Jump to content

Къри рамен


Recommended Posts

Въобще не се бях замисляла да обединя двете в една манджа-  къри и рамен , но преди време си купих полуготови спагети с къри и реших да се разровя за рецепти :) Ето 2, които ми допаднаха - едната e в по- чист вариант, а другата е с малко по - различни добавки -  с кокосово мляко и бок чой (Creamy curry ramen). И двете имат различни варианти, но ще споделя кои готвя аз :). Тук има тема с рецептата за японското къри (japanese  curry rice) и за така наречената "запръжка"/заготовка. Вече има повече магазинчета за азиатски продукти и по - лесно може да се намерят къри блокчетата, а даже има и готов къри сос.

Off Topic

how-to-make-japanese-curry-the-easy-way-Gaya-Jepang-kari-blok-Curries-beras-bahai.jpg

 

 

Къри рамен или удон

Curry-Ramen-3.jpg    Curry-Udon-1131-I-2-500x375.jpg

 

Може да се приготви със спагети за рамен или с удон нудели (дали купени или домашно приготвени). Добавянето на месо си е по избор, а в някои от рецептите дето гледах няма зеленчуци или има и други ;)

Рецепттите, снимки и видео може да се разгледат тук, и  тук

 

Необходими продукти за 2-3 порции:

1морков, обелен и нарязан на парчета с размер хапка

1 голям картоф, обелен и нарязан на парчета с размер на хапка

4-5 гъби, нарязани на четвъртинки  

малка глава лук, нарязана на ивици

1 стрък зелен лук

3 чаши зеленчуков бульон (или друг по избор) - към 700 мл.

около 150 гр. месо нарязано на малки парчета

около 50 грама от къри блокчетата или домашно приготвена запръжка

2 с.л.соев сос

1с.л. мазнина за запържване на зеленчуците (олио или друго по избор)

в зависимост с какво ще ги правите - около 180 гр. сухи полуготови спагети или 400 - 500 гр. пресен удон - приблизително по 2 пакета полуготови спагети или удон

 

Начин на приготвяне

Загрейте мазнината и задушете главата лук за 2-3 минути. Прибавете месото и оставете да се задушава. При възможност може да добавите 1 л. саке или мирин. Когато месото е почти готово добавете зеленчуците и бульона, покрийте и оставете да ври 10-15  минути. Малко преди да го махнете от котлона, в малко  от бульона разтворете хубаво блокчетата къри и прибавете към останалите неща, добавете соевият сос и разбъркайте. Междувременно сварете спагетите или удона.  Разделете отцедените спегети в купички и сипете отгоре от  сместа. Поръсете с нарязания зелен лук, а може да сложите и няколко резена маринована ряпа.

 

Една разновидност на рецептата от сериал “Midnight Diner: Tokyo Stories”

Off Topic

Попаднах  на статия за къри рамен, който приготвят в сериал “Midnight Diner: Tokyo Stories”, като  в този блог Just one cookbook., го определят като Otokomeshi  - доколкото разбрах храна, която само мъж би я сготвил и изял :D А рецептата - правиш си полуготовите спагети   и към тях прибавяш ако имаш изостанала къри яхния или си правиш специално - същото като кърито с ориз, ама без ориз :lol2:

Kare-Udon-Curry-Udon-Soup.jpg

 

 

 

 

 

Къри рамен с кокосово мляко

(Creamy curry ramen

 

1912_15-Minute-Leftover-Ham-Ramen_001.jp

 

Ето в това се влюбих направо :D Ето рецептата, от която гледах - с кокосово мляко и бок чой е, ама когато баш това ти липсва в хладилника - заместваш с готварска сметана и спанак :lol2: Пробвала съм и да заместя шунката с пилешко месо и става ;)

 

Необходимите продукти

1 яйце, меко сварено (по избор)

1 супена лъжица масло

1 скилидка чесън, смляна

1 супена лъжица къри на прах

1 чаша кокосово мляко

1 чаша бульон 

1 пакет полуготови спагети

1 бок чой

3 резена/слайса шунка(филе/бекон)

нарязан зелен лук за поръсване

 

Начин на приготвяне

Добавете маслото в малка тенджера и загрейте на средно-слаб огън, докато се разтопи. Добавете чесън и къри на прах. Разбъркайте за около 1 минута. Добавете кокосовото мляко и оставете да заври на умерен огън. Добавете бульона. След като отново заври добавете полуготовите спагети и бок чой. Когато спагетите са готови махнете от котлона. По желание шунката може да я сложите малко преди да махнете от котлона или отделно да я претоплите леко. Изсипете спагетите в купа , сложете отгоре шунката и разрязаното рохко яйце. Поръсете със зеления лук.

 

Ето моето - със сметана и спанак обаче. Всичко тръгна от този пакет полуготови спагети  - купувам си ги в кауфланд - тази серия имат и други вкусове и съм доволна от тях... дори и в сух вид за хрупане  :D Аз му добавям му малко люто и понякога вместо къри на прах слагам от заготовката за японското къри (имам домашно приготвена)

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една лека разновидност на къри рамена с кокосово мляко - става една идея по - пикантно ако му се добави и паста червено къри (продават в по - големите вериги магазини) :)

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...