Jump to content

Recommended Posts

spacer.png


ДУЕЛИСТЪТ

Времетраене: 111 мин.

Режисьор: И Мьонгсе (이명세)

Сценаристи: И Хегьонг (이해경) и И Мьонгсе (이명세)

 

В главните роли:

Ха Джиуон (하지원)

Канг Донгуон (강동원)

Ан Сонгги (안성기)

Сонг Йонгчанг (송영창)

Юн Чусанг (윤주상)

То Йонггу (도용구)

 

Сюжет: Тя - детектив, разследващ случай с фалшификация на пари. Той - протеже на лошия министър. Заедно - любов от пръв поглед, красива игра на котка и мишка до... Гледайте, за да разберете.

 


Лично мнение: Много хубав филм, макар че главният герой пак е по-красив от героинята, която пък типично за корейските филми го "раздава" мъжкарана. С прекрасна музика и запомнящи се моменти.

:essub:

 

С български субтитри:  :click:  :click:   

С английски субтитри:  :click: 

С руски субтитри:  :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еех, поне в този филм можеше да не прекаляват със "селянията" на главната героиня...

 

Изгледах филма първо с английски субтитри, че българските ми потънаха нанякъде, ама толкова съм ги и чела... Дълго се чудих как да изразя впечатленията си от филма, и взе, че ми попадна нещо наготово. Там се казва да гледаме филма "с очи, включени директно в душата". Това е.

 

Преведох следващото ревю от руските форуми, но да ме прощава авторът, съм загубила името му:

 

Днес е трудно да се намери филм, за който да употребим фразата ”такова не сме виждали досега”. Но редки изключения все още се намират. И трябва да се отбележи, че азиатските кинематографи много по-често от другите представят на публиката такива произведения. Южнокорейският „Дуелист” («Hyeongsa») изглежда е такъв случай.

 

Трябва да гледаме този филм „подготвени” – знаейки какво да очакваме от него и какво да не се надяваме да видим.

 

Работата е в това, че „Дуелист” е преди всичко визуален експеримент. Зрителят, който очаква да види класически екшън или мелодрама, рискува да не го разбере и да се разочарова от него. Режисьорът Myung-se Lee експлоатира същият подход и пренос на идеи върху екрана, който широката публика е запомнила основно с „Герой” на Джет Ли и режисьора Джан Имоу: „червено върху червено”, „зелено върху зелено”, а всеки кадър е пресметнат и премерен до милиметър. Само че в „Дуелист” тази идея е еволюирала, достигнала е абсолюта, самобитната творческа интерпретация, която често пъти е уместна в театъра, но е рядка в масовата кинематография. В този филм визуалният ред еднозначно е поставен надолу с главата. И зрителят, желаещ да се докосне до същото зрелище, е длъжен да знае и да разбира това.

 

Да, естествено, има сюжет. Действието се развива в древна Корея, където полицейски патрул в лицето на главната героиня – млада девойка (Ji-won Ha), и нейният опитен партньор (Sung-kee Ahn), разследват дейността на банда фалшификатори на монети. Има и „трета сила” – загадъчният маскиран мечемайстор (Dong-won Kang), който още с появата си в кадър очарова нашата главна героиня с „изпълненията” на премрежения си поглед и плавни жестове, и както често се случва, неразкриващ до самия край на чия страна е.

 

Да, сюжет има – но това е нещо второстепенно и неустойчиво. Той е потребен единствено за основа, върху която да се построи картината. Именно да се построи – тухла по тухла – акуратно, ювелирно и търпеливо. Сценарият на филма е единствено набор от ситуации, нужни, за да могат героите да заемат дадени пози, да обличат различни костюми, да попадат в разни интериори. Декорите и интериорът във филма не са просто пейзаж или фон, а грижливо подбрана цветна палитра. Диалозите съвсем не са смислов носител, а повод да се задържи камерата на този или онзи обект или персонаж „в поза”, за да се даде на зрителят възможност да оцени изцяло майсторството на дизайнери, декоратори, отговорници по костюми, осветители, оператор и разбира се, на актьорите. Та нали повечето диалози са нужни, за да се покаже контраста – не само зрителен, но и чувствен – между свръхемоционалната главна героиня и противоположният на нея хладен, загадъчен мечемайстор, наречен „Тъжни очи”. А пък всяка от битките във филма не е бой, а е танц. Ни повече, ни по-малко.

