Jump to content

35sai no Shojo (2020)


Recommended Posts

На 12 декември излъчват последната серия. Пише, че ще има и специално участие в предаване на двамата главни, в което зрители ще могат да им задават въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааа, колко съм наивна.

Off Topic

Тази сцена със сватбата само детското въображение можеше да я сънува.

Още началото на 8ма серия я разби на пух и прах.

Хаха! Прекален беше хубаво, за да е истина. Чак пародийно изглеждаше. Хахаха!....

 

Ха! Написах този пост 2 минути след началото на серията, но се оказа, че ме хванаха неподготвена

Off Topic

със сънуващия.

Хана! Голяма изненада!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле! Не мога да опиша, как се преобрази историята с тази серия. Да, изглеждаше сива с финалните кадри на предходните епизоди, но тук тоталната трансформация у Нозоми ме шашна. Докато я гледах, си помислих, че много наподобява майка си. После се сетих, че правят паралел с Момо на Михаел Енде. Много хубава книга (за времекрадците, които потапят света в сивота, но кой всъщност е отнел времето на Нозоми - семейството й, съдбата?, и как тя може да си го върне или по-скоро да разбере, че не бива да губи още повече от него), която аз издирих заради споменаването й в един филм, където Кентаро Сакагучи също участваше.

Та отново се сетих за способността на японците умело да внедряват чужда сюжети в творбите си, да ги интерпретират интересно и да извличат ценни послания. В този случай ми стана много тъжно, признавам. Разплаках се. Как започна всичко и как завърши!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В девета още едно преобръщане. Много, много емоционално. Връщат ни към доброто старо време и човешки дорами като Марумару цума и Икономката Мита. Жалко, че вече не коментираме повече хора, както тогава. Има какво да се обсъжда тук много повече, отколкото си мислим.

Невероятно, но в този епизод разкриха всички герои в дълбочина. Сценаристите ми дадоха това, което исках. 

Да. Развитието на действието беше логично. 25 години са безумно много време. Тя беше посветили живота си на това събуждане и дойде момента да плати цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нито съм чела, нито съм чувала за въпросната книга и история. 8 и 9 -и епизод признах че ме изненадаха като посока на продължение на историята. Но въпреки моя недостиг на "задкулисна" информация си обясних какво, как  и защо видях в тези две серии по мой си начин, на база видяното в първите 7 серии за героите.

 За мен основно е промяната. Някой е бил в една позиция 25 години и всички околни са се нагодили някак си към този факт. Само че внезапно този статичен 25 години живна и това доведе до голяма промяна на ситуацията, тъй като шанса това да се случи бе повече от минимален никой не е подготвен от околните за това. Та .....нататък. Разбира се статика - промяна общо и не само в частност за Нозоми и прякото ѝ семейство- майка, сестра и баща. Касае всички показвани ни останали герои.

Но ето че във въпросната книга става дума за някакво "(за времекрадците, които потапят света в сивота, но кой всъщност е отнел времето на Нозоми - семейството й, съдбата?, и как тя може да си го върне или по-скоро да разбере, че не бива да губи още повече от него)" .... та значи не съм много далече от това в интерпретацията на гледаното. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледан! Да попиша докато са ми пресни впечатленията, защото заглавието заслужава.

Финално съм напълно доволна от този сериал. Заредих си батериите. Посланията, думите които бяха казани от героите бяха такива каквито е полезно а и здравословно човек да прочита/види/чуе периодично, да си ги припомни. Жизнеутвърждаващи.

Сценария и каста са чудесни, кинематографията също истинско удоволствие. Режисьора и сие на моменти ме изнинадваха, постфуктум мога да кажа че преобладаващо добре. Може би спейса на някои герои и някои прикаски можеше и да е по-добре но и така е достатъчно за да е добре като резултат.

Интересно включване на постера на сериала в последния епизод. Сега като го загладах по-внимателно постфактум, все повече ме подсеща за Марумару цума, за което заглавие явно не случайно ukio се подсети. Мда.

Останалото копирам от друго място където споделих. 

Въобще Kou Shibasaki след дълга пауза на екрана ми, скоро се появи с   The Island of Cats и Dr. Koto Shinryojo 2006 а сега с 35sai no Shojo силно ме подсети за Marumaru Tsuma. Пожелавам ѝ още и повече силни роли. Чудесно вариабилна е.

Honami Suzuki преди това я гледах в Shufu Katsu! (2018) и както винаги чудесна.
Не на края , благодарности големи на преводача/ите, от до съвсем редовно излизаха сериите. Благодаря за възможността да изгледам това заглавие.

Сценариста Kazuhiko Yukawa се превръща в Корееда на малкия екран за мене, все повече и повече след всяко следващо заглавие а и стана активен и на големия екран напоследък .  За домашно имам за гледане предишната му творба на малкия екран Temp Staff Psychic Ataru, което сега видях че има превод на английски, но явно понеже не съм го мяркала качен онлайн с превод, съм го пропуснала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз го завърших.

Връзката с постери беше много готина. Не вярвах, че Мана-чан така ще се преобърне. Не вярвах и за Нозоми, но явно в днешното време всичко е възможно. Доволна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ерм и аз ще се включа с закъснение. Тъкмо ги тегля сериите понеже от доста време (ОО tsuma до сега) чаках да излезе нещо обещаващо от Казухико. Пробвах Катоко, но нещо не ми допадна и изобщо в последно време нашият човек е далече от неоспоримият си талант поне според мен. Надявам се той и Коу Шибасаки, две имена с особена стойност за мен в японските продукции да не ме разочароват, но поне от досегашните коментари на ukio и Шоши си мисля, че няма да пиша изпълнени с разочарование впечатления като го изгледам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм силна драма да, точно както трябва да е една творба на Казухико. Изгледах я почти на един дъх, хубаво е че не трябваше да чакам да излизат епизоди, но все пак съжалявам, че не можах да дискутирам с вас понеже сте обсъждали интересни неща, визирайки коментарите в темата.


