Jump to content

Токбоки (tteokbokki)


Recommended Posts

 

768x432.jpg?_=1617296380

 

Токбоки / Tteokbokki

 

Токбоки е изключително популярна корейска улична храна, която лесно можете да приготвите и у дома. Това е любимо ястие с много вариации и богата история. Приготвя се с garaetteok -  цилиндрична бели оризови кексчета (като макарони, ама плътни) и пикантен сос, приготвен от лютата паста гочуджанг.  Оризовите кексчета garaetteok  се използват и за приготвянето на традиционната за Нова година супа tteokguk - само че кексчетата са малко по- дебели и се нарязват на тънки кръгчета (по- скоро с овална форма)   Тук може да прочетете интересна статия на български за токбокито - за неговата история и разновидности + рецепта, която е като тази, по която аз приготвям. Може да я видите тук - има и снимки и повече информация за продуктите.

 

Продукти:

400 гр. оризови кексчета (по толкова е и разфасовката на пакетчетата, които си купувам)

1-2 листа eomuk (рибен кекс)

100 гр. китайско зеле

1 морков, нарязан на ленти

2 -3 стръка зелен лук (и бялата част)

3 - 4 чаши бульон от аншоа или вода (продават се пакетчета със сушена аншоа - аз слагам 1-2 рибки да поврят отначало с водата и ги махам преди да сложа другите продукти)

1 с.л. соев сос

2 с.л. захар

1 с.л. смлян чесън

За лютото: Пускам го по рецептата, но аз слагам половината, защото не съм чак толкова голям фен на лютото

3 с.л. кочуджанг (корейска паста от люти чушки)

1 ч.л. гочугару (люспи от лют корейски червен пипер - за предпочитене да е по - финно смлян)

2 - 3 сварени яйца

 

Приготвяне:

Оризовите кексчета могат да се накиснат във вода за около 20тина минути или да ги сварите за около 5 минути и ги оставете във водата, докато приготвяте другите продукти. Нарежете зеленият лук, зелето и морковите. Рибните кексчета се нарязват според предпочитанията (аз ги режа  на ивици широки по 2см.).  В дълбок тиган или тенджера сипете бульонът от аншоа (или вода). Прибавете съставките на соса - соев сос, захар, смления чесън, кочуджанг,  гочугару, като разбърквате, за да се разтвори лютата паста.

Добавете оризовите кексчета и варете докато станат меки и сосът се посгъсти - около 8 - 10 минути (ако сте ги сварили предварителни - времето наполовина). Разбърквайте често, за да не залепнат оризовите кексчета по дъното на тигана.  Добавете зеленчуците и рибните кексчета. Продължете да варите още 4 - 6 минути, като бъркате непрекъснато,  Малко преди да го махнете, пуснете в тигана и обелените сварени яйца.  Пробвайте оризовите кексчета -  оставете да се варят малко повече време, ако са ви много жилави. По желание може да добавите още бульон или вода или пък от лютата паста, ако смятате , че не ви е достатъчно. При сервирането може да поръсите със сусам.

 

Ето ги и приготвени от мен.

6e3e537417eeb2e4.jpg

 

Малко мързеливо - с готов сос :D

aacb4f6ec36476f6.jpg

 

А ако ви остане - прибавете сварени полуготови спагети и  става Рабоки - Ramen + Tteokbokki = Rabokki

Off Topic

rabokki-t.jpg

 

Задължително и аз си метвам рамен към остатъкаот токбоките :lol2: Или пък на полуготовите пакетчета с такъв вкус добавям оризови и рибни кексчета :D

e89ecbc09f3c593f.jpg4d9fda8087c9e59d.jpg

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Направих си сама,от оризово брашно.Хапнахме го...но не ни допадна много.Може би вторият път,ще го направа по друг начин и може пък и да ни хареса повече...:D

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 3 часа, merydit написа:

Направих си сама,от оризово брашно.

Може ли да споделиш рецепта и какво оризово брашно използва :)

Разглеждайки разни рецепти, четох, че си трябва по - специален вид брашно  (на места го дават сякаш е замразено).  Попадала съм на рецепти, в които добавят и тапиока, за да станат еластични пръчиците. Друг вариант е да се направи брашно от ориз - кисне се във вода за около ден, изцежда се хубаво и се смиля на блендър - препоръчват да се ползва ориз за суши. Но не на всички им допада точно тази жилавост на токбокито :)

Но си е играчка приготвянето им - затова си взимам готови :D Вече ги продават в почти всички от корейските магазинчета, а аз си ги купувам и от китайския Liu в София.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...