Jump to content

Recommended Posts

photo1121176.jpg

 

Off Topic

photo1132468.jpgphoto1137487.jpg

 

Forbidden Dream (천문: 하늘에 묻는다)
Страна: Южна Корея
Също така известен като: Cheonmun: Haneule Mudneunda
Премиера: 26 декември 2019
Времетраене: 132 мин.
Жанр: Исторически
Режисьор: Hur Jin Ho
Субтитри: Английски

:imdb:

 

Участват:
Choi Min Sik като Jang Yeong Sil
Han Suk Kyu като King Sejong
Shin Goo като Hwang Hui
Kim Hong Fa като Yi Cheon
Heo Joon Ho като Cho Mal Saeng
Kim Tae Woo като Jung Nam Son
Kim Won Hae като Cho Soon Saeng
Im Won Hee като Lim Hyo Don
Oh Kwang Rok като Lee Soon Ji
Park Sung Hoon като Yi Hyang
Jun Yeo Bin като Sa Im

Yoon Je Moon като Choi Hyo Nam

 

Резюме: Всеки народ има своя велик владетел. Всяка епоха има своя велик учен и изобретател.
Филмът се фокусира върху приятелството на цар Седжонг - най-великият владетел в историята на Чосон, известен с жаждата си за знания и нови технологии, и Чанг Йонг Шил - учен и изобретател, който въпреки ниското си потекло, успява да се издигне до административен пост благодарение на своите сръчност и умения.
В какво би могла да се превърне срещата между две велики личности, когато решат заедно да отправят взор към звездите и да споделят една обща мечта, макар и забранена?
Дали страхът, злобата, завистта, закостенелите разбирания и забраните могат да съкрушат приятелство, изградено върху взаимно доверие и споделена мечта за един нов и по-добър свят? Утопия ли е светът, в който дори обикновените хора имат правото да четат, пишат, учат свободно, да променят съдбата си и да се борят за по-светло бъдеще? Какво сме готови да пожертваме, докъде бихме стигнали и имаме ли силата да се борим, за да постигнем мечтите си?

 

:essub:

 

:subs: Свали с български субтитри :click: :click:

:subs: Онлайн с български субтитри :click:

Свали с български и английски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми хареса филма. Имам лоши спомени от приятелства между владетели и обикновени поданици. Не са завършвали добре в исторически аспект.

Тук ме впечатлиха. Каква жажда за знания и развитие, каква борба за собствено четмо и писмо, на което като васална страна са нямали право. Понеже и нашата държава има подобна история, този сюжет е много близък до нас. Седжонг за Корея е това, което са за нас цар Борис и цар Симеон.

Малко ми е тъжно за голяма част от днешните млади хора, които не могат да пишат на български, четат го не от книгите, а само от Фейсбук, и то ако е на някаква шльокавица (zdr ko pr), които в сегашната ситуация вместо да седнат да си учат уроците и да си напишат домашните, ги дават да им ги напишат родителите, особено ако са свързани с четене на две страници текст, а мечтите им стигат до това да лежат с айфон в ръка и да снимат поредния тренд за тикток.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

helyg, само заради коментара Ви ще гледам филма. Този "обзор" на младото поколение, който направихте за жалост отговаря на истината и според моите наблюдения ...Значи филмът си струва, ако не друго, поне малко да ни върне в "нормалните" времена ...

Благодаря за превода!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Любител съм на исторически драми и филми, но само като зрител. Не се наемах да превеждам такива неща, защото ми се струва много отговорна задача. Всяка дума трябва внимателно да се обмисля, преди да се сложи в устата на героите. Но този филм ми отправи предизвикателство, на което не можах да устоя. Ако започна да пиша всички причини, които ме провокираха за решението ми, сигурно няма да спра с коментара си и до утре. Имаме любознателен, мъдър и доста смел владетел на васална страна, който е твърдо решен да престъпи законите наложени му от великата империя на Мин, каквото и да му коства това. Имаме изобретател, който въпреки "долния" си произход не спира да вдига поглед към звездите и рискува собствения си живот, за да прегърне с ръце и душа идеите на своя господар и да ги реализира. Имаме и злобните, завистливи човечета, които водени било от страх, било от невъзможността да погледнат по-далече от носа си, са готови да унищожат собствената си страна. Имаме и обикновени хора, които чистосърдечно се радват на успеха на един от тях, защото той е тяхната надежда и вяра, че ако влагат старание, биха могли и те да получат признание за работата си, независимо от какво естество е тя. Имаме и хора образовани, които въпреки скептичното си отношение към някакъв си "роб", успяват да превъзмогнат класовите си разбирания и съвсем чистосърдечно да се опитат да опазят постигнатото и да подкрепят идеите за светло бъдеще. Не мога да изключа добрия сценарий, който следва много точно историческите събития по време на управлението на Седжонг и умерените художествени измислици, които допълват липсата на достатъчно сведения от онова време. Превъзходна игра не само на главните актьори, а дори и на незабележимите такива. Сценарий, режисура, музика, актьорско майсторство - на шест! Отличен баланс - нито  повече, нито по-малко. И не на последно място, посланието, което усетих лично за себе си: "Не спирай да отправяш взор към неизвестното. Не спирай да мечтаеш и да преследваш мечтите си. Не спирай да се бориш за тях." И като за край на коментара ми - реплика от филма: "Произходът не е важен. Това, което има значение, е, че гледаме едно и също небе и споделяме една и съща мечта." 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не обичам много исторически филми и сериали, но от уважение към труда ви (благодаря за превода!) и заради добрите отзиви моментално го изгледах. За мен първата половина беше много по-силна – постоянно имах чувството, че двамата главни герои са като деца, които при запознанството си са предпазливи и трудно общуват, но в мига, в който ги увлекат игрите и пакостите, стават за минути първи приятели. Тук, обединени от общите си мечти, те не бяха крал и роб/ поданик, а просто двама души, отправили поглед в една и съща посока. Страхотна беше сцената, в която Йонг Шил направи импровизиран небосвод в покоите на Седжонг. Втората половина ми беше по-тегава и, признавам си, пропуснах да разбера всъщност

Off Topic

наистина ли Седжонг беше повредил паланкина.

 

Актьорите в главните роли бяха блестящи, част от второстепенните също имаха не лошо присъствие, малко не на място ми дойдоха "тримата глупаци" – помощниците на Йонг Шил, които не можах да възприема в тези роли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...