Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

The Chinese Feast

Пинин:Jin yu man tang

Страна: Хонконг

Мандарин:  金玉滿堂

Премиера: 28 януари  1995г.

Жанр: комедия, кулинарен, гангстери,

Продължителност: 100 мин.

Режисьор:Tsui Hark /Харк Цуи

Продуцент:Tsui Hark /Харк Цуи,Raymond Wong

Сценарист: Philip Cheng

Продукция:Film Workshop

Разпространител:Mandarin Films Ltd

Субтитри: английски

Профил

Уикипедия

        

Участват:

Leslie Cheung като Chiu Kong-Sun/ Чиу Кун Сун  лихвар, триаден бос

Amy Fan Yik Man като бившата приятелка на Сун 

Kenny Bee като Кит (пенсионираният мастър шеф, от който зависи спасяването на ресторанта)

Law Kar-ying като Au Siu Fung/ Ау  Сиу Фън (ресторантьотът, опитващ се да си спаси ресторанта от сливането)

Анита Юен като  Ka Wai/ Ка Уай (дъщерята на Ау, която не може да готви)

Vincent Zhao  като  Lung Kwun-bo

Hung Yan Yan като президентът на Super Group (гангстерът, който отправя предизвикателсто за ресторанта към Ау Сиу Фън )

Xiong Xin-Xin като Wong Wing

Raymond Wong

Joyce Ngai

William Ho

Wong Yat-Fei като персонал в кухнята

 

Резюме:

Сун е гангстер, който иска да започне на чисто и да живее в Канада като кулинарен шеф, за да бъде  по-близо да приятелката си .Неговите несполуки в кулинарията го отвеждат при червенокоса красавица (Анита Юен) и баща ѝ, собсвеник на ресторант.  За да запази ресторанта си баща ѝ  трябва да  спечели знаменития Цин и Хан Императорски Прием. Нещастно стечение на обстоятелствата ги праща в търсене на пенсиониран мастър шеф, който някога е готвил за приема.Само той може да ги въведе в тънкостите как да го спечелят.

 

Допълнителна информация:

Манджур-Хан Императорски прием е създаден за обединяването на кухните на двете култури.Състои се от най-малко 108 ястия от двете етничности по време на династияна Цин.Продължава цели три дни и включва 6 банкета с над 300 вида ястия.Когато Манджурия е завладяла Китай и са основали династията Цин е имало много борби за власт между манжури и хан.Император Кан Си  е искал да разреши тези конфликти и затова в чест на 66-тия си рожден ден е организирал голям банкет.Той се е състоял от двата типа кухня-манджурка и ханска и представители на двете етнични групи .Императорът след като е дегустира ястията е дал името на банкета.Известен е още като "Цин Хан Императорски прием" .Известно е, че тогава е имало "32 деликатеса" -  използване на по-екзотични съставки. "8-те планински деликатеса " включват ястия като гърбицата на камила, лапа на мечка, мозък на маймуна, устните на шимпанзе, фетус на леопард, опашка на носорог и сухожилията на елен.

Повече за Китайската кухня

 

Бележка :

Spoiler

Лесли се изявява като Сун, лихвар и изпечен измамник с блянове да става готвач. Идеята му се е набила в главата след като  приятелка му  го напуска и отива да живее в Канада .Той си създава илюзиите ,че ако отиде при нея в Канада и стане главен готвач, ще си върне.Записва се да се обучава при Мастър Ау  и веднага създава хаос в кухнята. Една сценка в нощен клуб го представя в неговата си среда с подчинениете му ,където среща ексцентричната дъщеря на Шеф Ау.

Анита Юен с зеленото си  червило, червена коса и убийствено пеене  те запраща направо под масите , ако Лесли преди това не го е направил с неговите "лихвени проценти ,сол и пипер".Следва появата на Хун Ян Ян, който го играе президент на някакви си огранизация, която иска да притежава всички китайски ресторанти в града.Той  отправя предизвикателство на Ау ,че ще получи ресторанта му, ако не спечелят конкурса. Ако ексцентризма на Анита не му докарва сърдечен удар, то подкупването на всичките му готвачи да напуснат минава границата и той завършва в болцита . Така Лесли и Анита трябва да се оправят сами и поемат в търсене  на всеизвестният някога готвач- Мастър Лиу,спечелил конкурса и готвил ястията за големия "Императорски Прием" .Мастър Лиу, с него започва филмът , някога е бил велик шеф, но след като жена му го напусна става пияница .Намират го някъде по границите и го изстрелват обрано в Хонконг да им прави презентация по говене. На изглед хранат я докарва ,но се оказва ,че е загубил усета си от голямото пиянство и Лесли и Анита трябва да го вкарат във форма ( да му " наточат" петте сетива ). То не беше замрaзяване , то не беше опушване и обдишвания , то не бяха маратони и бодежи. Такива честоти хващаше с тази акупунктура ...:28558:А то състезанието да започвам и с него,  си беше от грандиозен размер .Води се " Многоблюден Цин и Хан Императорски Прием"  и включваше приготвянето на при яденета- меча лапа , мозък на маймуна и хобот на слон ( никога не бих и предположила ,че две от трите се готвят...)Харк Цуи е съчетал комедия с кунфу елементи и изтънчени кулинарни детайли ( то не хвърчаха патрони, 100-кг рибки, чайници и всякави други кухненски съдове)

 

 

Свали с английски субтитри :click: 

 

Онлайн с руски :click: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...