Jump to content

3 - Iron / Bin Jip (2004)


Recommended Posts

spacer.png


СТИК НОМЕР ТРИ

 

Режисьор: Ким Ки Док
В ролите: И Сънг Йон, И Хьон Кьон, Куон Хьок Хо


Сюжет: Те Сок преживява, като влиза в чужди къщи, докато собствениците им са извън града. Той обаче не се възползва от това, за да краде, а напротив - грижи се за къщите, поправя счупени вещи, дори пере и подрежда. В поредната "празна" къща обаче среща Сон Хуа, бивш модел, а сега съпруга, принудена да се крие вкъщи след поредния побой. Двамата откриват един в друг онова, което всички други са им отказали - приемане и разбиране.

 

P.S.

 

Оригиналното заглавие се превежда най-добре като "Пустият дом", но съм го сложила с това заглавие, понеже така е известен у нас. Ким Ки Док неслучайно е така известен напоследък, с този филм само потвърждава, че има защо. Естествено и тук остават цял куп недоизказани неща, но впечатлението от таланта му остава.

 

 

 

С български субтитри: :click:  :click:

С български и английски субтитри: :click:

С руски субтитри: :click:

Онлайн с руски субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що го гледах и нямам думи просто ! Тоя ми става любимия филм от този режисьор, силно го препоръчвам на всички.

 

Чудя се обаче, защо тя заставаше на евентуалната траектория на голф топката. Много беше странно. Е не толкова колкото, защо той изобщо ги прави тези удари де (но на него му е простено :lol: ) Дали се опитваше да го успокои, дали го тестваше дали е способен да я удари. То простотията стана после, когато топката излетя, но въпреки това си е откачена сцена. За мен си остава емблематична за този филм, ... е не толкова колкото тази с целувката :lol:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Аз именно заради целувката сложих този постер. Иначе не мога да ти отговоря конкретно защо заставаше пред топката, може би търсеше внимание, защото в някои моменти той сякаш се "оттегляше"; а може просто да е било нещо като закачка.

А какво ще кажеш за сцената на кантара в края?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да сцената с кантара. Не съм се замислял, но първото което ми идва на ум е следното. Това че стрелката показва нула, олицетворява че те са изчезнали от този свят. Поне така си го представям. В смисъл, идеята на главния герой е тотално да се скрие от обществото и да заживее в един свят, в който са само той и тя. Дори в това безумие, те успяха да го направят, което е великото всъщност :) . То всъщност всеки човек си мечтае за свой собствен остров, в една или друга форма. Много готини сцени имаше този филм. Трябва да се позамисля повече за кантара, speedy86 ти как я разбираш тази сцена?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Знам ли и аз как да я разбирам... Този филм повече го чувствах, отколкото да го анализирам, някак твърде сложно би било да ти отговоря, защото не мога да формулирам конкретна мисъл. Но ме остави с някакво прекрасно чувство, особено след като наш'то момче избяга от килията... Много добър момент.

Добре де, да кажем, че за мен кантарът също показваше бягство в един техен си свят. Скоро не съм го гледала, ще трябва да повторя. Ако измъдря нещо по-смислено, ще пиша пак.

:D:) :salut:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе какво ще го анализираме, гледаш там и се кефиш Вчера го гледах и още не могат да ми излезнат от главата някои сцени. Ще взема да го изгледам още веднъж, да се заситя напълно. Току виж съм измислил, още някоя откачена теория

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Стик номер три" е гениален превод на заглавието, евала!

Филмът е уникален не само заради целувката, а и заради невероятната музика. Като мине профилактиката на анимес, ще сложа линк към песента на Наташа Атлас. =)

А за това с топката (нали на втора страница не се маркират спойлери?)

моето обяснение беше, че тя заставаше така, защото не понасяше звука от удара, напомняше й може би за това, което стана със съпруга й. Поне така си мислех, докато гледах филма. А накрая и двамата избягаха от лайняния свят...

Беше прекрасен филм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересното е как всеки казва различно нещо, за това защо тя застава пред голф топката.

 

 

1. Моето мнение беше, че така тя се опитва да го успокои. Имах чувството че този човек е насъбрал много гняв към човечеството и като млатеше топка си избиваше яда

2. Спийди беше казала, че по този начин тя се опитава да го накара, да и обърне повече внимание. Също че може да е някаква закачка.

3. Питах за мнение един приятел и той каза че според него, по този начин тя показва, че му има пълно доверие...

4. Мнението на lotlorien, за това че тя не понася звука от удара.

 

 

Тоя Ким Ки Дук си играе с нас. Уникална сцена, всеки я разбира по свой начин! Може би е някакъв сбор от четирите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много странен филм. Дори бих казала, че е прекалено странен за моя вкус, но в същото време ми беше приятно да го гледам и не ми доскуча. Песента е невероятна, а онази целувка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятен филм... невероятен...

 

""It's hard to tell that the world we live in is either a reality or a dream."' - невероятен завършек.

