Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

Mulan /花木兰/
Страна: САЩ
Премиера: 04 септември 2020
Времетраене: 1,55 ч.
Жанр: Екшън, Приключенски, Драма
Режисьор: Ники Каро

 

:imdb:

 

Участват:

Liu YiFei в ролята на Мулан

Donnie Yen в ролята на командир Тонг

Li Gong в ролята на Сиенниен

Jet Li в ролята на императора

Jason Scott Lee в ролята на Бьори Кан

Yoson An в ролята на Хонгхуей

Tzi Ma в ролята на Хуа Джоу

и други

 

Резюме:

През 1998 година на бял свят излиза Мулан - едно от най-ярките произведения в репертоара на доайените в анимационния свят Дисни. Историята, базирана на древнокитайската поема "Баладата за Мулан", се завръща през 2020 година за нов живот със съвсем нова енергия и една великолепна игрална версия.

 

Сюжетът на филма разказва за императора на Китай, който издава указ, че по един мъж от всяко семейство трябва да служи в армията, за да защитава страната от нашествията на севера. Тогава Хуа Мулан, най-голямата дъщеря на уважаван войн, предприема стъпки, за да заеме мястото на болния си баща. И така, още от първите кадри на Мулан ни превзема автентичната атмосфера на величествения Китай. Традиционно облекло, приказни градини, царствен дух и непренебрежими семейни закони посрещат задаващото се размирно време.

 

Маскирана като мъж на име Хуа Джун, Мулан изучава всяка част от пътя на истинските войни и впряга цялата си вътрешна сила, за да развие потенциала си. Тя отказва да бъде просто една съвършена част от неизменните семейни и дори национални традиции, приемайки брак, предварително уговорен от баща ѝ.

И решава да се бие наравно с мъжете в родината си. След изключително тежка подготовка по бойни изкуства, тренировка на духа и уменията, смелото момиче щя трябва да защити дръзкото решение, което взима, а именно - да се превъплъти в мъжки образ и да го защитава докрай.

Това епично пътешествие ще превърне Мулан в легендарен войн и ще й спечели уважението на цялата нация и гордостта на баща й. Но пътят няма да е лек. А шеметното приключение, в което ще се впуснем, обещава да бъде наистина неповторимо.

 

* Забележка: Филмът е американски, но с толкова азиатско присъствие в него заслужава тема и в нашия форум.

 

 

:subs: Свали с български субтитри :click: :click:

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добра визуализация, интересна първа половина, но втората част от филма беше голяма скука. Войничетата край Мулан изобщо не ми станаха симпатични, и като цяло действието беше изсмукано от пръстите. Но главната актриса е симпатяга и добре се вписа като “мъж”.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не само актрисата, всички са си свършили добре работата. Получило се е ефектно и красиво. Но ако никой не ти каже, че тази приказка всъщност е китайска легенда, така и няма да разбереш. Някъде по пътя се е загубил духът на Хуа Мулан.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добри актьори, красиво заснет, хубави бойни сцени....с това се изчерпват плюсовете за мен:P От тук нататък ще пиша в спойлер, така че ако не сте го гледали още, НЕ четете:D 

Off Topic

 

От доста време съм си изградила навик, който ме спасява от напускане на кинозалата по средата на прожекцията или още преди нея. Първо проверявам интересуващото ме заглавие в нета и ако ми хареса го гледам и на голям екран. Решението на компанията, премиерата да е онлайн се покри с предпочитанията ми на 100% и ми спести излишни нерви за дадени нахалост пари:rolleyes: Може би причината е, че много го чаках, но от гледаните игрални версии на техни заглавия това беше най-лошото...досега. Оптимист съм

Off Topic

и очаквам Черната русалка да го надмине в този аспект. Ако искате го приемайте като расизъм от моя страна, но не смятам, че е хубаво да променят нечие произведение по този начин само за да угодят на някого. Опитвам се да се сетя как точно ще реагират чернокожите борци за равенство ако някой направи филм по африканска приказка, но с бели актьори-_- Не съм голословна-най-пресния пример е хейта, който се изля по Адел, защото представете си си направила прическа в африкански стил?! Но това е обширна и много блатиста тема и спирам, просто исках да уточня, че расизма не е присъщ само на европеидната раса.

