Jump to content

Архивни събития от 2008-2010


Recommended Posts

Първи български Фен Фест на азиатското кино и култура 2009
 
302170.jpg

Първи български Фен Фест на азиатското кино и култура
се провежда в Пловдив

За първа година Пловдив ще е домакин на Фен Фест, на който си дават среща почитатели на азиатското киноизкуство и култура. Форумът ще бъде открит на 24-ти април 2009 г., от 10:00 ч. в зала „Съединение” на Регионалният исторически музей в Пловдив, и ще продължи до 26-ти април

На „Първи Фен Фест на азиатското кино и култура “Източен дух””, организиран Интернет обществото “Eastern Spirit”, ще се проведат лекции, прожекции и обсъждания на творби на азиатското кино и литература.
Темите, които ще бъдат представени в събота, 25 април 2009г., включват:
„История на Корея” – филмова презентация,
прожекция на “Добрият, странният и злият”,
“Митове и образна символика в "Легенда за Четирите Бога на Краля"”
прожекция на първи спешъл епизод към едноименния сериал.

В неделя, 26-ти април 2009 г., ще се изнесат лекциите “Азиатското кино-опит за портрет”, "Между Изтока и Запада” - история на японското кино и "Романс за Трите кралства”- филмови екранизации и поезия”. Ще бъде представен филмът “Прецизността на смъртта”, както и едночасова прожекция на любителски трейлъри към избрани азиатски филми.
Съпътстваща проява на феста са три изложби - фотоизложбите “Полъх от Страната на утринната свежест”и “Мозайки от Япония”, и “Чосон-модни хрумки” - изложба на детски рисунки.

Подробна програма можете да намерите тук.

 
Обзор на Първия фен фест на азиатското кино и култура
 
Цитат
Пожеланото и сътвореното
29.04.2009

Първият български фен фест на азиатското кино и култура вече е история. Само година след раждането на Eastern Spirit и седем месеца след възникване на идеята за провеждането му.

Трийсетината ентусиасти, регистрирани във форума през август 2008г., вече са почти 450. Вярваме, че привлекателността на това място се дължи на усилията на всички ни.

Първоначалната идея просто да обсъждаме любими филми, актьори и сериали от екзотичната далекоизточна киноиндустрия бързо прерасна в нещо много по-голямо. Потопихме се в един нов свят – далечен, красив, омагьосващ. Открихме за себе си нещо познато, но забравено – че киното, всъщност, е изкуство. И то такова, че понякога те кара да забравиш материалния свят и да гледаш “с очи, включени директно в душата”.

Азиатското кино пося у мнозина интерес, надхвърлящ обикновеното любопитство в сблъсъка между различни култури. Показа ни красотата – такава, каквато да я съзерцаваме и да й се радваме, а не разпродаваната на парче красота на холивудските консуматори. И напълно логично това любопитство към източното кино се прехвърли върху целия мироглед, история и културни традиции на Корея, Япония, Китай.

Така започнахме. Така започнаха и преводите – правени с все по-голяма стръв и старание. По бегла преценка за една година доброволният труд на феновете предостави на незапознатите с чужди езици почитатели на азиатското кино над 200 часа близки до професионалните преводи. Което от своя страна породи нова вълна привърженици на азиатската култура и киноизкуство.

Гордеем се, че успяхме да осъществим със собствени усилия амбициозно начинание, каквото е фестивалът. Събраните помежду ни средства покриха основните разходи по разпечатването на плакатите, програмата и трансперанта за феста. Всичко – проекти, лекции, клипове и преводи на показаните филми, дължим на ентусиазма и огромната любов на феновете, без които това начинание нямаше да бъде същото.

Изказваме огромната си искрена благодарност на Регионалният исторически музей в Пловдив и на неговата уредничка Мария Карадечева, които дадоха подслон и предоставиха техническите си ресурси напълно безплатно, за да можем на практика да осъществим това истинско пиршество за духа, в което се превърна нашият фестивал.

