Jump to content

Тоалетните навици на народите


Recommended Posts

Темата възникна от случайно подхвърлен бъзик за тоалетната култура на корейците (както всичко друго в този форум), но предизвика небивал итерес. Гнусливите да не четат. Мерси на Ру за реферата.

 

 

Ти мислиш, че те бъзикам? Сериозно ти казвам, Мокушлето направи един такъв. Пускам го в спойлер, че е дълъг.

 

За лайната и корейците

Share

Friday, June 5, 2009 at 12:10am

Образът на изпражненията винаги предизвиква негативни асоциации в съзнанието на хората. Те са отпадъчен продукт на тялото. Те са мръсни. Те разнасят лоша миризма. Тяхното наименование служи за обида. Госпожиците бърчат нос от погнуса при споменаването им. Понякога хората дори не ги споменават, или използват евфемизми, за да ги назоват. Безспорно бихме избегнали и изпражнението, което се изпречи пред нас на улицата – то е мръсно, от миризмата му ни се повдига, а и формата му е... истинска срамота и липса на представителност! Може ли обаче човек да живее, ако не ходи по нужда? Нека си представим човешкото тяло като контейнер, в който ежедневно се поставят най-различни неща, отново и отново. Когато капацитетът на този човешки контейнер се запълни до максимум, той започва да се разширява все повече и повече, до пръсване. Къде бихме потърсили безболезнено облекчение, ако не в тоалетната? Кой е най-естественият начин за прочистване на организма, ако не именно ходенето по нужда? Чрез него се затваря жизненият цикъл. То е толкова естествено и необходимо, колкото въздухът, който дишаме и храната, която поемаме. Нека тогава се запитаме – необходима ли е погнусата от подобно естествено проявление на жизнена дейност?

Известно е, че различните философии на Изтока често проповядват близост и единение с природата. Природата е проявление на естественото, първоизточник на живота и извор на човешката сила и здраве, природата е ежедневна, а не абстрактна същност. В тази представа можем да потърсим причините за отношението на корейците към изпражненията. Това отношение намира своя израз в ежедневния език, в обичаите, в литературните произведения, във филмите, в детските игри, а в последно време се превръща и в продукт на търговията. Съществуват два основни фактора, които определят нагласата на корейския народ към екскрементите – исторически и медицински. Съществува и един трети фактор, който бих нарекла „позитивен модернизъм”. Той се отнася до съвременното отношение на корейците към изпражненията. Ще разгледаме поотделно всеки от тях.

За да бъдем обективни, трябва да отбележим, че в Корея съществува както познатата и добре разпространена в останалата част на света представа за екскрементите като за нещо мръсно, така и една нехарактерна за повечето народи, положителна нагласа към тях.

Негативната представа: изпражненията са гнуслив отпадък. Тази представа се свързва и с представата за кучето като мръсно животно. Затова образът на изпражненията в езика често върви ръка за ръка с образа на кучето. Това можем да видим в следните корейски поговорки, които по своята употреба са предназначени за най-различни житейски ситуации.

 

개 눈에는 똥만 보인다: „Кучето е способно да види само изпражненията.”

Употребата на изпражненията за изразяване на негативната конотация показва не само лошото отношение, но и ни подсказва, че в корейския бит темата за изпражненията не е табу – те са нещо често срещано, ежедневно, и не е нередно да стоят в основата на народно умотворение като поговорката. Идеята за тривиалността на изпражненията личи от следната поговорка:

개똥도 약에 쓰려면 없다: „Когато ти трябва за лекарство, дори кучешко изпражнение не можеш да откриеш.” (Когато наистина ти е нужно нещо, колкото и да е обикновено то, не можеш да се сдобиеш с него.)

Съществува и описателна поговорка за лакоми хора:

사냥개 온똥 들어먹듯: “Тъпче се като ловджийско куче, което яде изпражнения.”

Има и поговорка, с която отново се подчертава близката връзка между мръсното куче и мръсните екскременти:

개하고똥 다투랴? „Бива ли да има раздор между кучето и изпражнението?”

