Jump to content

до Япония


Heaven

Recommended Posts

Здравейте! Интересувам се от малка за страната, пиша ви защото съм объркана и не знам към какво да се насоча. Кандидатствах японски език със английски във Велико Търново но не ме приеха. Започнах да уча китайски език, отдаде ми се но мисля за Япония и се отказах напълно от него. Интересува ме има ли някакъв начин да стигна до Япония, да работя там или да уча. Знам че има фондация Кирил и Методий която отпуска стипендии но ми се вижда невъзможно да успея чрез тях. Има курсове по японски със сертификати но ще ми помогнат ли? Има ли друг начин?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начин винаги има, стига наистина това да е целта ви. Фондация "Св. св. Кирил и Методий" не отпуска стипендии, а чрез нея се кандидатства за японските държавни стипендии, които са едни от най-желаните в Азия. Струва си да проучите как става кандидатстването и какви са изискванията. Но имайте предвид, че процесът е доста дълъг, а и трябва да сте наясно какво искате да учите там. Стига да се представи добре, всеки има шанс.

Относно намирането на работа, България няма договорка за отпускане на Working Holiday Visa, с каквато идват много млади чужденци в Япония, така че това отпада (освен ако нямате двойно гражданство от държава, която има договорка). Шансът е да си намерите сами работа, от там да ви съдействат за работна виза, но това е обикновено за специалисти в даден отрасъл. Някои хора идват с туристическа виза и надеждата да си намерят работа, което е малко вероятно и не особено по правилата. Освен това, за повечето позиции ще ви е необходим JLPT N2, което с много отдаденост, пари и зубрене, може да се постигне за 3-4 години извън университета. Лично моят съвет е, преди да хукнете да се местите на края на света, посетете страната като турист и си преценете, с крака здраво стъпили на земята, дали е за вас, защото прочетеното в книжките и реалността доста се разминават. Пълно е депресирани експати, които са очаквали да попаднат в любимото си аниме с ексцентрични персонажи, а вместо това прекарват половината си ден в претъпкан влак със запотени костюмари, забили нос в телефона, на път към скучна работа.

Ще поставя линк на един университет, който от две-три години набера международни студенти и отпуска стипендии:

Линк

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. JLPT N2 което се изкарва от курс само с него ли ще мога там или трябва и нещо друго примерно специалност от университет?Ако да към каква специалност мога да се насоча? :thanks:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както спомена O6ina, най-добре погледни информацията за стипендиите им, изискванията ще могат най-добре да ти обяснят в посолството или на сайтовете на самите университети, но ето например бакалавърските програми:

https://www.bg.emb-japan.go.jp/bg/culture_education/scholarships_bach/index.html

Обърни внимание, че ако не поддържаш определен успех, може да прекратят стипендията.

Не мисля, че който и да било от нас може да ти отговори какво да правиш, ако ти самата нямаш представа какво точно искаш. Опции не е като да няма, но само ти може да си направиш сполучлива за теб комбинация. И аз те съветвам много, ама МНОГО добре да си помислиш дали наистина искаш директно да се бухнеш в тамошния живот. Говорим за нечовешки силна конкуренция в уни и на работа, на която дори самите японци едва издържат (и то не всички). Това, че си чужденец ще е допълнителен минус за тамошния работодател, освен ако не си факир в дадена област, иначе имат купища много отдадени и отлично подготвени кандидати. Споменатото ниво N2 означава да говориш езика почти като роден, а срокът от 3-4 години за овладяването му е постижим само ако наистина учиш много сериозно. Вероятно най-точна информация ще получиш от българи, живеещи там, има група Bulgarian residents in Japan във Фейсбук.