Успехът на феста, положителните и насърчителните отзиви на феновете и на останалите гости ни дават кураж да мислим за него като начало на една ежегодна традиция, на която да си дават среща всички, изкушени от Магията на Изтока.

За тези, които по една или друга причина не успяха да споделят на място с нас двата вълшебни дни, предоставяме материалите от фестивала. Постепенно ще се постараем да направим достъпно на тази страница всичко, казано и показано на Първият български фен фест на азиатското кино и култура “Източен дух”.

Снимки от феста

История на Корея - Лекция на Детелина Маринова

Митове и образна символика в "Легенда за Четирите Бога на Краля"

Лекция на Светла Добрева

Между Изтока и Запада – История на японското кино - Лекция на Катя Василева

Писмото на Мария Карадечева - Уредник в Исторически музей гр. Пловдив

Цитат

Здравейте,Крал и всички, които положихте огромни усилия в организирането ипровеждането на феста в Историческия музей на град Пловдив. Макар инедостатъчно рекламиран, фестът получи добър отзвук сред медии имузейна колегия, което смятам е първа стъпка в понататъшната нисъвместна работа. Музеят е специфична институция, със своите изискванияза сигурност и ред, благодаря Ви че бяхте така коректни и точни. Ще серадвам догодина на втория фест да отделите няколко минути за история намузея и сградата , в която е поместена експозиция „Съединение наБългария 1885г.“, в чиито зали проведохте феста.Желая на всички Висили, кураж и вдъхновение! Лично за мен тези два дни бяха прозорец къмедин нов свят и култура, изпълнени с покой, мъдрост и хармония. Смея да се нарека ваш приятел – Мария Карадечева“

 

 

Снимки

 

313456_fr.jpg 313457_fr.jpg 313458_fr.jpg313462_fr.jpg 313463_fr.jpg 313464_fr.jpg 313465_fr.jpg313467_fr.jpg 313473_fr.jpg 313474_fr.jpg 313475_fr.jpg 313482_fr.jpg313483_fr.jpg 313484_fr.jpg 313489_fr.jpg 313490_fr.jpg313491_fr.jpg 313495_fr.jpg313626_fr.jpg 313627_fr.jpg 313628_fr.jpg 313629_fr.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Семинар за почитатели на корейското киноизкуство и култура

 

 

За първа година Варна ще е домакин на семинар, на който си дават среща почитатели на корейското киноизкуство и култура. Форумът ще бъде открит на 11-ти юли 2009 г., от 10:00 ч. в концертна зала на Младежки дом - Варна, и ще продължи до 12-ти юли.

На семинара, организиран от варненския клуб по фантастика "Землемория" и интернет-общество “Eastern Spirit”, ще се проведат лекции, прожекции и обсъждания на творби на корейското кино, срещи и дискусии с наши сънародници, работещи в Южна Корея, както и с корейски младежи, учещи в България.

Съпътстващи прояви на семинара са изложби на източна / в частност за Корея/ тематика на млади творци-членове на двете сдружения.

 

 

 

Повече информация

 

null

Сдружение Землемория

в партньорство с

Интернет общество “Eastern Spirit”

и с любезното съдействие на Младежки дом – Варна

организират

СЕМИНАР
на тема "Всичко, което бихте искали да знаете за Корея, но е нямало кого да попитате"
(11-12 юли 2009, Варна)

ПРОГРАМА
Събота, 11 юли
10.30-10.45 - Официално откриване на семинара
10.45-11.00 - Откриване на изложби на млади творци
11.00-13.00 - "Големите имена в корейското кино"- лекция на д-р Андроника Мартонова, Институт за Изкуствознание към БАН
13.00-14.00 - Обедна почивка
14.00-16.00 - Филмова прожекция, Южна Корея
16.00-16.15 - Почивка
16.15-17.00 - “Изгубени в превода”- кратък курс по Workshop за желаещи редактори и преводачи; представя- Ирена Стоилова

