Jump to content

Recommended Posts

D445lIbUIAAREOG.jpg

 

Off Topic

 

D445lPtU4AAzFzE.jpg

 

Kinou Nani Tabeta? Season 1 (きのう何食べた?)

Страна: Япония

Също така известен като: What Did You Eat Yesterday?

По мангата на:  Fumi Yoshinaga - "What Did You Eat Yesterday?" (きのう何食べた?)

Период на излъчване: 5 април 2019 – 28 юни 2019

Време на излъчване: Петък 24:12

Формат: Renzoku      

Жанр: Комедия, Храна, BL

Канал: TV Tokyo

Епизоди: 12

Режисьор: Kazuhito Nakae, Katsumi Nojiri, Kenji Katagiri

Субтитри: Английски

 

Участват:

Nishijima Hidetoshi като Kakei Shiro

Uchino Masaaki като Yabuki Kenji

Makita Sports като Miyake Hiroshi

Isomura Hayato като Inoue Wataru

Chan Kawai като Uemachi Osamu

Marin като Tominaga Michiru

Tanaka Misako като Tominaga Kayoko

Yashiba Toshihiro като Tominaga

Takaizumi Atusko като Uemachi Mie

Nakamura Yurika като Koyama Shino

Shiga Kotaro/Tayama Ryosei като Kakei Goro

Yamamoto Koji като Kohinata Daisaku

Kaji Meiko като Kakei Hisae

 

Резюме: Какеи Широ е адвокат, който работи в малка кантора. Той е добър готвач и педантичен и пестелив човек, който държи месечен бюджет за храна до 25 000 йени. Всеки ден той напуска работа точно в 18:00 часа и отива до близките магазини в търсене на промоции и продуктови отстъпки. Какеи Широ живее със своя партньор, фризьора Ябуки Кенджи. Вечер те се срещат на масата и обсъждат наболелите семейни проблеми. Широ крие ориентацията си от своите колеги, но след като Кенджи случайно се изпуска, нещата са на път да се променят…

 

Линк към SP :click:

 

:essub:

 

Свали с български субтитри :subs: :click: :click:

Онлайн с български субтитри :subs: :click:  :click:  :click:

Свали с български и английски субтитри :click:

Свали :click: :click:

Онлайн с руски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откровено изследване върху живота на средностатистическия японец, пък бил той и гей.

Не се съмнявах, че само тв Токио би ни показала качествена инди продукция по тази така често разработвана, но тотално преекспонирана тема. Не бих я гледала, но когато видях каста и разбрах, че лентата е спечелила награда за най-добър пролетен сериал, реших да я видя. И не сбърках.

Заснета е в типично японски стил и това я прави много ценна от всякаква гледна точка. Истинско телевизионно бижу, както ги наричаме тук. Лентата всъщност не е гейска. В основата й са залегнали обикновените междучовешки, бих добавила, семейни отношения, такива каквито само японците, подправяйки ги със стилен хумор, могат да създават. Да, взели са тази дъвчена под път и над път тематика и са решили най-накрая да я преобразят или по-точно - да покажат, как тя се превръща в чисто японска, претопява се в ценностната система на народа.

Дорамата нямаше да е толкова въздействаща и забавна, ако не бяха актьорските изпълнения. Нишиджима не е тв актьор, знаем, но е перфектен за ролята на пестеливия адвокат, който крие невероятни готварски заложби. Бях забравила, какъв магьосник е Нишиджима, когато променя каменното си изражения в разтапяща усмивка.

Сейю Учино се завръща на малкия екран, след дълго отсъствие. Не съм го гледала в нищо, след Джин. Затова все го свързвам с образа на Рьома Сакамото, но тук беше душичка. Е, добре. На места малко прекаляваше със стойките и шашкането, поради факта, че пресъздаваше рисуван образ, но предполагам това е заложено в героя. На него му се получаваше естествено и неподправено, даже забавно.

Страхотни поддържащи герои, заснемането е било на ограничено пространство, но се е получило уникално в това отношение. Японците отново показват, че не е  нужно да се разпростират на множество сцени, за да създадат хубава продукция.

От поддържащи каст ще спомена Коджи Ямамото и Хаято Исомура. Бившият райдър продължава да се пробва във всякакви превъплъщения. Похвално! 

Остът е чуден!

Предупреждавам! Знайте, че това е и готварска дорама. Във всяка серия показват създаването на такива вкусотии, каквито не сме и сънували.

Освен всичко друго, лентата е и социална драма. Показва интересна картина на живота на съвременния японец. Осъзваме, че и средностатистическия жител на източната страна не е богат и е принуден да заделя пари за черни дни, да пести и да не прекалява. Разточителството определено не е национална черта на японците. Но пък каква красота в отношенията създават! Без напрежение, без агресия и злоба. Дзен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно от най-любимите ми в този сезон. Как съм ги чакала да излезе серия след серия.

