Jump to content

Любими японски манга заглавия


debil4e

Recommended Posts

Тъй като в аниме раздела има подобна класация реших да направя и тук. Идеята се хрумна, когато определен сайт започна да маха заглавия, защото не отговаряли на разбиранията на политиката на дадена държава за това какво трябва да се публикува и какво не/на мен това си ми прилича на цензура - да не говорим, че част от махнатите заглавия не засягат тези критерии, но.../. Идеята ми е всеки да напише 10 от любимите си заглавия/могат и да са повече, но да не надхвърлят 20/ като единствената ми молба е да напишат с няколко думи защо харесват точно тези заглавия.

По далечната ми цел е да се направи анкета възоснова на натрупаната база за най-любими заглавия/автори и преводачите ако имат възможност да помогнат на тези, които не ползват западни езици поне да надникнат в това, което ни е спечелило прозвището "отаку"/имам предвид някой от нас :D /. Разбира се тези, които имат превод ще бъде посочен линк /тази част не ми е съвсем ясна, но разчитам на помощта на модераторите за това/.

моите 10/не са подред/:

1. Vagabond-арт

2.Wolf Guy - Wolfen Cres-историята и арта в началото

3.Claymore-много си го харесва, нищо че вече се води шоунен

4.Akuma de Sourou,Tokyo Crazy Paradise,Hanazakari no Kimitachi e-едни от малкото шоуджо заглавия, които ми допадат

5.Kurozuka,.Basilisk -за тези-просто не подлежат на дефиниция :)

6.Katekyo Hitman Reborn,D.Gray-Man-заедно защото арта на места/особено на второто/издиша;същото важи и за историята

7.Full Metal Alchemist,Toshokan Sensou - Spitfire!,Trinity Blood-любими като история-винаги ме карат да се замислям за определени неща

8.Wallflower, Skip Beat-отделни от др шоуджо заглавия;защото са онгоинг и защото ме карат да се заливам от смях

9.Gokusen-много сладка пародия-може би ще доживея да го преведат дакрай

10.Naruto,Bleach,One Piece-ами трите големи, не се сещам как да ги опиша по друг начин/онгоинг, с постоянна аудитория вече десетилетие и вс от тях е имало спад в даден момент/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рядко чета манга,и то само ако ме запали оригиналността й.

Любими:

Всичко на Tsutomu Nihei.../"Blame!" /и всичко покрай него.

20th Century Boys

Monster-За съжаление нямам време да я дочета,но влиза в кратката ми класация.

Mushishi

Pluto

Beck

Hajime no Ippo-Все още излиза.

Shigurui

Grand Guignol Orchestra-Тази година това ми хвана погледа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм аз чета/следя следните заглавия :

(започвам с личният ми "топ 5")

1. Air Gear - определено най-любимата ми манга. Перфектна история подсилена със страхотен арт!

(единствената манга заемаща стабилното първо място. Останалите заглавия в "Топ 5" нямат определена подредба и си ги харесвам сравнително еднакво)

2. Veritas - (manhwa) - арта е различен от повечето манги, но е все така страхотен. Историята е динамична и добре развита. Персонажите са изградени перфектно... тааа нищо чудно, че ми е сред любимите.

3. Fairy Tail - страхотно фентъзи с добре разработен арт и история. Какво повече да кажа,.. анимето му не го следя, защото е стотина пъти по-зле от мангата.

4. Hunter x Hunter - приключенско фентъзи с малко скапан арт на моменти, но историята компенсира определено. Само заради историята си струва на 100%.

5. Psyren - една манга, която започнах сравнително наскоро (преди около месец). Веднага ми влезе в любими. Арт-а е страшен! Историята е неповторима! Има мистерия, фентъзи, екшън, приключения и тупалки, всичко това показано с невероятна динамика. Сюжета задминава сериала "Heroes" със светлинна скорост!...

6. Defence Devil - макар да не е в "Топ 5" и тази манга ми е доста любима. Арт-а и е блаженство за окото, а историята е лека и необременяваща.

7. The Breaker - първата от трите нови "бойни" манги, които наскоро подхванах. Историята не е просто някакъв глупав бой. Има интересни моменти и се развива с равномерни темпове. Арт-а го бива, но трябва да се чете на HQ релийзи по възможност, защото в onemanga половината чар се губи с техните ограничени страници.

8. Ping - втората от новите ми 3 "бойни" манги. Историята, макар да е добре измислена и разработена, поне на мен ми беше малко скучна в началото. Лафовете и арт-а обаче компенсираха.

9. Code Breaker - третата от новите три "бойни". Арт-а е на 6! Историята е супер, макар на моменти главната мацка леко да дразни с твърдоглавието си.

 

10. Kaichou wa Maid-sama! - последната манга, която започнах (през изминалата седмица). Много нетипична, като жанр за мен - романтична комедия, училищен живот, slice of life. Първата от този тип, която захващам. Историята просто ме плени - интересна, забавна и добре измислена. Арт-а също е на високо ниво. Изчетох я на един дъх и определено възнамерявам да я следя с интерес, въпреки че излиза веднъж в месеца.

