Jump to content

Recommended Posts

 

D12cKbUU4AE0JOR.jpg

The Shadow Play

Режисьор: Лоу Йе

Страна: Китай

Бюджет: CNY 50,000,000

Година: 9 ноември 2018 г.

Времетраене: 125 мин.

Участват: Дзин Боран, Цин Хао, Мишел Чън, Сон Джия,  Ми Сичън

Субтитри: английски, вградени

IMDB

 

Резюме:

Off Topic

 

Като фен на филмите на Лоу Йе (арт творене от ранга на "Река Суджоу" не се забравя), на мига изгледах най-новото му предложение, което излезе миналата година, а този февруари беше включено в секция Форум на Берлинале. Привлече ме най-вече участието на Дзин Боран, когото за пръв път виждам в подобна мрачно-сериозна роля. Младото поколение артисти определено трябва да си сътрудничи с големи режисьори, за да блесне истинския им талант.
The Shadow Play е филм номер 10 на признатия творец, заснет за 18 месеца през 2016г в Гуанджоу, Хонконг и Тайпе. Лентата вижда бял свят с известно закъснение, след като успешно преминава през родната цензура (нещо, с което One second на Имоу още не може да се похвали). В края на 2018г. дори получава няколко номинации за Златен кон, а както е известно, тайванските награди винаги подбират най-доброто от китайското, хонконгското и тайванското кино.
С тази продукция Лоу Йе навлиза в съвсем нов жанр, където не е работил преди (въпреки че в предходни опити режисьорът е използвал подобни елементи). Той създава сложен нео ноар трилър, който вероятно ще се хареса най-много на почитателите на мистериите и заплетените криминални случаи.
The Shadow Play е объркващо-зловеща приказка за богатство, престъпност и корупция, която звучи съвсем актуално в съвременните условия на света.
Началото е шеметно и експресивно. Камерата ни въвлича в динамичен сблъсък между протестиращи жители и градската управа в покрайнините на Гуанджоу. Светът се променя. Китай също прави това с главозамайващи темпове. В името на общия напредък, местните власти решават да обновят старите сгради, но хората се бунтуват, заради несправедливо споразумение за компенсации. В разгара на протеста настъпва хаос, който води до първата жертва. Отговорникът на проекта е открит мъртъв, паднал от покрива на една от сградите. Какво се е случило? Нещастен случай или убийство? Разследването е поверено на младия полицай Ян (Дзин Боран), който попада на сложна мрежа от тъмни сделки, свързани с най-влиятелния бизнесмен в града. Следва поредица от ретроспекции, които разкриват връзката му с отговорника на скъпия жилищен проекта и неговото семейство. Дългите ретроспекции създават известно объркване в началото, въпреки безупречно монтираните кадри и плавното преминаване от минало в настояще. Усложнението идва и от факта, че реалността и спомените ни пренасят в още два града – Хонконг и Тайпе. Това е 30-годишната история на двама приятели от университета и последвалия техен възход като градски служител и бизнесмен. Към тях добавяме три фатални жени, които също се включват подобаващо в пъзела. 
Динамичен, мрачен,  кървав и безумно реалистичен, този истински полицейски трилър е наситен с много информация, която на моменти се оказва трудно смилаема за зрителя. На някои може да се стори „феноменално постижение“, а за други да е прекалено усложнен. Макар че в края нещата се изясняват, щеше да е по-добре, ако историята е по-изчистена. Филмът изисква концентрация от страна на зрителите. Напрегнат е, действието не е линейно, а динамично, но в същото време всичко е заснето много майсторски, с удивителни визуални ефекти.
Вълнуващ монтаж и уа работа с камерата от страна на американски оператор (Monga Soul Mate).
Пясъчните изображения и размитите кадри от Хонконг определено ми напомниха за нещата на Уон Карвай (момичето с розовата коса е като героиня, излязла от негов филм) и без съмнение отдават почит на по-старите неща на Лоу Йе. И в други филми той използва нестабилни ръчни кадри и замъглени сцени.
Откриваме и леки допирни точки с режисьори като Би Ган и Дзя Джанкъ (социалната тематика). Жанрово филът се доближава дори до класиката Infernal Affairs.
Другите положителни страни на лентата са музиката (Остът включва едно от последните неща на исландския музикант Йохан Йохансон, починал миналата година) и актьорската игра на всички замесени.
Дзин Боран изглежда отдаден на ролята, която сякаш е изцедила максимума от него. Сравняват изражението и тъжния му поглед с визията ранния Тони Люн. Останалият каст също е безупречен.
The Shadow Play бележи завръщането в киното на позабравения хонконгски актьор Едисън Чън, макар неговото лице през повечето време да е затъмнено умишлено (скандалът, в който беше забъркан преди повече от 10г., поутихна). „Всичко ще бъде забравено, също като мен“ – казва неговия герой в една от безликите си сцени. 

Заглавието на филма на английски (The Shadow Play, Cloud in the wind) е по-различно от китайското, което дословно означава "Във вятъра са облаците, създадени от дъжда."

След този шеметен трилър, очаквам новата лента на Лоу Йе – Saturday Fiction – шпионска драма с участието на Марк Чао, чието действие се развива през 40-те години на миналия век в Шанхай.

 

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...