Jump to content

The Journalist (2019)


lazeto

Recommended Posts

zVtQVpckosExdDa6OC5fm79Eler.jpg

 

The Journalist (新聞記者) 
Страна: Япония
Също така известен като: Shinbun Kisha
По книгата на репортера Isoko Mochizuki - “Shinbun Kisha
Премиера: 28 Юни 2019
Времетраене: 113 мин.
Жанр: Политическа драма
Режисьор: Fujii Michihito
Субтитри: Английски

:imdb:
    
Участват:
Shim Eun Kyung като Reporter Erika Yoshioka
Tori Matsuzaka като Bureaucrat Takumi Sugihara
Tsubasa Honda като Natsumi Sugihara
Amane Okayama като Daisuke Kuramochi
Tomohiro Kaku като Mamoru Sekido
Seiya Osada като Makoto Kawai
Hina Miyano като Chika Kansaki
Tsutomu Takahashi като Ryoichi Tsuzuki
Naomi Nishida като Nobuko Kansaki
Kazuya Takahashi като Toshinao Kansaki
Yukiya Kitamura като Kazumasa Jinno
Tetsushi Tanaka като Tomoya Tada

 

Резюме: Erika Yoshioka (Shim Eun-Kyung) е репортер на вестник „ Toto “. Тя е родена от баща Японец и майка Корейка, но е израснала в САЩ. Един ден Erika получава анонимен факс, съдържащ поверителна информация, свързана със строителният план за нов университет. За да разкрием истината тя решава да започне разследване. В същото време Takumi Sugihara (Tori Matsuzaka) е млад идеалистичен бюрократ, който смята, че трябва да работи за хората, но неговата работа сега е да контролира медиите и да предотвратява неблагоприятното отразяване на правителството. Но срещайки бившият си шеф, който силно уважава и разбивайки няколко дни по-късно, че той е скочил от покрива на сграда и умира, поставя пред труден избор самият Takumi. Но когато Erika Yoshioka и Takumi Sugihara се свързват помежду си, започва да се разкрива шокиращата истина зад всичко това…

 

:essub:

 

Свали с български субтитри :subs: :click: :click:

 

Онлайн с български субтитри :subs: :click:

 

Свали с английски субтитри :click: :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Онлайн с руски субтитри :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Феноменален филм! Сега си обяснявам, защо не успя да излезе извън Япония, въпреки че в страната получи признание и награди, включително от Академията им. Просто подобни истории не са удобни. Защо им е на хората да видят подобно пророчество, година преди сегашната пандемия?

Топ класа е целият проект! Влиза в топ 10!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Продължавам с размисли, но този филм задължително трябва да се види! Не само заради актуалната история, а и заради начина, по който тя е представена. Много семпло, без излишни елементи, без шокираща агресия, лентата успява да докосне дълбоко. Психологическият аспект не е за пренебрегване и двамата главни направиха изключителни роли. Браво на Тори и Шим! Това момиче затвърди мнението ми, че е една от малкото млади корейски актриси, да не кажа единствената, която си заслужава човек да следи.

Тори беше чудесен! Последната сцена - красноречива. Тотална промяна във визията, което говореше, как героят му се чувстваше вътрешно. И този ефект беше перфектно подчертан от музика и визия. Много умел подход беше този с използването на различна цветова гама.  Този монохромен цвят, даже по-скоро син, подчертаваше допълнително студенината на правителствения отдел. Заснемането също е на най-високи ниво.

Заслужава си да се преведе на бг! В началото има доста реплики и четене, но човек неусетно навлиза в историята, която не го пуска и сред надписите! Браво за смелостта на японците да направят такъв филм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заслужава. Малко са филмите, които дръзват да показват такива наболели проблеми на нашето общество. Защото това тук е универсален проблем. Подобни лаборатории могат да намерят в много страни по света.