Има и описателен израз за ужасено лице:

개똥 밟은 얼굴: Погнусена физиономия, сякаш си настъпил кучешко изпражнение.

Ако обърнем поглед към корейските ритуали от по-стари времена, ще се натъкнем на шамански ритуал, чиято цел е да спаси душата на дете, отвлечено от богинята на тоалетната Ноилчоде. Възрастните хора плашели децата, че ако не внимават, докато ходят по нужда, ще се подхлъзнат и ще паднат в дупката на нужника, където живеела въпросната богиня. Тя грабвала разсеяното дете и го убивала. Тогава родителите събирали цялото село и поръчвали на жена шаман – муданг, да спаси жертвата, като влезе в контакт с Ноилчоде и я принуди да освободи душата и тялото на детето. По време на този ритуал се ядял оризов сладкиш (ток), наречен лайнян ток. В този смисъл изпражненията приемат размера на космическа заплаха, много по-могъща и сериозна от ежедневната им миризма и по този начин утвърждават още веднъж мястото си в корейския бит.

Положителната представа

1.1. Исторически аспект.

Изпражненията са ценени от корейците от времето, когато повечето хора са се препитавали посредством земеделие. В тези времена нямало химически обогатители на почвата, а и естествената животинска тор невинаги достигала. Затова за подсилване на селскостопанските култури много често се използвали човешки изпражнения и урина, които се смесвали и използвали като тор. Понякога изпражнения били доставяни и от градовете към селата. Тази експлоатация на изпражненията в миналото имала и своята екологична страна – за разлика от сега, екскрементите не попадали в канализацията, откъдето се транспортират до водни басейни, а без да замърсяват околната среда, подхранвали растенията. Фекалиите били до такава степен ценени в земеделското общество, че се случвало когато дойдат скъпи гости, те да бъдат нагостени с изпражнения. От този период идва и асоциирането на изпражненията с богатство – до ден днешен в Корея се счита, че ако на човек се присънят дрехи, изцапани от изпражнения или тоалетна, пълна с изпражнения, или изпражнения въобще, то той ще се сдобие с пари и добър късмет.

1.2. Медицински аспект.

 

Сред десетте най-важни за корейците неща, здравето е на първо място. Здравето в Корея е самоцел – всичко здравословно е търсено, консумирано, разпространявано и ценено. Изпражненията като носител на белезите на здравето и болестта присъстват още в корейски разкази за синовна преданост от миналото. Един от тях описва как по съвет на лекаря синът опитва от изпражненията на болния си баща, за да провери дали болестта му отминава. В друг разказ, син поднася на майка си да пие примесени с вода изпражнения, донесени от планината, които се считат за отличен лек срещу раните й, които тя получава след падане.

Днес здравето продължава да е приоритет за корейците. Тъй като то е от първостепенно значение, насочването на вниманието към екскрементите и обсъждането на физиологическите нужди в ежедневието свидетелства за стремеж към здравословен живот. Съществува поздрав за „добър ден”, който гласи: „Ходи ли по голяма нужда днес?”.

В многобройни корейски интернет сайтове могат да бъдат видени отправени към медици въпроси, свързани с изпражненията. Лекарите получават от заинтересованите лица информация за състоянието на изпражненията и дават своите компетентни отговори. Цветът и формата на изпражненията говорят много за здравословното състояние на хората. Така например разбираме от лекарите, че черният цвят на екскрементите и твърдостта им са знак за изтичане на кръв в стомашно-чревния тракт или дванадесетопръстника, която се смесва със стомашната киселина и по този начин придава на изпражненията въпросния цвят. Подобно състояние на изпражненията може да бъде резултат и от обезводняване. Червеният цвят пък отново говори за кръвоизлив в дебелото или тънкото черво. Когато изпражненията са почти напълно обезцветени, значи е възникнал проблем с жлъчката. Съдейки от състоянието на екскрементите, специалистите дават съвети за правилно хранене. От подобни сайтове научаваме, че броят на изпусканите през деня газове също говори за здравето на човек – според професор Пак от Сеулския университет, здравият човек трябва да отделя газове минимум по 15 пъти на ден, а в най-добрия случай – по 25.

