Jump to content

Recommended Posts


spacer.png

Fa yeung nin wa / In the Mood for Love


СВАЛИ ФИЛМA (+СУБТИТРИ)

IMDB 8.1/10


Режисьор: Уонг Карвай
В ролите: Тони Леун Чиувай, Маги Чеун, Манюк, Лай Чин, Ребека Пан, Сиу Пинлам
Сценарист: Уонг Карвай
Продуцент: Уонг Карвай
Оператор: Кристофър Дойл, Марк Ли Пинбин
Година: 2000
Държава: Хонгконг
Времетраене: 98 минути


Хонконг, 1962 г. Главният редактор на местен ежедневник Чоу и съпругата му се преместват в нова жилищна сграда, чиито обитатели са най-вече от шанхайската общност. Скоро той се запознава с Лиджън – много красива млада жена, която също неотдавна се е нанесла със съпруга си. Тя е секретарка в експортна фирма, а съпругът й е представител на японска компания, което означава, че често пътува по работа. Тъй като собствената му съпруга нерядко отсъства, Чоу започва да прекарва все повече време в компанията на Лиджън. Чоу и Лиджън стават приятели, но един ден са принудени да погледнат истината в лицето: техните половинки въртят любовна връзка.

Награди и номинации: Кан 2000 – Награда за мъжка роля на Тони Леун Чиувай и Награда на техническата комисия
Европейска филмова награда 2000 за най-добър неевропейски филм
“Сезар” 2001 за чуждестранен филм

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямах големи очаквания към филма. А и в началото единственото интересно нещо бяха тоалетите на главната актриса, която изглеждаше доста добре. Не мога да кажа точно защо, но в крайна сметка филма ми хареса. Към края нещо се случи и филма от леко муден и разхвърлян се превърна в завладяващ. Може би най-интересното беше, че ...

 

 

Въпреки чувствата им, така и никой не пое инициативата и не положи истински усилия и в крайна сметка всеки продължи да живее по същия начин.

 

 

Не гарантирам, че ще се хареса на всеки, но може да му дадете шанс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филм атмосфера - или те завладява от самото начало или ще споменаваш с добро всеки осмелил се да остави положителен коментар. Влезнах в атмосферата и всичко си беше наред докато не видях скритата реклама на 2046. Да си призная тя ме зарадва, но малко след това започнах прекалено много да мисля за 2046 и да се присещам за отделни моменти. Излезнах от атмосферата на филма и нямах търпение да свърши, че да проверя дали предположението ми е вярно, а именно, че гледам предисторията на феноменалният 2046 :) . Еми , да предисторията е........Далеч по-различен е, някак по бавен и спокоен, не толкова обсебващ и в сравнение с 2046 този губи. И то не само заради начина на заснемане, но и самата история. Ако не ги сравнявам и не ги разглеждам като едно цяло, този не е никак лош филм ( стига в първите минути да те грабне). Не е действието или сюжета, а това потапящо в лентата много специфично усещане, което го прави добър филм. Тези хора, ако не живееха толкова в главите си и не разиграваха всевъзможни сценарии може би щяха да са по-задвижващи се в реалността

 

И все пак 2046 :) - в моята лична класация най-добрият китайски филм и със сигурност в топ 10 на азиатските продукции

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заради теб /и благодарение на твоя коментар:)/ си доставям удоволствието да го гледам пак, но малко ме дразни италианския дублаж в този релийз. Все едно не е азиатски филм, а някой със София Лорен от 60-те.

А btw, най-хубавия китайски филм за мен е "Герой". ;)

Редактирано от t_lozeva
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това „заради теб“ ми звучи малко плашещо и твърде задължаващо :unsure: . Ако не е късно вече има и опция да се гледа на испански :) . Пробвах с испански и върнах италианския, някак по-ми пасваше на действието, като цяло ми беше трудно да се примиря, че не е с оригиналният звук. Идея нямам кога съм свикнала с мандарин !

А филма си заслужава дори само заради това да се види как двама човека , го изнасят целият на гърба си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Кева, има бая разлика между китайско и хонгконгско кино, последните си имат дори свое знаме, валута и говорят на кантон (хич и не желаят да ги бъркат с китайците), мандаринът се шпреха в континентален Китай.

