Jump to content

Необичаен сюжет...


Maria

Recommended Posts

Моля, споделете филм, който според вас е с необичаен сюжет. Разбира се, за някой ще е необичайно едно, а за друг друго, но за това няма да спорим, нали... Може да е зле заснет, с посредствени актьори, със смотани ефекти и т.н., просто да ви се струва интригуваща идеята му. Може и да не е азиатски, или да е… Не е задължително да е и с велик смисъл, може и да е де...

Аз се сещам повече за анимета с необичайни сюжети. Филми и сериали също има. Последното, което гледах и ми се стори интересно и много забавно като сюжет е един стар фантастичен сериал - Лекс. Гледам го за втори път - първия, преди доста години и наскоро пак. Разбира се, не е задължително предложените филми, да са фантастични. Ще съм благодарна за всякакви идеи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази тема е с толкова широк обхват, подлежащ на стотици интерпретации, че спокойно може да задмине любимите ми "теми на позора" :D.Мислех си как да систематизирам малко нещата, но бързо си дадох сметка, че моя ум е разхвърлян и не в това му е силата, пък и защото изначало да се секне възможността за развихряне :D (не, че не си направих схема в главата , но поне засега няма да я съблюдавам ).

За мен тягостния "Съединените Щати на Лиланд / The United States Of Leland" винаги ще е пример за нестандартност, поради размитите си граници. Получава се така, че положителните герои се превръщат в убийци , а отрицателните през цялото време са с действия, да ги наречем не прекрачващи  общо приетите норми. Това размиване на добро и зло, действа малко смазващо. Сюжета като действие не е нищо ново, но самите герои вътре са развити по един необичаен начин. Този филм ражда въпроси, но не дава отговори. Малко е стряскащо, че лесно човек разбира мотивите на Лиланд, получава се така, че не би могъл да го съди, остава само чувството, че е трябвало да има друг изход. Неговият избор / действие не е правилният, обаче липсва и готов отговор какво и как да се промени. Другото момче, превърнало се в убиец, хем го разбирах, хем ми беше жал за него  и поне знаех изхода - прошката. Имаше ли прошка нямаше да се превърне в убиец. Останалите герои могат да служат за сечение на съвременното общество, а размислите върху което неизменно оставят горчив привкус. Филма за мен е тягостен, а за толкова качествено и количествено размиване на граници, аз поне не се сещам.

 

Докато си мислех за рамките на темата ми изплуваха и други два филма, всеки според категориите , които ми роди главата, пък и двата много ми харесаха, та защо да не се възползвам да им направя реклама :) .

Ничия земя / No Man's Land  - всъщност е черна комедия. Балканското чувство за ирония блика от всеки кадър, без да се измества фокуса от сериозността на темата и без да е вкарана пародия. Изливат се няколко кофи помия върху героите, аз като зрител се чувствах виновна , че се смея и въпреки това, този филм си остава ненадминат с иронията си. Преводача в опитите си за цензура на моменти подсили ефекта, но това е друга тема :ph34r:. Обичам военни филми и определено този се различава от събратята си в жанра. Споменах липсата на пародия, но пък осмива множество стереотипи, а мотото на лентата може да бъде :"света е пълен с идиоти".

 

„Животът е прекрасен“ на Франк Капра - от една страна е много банален и тривиален сюжет, няма нищо изненадващо и с обичайните послания или поне това щеше да е така, ако не беше прословутата дикенсова приказка за трите коледи. Вариации на това чудо има сигурно стотици, но винаги коледното чудо е за отрицателният персонаж. Винаги съм имала усещането, че тази история не е разказана правилно. Нередно ми се струва чудото и добротата да се изсипят върху лошият гражданин :D. Явно и автора на разказа „Най-големият подарък“ е смятал като мен и малко е преобърнал коледите на Дикенс.