Както и да е...кастът тук мога да кажа, че е чудесен подбор и всички превъплъщения ми харесаха, почти без иключение. Коу Шибасаки ми е любимка, още от преди доста време, дори няма смисъл да я хваля - присъствието й винаги се усеща значимо, давайки живот на какъвто ще да е персонаж от какъвто ще да е сценарий. Другите обаче никак не й отстъпваха, дори Хонами Сузуки, позната ми от Kazoku Game, прави изключително силно представяне с образа на майката, който по мое мнение е и най-комплексният и труден такъв дори на фона на Нозоми. Тя и в KG играеше майка, но тук присъствието й е значително по-силно и впечатляващо. Добри думи и за Хашимото Ай, Сакагучи и Танака. Самата драма пречупва семейството като институция и дава поглед към сериозни проблеми във всяко едно общество, оставяйки чудесни послания в процеса, които няма как да не те накарат да се замислиш. Метафората с водното конче и препратките към книгата, която и аз чувам за пръв път са неща, които няма как да не ти останат в съзнанието. Заедно с Нозоми персонажите израстваха като личности, по особено чудесен начин - ето така трябва да бъдат развивани каквито и да било герои независимо дали говорим за книги, тв серии или филми. Радвам се че отделих време да го излгедам в последно време трудно се намират такива продукции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак може да дискутираме.

Даже се радвам, че отново си припомням нещо интересно.

Да, наистина всички артисти бяха чудесни. Аз малко се притеснявах заради младостта на Кентаро, но и той успя добре да се впише.

Музиката беше много добра. Направи ли ти впечатление завършващата песен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено..Sanmnon Shosetsu! Аз съм си меломан по принцип и такива неща не ми убягват. :) Саундтраците към драмите на Казухико почти никога не разочароват поне на любимите ми заглавия де. Дори песните от Мита и OOtsuma съм си ги качил на тела и облъчвам с тях колегите през usb колонка, наред с други японски и корейски хитове. Да се облагородят хората един вид, даже в целият град къде може човек да чуе толкова хубава музика на едно място, освен от мен?! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво за смелостта!

Надявам се скоро същия екип пак да ни зарадва с нещо толкова силно! Винаги ми е интересно, когато има и препратки към известни литературни произведения с дълбоки послания. 

Понеже си на такава вълна, препоръчвам още една подобна дорама, включваща семейство и човечност, с лека препратка към случващото се в момента в световен мащаб - Koisuru Hahatachi.

Макар че има нови тенденции и жанрове, японците не забравят добрата стара human drama. Прави ми впечатление, че повечето неща от миналата година, които изгледах, имат препратки към пандемията и се опитват да завършват позитивно, с добри примери. Вероятно искат да внесат повече светлина в тунела. Японците много са се сдухали в тази ситуация. Самоубийствата на един куп звезди го доказва. Важно е, че се опитват да търсят промяна с всички сили.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ще го пробвам да щом ти го препоръчваш. За драмите е така при японците затова ми харесват толкова, независимо дали е хепи ендинг или не винаги има някакво положително послание и те карат да се замислиш. Може да не са с кой знае какъв или дори направо да си го кажем нискобюджетни, но това няма значение за мен винаги е било по важно съдържанието от опаковката. Ето и в този сериал, това което най ми хареса беше ролята на майката, героинята на Хонами 25 години единствена вярва и подкрепя дъщеря си, когато сякаш целият свят сякаш я е отхвърлил и отписал напълно - какво по положително от това? Колко хора биха направили такава лична саможертва дори за най-близките си роднини? А тя го прави ревностно и последователно като чак след толкова много време, вече самата проумява, че силите й са на изчерпване, но кой би я обвинил, дори аз самият не мога да кажа със сигурност какво би станало ако съм в нейното положение!? Тъжното беше, че Нозоми и сестра й Мана-чан сякаш не я оцениха достатъчно, но дори и така имаше реабилитация накрая и взаимоотношенията им придобиха съвсем завършен вид като те както и зрителите усетиха колко важно е да имаш такъв човек на своя страна. Изобщо наистина чудесна драма, наскоро гледах малко от някакъв български сериал по Нова - нищо общо, кухи герои, празен сюжет - направо се отвратих честно иска ми се и тук да видя някаква родна продукция да приближи поне тези японски човешки драми, но явно каквито са ни държавата и обществото, такива са ни филмите и сериалите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Обикновено хората оценяват едно нещо, след като го загубят.

И аз се тормозя заради това, което се прави у нас. Опаковано отвън (вече всеки може да заснема добре), но кухо отвътре и което е по-страшно - агресивни, негативни, ужасно.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оххо , какво "раздвижване" тук и поява на съмишленици. Razzormaw , привет. Виждам че и ти не забравяш образа на майката на Нозоми. 

А последните 2 серии изведнъж каква ментална задача ми докараха. ukio поне с упътване, защото е чела въпросната книга. А аз без такова. И гледах, и мислех, и се маех и ... пак мислих. ;)

Въбоще хубава продукция от нашия Казухико.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Момо" е преведена на български. Аз си я взех от един Панаир на книгата.

Майката действително заслужава да се обсъжда. Ключов образ, който беше изграден отлично от актрисата. Тя също се променяше и учеше заедно с останалите. В началото беше като залепена за Нозоми. Смяташе я за дете и буквално я задушаваше със страха и обсебеността си, но после се научи. Важното е, че остана вярна на себе си и семейството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...