Jump to content

Recommended Posts


in%20the%20mood%20for%20love.jpg

Fa yeung nin wa / In the Mood for Love


СВАЛИ ФИЛМA (+СУБТИТРИ)

IMDB 8.1/10


Режисьор: Уонг Карвай
В ролите: Тони Леун Чиувай, Маги Чеун, Манюк, Лай Чин, Ребека Пан, Сиу Пинлам
Сценарист: Уонг Карвай
Продуцент: Уонг Карвай
Оператор: Кристофър Дойл, Марк Ли Пинбин
Година: 2000
Държава: Хонгконг
Времетраене: 98 минути


Хонконг, 1962 г. Главният редактор на местен ежедневник Чоу и съпругата му се преместват в нова жилищна сграда, чиито обитатели са най-вече от шанхайската общност. Скоро той се запознава с Лиджън – много красива млада жена, която също неотдавна се е нанесла със съпруга си. Тя е секретарка в експортна фирма, а съпругът й е представител на японска компания, което означава, че често пътува по работа. Тъй като собствената му съпруга нерядко отсъства, Чоу започва да прекарва все повече време в компанията на Лиджън. Чоу и Лиджън стават приятели, но един ден са принудени да погледнат истината в лицето: техните половинки въртят любовна връзка.

Награди и номинации: Кан 2000 – Награда за мъжка роля на Тони Леун Чиувай и Награда на техническата комисия
Европейска филмова награда 2000 за най-добър неевропейски филм
“Сезар” 2001 за чуждестранен филм

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нямах големи очаквания към филма. А и в началото единственото интересно нещо бяха тоалетите на главната актриса, която изглеждаше доста добре. Не мога да кажа точно защо, но в крайна сметка филма ми хареса. Към края нещо се случи и филма от леко муден и разхвърлян се превърна в завладяващ. Може би най-интересното беше, че ...

 

 

Въпреки чувствата им, така и никой не пое инициативата и не положи истински усилия и в крайна сметка всеки продължи да живее по същия начин.

 

 

Не гарантирам, че ще се хареса на всеки, но може да му дадете шанс.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Филм атмосфера - или те завладява от самото начало или ще споменаваш с добро всеки осмелил се да остави положителен коментар. Влезнах в атмосферата и всичко си беше наред докато не видях скритата реклама на 2046. Да си призная тя ме зарадва, но малко след това започнах прекалено много да мисля за 2046 и да се присещам за отделни моменти. Излезнах от атмосферата на филма и нямах търпение да свърши, че да проверя дали предположението ми е вярно, а именно, че гледам предисторията на феноменалният 2046 :) . Еми , да предисторията е........Далеч по-различен е, някак по бавен и спокоен, не толкова обсебващ и в сравнение с 2046 този губи. И то не само заради начина на заснемане, но и самата история. Ако не ги сравнявам и не ги разглеждам като едно цяло, този не е никак лош филм ( стига в първите минути да те грабне). Не е действието или сюжета, а това потапящо в лентата много специфично усещане, което го прави добър филм. Тези хора, ако не живееха толкова в главите си и не разиграваха всевъзможни сценарии може би щяха да са по-задвижващи се в реалността

 

И все пак 2046 :) - в моята лична класация най-добрият китайски филм и със сигурност в топ 10 на азиатските продукции

Share this post


Link to post
Share on other sites

Заради теб /и благодарение на твоя коментар:)/ си доставям удоволствието да го гледам пак, но малко ме дразни италианския дублаж в този релийз. Все едно не е азиатски филм, а някой със София Лорен от 60-те.

А btw, най-хубавия китайски филм за мен е "Герой". ;)

Edited by t_lozeva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това „заради теб“ ми звучи малко плашещо и твърде задължаващо :unsure: . Ако не е късно вече има и опция да се гледа на испански :) . Пробвах с испански и върнах италианския, някак по-ми пасваше на действието, като цяло ми беше трудно да се примиря, че не е с оригиналният звук. Идея нямам кога съм свикнала с мандарин !

А филма си заслужава дори само заради това да се види как двама човека , го изнасят целият на гърба си :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Кева, има бая разлика между китайско и хонгконгско кино, последните си имат дори свое знаме, валута и говорят на кантон (хич и не желаят да ги бъркат с китайците), мандаринът се шпреха в континентален Китай.

