Jump to content

Корона-вирус в Азия, от Азия и не само...


Recommended Posts

Отварям темата, за да можем да си споделяме и коментираме разни неща.

Например, затвори виетнамския ресторант до моето работно място. Преди седмица. Никой не влизаше там откакто новините плъзнаха. 

Страшно глупаво според мен, но то финансите не са умно нещо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е в София психозата докъде ще стигне. Във Видин никой не се притеснява особено. Аз умирам от страх за нашите, които са с придружаващи заболявания. А половината Видин работи в Испания и Италия, един болен да се върне и е свирено. Това с карантината е бошлаф работа по наште ширини.

 

За мен не ми пука особено. По три часа седмично вися в Пирогов по други причини, освен всичко останало. Нямам избор, така че я няма дилемата да се шашкам или не. Или ще го хвана, или нема да го хвана. Но избягвам контакт с хора в рисковите групи. Да не ми тежат на съвестта после :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От днес затягат обстановката в цялата страна с цел да се овладее разпространението на вируса. Ако всеки подходи отговорно, за което се надявам, но няма как да стане, мисля че нещата ще се нормализират. Загубите се усещат вече втора седмица в различни работни сфери. Включително всички служители в малките частни фирми, които имат спад на работата с повече от 50%, в това число и моят работодател, сме принудени да взимаме платен и неплатен отпуск. За сега приемам обстановката нормално, световен проблем е, загубите ще са в огромни количества и човек трябва да мисли рационално как да прекара идващите месеци. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 6 април до 10 април имам билети за самолет Варна - София - Барселона и обратно. Платен е и хотела в Барселона. Всичко това преди 4 месеца. Тогава никъде нямаше корона вирус, а сега идея нямам какво ще се случи. Освен финансовата страна има и емоционална. Толкова дълго се подготвях за това пътуване. Там имаме среща няколко човека от различни държави. Засега никой не е отложил пътуването си, няма анулирани полети, но имам лошо предчувствие. Дано преди това да се нормализират нещата. Иначе във Варна паника все още няма. Ограничил съм контактите, но съвсем не може. Най-малкото до супера трябва да се иде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За другаде не знам, но в Стара Загора, като изключим състезанието: "кой ще изпразни магазина(респективно аптеката) първи", паника няма. Както се е заслънчило от няколко дни...всичко живо е по улиците, градинките, кафенетата и тн. Буквално не можеш да се разминеш от хора. Извънредно положение, карантина!? Някъде другаде, тук не. Вероятно причината е, че на никого още не му изглежда реална заплахата, ще ми се това да е истина, но няма как да ни се размине. Само дано е по-леко и всичките ни възрастни близки и приятели да прескочат трапа.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм от седмица в "служебна карантина". Ние нали сме "от културата" и временно ни забраниха изявите. Бих се чувствала относително добре, ако не живеех в Плевен - тук първи открихме сезона на вируса. В моя 16-етажен блок 80 процента са пенсионерите, имаме си и араби, иранци и много италианци. (Тестовете показали, че не са заразоносители.) По-тревожно е, че в Плевен (съдя от фейса) живеят пълни идиоти. Масово твърдят, че такова животно като коронавирус нема, лъжели ни, просто някакъв си най-обикновен грип и се обединяват в група "Не на страха!"  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От днес на обяд със заповед на министъра на здравеопазването се затваря почти всичко, без аптеки и хранителни магазини.

https://m.24chasa.bg/Media/2020/03/13/faab95fe-3dba-402a-a33e-977907b201c0.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lilly и DM ще работят. Аз за всеки случай преслушах един банкомат, излязох с три бутилки вино от Billa и съм готова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй, тъй - виното, а казват и ракията ... еми, нямат си на Азия хубаво пиене, факт.

В София е доста стресиращо по няколко линии. Първо студенти и ученици по три пъти на ден им сменят програмата и формата на обучение. Второ, обикалят ята от граждани с коли и не съвсем адекватно отношение да проверяват аптеките за маски и дезинфектанти по съседните квартали. А магазините са или затворени - като Фантастико и пр... или видимо няма да имат посещение изобщо. И трето, парите в брой са сложно достъпни, банките  също, а банкоматите и картите се качват на ново ниво...

Но да, повечето всъщност сме оптимисти. Все пак е ясно какво и как ще трябва да се случи, за да се оправим, а и някак всички са в кюпа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оф, Фантастико са ми любимите магазини, обаче се вият брутални опашки. Пускат по 5 човека. В банкоматите все още има пари, поне покрай пет минах, бачкаха.

Не съм се запасявала кой знае колко, пазарувах щото утре го дават кофти време и нема да ми се излиза. Имам една кутия маски във Видин, които реших, че няма смисъл да занимавам да ми пращат.

Важно ми е да имам достъп до пари, Пирогов да бачка, доктора ми да се върне от отпуска, наште да не фанат нищо и аз да не заразя никой с каквото и да е, когато и да е, че иначе нема да ида в рая :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виното е с малко градуси. Уиски било по-добре. Имаше някаква история за излекувал се с уиски. Европеец в Китай и ли нещо подобно. Забравих подробности. То какви ли не щуротии четем непрекъснато.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам и уиски, ракия и бира. И стек цигари, ама ще изчакам. Ако дистопията се задълбочи, може бизнес да развъртя с тях :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте сега, откакто започна цялата "коронована одисея"  си пиша с Катши, която в момента е точно в Китай. Да, вярно е, магазините били празни, проблеми с  продоволствията и изхранването/ щото и да искаш да си сготвиш, няма продукти, та да са живи и здрави запасите от пакетчетата нудели/; училищата /университетите - затворени, столовете в кампуса - също, температурата им я мерили на влизане, но последно каза, че вече положението се нормализира и вероятно към края на март може да почнат заниатия. И столовете вече работят.