 

Да. В никой случай не си струва да се очаква от този филм да бъде „полицейски екшън” или „нещо за самураи”. Лентата, общо казано, е за красота и любов. Затова е необходимо да се възприема с „очи, включени направо в душата”. Заобикаляйки разума, който в противен случай ще ни отвлича от съзерцателната хармония с ненужни въпроси от рода на „а какво?”, „а защо?” и „а как?”, и в крайна сметка би провалил впечатленията ни. За това исках да ви предупредя. Гледайте и ще разберете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Крал, наистина и аз трудно мога да изразя с думи впечатленията си от този филм...просто няма и нужда да се говори и обсъжда, а да оставим впечатленията си в сърцето и ума...

Невероятен филм, но не за всеки, определено. Само още нещичко ще добавя към горното: сцените, в които двамата главни героя се дуелират, не са бойни сцени...това са сцени на танц и дори на правене на любов...няма целувки, няма прегръдки, дори изобщо не се споменава думата "любов" в цели филм, любовта е в картините, в полусенките, в танца с мечове на героите...

айдее, уж нямаше да пиша, а какво стана...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В събота го изгледах след толкова хвалби и аз.

Моето мнение: филмът прилича на някаква приказка за възрастни. В началото се опитах да следя сюжета /стои ми някак си накъсан/, но после се отказах, защото разбрах че е нещо второстепенно. Много цвят и красиви сцени, тъжни корейски очи и бял, бял сняг. А финалът /защото него запомних/ просто ме плени. Пуснах си го 2 пъти и просто не можех да му се наситя. Наистина беше като обяснение в любов, невъзможна любов, не го възприех като битка.

Филмът не е за всеки /моят мъж се отказа на 5-тата минута/ А-ха да се откажа и аз. Добре че имам повече опит Не е шедьовър, не може да се сравнява с Летящи кинжали, но пък е добре да се види.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали никога не чета резюмета и това или ме изненадва изключително много, или ме шокира. С този филм беше първото.

 

Начина на заснемане с камерата, цветовете и забавения кадър - определено е впечатлително. Невероятно ми хареса и това, че мацката го гледаше, като цапната с мокър парцал, докато той се възхищаваше на джунджурийките. Казах си: "Я, сменили са им ролите!". :green:

 

От битки не разбирам, хареса ми, че бяха като танц... Но честно казано се обърках в сюжета и накрая леко ми доскуча.

 

 

Особено с американското "умрял, ама не точно".

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Срамота е да не напиша и аз нещо за този филм. Днес стана на въпрос, като си говорихме за корейско кино с една приятелка. Просто този филм е нагледният пример, защо корейското кино е на толкова високо ниво. Щом има място за такива филми, които е немислимо да се издадът където и да е, значи нещата са много добре. За бога, този филм вървеше на забавен кадър 80 % от времето и всичко само заради визията. Всичко само за да се нагледа човек на цветове и детайли. Наистина аз такова нещо до сега не съм виждал. Дори китайските филми от този сорт не рискуват толкова. (На няколко пъти ми минава през ума, дали всичко е наред с плеъра или дали видеото е прецакано, шока беше пълен ) Всичко освен визуалната и звуковата част е поставено на заден план - сюжет, битки, диалог и т.н. Истински пир за сетивата, аз поне бих го гледал по всяко време отново. И филмът "M" на същият режисьор е нещо подобно, но duelist-a определено е голяма работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както обикновено прочетох и резюмето и коментарите преди да го гледам за да съм "подготвена" за това, което ме очаква нали мразя изненадите.

Да ама не, нищо не е в състояние да те подготви за тази феерия от цветове и светлосенки.

Беше страхотно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина това е един от най-невероятните филми,които съм гледала.Красив и много емоционален.

История за любовта поднесена по нетрадиционен начин.Много ми допадна метафоричния изказ,

който е използван за да се разкаже тази любовна история.И цялата тази феерия от цветове,звуци и светлосенки

ме остави дълго време безмълвна и изпълнена с чувства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасен филм!!!

Не знам защо го отлагах толкова време?! Бях намразила главния актьор, без дори да съм го гледала.

Голям! Нямам други думи. Ха Джи Уон вече съм я гледала в историческа драма и не бях изненадана, че е толкова добра, но за Канг Донг Уон.. Изумена съм. Все едно летеше, а не стъпваше. А финала.. По-красив май не знам дали съм виждала. Може би като цяло може може да си съперничи само с "Краля и клоуна" - като се започне от сюжета, костюмите, красивите сцени, въбще всички тези цветните емоции, актьорското майсторство и не на последно място музиката. Все пак гледах и двата филма тези дни и ми е много лесно да ги сравня.

