vivivan Публикувано 15 Май, 2021 Share Публикувано 15 Май, 2021 Токбоки / Tteokbokki Токбоки е изключително популярна корейска улична храна, която лесно можете да приготвите и у дома. Това е любимо ястие с много вариации и богата история. Приготвя се с garaetteok - цилиндрична бели оризови кексчета (като макарони, ама плътни) и пикантен сос, приготвен от лютата паста гочуджанг. Оризовите кексчета garaetteok се използват и за приготвянето на традиционната за Нова година супа tteokguk - само че кексчетата са малко по- дебели и се нарязват на тънки кръгчета (по- скоро с овална форма) Тук може да прочетете интересна статия на български за токбокито - за неговата история и разновидности + рецепта, която е като тази, по която аз приготвям. Може да я видите тук - има и снимки и повече информация за продуктите. Продукти: 400 гр. оризови кексчета (по толкова е и разфасовката на пакетчетата, които си купувам) 1-2 листа eomuk (рибен кекс) 100 гр. китайско зеле 1 морков, нарязан на ленти 2 -3 стръка зелен лук (и бялата част) 3 - 4 чаши бульон от аншоа или вода (продават се пакетчета със сушена аншоа - аз слагам 1-2 рибки да поврят отначало с водата и ги махам преди да сложа другите продукти) 1 с.л. соев сос 2 с.л. захар 1 с.л. смлян чесън За лютото: Пускам го по рецептата, но аз слагам половината, защото не съм чак толкова голям фен на лютото 3 с.л. кочуджанг (корейска паста от люти чушки) 1 ч.л. гочугару (люспи от лют корейски червен пипер - за предпочитене да е по - финно смлян) 2 - 3 сварени яйца Приготвяне: Оризовите кексчета могат да се накиснат във вода за около 20тина минути или да ги сварите за около 5 минути и ги оставете във водата, докато приготвяте другите продукти. Нарежете зеленият лук, зелето и морковите. Рибните кексчета се нарязват според предпочитанията (аз ги режа на ивици широки по 2см.). В дълбок тиган или тенджера сипете бульонът от аншоа (или вода). Прибавете съставките на соса - соев сос, захар, смления чесън, кочуджанг, гочугару, като разбърквате, за да се разтвори лютата паста. Добавете оризовите кексчета и варете докато станат меки и сосът се посгъсти - около 8 - 10 минути (ако сте ги сварили предварителни - времето наполовина). Разбърквайте често, за да не залепнат оризовите кексчета по дъното на тигана. Добавете зеленчуците и рибните кексчета. Продължете да варите още 4 - 6 минути, като бъркате непрекъснато, Малко преди да го махнете, пуснете в тигана и обелените сварени яйца. Пробвайте оризовите кексчета - оставете да се варят малко повече време, ако са ви много жилави. По желание може да добавите още бульон или вода или пък от лютата паста, ако смятате , че не ви е достатъчно. При сервирането може да поръсите със сусам. Ето ги и приготвени от мен. Малко мързеливо - с готов сос А ако ви остане - прибавете сварени полуготови спагети и става Рабоки - Ramen + Tteokbokki = Rabokki Off Topic Задължително и аз си метвам рамен към остатъкаот токбоките Или пък на полуготовите пакетчета с такъв вкус добавям оризови и рибни кексчета 10 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
merydit Отговорено 2 Ноември, 2021 Share Отговорено 2 Ноември, 2021 Направих си сама,от оризово брашно.Хапнахме го...но не ни допадна много.Може би вторият път,ще го направа по друг начин и може пък и да ни хареса повече... 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 2 Ноември, 2021 Автор Share Отговорено 2 Ноември, 2021 Преди 3 часа, merydit написа: Направих си сама,от оризово брашно. Може ли да споделиш рецепта и какво оризово брашно използва Разглеждайки разни рецепти, четох, че си трябва по - специален вид брашно (на места го дават сякаш е замразено). Попадала съм на рецепти, в които добавят и тапиока, за да станат еластични пръчиците. Друг вариант е да се направи брашно от ориз - кисне се във вода за около ден, изцежда се хубаво и се смиля на блендър - препоръчват да се ползва ориз за суши. Но не на всички им допада точно тази жилавост на токбокито Но си е играчка приготвянето им - затова си взимам готови Вече ги продават в почти всички от корейските магазинчета, а аз си ги купувам и от китайския Liu в София. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Share Отговорено 13 Февруари, 2022 Ето една идея как може да си направим оризовите кексчета у дома Във видеото са показани разни рецепти с оризови кори и на финала дава вариант на токбокки - кексчетата ги приготви като намокри и наложи една върху друга 3 кори и ги нави стегнато 1 1 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
felicyti Отговорено 13 Февруари, 2022 Share Отговорено 13 Февруари, 2022 Тъкмо съм си взела два пакета оризови кори и се чудя какво да ги правя. Мерси много. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bealonenomore Отговорено 13 Февруари, 2022 Share Отговорено 13 Февруари, 2022 преди 4 минути, felicyti написа: Тъкмо съм си взела два пакета оризови кори и се чудя какво да ги правя. Мерси много. Очакваме да споделиш резултата. Аз съм с две леви ръце в готвенето, затова искрено се радвам на творенията на другите Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
felicyti Отговорено 13 Февруари, 2022 Share Отговорено 13 Февруари, 2022 преди 17 минути, bealonenomore написа: Очакваме да споделиш резултата. Аз съм с две леви ръце в готвенето, затова искрено се радвам на творенията на другите То при мен готвенето е цял ритуал с много импровизации и молебен крайния резултат да става за ядене . Ако опита ми е сполучлив, ще споделя рецепта . 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Share Отговорено 13 Февруари, 2022 Ще чакаме снимки от кухнята И аз съм си харесала да приготвя някои неща от това клипче А и днес в корейския магазин съгледах оризови кори в гооляма разфасовка Ролцата, където завива нудели във водорасли и после в оризова кора, ми приличат на някаква вариация на gimmari - пържени ролца от водорасли с плънка от стъклени спагети. А иначе ролцата с плънка си ги правя от време на време.... след дълга мотивация да започна Харесвам ги и като за салатка с плънка от овкусени пресни и гриловани зеленчуци 3 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
