Jump to content

Recommended Posts

7IiTTgloJzvGI1TAYymCfbfl3vT.jpg

 

PARASITE (기생충)

Страна: Южна Корея

Премиера: 21.05.2019 г. на филмовия фестивал в Кан

Времетраене: 132 мин.

Жанр: Черна комедия

Режисьор: Bong Joon Ho

Субтитри: Английски

 

Участват:

Song Kang Ho

Lee Seon Gyun

Cho Yeo Jeong

Choi Woo Shik

Park So Dam

Lee Jung Eun

 

Резюме:
Филмът се върти около Ги Тек и безработните членове на семейството му,
които проявяват особен интерес към богатото семейство Пак,
вследствие на което се замесват в неочакван инцидент.
(cr. WikipediA)

На 25.05.2019 г. "Паразит" става първият южнокорейски филм, спечелил "Златната палма" на кинофестивала в Кан.
Много се радвам, че най-сетне корейското кино получава заслужено високо отличие.
Официалната световна премиера ще бъде на 30 май 2019 г. в Южна Корея и се надявам скоро да можем и ние да го видим.
Имайки предвид участието на Сонг Канг Хо, очаквам много. 

 

И щастливият Бонг Джун Хо:

РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за parasite south korean movie

 

Off Topic

 

РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за parasite south korean movie

РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за parasite south korean movie

СвÑÑзано изобÑажение

 

:essub:

 

:subs: Свали с български субтитри :click:

Свали с български и английски субтитри :click:
Онлайн с английски субтитри :click:

Свали с руски субтитри и озвучаване :click:

 • Like 7
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

На руски с озвучаване не е проблем да се гледа. Със субтитри изчезва бързо, където и да го качат.

Открих го с руски субтитри за онлайн гледане -тук

Не знам колко ще се задържи, за това гледайте.

Комедия, сатира, трагикомедия, та до ужас.Филмът се гледа леко, макар да засяга много сериозни проблеми и точно това, може би го прави различен и харесван, защото има много наградени филми, които въпреки супер наградите и суперлативите,  са трудни за гледане. Киното, все пак не е само за група ценители и създатели, които да се надпреварват, кой е по-по-най.

Актьорската игра, няма нужда от коментар.Старата гвардия, очаквано на супер ниво, младите не падат по-долу.

Браво на корейците!

 • Like 3
 • Thanks 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"Егати филма!"

Ей това си казах онази вечер, като го изгледах.

Обаче от сутринта ме е зачовъркало нещо и не мога да спра да мисля за Parasite. 

Много ми хареса. 

Играта на всички няма нужда да се коментира, обаче И Сон Гюн направо ме отнесе. Това същият благ човек, когото знам от "Паста" и гледам в "Моят господин" ли беше? Аджушито от "Coffee Prince"? УАУ 

Не знам какво да кажа за самия филм. Нито е комедия, нито е трагедия. Ако ме пита някой, няма да мога дори да кажа какво точно съм гледала. Четох разни статии, че е сатира на съвременната икономическа и материалистична  Корея. Да, може би това е най-коректното описание. 
 

Off Topic

Най-тъжно ми стана от финала.
Не искам да преразказвам, но общо взето някой си каза, че иска нещо да направи, но...  Като колелото дето ще го купят, ама друг път. 
Поне аз така го възприех.


Егати филма... 

Гледайте го! Струва си. 

 

 

 • Like 3
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Уфф,не бях подготвен за развръзката. Хем си знам,хем си знам,това е корейски филм и дори  да ти започне като шеговит,лек филм,не се оставяй да бъдеш измамен,Никиииииии.....  Те така.  Златната палма е напълно заслужена.Филмът е страхотен и най-важното,ще се хареса на широката публика,независимо ,че е фестивален филм,а знаем ,че те нерядко са трудно смилаеми за повечето хора. Много познати лица имаше вътре и все готини актьори,независимо от възрастта си. Справиха се блестящо,а сценарият и режисурата бяха на много високо ниво. 

