, когато беше отвлечена от главната придворна дама). Изясни ли се каква е ролята на шапката?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, Matrim said:

Още повече за баща му, принц Садо и още толкова за дядо му Йонгджо. :)))))))))

Бих препоръчала два забележителни филма: The Throne (Sado) с Ю А Ин и The Fatal Encounter (The King’s Wrath) с Хьон Бин в ролята на Чонгджо.

Аз съм в неописуем възторг от изпълнението на Ю А Ин. Присъединявам се към препоръката на горните два филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off Topic

Тая стара зимна шапка не знам как трябваше да помогне.  Май не обясниха, старата придворна дама я взе в тъмницата и после май не стана повече дума за тая шапка , ако не се лъжа. По някакъв начин тя трябваше да помогне на краля да намери обещанието което беше дал на своя син Садо, че трона ще получи неговият син.  

А общо взето от това време няма неопетнени и изцяло чисти хора. Не бих се учудил всичките беди на Док Им като наложница да идват от кралицата баба. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, gig911 написа:
  Скрий съдържанието

Тая стара зимна шапка не знам как трябваше да помогне.  Май не обясниха, старата придворна дама я взе в тъмницата и после май не стана повече дума за тая шапка , ако не се лъжа. По някакъв начин тя трябваше да помогне на краля да намери обещанието което беше дал на своя син Садо, че трона ще получи неговият син.  

А общо взето от това време няма неопетнени и изцяло чисти хора. Не бих се учудил всичките беди на Док Им като наложница да идват от кралицата баба. 

 

Да, историята с шапката остана недоразвита. Може би е има сниман материал, който е отпаднал при монтажа.

Off Topic

За шапката се споменава в спомените на майката на краля. Когато, според нея, състоянието на Садо се влошава и започва да изпитва ужас от срещите с баща си, той взема зимната шапка на сина си, вярвайки, че заради обичта на Йонгджо към внука му, тази шапка ще промени решението му да го убие. Ако не греша, той е с нея преди да го затворят в сандъка. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off Topic

Ушанката /зимната шапка/ има съществена роля за намирането на ръкописната клетва, която кралят е скрил. На нея, както на пръстена на Хьегьонг и на рамото на Док Им има три символа, които водят до скривалището на ръкописа. Клетвата е дадена към Садо приживе, като той би следвало да е знаел къде ще бъде скрита, за да остави тези знаци- подарил е пръстен със знак на жена си, ушанката е дал на бавачката си /придворна Пак/ и е казал на охранителя си да татуира третия на дъщеря си. Разгадавайки значението на трите знака, става ясно, че ръкописът е скрит зад картината със слънце, луна и пет върха в тронната зала. Как Садо е знаел къде ще бъде скрит ръкописът, като клетвата на него е дадена устно, а е записана на свитък и скрита след смъртта му, това можем да гадаем. Но това е, което показват в сериала. Че кралят се е заклел пред сина си, че ще даде трона на сина му в замяна на неговата смърт като безумец, а не като предател /защото ако е предател, трябва да избие цялото му семейство, включително сина/, и му е казал някак някога, че ще остави доказателството за това при тази картина зад трона. Оттам насетне Садо оставя въпросните знаци, водещи към Ръкописа на истината, както го наричат, и които нашите герои разгадават, събирайки ги.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, Matrim написа:

Имам нездравия навик да се ровя в живота на хора, живели някога си и които, всъщност, изобщо не би трябвало да ме касаят. Например Садо, защо са се случили така кофти нещата с него и близките му , ето това мир не ми дава от години. Сериалите и филмите само повече ме объркват. Опасно луд ли е бил, убил и изнасилил безброй хора или е станал жертва на корумпирани политици, притеснени за властта си? Най-вероятно по малко и от двете. Не че не правя разлика между творческо въображение, комерсиален интерес на филмосъздателите, придворна историография и историческа истина, но умирам от яд, че никога няма да разбера какво точно се е случило.

 

Имам известни предположения ако действително е обичал да посещава бардаците...един от симптомите на последният стадий на сифилиса е лудост, доколкото помня, но това е само предположение....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...