felicyti Отговорено 13 Февруари, 2022 Share Отговорено 13 Февруари, 2022 @vivivan Качвай повече такива снимчици, че да се мотивираме и ние да се вихрим в кухнята. Много вкусно изглеждат. От азиатските манджи съм си правила само яки удон (якисоба) и гьоза. Време е да разнообразя! 4 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 13 Февруари, 2022 Автор Share Отговорено 13 Февруари, 2022 Качвам, качвам Изпробвах разни рецепти и ще пусна нови теми в раздела Днес се занимавах с корейските палачинки jeon - играх си няколко часа в кухнята и мисля че няма да ги повторя скоро 4 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
merisa Отговорено 15 Февруари, 2022 Share Отговорено 15 Февруари, 2022 На 13.02.2022 г. at 21:01, vivivan написа: Ето една идея как може да си направим оризовите кексчета у дома Във видеото са показани разни рецепти с оризови кори и на финала дава вариант на токбокки - кексчетата ги приготви като намокри и наложи една върху друга 3 кори и ги нави стегнато От готовата смес за токбокки ми остана 2/3 ... по твоя съвет... може и аз да се "навия" с таз рецепта за кексчетата 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 15 Февруари, 2022 Автор Share Отговорено 15 Февруари, 2022 @merisa днес минах през лидл и между другите покупки метнах в кошницата и голяма разфасовка с оризови кори 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ko_Erin Отговорено 20 Февруари, 2022 Share Отговорено 20 Февруари, 2022 Уау, @vivivan много вкусно и примамливо изглеждат нещата, които приготвяш. Поздравления, явно си голям майстор, като гледам тази и съседната тема и от устата ми потекоха лиги от вкусотиите де си постнала, доколкото разбирам това за два отделни вида палачинки? Една с ролца от раци и една със зеленчуци или бъркам? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 20 Февруари, 2022 Автор Share Отговорено 20 Февруари, 2022 @Ko_Erin чак майстор... обичам да се занимавам в кухнята, пък и с интереса към изтока преди 4 минути, Ko_Erin написа: доколкото разбирам това за два отделни вида палачинки? Една с ролца от раци и една със зеленчуци или бъркам? да, това са различни видове "палачинки" или както корейците ги наричат - jeon. Сместа - брашно, подправки, вода..... - е една и съща, но в зависимост от това какъв ще е основния продукт - имат различни названия. Например Haemul-pajeon е със морски дарове (при мен е само с ролца от раци), Baechujeon е с цели листа китайско зеле, Pajeon е само със пресен зелен лук..... Много видове са - ето тук може да погледнеш, а аз съм намислила да пусна рецепта, ама като намеря време Купих си от корейския магазин микс за палачинки (брашно и другите съставки - нишесте, подправки...), а имах и продуктите, та затова си поиграх 3 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
felicyti Отговорено 29 Март, 2022 Share Отговорено 29 Март, 2022 На 13.02.2022 г. at 22:54, vivivan написа: А иначе ролцата с плънка си ги правя от време на време.... след дълга мотивация да започна Харесвам ги и като за салатка с плънка от овкусени пресни и гриловани зеленчуци Пробвах си аз, преди месец някъде, да врътна едни рулца с плънка, нооо провала беше на лице! Забравих да пиша! Не ставам за готвач на азиатски манджички. Ако някой ден успея да направя нещо, което хем да гали окото, хем да става и за ядене, веднага ще споделя рецепта. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 3 Април, 2022 Автор Share Отговорено 3 Април, 2022 @felicyti какви ролца пробва да правиш - пресни или дето се запържват? Да не би да намокри много корите? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
felicyti Отговорено 3 Април, 2022 Share Отговорено 3 Април, 2022 @vivivan Пробвах запържени рулца. Тъй като съм правила няколко опита за гьоза и се получава тук-тамe, но тестото ми е голяма мъка, реших, че плънката ще я навия на рулцата от оризови кори. Не знам дали съм ги намокрила повече, за малко ги потапях във вода, както е във видеото, което сподели. Все още бяха твърди докато ги навивах. А после, всяко рулце , докоснеше ли се до друго и се слепваше. Този проблем, го установих и разреших, но после и пърженето ми беше голяма мъка. Като цяло самата плънка не беше подходяща за завиване на рулца от оризови кори. Имам още един пакет кори, ще го изпробвам с нещо по рецепта, че моите импровизации водят до нещо, което сама си го ям накрая. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 3 Април, 2022 Автор Share Отговорено 3 Април, 2022 @felicyti и аз отначало имах проблем със слепването при пържене .... и те се разкъсваха направо Виж тук - обяснява и показва много добре И точно как да пържиш в тигана , за да не се допират едно друго 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 13 Август, 2023 Автор Share Отговорено 13 Август, 2023 Да ме пита човек, как се навих в топлото време да готвя люто.. ама много люто Няколко пъти подминах щандът с оризовите кексчета в корейския магазин, но накрая се предадох Добре че придвиливо бях заредила бира в хладилника А на другия ден към останалите токбоки метнах Рамьон и слайсове чедър да се разтопи отгоре 4 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ftisland Отговорено 13 Август, 2023 Share Отговорено 13 Август, 2023 Изглежда много вкусно,примамливо и много красиво Итадакимас @vivivan 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.