Jump to content

Корейските традиционни носии - Ханбок


ukio
 Share

Recommended Posts

Ханбокrn한복 или 조선옷

/автор:ukio, снимки: Интернет/

Елегантност и стил. Красота и изящество. Загадъчни силуети и преливащи се цветове. Класическа визия, интерпретирана по съвременен начин.

Ханбокът е уникално облекло, характерно единствено за Корея. То няма аналог никъде по света.

Традиционната корейска носия се характеризира с ярки цветове и изчистени линии, без джобове. Въпреки че терминът означава буквално "корейска дреха", в наши дни под hanbok се разбира най-вече облеклото от времето на династия Чосон.

15fbe197e6d6c62f.jpg

Днес ханбокът се носи като полуформален или официален тоалет по време на традиционни празници и тържества. Модерните му разновидности не следват строго традиционния стил, тъй като са преминали през няколко основни промени през 20 век, за да придобият по-практичен вид. Те се различават от първообразите си, които често са имали за модели подобни видове облекла, най-вече от Китай.

Разновидности

Традиционният женски ханбок се състои от сако (чогори) и пола (чхима). Ансамбълът често се нарича чхима-чогори. Мъжкият вариант включва чогори и провиснали панталони – паджи.

Младите момичета носят пола (чхима) и жълто сако (чогори) с ръкави на многоцветни ивици.

За омъжените жени в миналото се препоръчвало червена пола и зелена горна дреха.

Чогори е основната дреха, характерна и за жените, и за мъжете. Най-ранни археологически находки на чогори са открити в гробници, датирани от 15 век.

071bd95a7cbf89b8.jpg

Формата на чогори се е променя с течение на времето. Въпреки че при мъжките дрехи тя остава почти същата, женското сако е драстично скъсено по време на династията Чосон, достигайки най-малка дължина в края на 19 век.

Освен двете основни облекла, чхима и чогори, при управлението на Чосон корейците са носели чокки (жилетка) и магоджа (вид палто за изолиране от студа).

Изработка

Коприната е перфектният материал за изработка на ханбок. Освен нея се използва сатен. За по-топлите месеци най-подходяща е леката коприна. Тогава се носи и твърдо колосано прозрачно облекло. Платът за него се прави от рамия.

Аксесоари

За благородните дами от Чосон задължителни били бродираните панделки за коса и копринените джобове, наречени покджумони, използвани и от двата пола.

Допълнителни украшения за нежния пол са нориге - вид висулки, които се прикрепват под шевицата на чогори. В горната си част те имат нефритена украса, а в долната – малък пискюл.

Мъжките аксесоари включват шапки (кат) от твърди конски косми, разпространени от времето на Шилла до наши 20 век.

Ханбокът днес се носи на церемонии и при специални празници като Нова година, сватби, Чусок. Съвременни варианти на дрехата също се срещат. Те са създадени за удобство най-вече на младите хора.

Ханбок и мода

Големите имена на модата всяка година взаимстват от неустоимия дизаин и разкошните цветове на ханбока за своите колекции. По този начин традиционната дреха еволюира в т. нар. Ханбок рокля и запазва историята жива.

Две големи имена в модния сектор са доказали своята привързаност към корейската носия.

И Йонг Хье прави изключителни ревюта, които могат да съперничат на най-известните световни дефилета.

За отишлият си от този свят, шармантен Андре Ким, ханбокът е заемал основоположна роля в първите му ревюта. Именно той е човекът, който помага на Запада да обърне поглед към корейската мода.

Новото хилядолетие поднася на почитателите на модата още предизвикателства. Днес традиционната корейска носия може да бъде видяна на модно ревю дори под водата.

04abb3ef34237823.JPG

Всеки турист, пътуващ в Страната на утринната свежест, има уникалната възможност да се докосне до модата на тази култура, като види истински, ръчно изработен ханбок . Това сторихме и ние... Видяхме го изложен в Националния музей, във Фолклорния музей, намиращ се в пределите на двореца Кьонгбок, на Намдемун Маркет и на пазара край Дондемун, в закътаните магазинчета на пристанищния град Пусан, както и в кралската столица Кьонгджу.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...