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе аз доколкото знам в континентален Китай се има разлика между север и юг , обединяващото е само писмеността, така че не всичко китайско е на кантонски. А Хонг Конг до скоро беше под наем и разликата далеч не е само във валутата. Благодаря все пак за просветлението :) .

 П.П на български се пише отделно, а британската империя имаше педесет годишен договор, а статута на колония е нещо което не смятам, че е редно тук да се обсъжда. В крайна сметка за конкретен филм, а не за мен си говорим, нито пък за лингвистичните разлики или как актьори от Китай, прескачат и се снимат в Тайван или Хонг Конг и обратното

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Пише се Хонконг. И моля те, спри да пишеш глупости за неща, от който си нямаш хал-хабер. Какъв наем, к'ви пет лева? Бяха британска колония, а сега са си специален административен район. Специално за киното винаги са били и ще си останат отделно от Китай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откъде тръгнахте, докъде стигнахте - геополитическите осоебности са нещо много интересно, но специално за Хонконг и неговия статут на SAR (Special Administrative Region) демек специален административен регион (това му е официалното название), където имат гуебрнатор и за следващите 50 години от датата на присъединяването му към континетален Китай (01.07.1997), управляващите от Китай нямат право да му се бъркат в управлението, имат си собствена валута - хонконгски долари (още не са минали на RMB) и езика който се говори е кантонския диалект (разпространен малко и в Гуанджоу, Фошан и няколко други населени места от провинция Гуандун) и наистина има разлика между кино с марка mainland China & HK филми :)

 

Само доуточнявам, не си мислете, че се заяждам :)

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Keva, като нещо те притеснява в някой филм, било то аудиото, видеото или субтитрите, няма да е лошо да потърсиш някой друг релийз на филма. :) Ето от тук може да изтеглите филма с оригиналното аудио. mike ще те помоля да добавиш този линк в първия си пост, благодаря!

 

И беше станало дума за 2046. Стои на компа от може би две години. Скоро реших да си го пусна, обаче субтитрите успяха да ме откажат само за 3 минути. Разхвърляни, без точки, без запетаи ... нещо страшно. Преводача е извършил престъпление. То май трябва да пиша в темата на филма, но просто се зачудих всички тук ли са теглили ето този релийз? То и няма друг де. Но въпреки това се надявам от някъде да изкочат по-добри субтитри, че сигурно без тях ще мога да разбера повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже съм на вълна Кристофър Дойл, след сътрудничеството му с Пен-ек, реших да продължа с другите му съвместни проекти - тези на Уон Карвай. 

Изискан филм. Във всяко едно отношение. Уникална, оригинална интерпетация на една, на пръв поглед широко разглеждана идея. 

Много красота - на кадрите, на музиката, на артистите. Маги е неземна. И с тези тоалети е прелестна! Не успях да ги преброя. В един момент ми дойде тази идея, но вече беше късно. Бяха станали прекалено много. Адмирации за човека, който е избирал костюмите.

Yumeji`s theme - композитор Шигеру Умебаяши (той композира музиката на 2046, The Grandmaster и House of Flying Daggers)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Маги, Маги направо е богиня в този филм, каква неземна елегантност и изящество, само нея гледах през цялото време, то няма такава грация, маниери, просто прекрасна.

А филма увлича, аз съм от увлечените, до средата исках нещо значимо да се случи, после се усетих, че това е всичко, което ще се случи, но е толкова странно и красиво, че е достатъчно, а и Маги беше навсякъде, просто картината беше наситена достатъчно, точно колкото е необходимо, нямаше нужда от драма, от любовна треска или нещо пикантно, красотата дойде от една жена-мечта и нейния избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си на тази вълна, препоръчвам да продължиш с 2046. Там не само Маги, но и останалите дами са прекрасни. И въобще, направи си един маратон на Карвай. Няма да съжаляваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Продължението на филма, или по-скоро на романа, по който е правен, се очаква скоро! Снимки трябва да започнат в края на тази или началото на другата година. 

Нямам търпение да излезе каста!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...