Jump to content

Токбоки (tteokbokki)


Recommended Posts

 

768x432.jpg?_=1617296380

 

Токбоки / Tteokbokki

 

Токбоки е изключително популярна корейска улична храна, която лесно можете да приготвите и у дома. Това е любимо ястие с много вариации и богата история. Приготвя се с garaetteok -  цилиндрична бели оризови кексчета (като макарони, ама плътни) и пикантен сос, приготвен от лютата паста гочуджанг.  Оризовите кексчета garaetteok  се използват и за приготвянето на традиционната за Нова година супа tteokguk - само че кексчетата са малко по- дебели и се нарязват на тънки кръгчета (по- скоро с овална форма)   Тук може да прочетете интересна статия на български за токбокито - за неговата история и разновидности + рецепта, която е като тази, по която аз приготвям. Може да я видите тук - има и снимки и повече информация за продуктите.

 

Продукти:

400 гр. оризови кексчета (по толкова е и разфасовката на пакетчетата, които си купувам)

1-2 листа eomuk (рибен кекс)

100 гр. китайско зеле

1 морков, нарязан на ленти

2 -3 стръка зелен лук (и бялата част)

3 - 4 чаши бульон от аншоа или вода (продават се пакетчета със сушена аншоа - аз слагам 1-2 рибки да поврят отначало с водата и ги махам преди да сложа другите продукти)

1 с.л. соев сос

2 с.л. захар

1 с.л. смлян чесън

За лютото: Пускам го по рецептата, но аз слагам половината, защото не съм чак толкова голям фен на лютото

3 с.л. кочуджанг (корейска паста от люти чушки)

1 ч.л. гочугару (люспи от лют корейски червен пипер - за предпочитене да е по - финно смлян)

2 - 3 сварени яйца

 

Приготвяне:

Оризовите кексчета могат да се накиснат във вода за около 20тина минути или да ги сварите за около 5 минути и ги оставете във водата, докато приготвяте другите продукти. Нарежете зеленият лук, зелето и морковите. Рибните кексчета се нарязват според предпочитанията (аз ги режа  на ивици широки по 2см.).  В дълбок тиган или тенджера сипете бульонът от аншоа (или вода). Прибавете съставките на соса - соев сос, захар, смления чесън, кочуджанг,  гочугару, като разбърквате, за да се разтвори лютата паста.

Добавете оризовите кексчета и варете докато станат меки и сосът се посгъсти - около 8 - 10 минути (ако сте ги сварили предварителни - времето наполовина). Разбърквайте често, за да не залепнат оризовите кексчета по дъното на тигана.  Добавете зеленчуците и рибните кексчета. Продължете да варите още 4 - 6 минути, като бъркате непрекъснато,  Малко преди да го махнете, пуснете в тигана и обелените сварени яйца.  Пробвайте оризовите кексчета -  оставете да се варят малко повече време, ако са ви много жилави. По желание може да добавите още бульон или вода или пък от лютата паста, ако смятате , че не ви е достатъчно. При сервирането може да поръсите със сусам.

 

Ето ги и приготвени от мен.

6e3e537417eeb2e4.jpg

 

Малко мързеливо - с готов сос :D

aacb4f6ec36476f6.jpg

 

А ако ви остане - прибавете сварени полуготови спагети и  става Рабоки - Ramen + Tteokbokki = Rabokki

Off Topic

rabokki-t.jpg

 

Задължително и аз си метвам рамен към остатъкаот токбоките :lol2: Или пък на полуготовите пакетчета с такъв вкус добавям оризови и рибни кексчета :D

e89ecbc09f3c593f.jpg4d9fda8087c9e59d.jpg

 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Направих си сама,от оризово брашно.Хапнахме го...но не ни допадна много.Може би вторият път,ще го направа по друг начин и може пък и да ни хареса повече...:D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 3 часа, merydit написа:

Направих си сама,от оризово брашно.

Може ли да споделиш рецепта и какво оризово брашно използва :)

Разглеждайки разни рецепти, четох, че си трябва по - специален вид брашно  (на места го дават сякаш е замразено).  Попадала съм на рецепти, в които добавят и тапиока, за да станат еластични пръчиците. Друг вариант е да се направи брашно от ориз - кисне се във вода за около ден, изцежда се хубаво и се смиля на блендър - препоръчват да се ползва ориз за суши. Но не на всички им допада точно тази жилавост на токбокито :)

Но си е играчка приготвянето им - затова си взимам готови :D Вече ги продават в почти всички от корейските магазинчета, а аз си ги купувам и от китайския Liu в София.