Препоръчвам смело с две ръце и се надявам корейците да не спират да правят все така качествени филми и да се стегнат в тв продукциите си,че там нещата забуксуваха.

10/10 за филма,а на Пак Со Дам 10000 целувки :inlove:

 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Уау ... шедьовър...за мен! Тук аудиторията е различна- зряла, мислеща и обективна,но се опасявам, че от масовия зрител филма няма да бъде оценен подобаващо. Лично за мен филмът изисква известен житейски опит, за да бъде "видян" и оценен, а не да се гледа повърхностно, като поредният, неангажиращ филм за статистиката...

Благодаря за превода, беше удоволствие!

 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Мисля, че и широката публика го приема добре, макар да не съм го гледала още /чакам да съм в настроение/, но от коментарите по форумите не виждам негативни такива.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Добър е филма, но чак за Палмата, не знам дали става, при положение че може да е имало и по-добри. Китайският също изглеждаше много стилен, например.

Оставям настрана Палмата, но ще критикувам отново Бонг, понеже лентата даваше заявка, че ще е по-силна от предходните, а аз не съм съвсем сигурна в това, след като я изгледах. Беше мазаляк точно като тях. През цялото време имах чувството, че тази история накъде съм я гледала. Дали в някой американски сценарий? Определено имаше такъв привкус. Не ме докосна, не ми хареса развитието на действието. Имаше предвидими и дори излишни сцени. Социалният коментар можеше да е далеч по-силен. Поне да бяха дали по-сериозна причина богаташа да заслужи подобна съдба. Защо беднякът го направи?! Абсолютно копие на миналогодишния финал от Изгаряне. Комерсът при режисьора май отново надделява, но въпреки това е хубаво че опитва в различни жанрове. Визията е чудесна и наистина стилна. Музиката е много подходяща. Емоциите обаче никакви ги нямаше.

А, да - любимец ми стана малчо-индианчо. Голям сладур.

Този филм е пълна противоположност на Джебчии. Затова миналата година се изненадах, когато Корееда спечели. Знаех си, че хората биха харесали повече експресивното зрелище. Така, както е тръгнало, няма да се учудя, ако му лепнат и 1 Оскар. Поне ще са в крак с модата.

 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

точно същия привкус ми остави края на филма.., като Изгаряне..., след да кажем интересния сюжет, очаквайки финала.., и храс ножа решава всичко и се чудиш .. и сега какво..

 

**иначе за съдбата на богаташа натежа това, че сбърчи нос.., просто шофьора няколко пъти по-рано във филма се впечатляваше, че хората го надушват(миризмата на бедността).. и накрая му дойде свръх :lol:

 

***епилогичния финал беше хитро измислен, че няма нужда да се учи, работи, а чисто и просто трябва да се направят много пари и да се купи къщата, нищо работа.., ти татко само почакай:lol:

 

щяха да ме изненадат, ако имаше още паразити, надолу по мазетата, всеки паразитиращ на горното ниво :P

Link to comment
Share on other sites

Да. Това ясно, но никой нормален човек не би реагирал така само защото е чул подобно нещо. Психически отклонения у героя не видях до този момент. 

Липсата на оригиналност е голям проблем напоследък, дори за източните продукции. Затова е по-добре тези хора да наблегнат на изконни източни ценности в сюжетите си, а не да копират запада с подобни решения.

С наградата от Кан, корейците могат да се надяват и на Оскар. Нищо чудно да спечелят и там.

Link to comment
Share on other sites

Аз бих дала Златната палма доста отдавна, и то на друг южнокорейски филм - Островът на Ким, гледали сте го, там си е one man show на много високо ниво, а за поставени въпроси и теми за размисъл няма даже какво да коментирам.

