Jump to content

Dallos (1983)


Recommended Posts

Dallos.jpg

Заглавие: Dallos
Тип: OVA
Жанр: Научна фантастика
Година: 1983
Аудио: Японски
Субтитри: Английски
Качество: DVDRip (пълната версия) - 720x480

 

Линк: Цък
Линк: Филм + интервю

ДАЛЛОС (1983) е анимационна продукция-първенец, която е била най-първия създаден за видео анимиран сериал в Япония и дава началото на известния ОАВ формат (Оригинално Анимирано Видео или ОВА, Оригинална Видео Анимация). Бил е сериал от четири половинчасови епизоди, които по-късно се обединяват в един филм, който бил разпространен на видео в САЩ в значително по-съкратена версия.

ДАЛЛОС разказва историята на колонисти работещи в мините на луната, които започват да се бунтуват срещу условията наложени им от подтисническата подкрепена от Земята администрация по някое време в далечното бъдеще. Набляга се на историята на Шун, младеж привлечен от революционното движение въпреки опасенията на семейството и приятелката му. Далос от заглавието е името, което колонистите са дали на древна технологична структура открита на луната при първото приземяване още, чиито произход и предназначение остават неясни и които се превръщат в основа за местно религиозно движение сред обкръжените колонисти.

Филмът е режисиран от Мамору Оший, чиято слава тъкмо утихвала след режисурата на филмите и епизодите към "Urusei Yatsura" (Тези досадни извънземни) - сериал основан на популярния комикс Румико Такахаши разказващ за Лам, извънземна облечена по тигрови бикини, която се жени за невъзможен женкар от Земята. Оший започва да режисира PATLABOR MOBILE POLICE ОВА сериала, както и PATLABOR: Филмът 1 & 2 , по-късно и анимационната научно-фантастична класика, GHOST IN THE SHELL (Призрак в черупка).

Докато изграждането и анимирането на образите в Даллос е относително просто и без голямата детайлност характеризираща по-късните творби на Оший, стилът на произведението е много впечатляващ, прозвъняващ от просторния лунен град от Монополист и тесните квартири на колонистите, до тунелите и мините, където работят колонистите и самите огромни механични структури на самия Даллос. Като добавка има всякакви механични mecha (механични роботи) елементи, включително полицейски изтребители и роботизирани бойни превозни средства използвани за подтискане на бунтовниците, както и кучета киборги използвани от полицията за преследване и убиване на тяхната плячка. Бунтовниците от своя страна приспособяват конструкциите и минното оборудване за оръжия на съпротивата, стратегия, която предначертава събитията в сериала и филмите PATLABOR. Има някои красиво оформени и анимирани битки и преследвания, които са заплетени като всичко видяно в много по-високо ценените "Mobile Suit Gundam" (Мобилна екипировка Гундам) и "Macross" (Robotech) сериали. Един от паметните моменти на екшъна е когато младият герой Шун скален пробивач, за да пробие и обезвреди ниско прелитащ изтребител.

Трябва да се отбележи, че филма разкрива някои от сцените на насилствена революция, включително някои терористични актове на бунтовниците и полицейски блокади на бунтовнически укрития, които умишлено напомнят на италианската анти-колонистка творба на Джило Понтекорво, Битката на Алжирите (1965).

Причината пречеща на Даллос да се превърне в истинска анимирана класика е провалът при развитието на образите и техните взаимоотношения, макар и да има основа. Героят Шун е взет под крилото на Дъг Мак'Кой, водач на бунтовниците, който се възхищава на находчивостта на момчето. По-късно, когато бунтовниците похищават Земно момиче, Мелинда, Шун се грижи за нея и използва възможността да разпита за Земята. Мелинда е приятелката на Алекс Ригър, командващ силите за сигурност на Луната, който взема твърди мерки срещу бунтовниците, но също така започва да се привързва към Шун и да омеква донякъде в позицията си, докато момичето му остава несъдействащ заложник на бунтовниците. Дядото на Шун му разказва цялата история за колонията и първоначалните реакции на ранните заселници към Даллос и в определен момент завежда Шун на голямо гробище на луната, където са погребани жертвите на произшествие разрушило първата лунна колония. Трогателна е сцената, когато Шун се взира смълчан в безкрайните редици от надгробни камъни и малки паметници. В крайна сметка, най-интересни във филма остават образите на Алекс Ригър и дядото и едничкото желание другите главни образи да бъдат също толкова добре развити.

Зрителите може да бъдат отблъснати от липсата на окончателен завършек, но по отношение на предназначението на Даллос и продължаващите сблъсъци със Земните колонисти има драматичен смисъл. Орязаната 83 минутна версия на Даллос е само достъпна в САЩ (противно на японската версия от 120 минути) и е наложена с абсолютно неадекватно английско озвучение и смес от звуци и музика често заглушаващи или изместващи диалозите (или поне във версията на Best Film и Video Corp. edition прегледана за това представяне). При прегледа за сравнение с пълната японска 120 минутна версия, в американската липсват няколко сцени на насилие, включително сцената, където полицейски кучета киборги разкъсват на парчета група бунтовници, както и някои продължителни диалози, които биха хвърлили светлина във взаимоотношенията на някои образи. В добавка, екшън сцените често са скъсени. В начална сцена полицията преследва Дъг Мак'Кой и неговите бунтовнически лейтенанти през целия Монополистки град. Това е вълнуващо преследване, чудесно съчетаващо употребата на метро, магистрала, обществени улици и места из града. Но му липсват четири минути на невероятни екшън сцени, които могат да се видят в японската версия. Ако някой анимационен филм буквално крещи за възстановяване и ново озвучение за двуезично ДВД, то това е точно тази важна творба.

Превод резюме: zlobcho

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...