Jump to content

35sai no Shojo (2020)


Recommended Posts

Хах здрасти Шоши, сега остава и Rie да изкочи от някъде... :) Книгата както казах и аз не съм я чел, но по цитатите, вметките от сюжета става ясно за какво иде реч. Както вървяха нещата Нозоми трябваше да стане "крадец на време" и да се потопи в сивотата на ежедневието по един или друг начин. Това с блога дойде малко нереално, но по най добрият начин пресъздаде прехода към "тъмната страна" на героинята. Буквално и метафорично казано се потопи в сивота, докато майката не я издърпа оттам. До там се стигна по скоро не заради действията със свръхпротекцията на майката, а заради провала на другият ключов герой - Юто-кун. Човекът просто не беше тогава готов за такова нещо, а Мана-чан и бащата бяха в собствена емоционална канавка. Реално погледнато ако действително има такъв човек, винаги усмихнат и настроен позитивно към всички до степен на наивност то най добрият начин да го предпазиш е да го ограничаваш и следиш стриктно. Светът за съжаление е такъв, че на добрите до степен на наивност хора се гледа с насмешка и като мишени за злоупотреба, това се видя най-добре с онея ученички докато Нозоми преминаваше през тийн фазата си. Така или иначе сивотата на ежедневието щеше да стигне до нея и превъплъщението в "крадец на време" беше неизбежно. Казухико обича да изцежда героите си от емоции и да ги кара да преживяват някакъв душевен катарзис, дори тотален "робот" като икономката Мита ако си спомняте в даден момент се очовечи и показа истинската си същност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, мда. Така е за тази "сивота".

 

Понеже сега изгледах Mokomi: Kanojo Chotto Hendakedo (2021)  а тук за майките повдигнахме темата. Та и в това заглавие - Мокоми има един образ на майка, който бе много добре даден и погледнат през погледа на децата ѝ , съпруга ѝ и баща ѝ. Този път майката има дъщеря която е била "странно" дете, говорещо си с растенията и животните и играчките.

 

35sai no Shojo ме размисли по много теми. Но една от тях, както писах и докато го гледах текущо , бе семейството с такъв тежък  и траен медицински казус и реакциите на  членовете на семейството  от този факт, как почва и как продължава през времето промяната у тях. И това бе дадено много добре и по специфичен начин, хем без много думи но хем напълно усетено.

 

Rie към момента и мен ме е оставила сама на другото място  и се надявам скоро да ми се появи, че аз без нея не съм на кеф на японския фронт, друго си е като ми е наличен японския ми гуру- както ѝ казвам аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то аз почнах тази дорама дето ukio я спомена по горе - Koisuru Hanatachi, там майките са с централна роля. Като го прехвърля може да пробвам и този, въпреки че не знам за какво може някой да си говори с плюшена играчка?! Звучи като интересен психологически профил. Иначе се надявам Казухико да пусне нещо и тази година, но в последно време май човека си почива 1-2 години преди следващото заглавие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добрите сценарии не се пишат лесно. Важно е да ги има.

Много точно споменаваш за "крадеца на време". Самите кадри преминаваха точно в черно-бял нюанс при всеки финал. Клипът на песента също беше решен в подобни "краски".

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...