Като цяло мнението й е, че просто от начало твърде са преекспонирали нещата и после вече ги е "било срам " да  си признаят грешките, но ПМ е използвала това като възможост да напомни и наблегне на верноподанниците си, кой командва парада. Най-голям "грях" за цялата олелия носят медиите. 

Аз си й стискам палци всичко да мине добре и ми е притеснено за нея, ама тя вече е хванала "пришки на пръстите" да отговаря на всички познати по м-найсет  пъти, че е добре и че не е толкова страшно. 

---------------------

В този ред на мисли само два факта да споделя: 

1. Вуйчо ми звънял тази вечер на майка ми, та споменал, че днес братовчед ми, който е в София му звъннал притеснен, имат ли храна достатъчно, че в Метро /някой от магазините в Сф/ рафтовете били празни.  :blink:

2. От няколко дни гледам на аптеката до нас надпис на витрината с голеееми букви " Няма маски"  и точно до нея едно магазинче за био-,  еко- и т.н. продукти  е лепнало на витрината си също такава голяма табела " Има маски". Без коментар.:ph34r:

--------------------

И за край,  изстудихте ли си " ваксините", та да пожелая едно петъчно " Наздраве!" на компанията...:beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си купих стек цигари и едно кило кафе.В хладилника има храна за седмица за трима.Купих замразени зеленчуци и ориз- минаваме на китайско, в унисон с вируса да сме.;)

Аптеките ги посетих преди две седмици със здраво пазаруване- вече нямаме нужда от крушки в нас- светим от всякакви елементи. Раздавам хапчета под час от един панер. Евентуална профилактика(плацебо), щото лечение няма.:D И тя е

Off Topic

Екомер- 2 пъти дневно: Вит Д3-2000 единици" и цинкорот-25мг 1 табл. дневно и витамин С-1000. Топъл чай в кана и физиологичен разтвор в носа.

Хората и при епидемия ги болят зъби, работя , но много  по-малко.

Но пък свободно време за сериали! :D То па нема нищо интересно за гледане, да му се невиди.

Пловдив беше много пролетен тия дни, Главната пълна, паркът пред нас-също.

Дано има самосъзнание все пак, че инак кофти.

Виж, пияниците пред блока се наливат  за сефте оправдано, като ми се похвалиха днес, че са  намалили до минимум количеството лимонада в чашите, за сметка на пърцуцата, щото вирусът бил страшен и трябва да го унищожават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От години стои 1 литър 60 градусова ракия у нас. Никой не иска да я пие. Та сега се чудя ръцете си ли да мия с нея или гърлото да лекувам. Обаче твърдо отивам за уиски. Може пък да потрябва. Ако не за друго, то против панически атаки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, @bond, ти си готов за пътуването. :896767:  Вземаш въпросния литър; на летището обясняваш , че е за медицински цели/ а и доколкото помня,  количеството е  разрешено за износ/ ; и на место/ в Испанско/ редовно се дезинфекцираш - вътрешно/ външно, както решиш. Тъкмо ще имаш възможност да разреждаш, за да му свалиш градуса. Че и количеството ще се увеличи.

Мой познат, като си вари ракията  има предвиден запас " за чужбина", който го препича до 70-80 градуса и го носи в малки шишенца. Вече на место го разрежда по усмотрение и ето ти от половинка концентрат, литър- литър и половина... чиста ваксина. :lol2:

------------

Сега, извън кръга на шегата. Надявам се да се разминат нещата и да се осъществи така планираното и чакано пътуване. Стискам палци!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих. Последни сведения от Била. Снощи всичко си беше наред, днес вече се пазари като за световно. Официално паниката пристигна тази сутрин и във Варна. Какво им става на тези хора? Ще купиш продукти, ще се развалят, ще ги хвърлиш. Не мисля, че съвсем без храна ще останем. Може да изчезнат някои артикули, но хляб като има все ще оцелеем. Както и да е. Стойте здрави, грижете се за себе си и за близките си и горе главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сводка и от последния час - лидъла до нас не му бях виждала рафтовете досега, не са нищо особено, белички,чистички, празни... Тук таме се мъдри по нещо, щот горките не смогват да заредят. Отчасти разбирам тези, които се запасяват - със сигурност има храна(вярвам на тия от бранша), както има спирт и тн, въпросът е с каква цена ще бъдат, щот вчера заредиха спирт и вече литъра беше с два лева по-скъп от предния ден, не си взех. Ще карам на ракия, вътрешно:) Само дето тая ваксина не е приложима през деня, шефовете нещо не одобряват този вид лечение-_-

 

Колкото до великото застудяване, май пак ще е в другата България. Наложи се да отида по задачки до една банка и докато се върна улиците и детските площадки се напълниха, дори въпреки забраната видях отворено кафе. Сериозно ме досрамя, грам дисциплина няма и после всички други са ни виновни. Дочух коментара на едната мама на площадката(разбира се с цигара и на седянка с други кифли като нея): " Ма той не е болен, пък и децата го карали леко..."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...