 

Продуцентите / The Producers от 68г. е една много забавна комедия, която си е със съвсем стандартен сюжет, просто хората вътре взимат нестандартно решение за излизане от кризисна ситуация :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, Кева! Наистина, рамката е толкова разтеглива, че започвам да се чудя, сложих ли такава изобщо, но по-добре… Така пък си споделила толкова различни филми, които си взаимодействат някак очарователно.

Ако човек реши да гледа “Съединените Щати на Лиланд” ще бъде обхванат от всемирна печал, ще се проникне от саундтрака и ще започне да припява тъжно Пиксис на фона на размисли за човешката природа.

После обаче, може да си пусне “Животът е прекрасен”, и да се излекува от всички тъги на Лиланд. Да си спомни ерата, когато киното беше младо, силно, вярваше в доброто в човека и още не беше заразено от противоречията на постмодернизма. :P

Кева, благодаря за идеите! Ако се сетиш още - пиши!

Наскоро и аз гледах нещо, което ми се стори интересно като сюжет - “Wild Tales” 2014. Не е супер необичайно, по скоро са като няколко разкази с неочакван край. Показва странното поведение на героите в момент на афект.

Има много японски филми или сериали, с интересни за мен сюжети от типа: училище изчезва, а на мястото му остава дупка или учениците трябва да убият класния си ръководител извънземен, иначе той ще унищожи Земята... и други от този порядък. Но в случая са от манга, а вторият освен мангата има и аниме и не ми въздействат, като самостоятелни произведения, а като реверанс към феновете на мангата или анимето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алтамира (2016) САЩ, Испания
default_imdb.jpg
Звезден състав: Антонио Бандерас, Рупърт Еверет


Необичаен сценарий: Малко момиче, подкрепяно от баща си, прави уникално археологическо откритие, палеолитни рисунки в пещера (по действителен случай).

 

Антонио Бандерас отново говори на английски, както и всички останали, въпреки че са в една почти средновековна Испания. На практика са по времето на нашето освобождение, вече има фотографии, наука, археология, но всъщност църквата изглежда все още не е изпуснала инквизиторското си влияние, подобно на диктатура над мислите и действията на всички. Но както се оказва, бягството от нея може да закара в не по-малко догматичната и диктаторска Наука. Красивата и знойна Golshifteh Farahani е сякаш не на място, свири на пиано, рисува, и дори е умна, даже бива обвинена в прелъстителство. Но всъщност, не излиза от ролята която и отреждат времето и мястото, да е добродетелна майка и подкрепяща съпруга, в това време и в тази "диктатура" друг избор няма.
Признанието идва прекалено късно, а този изпълнен с хиляди и хилядолетни художници филм, завършва с песимистичен цитат
от Пабло Пикасо: "След Алтамира, в тази страна има само падение."

 

Разделени светове (2015) Enas allos kosmos, Worlds Apart (Гръцки, Европейски)

default_imdb.jpg
Бежанци, професори, фашисти, студенти, колеги в работата, или в университета, това което обединява хората навсякъде от времената на древна Елада,
е любовта, и Ерос, преоткрит в 3 различни истории по половин час, последвани от шокиращото обединяване на всичките истории, разделените светове, на различни религии, различни като икономика държави, различни поколения, и различните отношения се представени в солиден сценарий  и режисура на Christopher Papakaliatis, който участва и като актьор. Еротика, изневяра, убийство и самоубийство, не са главното, нито центъра на филма, те са само добре вписани като участие, същността през цялото време е любовта, която може да е различна, но истинска, и само тя може да обедини хората от Разделените светове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полет над фундаменталните, фундаменталистки филми във фантастиката:


От Матрицата, до Понеделник:

