Jump to content

Over the Fence (2016)


Recommended Posts

?format=2500w

 

Over the Fence

オーバー・フェンス 

Ōbā Fensu 

Страна: Япония
Език: японски

Премиера: 17 септември 2016

Жанр: драма, фантазия

Времетраене: 112 мин.

По кратка история на Ясуши Сато (Sketches of Kaitan City, The Light Shines Only There, And Your Bird Can Sing)

Режисьор и сценарист: Нобухиро Ямашита 

Субтитри: Английски

Wiki

IMDB

 

Участват: Джо Одагири, Ю Аои, Шота Мацуда, Шиноске Мицушима, Юкия Китамура, Шиния Цукамото, Такуми Мацузава, Юка

 

Награди:

8th Tama eiga awards: Best Film, Best Actor, Best Actress

 

Резюме:

Топ 10 японски филми за 2016г.!

Лентата е част от трилогията за Хакодате, писана от Ясуши Сато за родния му град в Хокайдо. 

Обожавам филмите на Ямашита! Обожавам Джо! И тук е замислен, естествен, непринуден и срамежлив, но толкова истински! Обожавам Ю Аои. И Шота, разбира се, но тук той нямаше толкова експресивно участие, каквото направи един Мицушима-кун - братът на Хикари. Той именно доказа, че е замесен от същото талантливо тесто като сестра си.

"Над оградата" (метафора, използвана в двоен смисъл - физически и по отношение на взаимоотношенията между хората, и ограниченията, наложени ни в живота) е филм за 2 изгубени души, които  преоткриват живота в провинциално северно градче.

Героят на Джо е разведен и се връща в родния край, прекъсвайки всички връзка с роднините, опитвайки се да започне нов живот като се записва в училище по дърводелство. Но нещата не са така прости. Той затъва все повече в самотата и отчуждението, докато не среща Сатоши (Ю Аои) - харизматична жена с необикновени умения да имитира птиците и да танцува като лебед. Странното поведение на Сатоши придобива нови измерения, когато внезапно изящният лебед се превръща в чудовищно агресивно същество. 

Това е нетипичен романс, който изследва живота на хората зад стени и огради, изолирани умишлено от света и обществото. Хора, търсещи свобода, също като птиците в клетка или животните от зоопарка (още удачни метафори). 

Ех, от колко време не бях изпитвала истинско удивление при гледането на филм! Този ми върна вярата в преобразяващите истории. На пръв поглед, сюжетът е мрачен и потискащ, но оптимизмът се оказва по-силен и в края на краищата побеждава. Заради фантастичният реализъм и съзерцателния поглед. 

 

Прекрасен филм с много дълбоки идеи и феноменални изпълнения от всеки еди артист (особено от двамата главни - давам наградата за женска роля на Ю Аои за невероятното й присъствие на екрана - танците са нейна запазена марка още от времето на Hula Girls и Hana & Alice!). Джо и Ю са си партнирали и друг път на екрана - в Мушиши, още една любима продукция!

Критичните мнения спрямо лентата (които не са много, понеже тя не е показана в конкурси на големи фестивали - по тази причина журналист задал въпрос на Ямашита, дали няма желание филмите му най-сетне до получат признание или поне прожекции в Кан, а той отговорил че не може да си представи подобно нещо) твърдят, че тя не ни дава достатъчно предистория на характерите, но на мен и това ми стигаше, за да им симпатизирам и да съпреживявам случващото се. Просто не се нуждаех от повече.

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Руски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Онлайн с руски субтитри :click:

 

Off Topic

over-the-fence-south-korean-movie-poster

over-the-fence-south-korean-movie-poster

movie_1474350245.jpg

П.П. Ошина ми донесе чуден постер от Япония! Аригато!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...