Връзката между изпражненията и здравето са причината лекарствата за добро храносмилане да са едни от най-търсените медикаменти в Корея. Във всекидневника Чосон илбо се споменава, че след всяко преяждане, корейците без да се замислят прибягват до лекарства срещу разстройство. Според специалистите обаче прекомерната им употреба може да доведе до обратен ефект и затова се препоръчва прибягване до естествени стимуланти за изхождане и ограничаване на потреблението на такива медикаменти в случай на обилно консумиране на храна.

При децата редовното ходене по нужда се стимулира чрез т.нар. „приказки за изакване”, чиито главни герои са симпатични изпражнения. Чрез очарователните им образи децата възприемат изпражненията като нещо хубаво и разбират, че отделянето на екскременти е знак за добро здраве. Може би най-известната от тези приказки е Кучешкото лайно, по чиито сюжет е създаден и едноименен анимационен филм, станал известен с девиза „Всичко на този свят има своето предназначение”. В приказката се разказва как всички живи същества пренебрегват кучешкото изпражнение и го обиждат, защото е грозно и непотребно, а то страда безутешно от грубото им отношение. Но справедливостта възтържествува, когато от него пониква красиво цвете и по този начин става ясно, че наглед безполезните неща всъщност имат своя безспорен принос за живота на планетата. Съществува и забавна детска игра, наречена „лайняна игла”, чиято цел е да се догонят останалите играчи и преследвачът да забоде възможно най-много пъти показалеца си в задните части на опонентите. Навярно чрез нея също се изгражда позитивна нагласа към екскрементите и още от малки децата подхождат към тях като към нещо полезно и естествено.

Доказателство за отреденото от корейците важно място на ходенето по нужда са красивите обществени тоалетни или такива в големи представителни сгради. Внимание заслужават и свръхмодерните бидета, разработени от Самсунг, които предлагат различни удобства като дистанционно управление, разнообразни начини за миене и почистване на тоалетната чрез водна струя, чиято сила може да се регулира, бутон за масажиране, който помага при запек, антибактериална повърхност, режим за енергоспестяване. Освен всичко това през 1999 г. в Корея е създадена Гражданска асоциация за тоалетна култура. Тя разработва материали, свързани с поддържането на хигиена на тоалетните в частните домове и обществените сгради. В сайта на организацията могат да се подадат оплаквания от тоалетни на публични места, които според клиентите не отговарят на съответните изисквания за удобство и чистота. Там също така може да се прочете за вредите, които нанасят мръсните тоалетни на околната среда, да се научат причините за неприятната миризма в обществените тоалетни и начините за нейното отстраняване.

Съзнанието за здравословните свойства на изпражненията подтиква корейците и към обратната посока на действие – тяхното поемане. Корейският остров Чеджу е известен със своите „лайняни (черни) прасета”. Причината за консумация на този вид прасе, което се храни с изпражнения е, че екскрементите са богати на витамин B12. В човешкото тяло често се получава негов дефицит. По принцип той може да се набави чрез консумация на месо и млечни продукти, но най-пълноценният начин за поемането му е именно прием на изпражнения, тъй като там вит. B12 се отлага и запазва. Месото запазва вкусовите си качества, а и е полезно – какво по-добро средство за утоляване на глада и поддържане на здравето от яденето на подобна храна? Друг вид предлагано в Корея ястие, свързано с изпражненията, е дебело черво на кокошка. То се сервира пълнено с ориз и зеленчуци и също се счита за вкусно ястие.

 

1.3. Позитивен модернизъм.