----

Някъде, някога, в едно странно време и място, е настроен животът/свят/постановка Dark City (Град на мрака),

default_imdb.jpg
и когато липсващите спомени не пасват, може поставката относно тях да бъде променена, така че да съответстват на доказателствата.
Звезден състав: Кийфър Съдърланд, Руфъс Сюъл, Дженифър Конъли
...
Интересен факт е, че след края на заснемането на Dark City, част от декора, особено преследването по покриви е продаден за следващата голяма продукция:
"Матрицата"
Също свят където извънземни отглеждат и имплантират настоящето на света в измислена реалност, хората я живеят тази измислена реалност извън реалният кошмарен свят.
...
Което ни води до един много по-спокоен свят, където програмисти измислят един допълнителен етаж на сградата, докато си пият кафето, 13тия етаж,

default_imdb.jpg
който ги пренася в друго време и друг свят, и всичко е много приятно и питомно, като контролиран експеримент, докато той не излезе от контрол.
...
Излизането от контрол, и контрола в една игра, контролирана от света който я играе е темата и на ExistenZ (1999) от майстора на трилъри Дейвид Кроненберг,
с Джуд Лоу, Уилям Дефо, Иан Холм и Дженифър Джейсън Лий,

default_imdb.jpg
...
Подобен, още по-съзарцателен и приказен в реалността е почти детския Hugo (2011)

default_imdb.jpg
но на фона на играещите си деца, които сякаш живеят на гарата от първият филм на света, ("Пристигане на влака в La Ciotat"), и търсещи в библиотеки и сънищата си истината за това кои са те, и какъв е светът в който живеят.
...
Age of Adeline (2015)

default_imdb.jpg
Свят в който времето се измерва по непреходността на една жена, излязла извън света на времето, и неговите битовизми, Аделайн (Blake Lively)
...
S1m0ne (2002)

default_imdb.jpg
Създателят, и неговият жив модел, който може да е по-реален от образа който играе - Симон.
...
Прекрасният нов свят, може да бъде видян всеки ден в рекламите на "Островът" (2005),

default_imdb.jpg
За да се достигне до райската земя, се организира игра-лотария, но както и в Бягащият Човек, фасадата крие подла и убийствена лъжлива реалност.
...
Elysium (2013)

default_imdb.jpg
Елитът се е възнесъл в небесата - в една космическа станция с големината на град, но не е оставил намира робите останали долу, в полу-пустинната земя.
...
Paycheck (2003)

default_imdb.jpg
Взимай парите и бягай, който не може да запомни миналото си, ще се наложи да избяга от бъдещето си.
Звездно участие: Бен Афлек, Ума Търман, Аарон Екарт
и по разказ на Филип Дик, такива са и Зов За Завръщане, Блейд Рънер и Специален Доклад.
...
С напомняне за Фаренхайт 451 започва и Еквилибриум (2002), горене на книги и картини оформя новата система, където всичко е подчинено на логиката и точността, докато не достигне до инфантилна диктатура

default_imdb.jpg
...
Подобен, и много малко фантастичен е V като Vendeta (2005),

default_imdb.jpg
който като един модерен барутен заговор на Гай Фокс, в него често се оглежда и сегашната английска политика.
(Отново писан от Wachowski, и изигран от Хюго Уийвинг)
...
Докато в предишните 3, реалността се нагласява така че да съответства, в Специален доклад се прави крачка напред - не се дава възможност иззад ъгъла да се появява нищо неочаквано, нищо което би могло да промени системата, затова този свят на предсказатели би ги поставил на върха на властовата стълбица, подобно на най-старата фантастика - "Машината на времето", но всъщност те не могат без постоянната помощ и подкрепа, и всъщност са постоянно експлоатирани и нещастни.
...

default_imdb.jpg
Aeon Flux (2004) пък напомня предшестващият го Гатака, един красиво заснет свят на клонирани жени-модели, които биха могли дори да изкушат лидерите които управляват, докато истината за реалността срути построената система от въздушни кули.
...
Освен заснемането на нова версия на Blade Runner, последната декада предложи и два евтино заснети филма - правеният в София и НДК по-евтин модел на други роботи, различни от тези в Blade Runner, по-умни, по-самостоятелни, и вероятно по-малко меланхолични, но света в който тази сграда е център на една цивилизация потънала в боклук и безизходица, е възможно да намерят изход и друга цел.
Automata (2014) "Живи Машини"

default_imdb.jpg
...

