Jump to content

Recommended Posts

9f8df20cc38d897f.jpg

 

Yuukoku no Moriarty

(Мориарти Патриота)

 

Режисьор: Номура Казуя

В ролите: Сайто Сома, Фурукава Макото, Сато Такуя и др.

Тип: ТВ

Жанр: мистерия, историческо, трилър

AniDB и MAL: AniDB //  MAL

Държава: Япония

Година: 11.10.2020 - 27.06.2021

Епизоди: 24 (разделени в два сезона, 11+13)

Времетраене: 23 минути на епизод

Субтитри:  Английски

 

Резюме: През 19. век Британия е една от най-големите империи на света. Но в сърцевината си тя се оказва прогнила, тъй като аристокрацията все повече

потиска обикновените хора. Поне в това силно вярва едно гениално момче, чиято мечта е да "освободи" държавата от нейните проблеми.

Уилям Джеймс Мориарти смята да унищожи господстващата до този момент йерархия в Британия и заедно с двамата си братя, Албърт и Луис, да промени света.

 

Линкове:

- Празно засега -

 

_________________________

Първо да си кажа, че не, все още не планирам превод на това аниме и правя тема просто защото то ми е много симпатично. Пък по-късно не се знае, както се казва.

Въпреки малко политическото си резюме, както показва и заглавието, историята е свързана с творбите на Артър Конан Дойл и, разбира се, разполагаме със солидното участие на поредния Шерлок Холмс.

Малко по-късно ще се впусна в "рекламата" по-солидно, тъй като заглавието си ми е на сърце, очаквайте ферман xD

  • Like 3
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Много е хубава идеята Мориарти да е в главна роля, а не Шерлок, както във всички останали адаптации по творби на Дойл - харесва ми обърнатата гледна точка. И все пак и тук имаше епизоди само за Шерлок и "Етюд в червено" се намеси под някаква форма, както навсякъде, което малко ме накара да завъртя очи и не, че не харесвам историите за Шерлок, просто е нечестно да не се развие подобаващо готината идея за друг главен герой и да му се даде на него екранното време. Не знам дали само на мен ми се струва, че епизодите изцяло с Мориарти и неговите хора бяха по-силни от останалите.

Въпреки, че това горе звучи като голямо мрънкане, анимето ми беше симпатично - анимацията е прекрасна, песните също (първоначално много странно ми се съчетаваха със самото аниме, после им свикнах и ми паснаха на атмосферата), а пък героите са си сладки откъдето и да ги погледнеш (да, Холмс също, нищо че прозвуча все едно не го искам наоколо :D). И все пак историята не е особено силна, а и авторката не си е направила особено проучване за Викторианска Англия. Яна Тобосо, мангаката на Kuroshitsuji, се е справила по-добре с представянето на порядките, а нашите тук се държат много по японски с лек привкус на англицизъм. :D Но като цяло анимето е приятно, моята оценка е 7/10.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

^Епизодите с Мориарти определено са по-добрите, подкрепям.

А че историята не е особено силна, и това е така. Крепи се именно на добре познатите Шерлок-идеи и някой го е било страх да развие Мориарти по свой вкус xD Тотална загуба!

(О, това с проучването... определено бяха много смешни, когато си разменяха японски поклони насред центъра на Лондон, сега като се замисля :lol2:)

 

И за мен продукцията беше като цяло силна. Артът е, тъй да се каже, божествен - дъртият аниме фен в мен ликува от предложения от заглавието традиционализъм, а в същото време разполагаме с модерна, чиста, красива анимация. Кориците на мангата например винаги ми хващат окото и анимето е прекрасна адаптация. А пък плакатът на втория сезон (горе) ми е може би една от любимите разработки на плакат изобщо xD Ооо, и фенсървисът всъщност не е ни най-малко за подминаване, хм...

Анимето си е бисерче за фенове на тематиката. (Плюс - има си неочакван Джеймс Бонд и... не знам точно какво изпитвам към него, но съм впечатлена xD).

Още един плюс - не знам почти нищо за Хатанака Таску (който е млада надежда в сейю бранша), но пък успя да ме впечатли доста с изпълненията си и на двете песни за начало. Въпреки че май в самото аниме няма участие.

Този клип ще бъде супер, само да излезе целият! Макар че може и да го има вече, просто аз да не го откривам (не ми се и издирва в момента). Това е от най-японските вижуъл кей хореографии, които са ми попадали напоследък:lol2: (доказателство, че от известно време не съм гледала достатъчно клипове, факт).

 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...