 

11. Naruto, Bleach, One Piece - трите големи, макар да не са ми най-любимите сега, то някога бяха, защото от тях се зарибих по мангата и продължавам да си ги следя дори и днес

 

Следват няколко, които ми харесаха, но поради бавният релийз или липсата на такъв не ги следя редовно и наваксвам веднъж годишно.

 

12. ULTIMO - Какво да се каже за тази манга - дело на общите усилия на създателя на Shaman King (- Такей) и легендата на Марвел (- Стан Лий). Арт-а задминава този на Shaman King, а историята е добре развита. За жалост обаче не излиза често и за това не я следя редовно.

13. Hand x Red - добър арт и супер интересна история. За жалост излиза сууууупер рядко.

14. Akaboshi - Ibun Suikoden - много добра китайска манга (забравих как я наричаха) със супер арт и яка бойна история. За жалост поради някаква причина спряха релийзите. Или е била прекратена преждевременно или няма, кой да я превежда. Жалко найстина. Ако бъде подновена ще я продължа...

15. Tiji-Kun! - отново, готин арт и интересна бойна история. Малко бие на западните персонажи-герой. Излиза доста рядко и за това не я следя нон-стоп.

16. Shitsurakuen - зачетох я преди време и ми хареса, но след това доста време нямаше нови релийзи и за това я отделих при "нередовните". Ще наваксам, когато се съберат повече чаптъри.

 

17. Shaman King - приключила вече. Страхотен арт. Зарибяваща история. Чел съм я многократно и все още я чета веднъж годишно, като ми долипсва...

 

Ами това са май. Може и други да има, но в момента точно не ми идват на ум... ако се сетя ще добавям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мислех да правя отделна тема за манхва, но май няма смисъл-просто ще добавя още няколко заглавия:

1.Veritas-накара ме да се заинтересувам от тези заглавия с бойни из-ва/но имо доста да се желае от към история/

2.The Breaker-започнах го след горното заглавие и поне до тук ми харесва много- даскала е върхът:lol:

3.Freezing-като история не е лошо малко куца откъм арт/или поне на мен не ми допада много/

4.Noblesse -това ме зариби по мангата он-лайн;е неприятно е, че чаповете са толкова къси, но като се има предвид, че основно се чете от телефон е разбираемо

5.Taming a Defective Angel,Honggane,Hot Blooded Woman,Cutie Boy-в момента за тези се сетих; върнаха ми интереса към шойджо жанра-поне засега ми допадат повече от японските;по динамични са;повече ме разсмиват

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами то попринцип Veritas, The Breaker и Ping са доста сходни. И в трите става дума за таен "свят" или общество съставено от майстори на бойни изкуства, които са някакви невероятни. Даже името на това общество/свят в The Breaker и Ping е доста сходно мисля. Нищо чудно да е базирано на някаква корейска легенда...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може да се каже, че към списъка с любими заглавия спадат всички манги на джунджи ито и шинтаро каго (* докато първият вероятно е познат на всички ви, не препоръчвам на хората със слаби сърца и неувредени психики да ровят из гугъл за това кой точно е вторията), worst на хироши такахаши, jojo's bizarre adventure на хирохико араки (и други негови, но тази, клиширана или не, води списъка), parasite на хитоши иуааки и др. като цяло е всеки добър сейнен или хорър има шанс да попадне в класацията ми, защото.. аз май само това и чета, като се замисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попринцип всяка манга , която прочета ми става любима. Но тези изброени са .. найнай - любимите.

 

Love Celeb - Няколко пъти четена .. Колкото и пъти да съм я чела винаги ми е била интересна ..

 

Absolute Boyfriend - Както и сериала , така и мангата са ми любими .. Интересно , че в мангата бях за Найт , а в сериала бях на Соши. Изглежда , че зависи как ще представят героите ..

 

Moe Kare - Първата манга , която прочетох ..

 

Madmoiselle Butterfly - Кратка манга .. За сметка на това е много тъжна ..

 

As the God of Death dictates - Адската манга ! Трябва да съм мазохистка , за да я прочета отново .. Голям плач падна , докато я четях ..

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук са едни от любимите ми, предпочитам манги с добре изпипан арт, затова всички тук са страшно добре нарисувани! Стояла съм будна по цели нощи, заради всяка една от тях!

Най-най-най-най-любимата ми е Red River (Anatolia Story), чела съм я безброй пъти!

Tsuki no Shippo

From Far Away

Mars - завладяваща история

Midnight Secretary - също МНОГО добра манга!

100% Perfect Girl (manhwa)

Skip Beat!

Love Celeb - и общо взето всички от Shinjo Mayu

Hanatsuki Hime

The Bride of The Water God

Akuma de Sourou

Beast Master

Her Majesty's Dog

Също така всички работи на Такада Рие

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Akaku Saku Koe......Go Go Midorikawa Yuki...Една невероятна манга от автора на Natsume Yuujinchou.