Жалко за замесените, понеже положиха големи усилия да осветлят ситуацията. Много тъжно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато корейците се занимават с откачени сюжети, японците показват по Нетфликс серийна версия по тази покъртителна история. Филмът така и не видя широко разпространение, въпреки сериозната и много актуална тематика, която разглежда. Дано сериите има повече късмет в това отношение. С този силен актьорски състав е задължително да се видят!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горчивина и безнадеждност ме обзе след този филм. Усещането ми докато гледах беше, че нещо ме държи за гърлото и ми пречи да дишам. В някои моменти се проявяваше частица надежда, но след това тъмнината отново се спускаше. И все пак, не мога да го определя като съвсем безнадежден. Докато има хора, които се борят за истината, живеят със своите вярвания, ценности и истини, надежда ще има. Много добре издържан филм. Психологически обхвана състоянията на всеки един от персонажите. Показа се организацията, която смачква и притиска различните хора, хората с мнение и глас. Показа се, че макар нищо да не започва от един човек, започва от един човек. Все е начало. Дори и да те заглушат. Все е начало. Докато не се откажеш, или се откажеш. Ох, финалната сцена показа всичко. Прекрасно заснемане. Детайлите бяха умело използвани, допълваха и говореха сами за себе си. Велик актьорски състав. Шин Ън Кьонг, не мога да повярвам, че е малкото момиченце от Bad Guy и позитивната девойка от Sunny и Miss Granny. С играта си, както винаги достави всичко, през което преминаваше Ерика. Тори също автентично пресъздаде объркаността, намеренията и вътрешните противоречия на Сугихара. Страхотен филм. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много точно. Изглежда безнадеждно, но докато има хора, които извършват подобни неща,  ще има и такива, които им се противопоставят.

Чакам новата версия, понеже искам да сравня играта на Шим с тази на Рьоко в дорамата, защото точно Шим има някои слаби моменти във филма (но това е правилния път за развитието й).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добър филм, много ми допадна актьорската игра и начинът на пресъздаване на обстановката. Споделям напълно мненията на @ukio@Koizora. Отдавна не бях гледала подобен филм. Преди години японците правеха подобни качествени филми, но напоследък е истинска рядкост да се появи подобен филм (и да се преведе, разбира се). В тази връзка, благодарности за превода на @snowmoon.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Японците още държат фронта. Има качествено кино там. Проблемът е, че се дава повече гледаемост на вървежни адапатации по манга, както е навсякъде по света. Изискванията се промениха.

Ние наскоро гледахме много интересна социална комедия, която иначе нямаше да бъде забелязана, понеже е част от независимото кино - Mrs Noisy. Препоръчвам!

В момента при дорамите излезе серийната версия на "Журналистът".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, за съжаление е така.  При това се адаптира манга с безкрайно плосък сюжет, да не предизвика размисъл у зрителя случайно. Според мен именно нестандартните, изненадващи и актуални сюжети правеха сериалите и анимето толкова привлекателни, бяха различни от това, което се създаваше по света.

Може би ще погледна и серийната версия, макар че филмът представи историята детайлно според мен. Трудният избор, пред който бяха поставено героите, вътрешната борба бяха пресъздадени много добре от актьорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериите са много различни (само отделът, в който работеше Тори, присъства в тях, но случаят е друг). Дори смятам, че в някои отношения са по-добри от филма.

Препоръчвам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много рядко гледам японски дорами, но всяка една от изгледаните трайно ми се е запечатала в паметта.

Това е поредния японски филм, който дълго ще помня. Актьорската игра, сюжета, операторското майсторство

са невероятни, сякаш бях там и усещах цялото безсилие и безнадежност. За да подсилят тези усещания

целия фон на филма беше заснет в различните гами на сивото, сякаш всяка надежда е загубена.

Направиха ми много силно впечатление няколко неща. Защо винаги злонамерието и играта на Господ

всяка една корпорация/правителство прикрива под благородното: "изследвания в името на мира, но

тези изследвания може да се ползват и за военни действия". За мен това си е върховна форма на цинизъм

и ми напомня на гръмката хамериканска операция, когато бомбандираха Белград от благородство.

Най-силно впечатление обаче ми направи, когато накрая на филма шефа на главния си му каза истината:

"Тази страна се нуждае само от фасада на демокрация". Имам чувство, че този филм си е пророчески и вече

не само Япония, ами всички страни са фасади на привидна свобода и праведност.

Като цяло мога само суперлативи да напиша за филма, радвам се, че японците наистина все още

държат фронта и правят подобни продукции. От коментарите разбирам, че има и сериал, отивам да ровя,

за да го изгледам и него. Понеже ми се гледат филми/сериали с такава или подобна тематика, ако някой

може да препоръча още такива ще съм му благодарна, аригато;).

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писах ви още като излезе, че е пророчески и открехва врата към неща, които тепърва ще излизат на бял свят. Особено сега. Виждаме го осезаемо. Разкрива се целият замисъл.

Важно е да има такива филми и те да стигат до повече хора.

Гледайте и дорамата. Задължително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От доста време бях отписал японското кино, а и азиатски не гледах напоследък много, като цяло.Тези дни изгледах доста корейски филми, обаче. :D
 Но с този филм и сериал предизвикахте интерес в мен. Ще го погледна :up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно японското кино не е за отписване,  понеже именно там се прокрадват все още различни теми. Вярно е, че не се превежда толкова, но има далеч по-голямо разнообразие от идеи и начини за тяхното представяне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...