Само че тук историята за любовта наистина поднесена по един доста нетрадиционен начин. И снега в края като че ли допълваше картината. Искаше ми поне една целувка да видя, но финалната сцена, този приказен танц с мечове беше нещо много повече. Все едно присъствах на някакъв непознат ритуал и не знаех как да реагирам.. Невероятно е чувството! С две думи - романтика и красота!

А за ефектите - просто се убеждавам, че корейците са велики!

Ще си го гледам и на по-голям екран, решила съм вече. Защото иначе нещо наистина се губи..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По препоръки на Туци гледах го. Хареса ми много! Няма как да не ми хареса това вълшебно представяне на историята, актьорската игра, невъзможната любов! Но защо,защо,защо не им се откъсна на тез сценаристи една целувка, можеше и по бузката да беше, кххххх,отплеснах се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За същия ли филм говорим, който "гледах" преди малко? Мисля, че да. :blink: Изобщо не ми хареса, скука от всякъде. Един филм не ме ли грабне още в началото, трудно би ми харесал по-нататък. За това го изтърпях 40 мин. (повече не можах) и за отрицателно време го изтрих от папката си с филми ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Красота. Невероятно,просто невероятно. Истинска наслада за сетивата. Най-малкото ,за което ми пукаше в този филм е липсата на какъвто и да е задълбочен сюжет.Няма да влизам в подробности. Само ще кажа,че това е един от най-красивите филми,които съм гледал. Очарован съм от играта на Ха Джи Уон - това момиче изигра перфектно ролята си. Загадъчният дуелист,също беше страхотен. Всяка битка-танц между тях бяха иситнска наслада за гледане,а последната - можеш само да стоиш и да се възхищаваш. Радвам се,че се правят и такива филми,за да може да се наслаждаваме и ние като зрители.

Ето и една от песните:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Красота! Това е с една дума, защото другото вече е казано.

Изгледах го от втори опит. Първият път гледах точно 1 минута и се отказах. Явно не съм имала нужната настройка. Но сега като го почнах и...

Истински пир за окото. Ярки цветове, светлосенки, малко театрални декори /на моменти/ и тези забавени каданси - всичко беше невероятно. Кой ти гледа сюжета!

Дуелите наистина бяха като танц, а звукът от дрънченето и свистенето на мечове и ножове - като допълнителен бонус.

И музиката... уау :rolleyes: прекрасно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изящен, наситен, оставящ без дъх... каквото и да кажа тук, само ще ви повторя. :)

 

Виждам обаче, че сюжетът се е изпързалял по снега...

 

Сюжет има. Не е много сложен - но достатъчно, за да се изгуби сред феерията от образи и звуци на първите 3-4 гледания. Аз успях да си го сглобя целия някъде на седмото - когато вече бях престанал да зяпам с отворена уста формата и нарочно следях за смисъла.

 

Откриването му е малко трудно и заради това, че не е банален. Семпъл, да; познат, по-скоро не. Малко азиатски филми подхождат към света, който описват, толкова реалистично. Шокиращо, нали? До болка романтична визия, а пък отдолу - една изцяло прагматична свързваща нишка за държавнически конспирации и интригантство.

 

Ако някой все пак иска "жокери" - ще дам. Но ми се струва, че е по-добре да го гледате пак. Тъй и тъй няма да скучаете... :D

 

(Някой може ли да ми препоръча филм със същата интензивна красота? И визуална, и звукова?)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я пропуснала съм да коментирам страхотния филм,това е грешка! Невероятно запленяващ,да не говорим,че и главният герой е един от любимците ми...Много ми хареса истинска красота

 

Финала за мен беше истински вълнуващ,онзи невероятен танц,в който уж се биеха,но сякаш се любеха...

 

Който не го е гледал,просто нищо няма да загуби ако му хвърли един поглед,опредлено си заслужава ;)

 

 

 

Охо забравих да кажа как се стреснах в началото,че съм изтеглила погрешния филм,така започна филма като някакъв ужас

:lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен много ми хареса хайку-то. Едно от най-трудните, почти невъзможно за превод, но моят скромен опит е този:


" Стръкче лятна трева
 

останка от мечтите

 

на древен воин "

 

 


 

 

 

Матцуо Башо

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...