 

Kingyou Sou......Sugoi....толкова приятна и лека за четене

 

Kanata Kara......From Far Away е малко стара манга,но не я подценявайте LOL...Suki

 

Shi ga Futari wo Wakatsu Made......Въпреки името няма много общо с брака хаха.Арта е невероятно реалистичен,а историята оригинална и завладяваща.

 

Groove Adventure Rave и Fairy Tail......Просто какво да коментирам.Mashima Hero-sama wa tensai desu.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А може ли да ми кажете от къде мога да ги чета ? :)

Ми има най различни сайтове с прилична база от данни, където можеш да си търсиш и да четеш заглавията, които ти трябват. Аз лично съм най доволен от този...само дето и него и другите ги развалиха и не може да се теглят архиви с чаптърите както преди. Ама ти си търси заглавието с търсачката и го набъбвай онлайн не е кой знае каква разликата освен ако нямаш по гъзарски монитор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам много любими заглавия, които мога да си ги чета и да не ми омръзнат никога:

  • Bobobo-bo bo-bobo с Дон пачи и другите съмнителни неща ..

  • Yotsuba&! пък си е в собствена лига. 
  • В Kyou kara Ore wa!! пък четеш и им се чудиш по някога. Ама няма лошо.
  • Shin Angyo Onshi с епичната история и арт няма как да я пропусна.
  • На Sekitou Elergy и Karei naru Shokutaku пък с нетърпение им чакам новите глави всеки път, нищо че са много различни една от друга. Всеки път е празник .. едва ли не.
  • Jiraishin anyone?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло мангите ма Миямото Кано са ми едни от любимите японски, поне що се отнася до шонен-ай жанра (пускам едно линкче към нейните манги, ако някой се интересува, или види някоя позната - цък), но това не е тема за любими мангаки, така че ще дам някои конкретни заглавия, за които се сетя, а колко ще пропусна сигурно, не е истина...

Aku no Kyouten - аз обичам да чета психотрилъри, истории с чалнати герои (считайте психопати и социопати) и тази история е такава, в случая главния герой - Хасуми Сейджи, е социопат, работи като учител по английски и се чувства много добре в своето малко царство, докато някой не решава да го застраши... Много силно написана история от Киши Юске, с подобаващ арт. Трябва да предупредя, че има много експресивни емеленти и насилие, няма как без тях, предвид че мангата проследява историята на едно, откровено казано, чудовище.

Tsubaki-chou Lonely Planet - това е в шоуджо жанра, героите имат голяма възрастова разлика помежду си, което може да не се понрави на повечето хора. Аз обичам героите, даже прекалено много, което май прави заглавието любимото ми в жанра, макар да не мога да кажа, че се отличава с кой знае какво, ако гледаме обективно.

Acid Town - много харесвам Кюго като автор - историите ѝ обикновено са много тъжни и трагични, но са много наситени откъм смисъл и емоции. Acid Town ме вълнува по много начини, заради което не спирам да следя историята, дори и да излиза по един чаптър на година.

Saezuru Tori wa Habatakanai - няма да съм аз, ако не развявам тази история. Йонеда Ко, мангаката, прави изключителни неща, които винаги са на ниво. Жалко е, че спира повечето си проекти и няма да бъдат завършени, но ако трябва да избера една мангака в Япония, на която всичко да й е изрядно, то това е тя. Изключителен талант. Саезуру не е история, подходяща за тийнейджъри, не толкова заради съдържанието, а защото трябва да си малко по-пораснал човек, за да я разбереш. Хубаво е, че навремето като я видях, бях решила, че не е за мен. Персонажите в историята (най-вече главният герой, Яширо) са трудни за обичане, а доста често и за разбиране - много от тях дори са отблъскващи с много от действията и постъпките си, което не е изненадващо, предвид това, че живеят в престъпен свят и не особено от светлата страна на закона, да не кажа изобщо. Историята е драма - няма да донесе на човек точно удоволствието, че е прочел нещо с положителни емоции вътре, но може да те разклати и да те накара да мислиш, което има по-дълготрайни и смислени ефекти.

Beastars - много мащабен проект като разработка - вселена, където няма хора, има само мислещи животни, които имат същите проблеми, които ги имаме и ние, само че сведени към техните специфики като вид. Главната причина за търкания в обществото е съжителството на тревопасни животни и хищници, което поражда напрежения. Мангата има много отражения и носи всякакви емоции - има както училищни драми, първа, а и несподелена любов, така и по-тъмни части - обитателите на Черния пазар, нощните клубове, мафията, страха. Тези неща се преплитат по много интересен начин, даже доста често човек забравя за съществуването на "светлата" и "тъмната" страна и е шок, когато изведнъж се смесят рязко.

Nemureru Tsuki - нямам представа как да оценя обективно тази манга. Беше първата, която прочетох на Миямото Кано - на нея винаги ѝ се получава страхотно, когато вкара фентъзи елемент, както в случая - призраци. Не мога да кажа, че е хорър история, но има доста мрачни елементи, на някои страници съм замръзвала. Но героите, взаимоотношенията им... всичко, просто всичко, трудно е да говориш за любима манга и мангака в комбинация. :) 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...