Jump to content

Коя книга чета/четох последно?

Recommended Posts

On 12/8/2022 at 10:46 AM, ukio said:

Взех си я и аз преди месец, но все не мога да се наканя да седна и да я изчета. :rolleyes:

Edited by Erutan

10 hours ago, ukio said:

Хубаво допълнение към анимето е. Шинкай, е писал и рисувал едновременно.

Твоето име също излезе.

Your Name е за деца и тийн-ове според мен. 5-те сантиметра е анимето на Шинкай за най-зряла аудитория. :rolleyes:

Може да се каже. Началото на 5 сантиметра също представя героите като деца. Имат допирни точки, подобно усещане. За мен финалът на двете книги е решен в сцена, която е почти идентична.

1 hour ago, ukio said:

Може да се каже. Началото на 5 сантиметра също представя героите като деца. Имат допирни точки, подобно усещане. За мен финалът на двете книги е решен в сцена, която е почти идентична.

На мен 5-те сантиметра ми стои много, много по-зряло... И като усещане, и като всичко. Загубата, причината за тази загуба - не някакви фантастики за дечурлига с червени панделки, а просто реалността, такава каквато много често е, и обстоятелствата - работа, учение и т.н., финалът - по-скоро горчиво-носталгичен, отколкото сладникаво-пухкав по детски като в Your Name. Огромна разлика има в моите очи между двата филма. Единият можеш да го покажеш и на човек над 30, другият си е за деца от 4. клас нагоре. :rolleyes: След 5-те сантиметра Шинкай няма продукция за по-възрастни. Явно го натискат да прави за тийн-ове, а човекът хубаво рисува - та филмите му са винаги успешни... Защо тогава да променят схемата? Дали ще е Your Name, дали ще е този с климата и времето... Едно и също. И следващите вероятно ще са подобни. В края на кариерата му може и да му позволят да направи нещо по-mature, но както се казва - "Трай, коньо, за зелена тревица!" ;)

П.С. Сега гледам, че вече са пуснали заглавието на следващото му аниме... Suzume It depicts a high school girl and a mysterious young man trying to prevent a series of disasters across Japan. :rolleyes: Нищо ново под слънцето... Просто илюстрира каквото съм писал по-горе. Дечица + някакъв фантастичен елемент - готова рецепта. B)

Edited by Erutan
  • Like 1

Две японски книги, преведени на български от Колибри:

dsc-0723.jpg?1672482109dsc-0717.jpg?1672236005

Ето информация за тях. В компилацията на Мураками има два филмирани разкази. Можете да ги намерите в разделя за Японско кино. Пак там е и филмовата версия на "Пътеписът на един котарак".

• Upvote 3

Интересно четиво за любителите на военната история и Япония предлага издателство Милениум.

Поредица: История на войните. Япония във Втората световна война 

• Like 1

В момента в София тече традиционния панаир

на книгата в градинките на НДК до неделя. 

За любителите на книги има много и разнообразни заглавия.