vivivan Публикувано 30 Януари, 2021 Share Публикувано 30 Януари, 2021 Off Topic Чампонг (Jjamppong) и джаджамьон са двете най - популярни ястия пренесени в Корея от китайските емигранти. Чампонг представлява люта супа с нудели и морски дарове и зеленчуци, а понякога и с добавено месо. Подобно е на японско-китайската супа Chanpom ,но е доразвита като и добавят корейският лют пипер - гочугару (gochugaru) . Като цяло се приготвя люта, но според вкусовете може и да се приготви и в по - лек вариант. Повече за историята на ястието, а също така и рецептите, от които съм гледала + снимки и видео, може да прочетете тук, тук, тук. Необходимите продукти (за 3 порции) 3 с.л. олио (може да се използва и сусамово или друг вид според предпочитанията) 1-2 с.л. корейски лют пипер гочугару (gochugaru)- могат да бъдат коригирани в зависимост колко люто искате да е. Аз използвам и заместител китайски лют пипер или обикновен. 1 ч. л. Смлян чесън 1 ч. л. настърган джинджифил 1 глава лук - може да се замени с 2-3 стръка зелен лук - бяла част 50г. тиквички, нарязани на тънки филийки 2 гъби,почистени, отстранени стъбла и нарязани на тънки филийки 1-2 листа китайско зеле, тънко нарязани 1 морков нарязан на ивици няколко листа бейби спанак или бок чой 1 с.л. оризово вино/мирин 2 с.л. соев сос 4 чаши бульон или вода - по принцип използват корейския бульон даши, но понеже трудно се намират водораслите при нас, аз слагам вода и 1с.л. рибен сос. 1ч.л. сол, може да се коригира по ваш вкус 450 гр. готови спагети - понеже ги приготвят с техните си "пресни" нудели, аз слагам обикновени спагети - на око за около 2 порции или път 2 пакетчета полуготови спагети, но използвам от тези на "Choice"понеже са по-плътни. Друг вариант е да си вземете от азиатските магазинчета полуготовите Champong или Neoguri - така ще имате и подправката и нудели. Морски дарове: Тук е ориентировъчно, като всеки сам може да си подбере какво да сложи. На мен например така и не ми харесаха варени морски дарове, та ги свеждам до минимум и обикновено слагам сос от стриди и почти накрая мариновани или леко задушени морски неща и ролца от раци. Но ето как е по рецепта: 6 или повече големи миди с черупката, почистени 6 или повече малки миди с черупката, почистени 6 големи скариди (140 г ) или повече, отстранени глави и черупки и оставена опашка, почистени 6 пръстена от калмари или бейби октопод (70 g ) Начин на приготвяне Загрейте съдът в който ще готвите (уок или дълбока тенджера) на слаб огън, докато се нагрее. Добавете олиото и като се нагрее прибавете лютия пипер, чесън, джинджифил и зеления лук и разбърквайте непрекъснато около минута. Внимавайте да не изгорите лютият пипер, тъй като това може да даде горчив вкус. Включете котлона на умерено и добавете тиквичките, гъбите, зелето и морковите - оставете 3-4 минути докато зеленчуците омекнат. Добавете морските дарове и разбъркайте малко. Добавете оризовото вино/ мирин, соевия сос и бульона (или вода). Увеличете топлината на котлона до средно висока. Варете супата покрита, докато всички съставки се приготвят (около 8 минути), като следете да не се преварят. Отстранете капака и добавете солта и няколко пръски смлян черен пипер. Добавете бейби спанак непосредствено преди сервиране. (Ако използвате бок чой, може да се наложи да готвите малко по-дълго.) Докато супата се вари пригответе нуделите - отцедете ги преди да сервирате. Разделете нуделите в купички и разпределете морските дарове и супата между тях. Може да добавете малко нарязан зелен лук отгоре. А това е моят Off Topic И полуготовите спагети са добри - имат си аромата на морски неща, люти са, мятам им малко ролца от раци, шепа зеленчуци и готово 1 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 13 Юни, 2021 Автор Share Отговорено 13 Юни, 2021 Тези дни посетих азиатските магазинчета в София и се заредих с полуготови чампонг. Доволна съм от тях - имаш си сос, подправки, а и самите нудели са хубави (издирвам къде мога да си купя такива ). Метвам една шепа зеленчуци, микс от морски дарове и още малко подправки Старите снимки са се бъгнали, та качвам пак от тях 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 19 Февруари, 2022 Автор Share Отговорено 19 Февруари, 2022 Миксът зеленчуци от азиатската седмица на Лидъл влезе в употреба Гъби, моркови, кълнове, бейби царевичка + добавено китайско зеле и зелен лук Чампонг и джаджанмьон са две от най- популярните ястия в Корея. Ако в заведението не може да решите кое от двете да си поръчате - спокойно- на много места предлагат купа разделена на две и си поръчваш и двете едновременно 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 5 Юни, 2023 Автор Share Отговорено 5 Юни, 2023 Май още ме държи от вчерашния фестивал на корейската култура Умувайки пред отворения хладилник какво да извадя и да приготвя за вечеря, посегнах към яйцата, но... след около половин час тази купа беше пред мен Представители на морски дарове са в намален състав - само ролца от раци и миди, но пък зеленчуците са в изобилие 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.