7ff1676db4c54022.jpg
Другият е правеният в Констанца, Румъния "Какво се случи с Понеделник" (2017)

default_imdb.jpg
В Понеделник, или с Понеделник? Е, всичко важно и стресиращо се случва в понеделник, ако той беше жена, може би било добре да изчезне, за ужас на нейните посестрими близначки - останалите дни, също изиграни от Нуми Рапас (шведски: Noomi Rapace), от която може и да ни писне защото изскача от всеки ъгъл и от всеки ден на този филм, или пък да се влюбим в нея. Г-ца Петък пък е най-уморена и най-смотана, въпреки че биха могли да се разменят, всяка от тях най-добре може да играе своята роля, а намесата на въшния свят би разбила техният. Но не се знае кой кого, беззащитните 7 близначи се оказват достатъчно опасни за да се справят с поне два екипа на спец-отряда, а тяхното съществуване може да постави под въпрос стабилността на системата, изградена върху лъжа.
Живот в съдействие, би победил винаги самостоятелният, самотен живот, този филм успява да ни покаже разнообразието в еднаквостта.

Както и в ExistenZ, Уилям Дефо блести със собствената си уникална светлина.
...
Във всяка от тези фантастики, защитата на статуквото бива победена както Давид Голиат от разнообразието и различието.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@fractal Благодаря за идеите! Много любими заглавия са изброени, а още по-страхотно е, че три от тях не съм гледала. Мятам ги веднага в списъка за гледане и започвам с "Какво се случи с Понеделник".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Войната на една жена ( Woman at war )

Държава: Исландия, Франция, Украйна

 

"Кога за последно се смяхте на филм за климатичните промени? Сега ще ви се случи – историята от исландеца Бенедикт Ерлингсон с награда за европейско кино LUX е рядко срещана смес от умен, задъхан от съспенс и смешен филм.

50-годишната Хала от Исландия ръководи хор и вярва в силата на гласа не само в песен, но и като протестен крясък. Нейният собствен вик започва, когато тайно от всички в живота си се захваща да реже кабели и да спъва с вандалски актове местната тежка индустрия, която унищожава любимия й див скандинавски пейзаж. Хала се бори като змей и действията й подпалват медиите, в резултат на което преговорите за отваряне на нова фабрика спират. Колкото по-смела става жената-Командо, толкова повече дронове и хеликоптери кръжат в небето и наближават разкриването на самоличността й. Драматичната намеса на правителството в сюжета обаче идва не с чифт белезници, а с писмо по пощата – след дълги опити, Хала най-сетне е одобрена да осинови дете. Сега едно малко момиче от Украйна я чака да реши вътрешния си конфликт – как ще съчетава майчинството с екотероризма си? Допълнително озвучена от сюрреалистични детайли (саундтракът идва от хор в кадър), тази красива и странна смес от жанрове гърми с няколко експлозии, добри шеги и най-вече важната си тема. "

 

"С втория си пълнометражен филм, последвал „Of Horses and Men“ („За хората и конете“), Бенедикт Ерлингсон изследва първичната връзка между човека и природата в един все по-глобализиращ се и индустриализиран свят. Ерлингсон „разказва модерна приказка за Давид от женски пол, който се бори срещу Голиат, въплътен от правителството и промишлеността на нейната държава“ (Hollywood Reporter). Това е „интелигентен и положителен филм, който знае как да подходи към неотложните глобални въпроси с чувство за хумор, както и с удовлетворително чувство за справедливост“ (Variety)."38afcabeac8d7be8ccc0c931bfeb857f.jpeg

 

 

Необичаен хепиенд - щастливо заминаване за европейската страна Украйна, все пак е филм от 2018.

 

> Замунда <

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...