Цялостното положително отношение към изпражненията води началото на т.нар. „култура на изпражненията”. Може да се каже, че тя е сплав между горепосочените два аспекта (исторически и медицински), съвременния стремеж на корейците да се отърсят от забраните, които обществото им налага, и желанието да придадат забавен облик на един иначе нелицеприятен образ като изпражнението. Според много млади хора, да се носят джунджурии под формата на екскремент, е просто модерно и това е достатъчно, за да могат изпражненията да се превърнат в необикновен хит. Културата на изпражненията има различни проявления, но тук можем да разгледаме някои от тях. Много обществени места са удостоени с присъствието на „сътворени” (в пряк и преносен смисъл) от хора изпражнения от различен материал и вид. Примери са паметникът на изпражнение, построен от цветна мозайка в Сеул, баровете в студентския квартал Шичхон на остров Чеджу, съдържащи думата „изпражнение” в наименованието си, многобройните продукти под формата на изпражнения, предлагани в магазините и заведенията. На пазара могат да се купят близалки, стикери, касички, чаши за кафе с изображение на изпражнение и надпис „лайняно кафе” и т.н. Модата на изпражненията прелива и в модата на прическите – съществуват различни модификации на прическата „лайняна коса”. Треската към „различното, модерно и симпатично” изпражнение до ден-днешен все още не е изтляла.

Корейците не ограничават полезното действие на изпражненията дотук. Във вестник от 2007 г. четем: „Южнокорейска електроцентрала превръща животински екскременти в електричество чрез изгарянето на двадесет тона животински фекалии, отделени от 2 500 прасета. С тях ще бъдат произведени тридесет киловата електричество, достатъчни за електроснабдяването на сто домакинства. Република Корея възнамерява да построи още двадесет електроцентрали до 2008 г.”

В крайна сметка става ясно, че изпражненията са полезни не само за здравето, но и в други сфери на човешкия живот. Стремежът към единение с природата във философията на Далечния Изток намира своето практическо приложение и наистина показва, че всяко нещо в света има своето предназначение.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересът и уважението към изпражненията ги има и в Европа, обаче са по-дълбоко заровени. Например френският израз Comment ça va? `как си` буквално означава `как върви онова` и първоначално се е отнасял именно за изпражненията - т. е. през средновековието и французите са се поздравявали с въпрос за изхождането. Можете да отговорите със ça va bien / ça va mal `върви добре / зле` на същия въпрос и днес.

 

Друг подобен поздрав е Comment allez vous? `Как сте?`, буквално `как ходите` и е означавал `как ходите в тоалетната, как се изхождате` през средновековието.

 

Уф, сега се сетих, че на италиански пък е come va, обаче за произхода на италианския израз нищо не знам, може и там да е означавал същото, а може и да е калка на френския. Някой знае ли за нещо подобно в испански и португалски или в други европейски езици?

В български имаме върви ми / не ми върви, същия израз имат и румънците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааа Спиди ти разцепи къра направо! Много добро тва!

Имам няколко въпроса ако искаш ми отговори в оффтопик, ако тук не може. Първо, от къде идва тази негативна нагласа и образ на кучето в корейското общество, от какво е обусловено исторически, има ли някакъв мит? Между другото постоянно крещя на невежите си авери, но прав ли съм, че в Корея кучешко и котешко не употребяват за храна? Как стои въпроса с образа на котката(надявам де коренно различно).

 

Втория ми въпрос е за тази анимация за кучешкото лайно. От къде мога да я намеря и как е заглавието точно на английски?

 

 

ПП:Тея неща за медицинската страна на нещата ги знам от вуйчо ми, който от години спазва точно такива източни хранителни и въобще битови навици! Също ми е казвал, че колкото почесто се ходи до тоалетна по голяма нужда толкова по-добре. Обратното е изключително опасно и дори имаше такава поговорка че "ако бремена жена не ходи по голяма нужда 3 дни, то или лайното или плода ще излязат", по спомени я цитирам може и да не е била точно така, все пак ми я каза преди повече от 4-5 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе май ще трябва да призная, че съм сбъркал - имаме поне една съществена разлика с корейците,

ние като ходим до тоалетна пускаме водата, а не издигаме лайното си в култ ... то знаели се, вече може

да са станали толкова модерни, че дори да не си свалят гащите като им дойде нуждата, с наакани гащи

ше са направо фешън.