Неизбежно го сравнявах с анимацията, защото официално по него беше правен. Нормално да има промени, къде сполучливи, къде не, но за съжаление резултата е това, което каза и Бонд-само името беше Мулан, тя самата постепенно изчезна в опита да се модернизира историята и да бъде префасонирана в с по-съвременна своя версия, която да я направи популярна в очите на новото поколение. Анимационната версия е по-близо до Китай като дух, като представяне абе като всичко. Освен това, в старата версия сюжета е цялостен, последователен, има основна нишка, която се развива постепенно до чакания апогей и финала просто добави красив розовеещ завършек на всичко. Тук историята постепенно се разми и накрая остана само усещането за стандартен сюжет, но с по-малко подхвръкване.

Като начало, красив пейзаж,  динамично начало и ... в един момент всички тези азиатци заприказваха на английски:blink: Да, филма е американски, и да голяма част от актьорите ако не родени там, поне са англоговорящи(и таргет групата е друга), но пак е супер странно за някой гледащ азиатско от години. Е, не достигна висините на едно японско чудо от преди години, за което след първоначалната еуфория открихме, че ни трябват субтитри и то точно защото всички приказваха на английски:lol2: После се появиха хуните с вид на бербери, предвождани от жената нинджа, за която не уточниха Кога ли беше или Фума... От добавените персонажи тя ми беше най-интересна и адски се вбесих когато я прецакаха накрая с това "покаяние" изсмукано от пръстите. Поне разбрах защо са махнали капитана като персонаж - не се вписва в новата концепция и в този смисъл се радвам, че Шон Доу не е попаднал в каста щот сигурно щеше да е на мястото на онзи дето играеше подхилкващия се войник. Тази Мулан избра кариерата(нема лошо), но не е това, което очаквах и не ме докосна.

Все пак Кристъл Лиу доказа, че е правилния избор, игра прекрасно и като момиче и като момче, и наистина без грим не си личеше пола. Иска се отдаденост да се решиш на това, поне в китайските и участия май не я бях виждала без очна линия:D Впечатлих се и от бойните сцени(добра хореография)-знаех, че се справя, но тук направо можеш да помислиш, че не е излизала от залата от дете. Всъщност момиченцето беше по-добро и от нея, дано продължи с актьорската професия, има бъдеще. Дони Йен...ми няма смисъл да говоря, бие се човека и това е:D Моята лична изненада: не познах Джет Ли докато не видях  името му в каста, остарял е, но пък адски му ходеше да е Император:).

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказа се детско филмче. Какво правят тук Дони Йен, Гонг Ли, Розалинд Чао, Джет Ли и Ченг Пей Пей (всички страшно остарели) си е отделен въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"...После се появиха хуните с вид на бербери... " Не са хуни, а джурджени (джурчени)-

Джурчените са тунгуски народ, живял в Манджурия през X-XVII век, предшественици на днешните манджури.

Споменават се от началото на X век, като се смята че са потомци на народа мохе, поданици на унищожената по това време корейска държава Бохай. Джурчените създават през 1115 година империята Дзин, подчинена от Монголската империя през 1234 година. Споменават се в различни източници до XVII век, когато етнонимът им е заменен с манджури.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм.... Абе, сравнение с други продукции на "Дисни", добре беше филмчето. Имаше и така интересни моменти от анимацията. Вещицата не знам до колко беше нужна, но и тя имаше интересна роля от към реплики и неща, които дума на Мулан/ зрителя. Интересен актьорски състав. Очакваме китайското аудио...  :lol:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...