Кантара показа нула, зашото всичко почва от начало... макар и не така както е общо прието.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ! Както се вижда аз съм още "глупаче"-нормално,това е първият ми пост.Щях да пиша в друга тема,но реших да отдам чест на първия корейски филм,който гледах.По принцип се интересувам какво правят азиадците,но някак си обръщах внимание само на Япония и Китай.Може би само такива неща са ми попадали.След този филм открих един нов свят!Ще ви споделя как.На квартирата имам само 3 тв канала и понякога гледам Канал 1,ако дадат нещо по-различно от амириканските нещица,на които вече им предвиждам репликите.Така една късна вечер ми се мярна някакво азиадче.Викам-"Я?! Тука има нещо интересно..." Позагледах се,позагледах се и нищо,че нямаше кой знае каква динамика или нещо друго,което да те грабне,аз зяпнах в екрана.Казах си "Не,вече ми стана интересно какво ще направи този младеж.Не мога да си легна." И така до края.Тооолкова време ме държа еуфорията от това чудо!Не съжалявам,че съм спала 2ч. по-малко тая нощ,защото си заслужаваше.Заради такива причини бих будувала с удоволствие.Така разбрах какви чудни неща правели в Ю.Корея.Определено ще хвърля око и на другите работи на този режисьор.Жалко,че тази нежна и красива актриса Seung-yeon Lee има толкова малко филми

Самите сцени бяха чудесни,завладяващо поднесени и красиви.Изобщо не се осети липса на реплики-просто не са нужни.Това вече ако не е майсторство ...

И музиката...даааа,музиката допринесе много.Макар да се питаш какво прави арабска такава в азиадки филм.

Каквото и да гледам по-късно,дори(разбира се че ще) ми хареса,3-Iron ще си остане моята първа корейска любов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хъх от едно известно време се опитвам да я избегна тази тема, да не пиша в нея... нищо по-различно не бих могла да кажа от всички изказали се преди мен, но просто не мога да се сдържа

 

Да започнем пак с типичния "Ким Ки-Дук стил"... В неговите филми точно липсата на реч носи емоционалния заряд на филмите. Толкова много неща остават неизказани и това позволява на всеки един зрител да види лентата по свой собствен начин повлиян от настроението си, нещата, които са му се случили, и ред други фактори. Много моменти са дотолкова неясни, че или остават неразбрани, или всеки си ги наглася. Трудно е да разбереш какво точно казват филмите на Ким Ки-Дук и точно това харесвам в стила му - възможността сам да потърсиш смисъла.

 

Конкретния филм е един истински шедьовър. Красиво заснет е, изпълнен със символика и оставя следа в съзнанието ти дълго след като си го гледал. Изключително идеен и оригинален. Впечатляващо е как толкова тих и спокоен филм може да грабне вниманието ти до такава степен, че да не можеш да се отлепиш от екрана до края. Може би една от най-добрите кино ленти на Ким Ки-Дук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

съгласна съм с всички коментари дотук,наистина филма оставя дълбоко впечатление..

аз също си задавах ?-сите които и вие за топката и кантара,но имам още един ?-с,който много ме гложди...

 

Защо жената отиде в къщатата на двойката с лилиите и си поспа малко там без да обели и дума,а и защо пич-а се връщаше във всяка къща и лепеше бели листчета за очи (при боксьора) и цяло листище (при фотографа) вие как го разбирате това?

 

Въпросите станаха два,но ... :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това е един от най-странните филми които съм гледала също така няма много диалози във филма което го прави малко скучен

Интересното му е отвъд диалога. За някои неща думите само пречат.

Този филм се гледа със сърце, не с очи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започнах да гледам филма с абсолютното убеждение, че няма да ми хареса, и... осъзнах колко прекрасни неща пропускам в живота си именно заради такива предварителни очаквания за разочарования 3-iron се оказа съкровище, което и до днес ме кара да се усмихвам и ме топли, въпреки че не съм го "преговаряла" от известно време. Той ме накара да се влюбя в корейското кино. И със сигурност това е филмът, който бих препоръчала за пръв досег с азиатските филми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както винаги Спийди,като един истински Сенпай,каза нещо много вярно и точно...Не само,че филма се гледа с нагласа и със сърце,но за някои неща и преживяното и видяното е от значение..

Филмите на Ким Ки Дук не са повърхностни и точно затова дълго време размишляваш в/у тях....Тежки филми бих казала,които не са за всеки зрител,особено за групово гледане....

Ако изгледаш няколко филма на този факир,ще разбереш по-добре стила му и филмите няма да ти се струват толкова "скучни" и "безсмислени"...напротив - ще те зареждат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адски много ми хареса филма....От доста време не бях гледала филм, които да ме накара да мисля и чувствам.
Чудя се как съм го пропускала до сега, но наистина се радвам, че го "открих" точно в този момент...Понякога нещата се случват когато трябва да се случат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...