 

п.п. били яли кучета - те какви неща ядът :blink: .... сега разбирам, защо за тях кучето е деликатес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за кучетата и мен ме ужасява, та нали толкова ги обичаме, те са пръв приятел на човека, но като си помисля какво ли си мислят за нас индийците, за които кравата е свещено животно, пък ние си я папаме на стекове и сухи мезета с червени вина доволно. Изобщо....трудно се променят векове история, бит и фолклор, макар и не невъзможно.

Пък относно акотата и "озвучителните ефекти" които ги съпътстват :lol2: и на мен ми се иска в Бг да няма толкова предразсъдъци, да гледаме по-естествено и натурално на нещата, защото няма полза от другото. Колкото си по-запознат и "на ти" със себе си и съществото което си, толкова по-комфортно ще се чувстваш. Същото се отнася и за темата за голотата, разговорите за секса между близки и други и други. Всяко ограничение, което човек налага на себе си, стеснява моменталически и възможностите ти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за кучетата и мен ме ужасява, та нали толкова ги обичаме, те са пръв приятел на човека, но като си помисля какво ли си мислят за нас индийците, за които кравата е свещено животно, пък ние си я папаме на стекове и сухи мезета с червени вина доволно. Изобщо....трудно се променят векове история, бит и фолклор, макар и не невъзможно.

Пък относно акотата и "озвучителните ефекти" които ги съпътстват :lol2: и на мен ми се иска в Бг да няма толкова предразсъдъци, да гледаме по-естествено и натурално на нещата, защото няма полза от другото. Колкото си по-запознат и "на ти" със себе си и съществото което си, толкова по-комфортно ще се чувстваш. Същото се отнася и за темата за голотата, разговорите за секса между близки и други и други. Всяко ограничение, което човек налага на себе си, стеснява моменталически и възможностите ти.

Едно е да ядеш крава съвсем друго пудел, булонка, коли или най-обикновенна улична мастия поне така си мисля де.. :D

А що се отнася до предразсъдъците относно фекалиите - ами просто у нас такива няма! Те са навсякъде където и да излезеш в който и да е град в България няма как да не видиш поне едно лайно най-често наследство от гореспоменатите улични шаровци. А да не говорим, че за да влезе човек в градска тоалетна трябва да притежава спартански кураж и търпение щото там само дето по тавана ги няма отделно зловонието, което се носи кара синусите ти да крещят от ужас и най-малкото ще те хване мигрена. Да не говорим, че от икономическа гледна точка държавицата ни е една от най-осраните в Европа поради неудачите от кабинета на Костов до този на Станишев (ГЕРБ ги отписвам понеже след толкова мизерии човек не може да прецени справят ли се или не) така че дори говорейки в преносен смисъл не би трябвало да имаме каквито и да е предразсъдъци просто "те са навсякъде около нас" :D

viu1327590336l.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, отдавна не бях чела нещо,толкова забавно и полезно. Speedy86, няма ли нещо ново по въпроса с тоалетните и другите неща? Във сериалите често си отделят газове без да се притесняват като нас, в тоалетните се влиза и излиза без притеснение,че вътре има и друг- явно анимационното филмче ги е освободилo от такива притеснения още като деца. Мои познати,които посетиха Китай, разказваха,че дори и в ресторантите не се притесняват при отделянето на газове и си го правят с кеф съвсем спокойно. Завидях им за обществените тоалетни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четох, четох, и се сетих за онзи виц, в който бореца сваля мадамата с въпроса: "Сра, а?" :D Правилно е било значи :D

 

Иначе за цвета на лайното и аз съм подготвена като информация, и съм с двете ръце ЗА чисти и достъпни тоалетни навсякъде.

 

A cега отивам да обядвам :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...