Link to comment
Share on other sites

Ето една идея как може да си направим оризовите кексчета у дома ;) Във видеото са показани разни рецепти с оризови кори и на финала дава вариант на токбокки -  кексчетата ги приготви като  намокри и наложи една върху друга 3 кори  и ги нави стегнато :)

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

преди 4 минути, felicyti написа:

Тъкмо съм си взела два пакета оризови кори и се чудя какво да ги правя. :D Мерси много. :) 

 

Очакваме да споделиш резултата. Аз съм с две леви ръце в готвенето, затова искрено се радвам на творенията на другите :P

 

Link to comment
Share on other sites

преди 17 минути, bealonenomore написа:

 

Очакваме да споделиш резултата. Аз съм с две леви ръце в готвенето, затова искрено се радвам на творенията на другите :P

 

То при мен готвенето е цял ритуал с много импровизации и молебен крайния резултат да става за ядене :D . Ако опита ми е сполучлив, ще споделя рецепта . :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ще чакаме снимки от кухнята :)

И аз съм си харесала да приготвя някои неща от това клипче :D А и днес в корейския магазин съгледах оризови кори в гооляма разфасовка :lol2:

Ролцата, където завива нудели във водорасли и после в оризова кора, ми приличат на някаква вариация на gimmari - пържени ролца от водорасли с плънка от стъклени спагети.          

А иначе ролцата с плънка си ги правя от време на време.... след дълга мотивация да започна :lol2: Харесвам ги и като за салатка с плънка от овкусени пресни и гриловани зеленчуци :)

90ca0036225921ed.jpg

  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@vivivan Качвай повече такива снимчици, че да се мотивираме и ние да се вихрим в кухнята. :P Много вкусно изглеждат. 

От азиатските манджи съм си правила само яки удон (якисоба) и гьоза. Време е да разнообразя! :D 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Качвам, качвам :D Изпробвах разни рецепти и ще пусна нови теми в раздела :lol2: Днес се занимавах с  корейските палачинки jeon - играх си няколко часа в кухнята и мисля че няма да 

ги повторя скоро :lol2:

781a0001b845b652.jpg

 

8b147600915c140b.jpg

Edited by vivivan
  • Like 4
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

На 13.02.2022 г. at 21:01, vivivan написа:

Ето една идея как може да си направим оризовите кексчета у дома ;) Във видеото са показани разни рецепти с оризови кори и на финала дава вариант на токбокки -  кексчетата ги приготви като  намокри и наложи една върху друга 3 кори  и ги нави стегнато :)

 

 

От готовата смес за токбокки ми остана  2/3 ... по твоя съвет... може и аз да се "навия" с таз рецепта за кексчетата ;) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Уау, @vivivan много вкусно и примамливо изглеждат нещата, които приготвяш.

Поздравления, явно си голям майстор, като гледам тази и съседната тема и от устата

ми потекоха лиги от вкусотиите де си постнала, доколкото разбирам това за два отделни вида палачинки?

Една с ролца от раци и една със зеленчуци или бъркам?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Ko_Erin чак майстор... обичам да се занимавам в кухнята, пък и с интереса към изтока :)

преди 4 минути, Ko_Erin написа:

доколкото разбирам това за два отделни вида палачинки?

Една с ролца от раци и една със зеленчуци или бъркам?

да, това са различни видове "палачинки" или както корейците ги наричат -  jeon. Сместа - брашно, подправки, вода..... - е една и съща, но в зависимост от това какъв ще е основния продукт - имат различни названия. Например Haemul-pajeon е със морски дарове (при мен е само с ролца от раци), Baechujeon е с цели листа китайско зеле, Pajeon е само със пресен зелен лук..... Много видове са - ето тук може да погледнеш, а аз  съм намислила да пусна рецепта, ама като намеря време :D Купих си от корейския магазин микс за палачинки (брашно и другите съставки - нишесте, подправки...), а имах и продуктите, та затова си поиграх :lol2:

8801045420059_700x700.jpg?v=1632332921

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

На 13.02.2022 г. at 22:54, vivivan написа:

 А иначе ролцата с плънка си ги правя от време на време.... след дълга мотивация да започна :lol2: Харесвам ги и като за салатка с плънка от овкусени пресни и гриловани зеленчуци :)

Пробвах си аз, преди месец някъде, да врътна едни рулца с плънка, нооо провала беше на лице! Забравих да пиша!

Не ставам за готвач на азиатски манджички. Ако някой ден успея да направя нещо, което хем да гали окото, хем да става и за ядене, веднага ще споделя рецепта. :) 

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

@felicyti какви ролца пробва да правиш - пресни или дето се запържват? Да не би да намокри много корите?

Link to comment
Share on other sites

@vivivan Пробвах запържени рулца. Тъй като съм правила няколко опита за гьоза и се получава тук-тамe, но тестото ми е голяма мъка, реших, че плънката ще я навия на рулцата  от оризови кори. Не знам дали съм ги намокрила повече, за малко ги потапях във вода, както е във видеото, което сподели. Все още бяха твърди докато ги навивах. А после, всяко рулце , докоснеше ли се до друго и се слепваше. Този проблем, го установих и разреших, но после и пърженето ми беше голяма мъка. Като цяло самата плънка не беше подходяща за завиване на рулца от оризови кори. Имам още един пакет кори, ще го изпробвам с нещо по рецепта, че моите импровизации водят до нещо, което сама си го ям накрая. :D 

Link to comment
Share on other sites

@felicyti и аз отначало имах проблем със слепването при пържене .... и те се разкъсваха направо :D Виж тук - обяснява и показва много добре И точно как да пържиш в тигана , за да не се допират едно друго ;)

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...