Jump to content

Чампонг (Jjamppong)


Recommended Posts

36edf5f2fc551ce4794bd7ebb1957655.jpg

Off Topic

spicy-korean-chinese-seafood-soup-jjampo1120908528.jpg2.-Jjampong.jpg

Чампонг (Jjamppong) и  джаджамьон  са двете най - популярни ястия пренесени в Корея от китайските емигранти. Чампонг представлява люта супа с нудели и морски дарове и зеленчуци, а понякога и с добавено месо. Подобно  е на японско-китайската супа Chanpom ,но е доразвита като и добавят корейският лют пипер - гочугару (gochugaru) .  Като цяло се приготвя люта, но според вкусовете може и да се приготви и в по - лек вариант. Повече за историята на ястието, а също така и рецептите, от които съм гледала + снимки и видео, може да прочетете тук, тук, тук.

 

Необходимите продукти (за 3 порции)

3 с.л. олио (може да се използва и сусамово или друг вид според предпочитанията)

1-2 с.л. корейски лют пипер гочугару (gochugaru)- могат да бъдат коригирани в зависимост колко люто искате да е. Аз използвам и  заместител китайски лют пипер или обикновен.

 1 ч. л. Смлян чесън

1 ч. л. настърган джинджифил

1 глава лук - може да се замени с 2-3 стръка  зелен лук - бяла част

50г. тиквички, нарязани на тънки филийки

2 гъби,почистени, отстранени стъбла и нарязани на тънки филийки

1-2  листа китайско зеле, тънко нарязани

1 морков нарязан на ивици

няколко листа бейби спанак или бок чой

1 с.л. оризово вино/мирин

2 с.л. соев сос

4 чаши бульон или вода - по принцип използват корейския бульон даши, но понеже трудно се намират водораслите при нас, аз слагам вода и 1с.л. рибен сос.

1ч.л. сол, може да се коригира по ваш вкус

450 гр. готови спагети - понеже ги приготвят с техните си "пресни"  нудели, аз слагам обикновени спагети - на око за около 2 порции или път 2 пакетчета полуготови спагети, но използвам от тези на  "Choice"понеже са по-плътни. Друг вариант е да си вземете от азиатските магазинчета полуготовите Champong или Neoguri - така ще имате и подправката и нудели.

Морски дарове: Тук е ориентировъчно, като всеки сам може да си подбере какво да сложи. На мен например така и не ми харесаха варени морски дарове, та ги свеждам до минимум и обикновено  слагам сос от стриди и почти накрая мариновани или леко задушени морски неща и ролца от раци. Но ето как е по рецепта:

6 или повече големи миди с черупката,  почистени

6 или повече малки миди  с черупката, почистени

6 големи скариди (140 г ) или повече, отстранени глави и черупки и оставена опашка,

почистени 6 пръстена от калмари или бейби октопод (70 g ) 

 

spicy-korean-chinese-seafood-soup-jjampo

 

Начин на приготвяне

Загрейте съдът в който ще готвите (уок или дълбока тенджера) на слаб огън, докато се нагрее. Добавете олиото и като се нагрее прибавете лютия пипер, чесън, джинджифил и зеления лук и разбърквайте непрекъснато около минута. Внимавайте да не изгорите лютият пипер, тъй като това може да даде горчив вкус. Включете котлона на умерено и добавете тиквичките, гъбите, зелето и морковите - оставете 3-4 минути докато зеленчуците омекнат. Добавете морските дарове и разбъркайте малко.  Добавете оризовото вино/ мирин, соевия сос и бульона (или вода). Увеличете топлината на котлона до средно висока. Варете супата покрита, докато всички съставки се приготвят (около 8 минути), като следете да не се преварят. Отстранете капака и добавете солта и няколко пръски смлян черен пипер. Добавете бейби спанак непосредствено преди сервиране. (Ако използвате бок чой, може да се наложи да готвите малко по-дълго.) Докато супата се вари пригответе нуделите - отцедете ги преди да сервирате.  Разделете нуделите в купички и разпределете морските дарове и супата между тях. Може да добавете малко нарязан зелен лук отгоре. 

 

А това е моят ;)

891652.jpg

 

Off Topic

И полуготовите спагети са добри - имат си аромата на морски неща, люти са, мятам им малко ролца от раци, шепа зеленчуци и готово :)

893277.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези дни посетих азиатските магазинчета в София и се заредих с полуготови чампонг. Доволна съм от тях - имаш си сос, подправки, а и самите нудели са хубави (издирвам къде мога да си купя такива :D). Метвам една шепа зеленчуци, микс от морски дарове и още малко подправки :)

 

spacer.png

 

Старите снимки са се бъгнали, та качвам пак от тях :)

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миксът зеленчуци от азиатската седмица на Лидъл влезе в употреба :D Гъби, моркови, кълнове, бейби царевичка + добавено китайско зеле и зелен лук :)

Чампонг и джаджанмьон са две от най- популярните ястия в Корея.  Ако в заведението не може да решите кое от двете да си поръчате - спокойно- на много места предлагат купа разделена на две и си поръчваш и двете едновременно :28558:

 

spacer.png

 

spacer.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май още ме държи от вчерашния фестивал на корейската култура :lol: Умувайки пред отворения хладилник какво да извадя и да приготвя за вечеря, посегнах към яйцата, но... след около половин час тази купа беше пред мен :DПредставители на морски дарове са в намален състав - само ролца  от раци и миди, но пък зеленчуците са в изобилие ;)

 

spacer.png 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...