Ама гей темата е най- малкото, въпреки, че е чудесно и ненатрапчиво. Прекрасна доза реализъм със симпатичните караници.

Но готвенето.... Направо щях да си извадя бележник, да пиша и да готвя. Ауууу! Тя и майката на героя се включи. Ох!

Поглъщащо, апетитно и подробно/ Наистина/  и ако нямаш нищо за ядене,

топиш филия със зехтин, сол, чесън и босилек.  Щото ти текат лигите и изпитваш неистово желание да го сготвиш това.

Прекрасни актьори. Досега Нишиджима съм го гледала само като самурай. И това превъплъщение буквално ме разби. Абсолютно автентичен гей- сухар, дето още не може да си позволи прекрасността да е взаимно.

Изобщо не ме притесни това превъплъщение, нито за секунда. Много естествени,  истински.

Укио е написала точно това, което е образа на Сейю Учино , малко преекспониран, но толкова истински. Ами много е сладък:-)))

Неуверен, мил, не знае къде и как да се впише, не е сигурен дали е вписан. Чудесен. Това неистово желание да се хареса, да е обичан.

И сдържаният партньор, стиснат като шотландски габровец, велика двойка. Чудесни усмивки. Прекрасна химия.

Евала на каста.

Ако някой ми намери руски суб на файл ще го преведа. До скоро имаше само вградени.

Още чакам да се появят.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, да. И маминка готвеше великолепно, макар и нездравословно понякога. Хаха!

Финалната серия ме разби, когато научих, защо беше целия този смях от страна на родителите на изпроводяк за Нова година. Горките! Какво им е било в главите! Отдъхнаха си. 

Между другото, не знам дали забеляза, че ролята на бащата в последните 2 серии се изпълнява от друг актьор. Оказа се, че Котаро Шига е имал здравословни проблеми по време на снимките.

За Нишиджима - когато го видя, винаги се сещам за ролята му в Канарче. Там беше точно такъв - сериозен и студен, но една единствена сцена го накара да се промени неузнаваемо.

Не мислех, че друг е гледал това заглавие. Напоследък, накъдето се обърна, все на такава тематика попадам, но се радвам, че този път са подходили сериозно и отговорно към нея.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже няма тема, но свързвам дорамата с тази, поради факта че двете бяха конкуренция за награди преди няколко сезона, пиша тук.

Благодарение на тези 2 дорами, както и на още няколко, спокойно може да обявим отминалата тв година като година на шоунен ай тематиката, преобразена и претопена през японския начин на мислене и японските естетически категории.

Изглезах 3 епизода на Ore no sukato doko itta? . Училищна история в познатия ни стил, само че този път главният учител е кросдресинг персонаж (всичко друго явно се е изчерпало, а така сме в крак с модата), който трябва да  се справя с немирни тийнейджъри. 

Подходих с лек скептизъм, въпреки добрите отзиви и за момента съм приятно изненадана. Оказва се, че героите са живи и интересни, а споменатата странна тематика буквално се размива в чисто човешкото им ежедневие. Искам да науча повече за всеки. Учителят е доста комплексна личност. Превъзходно изигран от Арата Фурута. Учениците сйщччъщо са стабилни. Продължавам и препоръчвам на феновете на ученически дорами.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преведох го, остава ми само една малко по-бавна редакция.

Ще види бял свят, много ми допада топлината на този сериал.  И усмивката, която предизвиква:-)))))

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Многооо ми хареса сериала. Определено приповдига настроението с уникалния си хумор. От първи епизод ти залепва една усмивка на лицето и не изчезва до края, а междувременно и лиги започват да текат гледайки всички вкусотии, които се насготвиха :D По време на всеки епизод ставах да търся нещо за хапване и като свърши епизода пак се ходеше до кухнята :lol2: Добре, че са само 12 епизода, че работата нямаше да е на добре. Само ме е яд, че не видяхме рецептата за гьоза, но сигурно има в нета и ще си потърся :D  Много се смях на епизода с мочи-то. Сутрин, обед, вечер, какво ще ядем?: мочиии :D Двамата главни се справиха чудесно с ролите си. Направо им "заспаха". Големи сладури. Останалата част от актьорския състав също бяха големи образи. 