Присъединявам се към съвета по-горе - най-добре иди на екскурзия първо, огледай лично, поразгледай и в Ютюб, има много клипове на чужди блогъри за живота в Япония. На теория страната е прекрасна и като турист има много какво да предложи, но по-продължителен живот там определено не е за всеки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко каквото каза Спиди :up:

N2 може да се приравни към В2+/С1 в английския, така че нивото е високо. При това ще ви го искат и за най-баналната работа, която изисква някакъв контакт с клиенти. И да, конкуренцията е силна, има много млади хора от Китай, Корея, Индия, Тайван, Сингапур и т.н. където ученето е религия, а амбициите са големи. Отделно, стандартът на живот, дългите работни часове и фактът, че семейството и средата ти са далече, акумулират много стрес. 

За туризъм страната е супер!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. Бих искала да попитам защо точно си се насочила към Япония? 

Ако имаш силна мотивация и наистина искаш да учиш и работиш в Япония, моят съвет е да отидеш в посолството и да потърсиш информация. Там имат списъци с университети, специалности, и т.н. Има университети, които предлагат стипендии от Япония. Трябва детайлно проучване. Японистика в Япония е трудно за чужденци от гледна точка за намиране на работа там. Но има много, много други интересни специалности. Ако си си набелязала университети, можеш да напишеш емайл до тях и да ги попиташ за допълнителни условия, входни изпити и прочие. Няма да ти в лесно, но стига човек да иска няма невъзможни неща. При някой завършили в Япония им се отдава шанса и късмета да си намерят работа. Не е задължително да имаш JLPT, но е препоръчително в някой компании. Относно фондацията, бройките които отпускат са много ограничени. Смятам, че е по-трудно да вземеш стипендия от България, отколкото сама да си търсиш университет. Също така съм съгласна с по-горните коментари. Действителността е по-различна от нашите представи. Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.:) Япония ми е мечта и много бих искала да стигна до там, още от 2007 но не ми се получи с кандидатстването тази година. И още обмислям какво да кандидатствам отново лятото и затова проучвам. Да ви попитам как стоят нещата с Корея и Китай? Пак ли е трудно по този начин както с Япония? Има ли стипендии? Искат ли добър английски? Знам само че в Корея може да си учител по английски понеже ги търсят. По принцип с стипендиите за обучение по дадена специалност с азиатски език можеш ли ако си намериш работа да останеш в страната или задължително ги връщат в България като приключи дадената стипендия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искате да кандидатствате за Япония, там учебната година стартира през април, тоест, процедурите по кандидатстване ще започнат някъде ноември. Щом няма да кандидатствате с японски, остава опцията английски. Със сигурност, при кандидатстването ще ви искат резултати от TOEFL, TOEIC, IELTS и т.н. Не мога да кажа как става кандидатстването в Китай и дали изобщо е възможно за степен бакалавър. За Корея вижте из корейските теми. Но доколкото знам, там, в Корея, училищата наемат само учители, които са native speaker. В Япония е по-лесно за почасова работа или в разни школи, детски градини и т.н. Като цяло в Япония много рядко някой обръща внимание какво точно си учил, важното е, горе-долу да отговаряш на изискванията им и дали дипломата ти е от престижен университет. Ако те наемат, има период на обучение, където те моделират според нуждите си. Затова и предпочитат млади хора без опит. Самият процес на кандидатстване е безумен, кандидатите се подготвят по учебник за тестовете, които ще преминат. Много прилича на кандидат-студентска кампания. Мои колеги започваха да се подготвят още от предната година. Това е за големите компании. При по-малките е въпрос на късмет. Веднъж наети, можете да кандидатствате за работна виза, като фирмата ви става гарант/спонсор. В противен случай, трябва да се приберете преди изтичането на студентската виза.

Относно работата в Източна Азия като цяло, старшинството и йерархията са мноооого силно застъпени. Впечатлението ми е, че първата година си роб на всички, един вид бойно кръщение, докато Земята не направи пълен кръг и не дойдат новите зайци. Гайджините често минават метър, но редовият японец няма този лукс.

 

Между другото, много английски и германски университети имат специалности, където се изучава например мениджмънт, международни отн., туризъм + японски, като една година, студентът може да изкара на обмен в японски университет. Това също може да е вариант за вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...