И сега за Паразит, първото ми впечатление, ама най-първото без да искам направих препратка с филма на Корееда, т.е миналогодишния победител - комуна, бедни та бедни, нищета, айде там джебчии, тук семейство, но тези, които са гледали японския филм ще направят леко и неволно сравнение, както се случи при мен и до тук е минуса, после това отминава, пренасяме се в корейският сладко-горчив жанр с елементи на разсъждение, защо, какво, как така и всъщност филма напълно си постигна целта още в първия половин час, защото зададе въпроса силно и безусловно, а той е

Off Topic

кой е паразитът? тези дето всячески се опитват да се борят за оцеляване, с всякакви, разрешени и недотам средства, или тези дето имат пари и паразитират на гърба на персонала си и ги карат да живеят по тяхната гайда само, защото бизнеса им е потръгнал и сега могат да си позволят да го правят, но забравяйки , че и те се хора като всички други.

Финалът беше минорен, мазето е все същото, нивото на "погледа" все същия, а спасението оставено, за когато нещо се промени, а то за съжаление се видя, че измъкване от омагьосаният кръг - мазе - истински свят просто не съществува.

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

За мен лично Джебчиите на Корееда бледнее пред Паразитите . Увлекателният семеен филм с привкус на комедия, типично по корейски с един замах се превърна в остра сатира и стана страшен, след което още няколко пъти смени лице, за да завърши по един невъзможно носталгичен начин. Краят си беше трагичен, защото нищо от обещаното нямаше да бъде изпълнено.

 

Не знам дали аз не съм информиран достатъчно, но все ми се струва, че  Сонг Канг Хо не получава признание за играта, която показва. Поредният филм, в който същият доказва, че към момента е най-добрият актьор в киното - западно, източно, центриско и пр. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

За мен не беше шедьовър и не беше нещо, което ми подейства на тънките струни. През цялото време тегнеше една атмосфера, в която се питах "сега ли започва касаплъка?". Изненадаха ме, че

го оставиха чак за финала.

Но факт, филмът е многопластов и много добре заснет, оставя различни впечатления у всекиго. Дори заглавието "Паразит" - единствено число. Кой е паразитът според вас? И аз, и близките ми, които го изгледаха, имаме различни мнения по въпроса. Ако беше повече от един, не беше ли редно заглавието да е в множествено число?

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

преди 17 минути, helyg написа:

Ако беше повече от един, не беше ли редно заглавието да е в множествено число?

 

Честно казано за момент се запитах правилно ли е преведено, но да, "паразит" си е, единствено число.

Не съм се замисляла дали са няколко или е един, колко точно са и т.н. Заглавието за мен е описание, олицетворяващо начина на живот на героите във филма и нямащо общо с броя им. 
 

Off Topic

Само не знам кой беше по-големият паразит в случая - дали семейството на г-н Ким или семейството на богаташа, които гледаха персонала си с високомерие, но се възползваха от тях с лицемерни усмивки и любезни думи. 
Много ми е личен този филм. Познавам хора, които макар да не действат като героите тук носят в себе си същия дух или как да го нарека... подобно отношение към света - имат способности, дадени са им възможности, но не предприемат нищо за да се развият, оставили са се на външни фактори да определят живота им.
Някои от сцените ще запомня много ярко, няма смисъл да ги изброявам, целият филм е толкова красиво заснет, че съм сигурна във всеки ще остане поне един спомен...

Леле, какво търкаляне падна по стълбите, а? Епично! 


На мен лично Parasite много ми хареса и се гордея, че спомогнах да достигне до повече хора. 

 • Like 1
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Гледах го с голямо очакване и честно казано май се бях пренавил нещо.

Чак пък толкоз хвалби . Все едно гледам някаква холивудска продукция. Води се черна комедия, нямаше нито един момент в който да има нещо подобно.

Озадачи ме финалът и по-точно сцената със сестрата. Толкова ненужно и безсмислено ми се видя, че чак се зачудих, как се измислят подобн неща, че се и награждават.

Но аз съм само един скромен зрител и просто изказвам незначителното си мнение. :d

 • Like 1
 • Thanks 1
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...