Неделя, 12 юли
10.00-13.00 - “Какво знаем и не знаем за Корея”- открита дискусия, водена от Светла и Христо Христови
13.00-14.00 - Обедна почивка
14.00-16.00 - Филмова прожекция
16.00-17.00 - "История на източните бойни изкуства, повече за ТАЕКУОН-ДО", лекция на Катя Василева
17.00-17.15 - Официално закриване на семинара;

Място на провеждане на семинара: Концертна зала на Младежки дом - Варна

Вход за всички прояви на семинара - свободен!

Съпътстващи мероприятия: “Полъх от Страната на утринната свежест”-фотоизложба на Светла Христова, “Чосон-модни хрумки” - изложба с детски рисунки на Даниела Иванова; “Магията на Изтока”-изложба на Ертан Мусов, “Манга герои”-изложба на Александър Кълбов, " Любими филмови образи""- изложба на Юлиан Манев

----------------------------

За първа година Варна ще е домакин на семинар, на който си дават среща почитатели на корейското киноизкуство и култура. Форумът ще бъде открит на 11-ти юли 2009 г., от 10:00 ч. в концертна зала на Младежки дом - Варна, и ще продължи до 12-ти юли.

На семинара, организиран от варненския клуб по фантастика "Землемория" и интернет-общество “Eastern Spirit”, ще се проведат лекции, прожекции и обсъждания на творби на корейското кино, срещи и дискусии с наши сънародници, работещи в Южна Корея, както и с корейски младежи, учещи в България.

Съпътстващи прояви на семинара са изложби на източна / в частност за Корея/ тематика на млади творци-членове на двете сдружения.

Сдружение с нестопанска цел "Землемория" е добре познато на варненци с дейността си по популяризиране на фантастичната литература и изкуство, с подкрепата си на млади творци в областта на фантастиката, историята, фолклора, с участието си в младежки изложения на клубове от цялата страна. На варненци, както и на гостите на града са добре познати ежегодните Дни на фантастиката "Аквалония", които «Землемория» провежда от 2003 г.

Интернет общество “Eastern Spirit” е обединение на различни хора-студенти, преподаватели, специалисти от различни области- от цялата страна. Основният стремеж на членовете на “Eastern
Spirit” е чрез съвместна работа по различни проекти да се популяризират азиатската културна традиция изобщо и киното в частност, както и да се създадат връзки с аналогични общества от страните от Далечния изток.

Първата публична проява на тази организация беше проведеният в Пловдив на 25 и 26 април Първи фен фест на азиатското кино и култура.
______________________________________________________

Видео от семинара: _Българо-корейска дружба - беседа

 

Андроника Мартонова пред TV7
Интервюто пред ТВ Варна

* * *

 

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

НОЩ НА МУЗЕИТЕ - ПЛОВДИВ 2009

 

55f7655574879918.gif

Покана от страна на Историческия музей отново пробуди "Източния дух" и нощта в музея се изпълни с азиатски чар. Корейски полъх почувстваха всички посетители на това събитие и впечатлени от ханбоците, с които бяха облечени част от представителите на Eastern
Spirit, проявяваха горещо желание да увековечат присъствието им със снимки.
С впечатляваща игра и хумористичен диалог пред повече от 5000 души, бе изпълнена шест пъти класическата корейска приказка "Пърдящата снаха" - представление, което остави на лицата на присъстващите доволни усмивки и желание за повторно гледане.
В почивките всички успяха да научат малко повече за традиционните танци и обичаи в Корея от интересните клипчета, предоставени ни от корейското посолство.
На огромен интерес се радваха късметите, ръчно написани на корейски език, които всеки посетител можеше да си изтегли от специалната кошница с подаръци.
Специално изработени предмети от почитатели на корейските традиционни изкуства бяха представени в скромна изложба. Сред тях бяха маски за театрални представления и украси за коса и дрехи.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...