Няма какво повече да допълня от това, което е споделено по-горе в коментарите. Напълно подкрепям :) Просто много истински, очарователен и вкусен сериал. :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@felicyti Ти пък кога успя да го изгледаш:D Радвам де,че ти е харесал много:) Да дорамичката си е както описа,много свржа и забавна.Допадна ми всичко досега,за 8 изгледани епизода.И на мен сценката с мочито много се смях на нея:D До колкото до кулинарните умения,да превъзходни са.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ftisland Те приятните неща бързо се гледат :D И наистина гледах да приключа бързо със сериала, че много ядене покрай него... От днес съм на диета :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много приятен сериал. Дори не бих го определила точно като сериал, а като отделни разкази за ежедневието на двама души (без значение от ориентацията им) – страховете им, притесненията им, работата, личният живот и малките неща, които ги правят щастливи. За мен основната тема беше готвенето, около него се въртяха и всички останали емоции, поне така го усетих. Така естествено бяха представени рецептите, че имах чувството, че имам ли нужните продукти и почна ли да готвя, едно към едно ще докарам вкуса :) (а всъщност готварските ми умения никакви ги няма). Омагьосващи бяха дори малките хитринки – как в едно яйце да се оваля колко се може повече месо или как да премахнеш излишната вода от тофуто... Прелест направо!

 

Главният актьор е превъзходен! Като въздействие мога да го сложа съвсем близо до Кимура Такуя, когото обожавам. Прекрасно влезе в образ, беше чудесен – и сериозен, и тъжен, а за усмивката да не говорим, особено пък докато готвеше – все едно това е смисълът на живота му. Браво! За съжаление, колкото чаровен беше той, толкова партньорът му ми действаше отблъскващо с чупките и маниерниченето. Не харесвам подобна демонстрация на различната ориентация, твърде лигаво и мъженствено ми идва. Явно образът го е изисквал, актьорът сигурно е много добър, но ролята му не ми допадна, напротив. 

 

От останалите персонажи ми хареса майката, която колкото и да се опитваше да е съпричастна и разбираща, толкова и не можеше да разбере сина си и това водеше до куп комични ситуации, особено в последния епизод. Семейството на съседката също беше готино – как натрапчиво използваха реплики от рода на "А, ти си онзи гей" или пък "Спокойно, той е гей", сякаш това обясняваше всичко и определяше човека. 

 

Няма твърде сълзливи моменти, няма обещания за вечна любов, но и не бяха нужни!

 

@naia, отличен избор за превод! Дано благодарение на българските субтитри да достигне до повече хора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубав коментар! Точен и изчепателен. Нишиджима наистина е необикновен актьор. Може да прави роли в двете крайности - студенина и топлина. Препоръчвам ти да го видиш и в други превъплъщения.

Да си призная, аз също критикувах героя на Учино заради стойките и маниерите. Да. Такъв беше заради глуповата съвременна мода да слагат такъв образ задължително навсякъде. Актьорът си е Много добър. Но пак беше поносимо, защото фокусът наистина се оказа готвенето и човещината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, ukio написа:

Нишиджима наистина е необикновен актьор. Може да прави роли в двете крайности - студенина и топлина. Препоръчвам ти да го видиш и в други превъплъщения.

 

Прегледах отгоре-отгоре филмографията му и сума неща ми хванаха окото като описание, така че се надявам да го видя и в други образи. И осъзнах, че все пак съм го гледала другаде – в The Last Recipe – едва ли сама щях да се сетя, че е същият актьор, но и там много го харесах!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. Аз първо го гледах в Кукли, но много ме впечатли в Канарче. После се продължи с Kanikosen, Sayonara Itsuka, Sukida, Seiji - Fish on land...

От дорамите -Mozu Murtsu Mieru me, Crisis.

Между другото, Kinou Nani Tabeta трябва да има и филмово продължение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова банални взаимоотношения, че на моменти ми идва да счупя монитора. И двамата главни героя са напълно несъвместими един с друг. Каква любов какви 5 лева. Ако не е японски сериал, до сега да се бяха разделили. Това ми е мнението до осма серия. Надявам се двамата да намерят своята златна среда в мирогледа си, и малко от малко да приемат мнението на другият. 

Не е само голата любов, не е само навика, или страха. 

 

Но в интерес на истината комедията си я бива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този сериал беше като топла супа в зимна вечер (нищо че го гледах сега )
Много ми хареса,как са представили човешките взаймотношение на обикновените японци. 
Този сериал мога да кажа ,че е по добре да се гледа на пълен стомах,защото нещата който готвиха бяха супер ,аз 50 % от нещата не ги обичам,но просто ти се иска да ги пробваш ,като 5 звезден ресторант бяха всички ястия.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 6 октомври започва втори сезон. Нови лица в каста - Рьота Бандо и Аки Асакура.

Това говори, че дори нови оригинални идеи в този жанр нямат. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...