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

А бе аз доколкото знам в континентален Китай се има разлика между север и юг , обединяващото е само писмеността, така че не всичко китайско е на кантонски. А Хонг Конг до скоро беше под наем и разликата далеч не е само във валутата. Благодаря все пак за просветлението :) .

 П.П на български се пише отделно, а британската империя имаше педесет годишен договор, а статута на колония е нещо което не смятам, че е редно тук да се обсъжда. В крайна сметка за конкретен филм, а не за мен си говорим, нито пък за лингвистичните разлики или как актьори от Китай, прескачат и се снимат в Тайван или Хонг Конг и обратното

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Пише се Хонконг. И моля те, спри да пишеш глупости за неща, от който си нямаш хал-хабер. Какъв наем, к'ви пет лева? Бяха британска колония, а сега са си специален административен район. Специално за киното винаги са били и ще си останат отделно от Китай.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Откъде тръгнахте, докъде стигнахте - геополитическите осоебности са нещо много интересно, но специално за Хонконг и неговия статут на SAR (Special Administrative Region) демек специален административен регион (това му е официалното название), където имат гуебрнатор и за следващите 50 години от датата на присъединяването му към континетален Китай (01.07.1997), управляващите от Китай нямат право да му се бъркат в управлението, имат си собствена валута - хонконгски долари (още не са минали на RMB) и езика който се говори е кантонския диалект (разпространен малко и в Гуанджоу, Фошан и няколко други населени места от провинция Гуандун) и наистина има разлика между кино с марка mainland China & HK филми :)

 

Само доуточнявам, не си мислете, че се заяждам :)

 

Поздрави

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keva, като нещо те притеснява в някой филм, било то аудиото, видеото или субтитрите, няма да е лошо да потърсиш някой друг релийз на филма. :) Ето от тук може да изтеглите филма с оригиналното аудио. mike ще те помоля да добавиш този линк в първия си пост, благодаря!

 

И беше станало дума за 2046. Стои на компа от може би две години. Скоро реших да си го пусна, обаче субтитрите успяха да ме откажат само за 3 минути. Разхвърляни, без точки, без запетаи ... нещо страшно. Преводача е извършил престъпление. То май трябва да пиша в темата на филма, но просто се зачудих всички тук ли са теглили ето този релийз? То и няма друг де. Но въпреки това се надявам от някъде да изкочат по-добри субтитри, че сигурно без тях ще мога да разбера повече.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Понеже съм на вълна Кристофър Дойл, след сътрудничеството му с Пен-ек, реших да продължа с другите му съвместни проекти - тези на Уон Карвай. 

Изискан филм. Във всяко едно отношение. Уникална, оригинална интерпетация на една, на пръв поглед широко разглеждана идея. 

Много красота - на кадрите, на музиката, на артистите. Маги е неземна. И с тези тоалети е прелестна! Не успях да ги преброя. В един момент ми дойде тази идея, но вече беше късно. Бяха станали прекалено много. Адмирации за човека, който е избирал костюмите.

Yumeji`s theme - композитор Шигеру Умебаяши (той композира музиката на 2046, The Grandmaster и House of Flying Daggers)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Маги, Маги направо е богиня в този филм, каква неземна елегантност и изящество, само нея гледах през цялото време, то няма такава грация, маниери, просто прекрасна.

А филма увлича, аз съм от увлечените, до средата исках нещо значимо да се случи, после се усетих, че това е всичко, което ще се случи, но е толкова странно и красиво, че е достатъчно, а и Маги беше навсякъде, просто картината беше наситена достатъчно, точно колкото е необходимо, нямаше нужда от драма, от любовна треска или нещо пикантно, красотата дойде от една жена-мечта и нейния избор.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като си на тази вълна, препоръчвам да продължиш с 2046. Там не само Маги, но и останалите дами са прекрасни. И въобще, направи си един маратон на Карвай. Няма да съжаляваш.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Продължението на филма, или по-скоро на романа, по който е правен, се очаква скоро! Снимки трябва да започнат в края на тази или началото на другата година. 

Нямам търпение да излезе каста!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...