Jump to content

Dream (2008)


Recommended Posts

spacer.png


Dream (2008)
Imdb

 

Държава: Корея
Година: 2008
Жанр: Драма
Продължителност: 94 минути
Режисьор: Ким Ки Док
Сценарист: Ким Ки Док


В главните роли:

Джо Одагири

И На Йонг

Резюме: Джин е преследван от странни, необичайно реалистични сънища. Една нощ той се събужда, след като е сънувал, че предизвиква катастрофа. Отива на мястото от съня и вижда, че там наистина има катастрофа, но виновна се оказва Ран. Полицаите я отвеждат направо от леглото ѝ. Следвайки я, Джин скоро открива, че всички негови сънища се въплъщават в живота на тази жена.

 

С български субтитри  :click:  :click:

С английски субтитри  :click:

С руско озвучаване  :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко е странно с този японски актьор. Всички плямпат на корейски без него. Нищо, по-добре така, отколкото да се мъчи на корейски. За филма изчаках няколко дни, за да осъзная какво гледах. Ами какво да кажа, много ми хареса. По-традиция, визуално е голяма красота, в един или друг смисъл. Този път имаше повече разговори.Когато главните герои, се мъчеха да не заспат и се редуваха кой да спи, малко ми напомни на "Кошмари на Елм Стрийт" Тия филми в които смесват сънища с реалност, са ми много по вкуса. Финала направо спираше дъха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Побъркан филм

Емиии, Ким Ги-Док... Тука сред съфорумците това име говори достатъчно и нямаме нужда от обяснения, а ако изгледаш още няколко негови филма (примерно 3-iron, Spring, summer, autumn, winter... and spring, Soom и т.н.), и сама ще разбереш, че има доста нестандартен стил, но именно затова е световноизвестен. Признавам, че едва ли някой ден ще РАЗБЕРА филмите му, но несъмнено ги харесвам. Препоръчвам ти култовия 3-iron за начало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми ... изглежда, че няма да се разберем с Ким Ки Дук ... Усилията са едностранни, той не прави никакви опити да ми се хареса :lol!:

Явно съм една от малкото, които не могат да го разберат и харесат ...и туй то.

 

Филмът за мен беше ... странен.

 

Още от самото начало очаквах, че ще се мре накрая, пък и отново пълнежа ми липсваше.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да абсолютно странен на моменти си затварях очите и ми идеше да се разплача като си забиваше онова в крака и си правеше рани и общо взето бях на тръни докато го догледам и не мисля че бих го гледал отново... too weird!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Макар да имаше брутални сцени, за мен филмът беше уникален!Определено беше странен, но лично за мен - в това беше чарът му. Всичко беше логично, краят също. Хареса ми мотивът за пеперудата, напомни ми за Butterfly Lovers..

Мога само да кажа, че Dream се нареди сред любимите ми филми!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми направи добро впечатление съчетанието на техлогии и традиция в начина на живот, който беше показан. До към края ми беше интересно какво ще се случи. След края не разбрах какво се случи всъщност в този филм. Имаше си начало, завръзка и край, но развръзка не видях. Нещо не ми се подреди в главата, както трябва, че да ми хареса с нещо по-специално. Иначе 3-iron е много по-добре, въпреки че явно характерната странност във филмите на Ким Ги-Док не може да се скрие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип филмите на Ким Ки Дук много ми харесват.

Давам заето около час след това и звъня на поне 2-3 души да им обясня какво съм гледала,

че да се отърся от преживяното, но този дори бях забравила, че съм го гледала.

Не ме трогна особено. Единствено красивия финал и мотива с пеперудите ми хареса.

 

 

Оценката си ще я пусна като спойлер, че да не откажа някой да го гледа. - 6/10

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично на мен ми подейства травмиращо, както и другите му филми които съм гледала, на четвъртия спрях, имам ги всички свалени на компа но нямам настройка да ги изгледам.

За себеси мога да кажа че чувствам онова което изживяват героите, много е силно и в същото време разрушително, чустваш се странно опустушен отвътре след гледането на всеки един от неговите филми. Лично на мен ще ми бъде трудно да се отърся от това странно усещане с години. Първо гледах онзи за четирите сезона и веднага след него Dream. Само при спомена за това ми засяда нещо на гърлото.

Така че смятам тизи филми трябва да се гледат от ценителите на неговото творчество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо бях втрещена за около час след гледането на този филм...Някои от сцените бяха така красиво представени,че направо притръпвах.

Особено моментите,когато се самоизмъчваше за да не заспи,така ми се запечатаха в съзнанието...Но въпреки че филма ме трогна,смути( и още много други впечатления остави у мен)..някои от нещата не ги схванах...То с филмите на Ким Ки Дук е така..Трябва сам да си тълкуваш,но именно и в това им е чара..

Филма определено ми хареса..даже не е достатъчно да кажа,че само ми е харесал..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах филм на Ким Ки Дук за пръв път,а очевидно е трябвало да се подготвя..

Очаквах нещо много по-различно,по скоро типична корейска романтична драма,а получих нещо изцяло нестандартно.Трябваше ми време да свикна с картината,действието,хаотичността,мъченията...шока..

 

Бях шокирана от последния му сън,не очаквах че най-страшното за главната героиня ще се случи.След това по начина ,по който главния герой даваше всичко от себе си ,за да не заспи..впечатлих се не от играта на акьора,толкова колкото от начина на заснемане на самата сцена.Също толкова хаотична ,колкото и емоциите ,които летяха из действието...

Според мен той беше единствения,който говори на японски,за да се подчертае различието между двамата - "бяло и черно,но все пак един цвят"..

Останах очарована,когато каза " Обичам те"..мислех,че няма да се случи.Беше наистина...красиво.Предполагам това е единствената дума,която мога да кажа за този момент.А финала - пеперудата - беше невероятен.Малко ми напомни за филма "водно конче",но тук беше по-различно.Освен "пеперудата",която беше като символ на главната героиня,тя е символ и на свободата,която тя ще получи след смъртта си,както и на щастливия финал в живота...

А когато видях двете преплетени ръце вече наистина бях останала с пръст в уста

 

Докато го гледах си мислех,че това е най-глупавият филм,но малко след като го изгледах осъзнах,че е станал един от любимите ми :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-после го гледах и него:) Като бях попрочела някой друг коментар, че е побъркан и много странен..бях добре подготвена. Може би си представях даже нещо по-странно макар че..не знам точно какво:)))

 

 

Може би..да се окаже, че те двамата са единствените реални хора във филма и от самото начало са били заедно. Или..сюжет подобен на Таен прозорец. Въобще..настроението до малко след средата на филма ми напомняшв на Таен прозорец. Но реално се очакваше подобен край, личеше си от самото начало... Накрая в тази лудница беше много тягостно и тежко, но..завършеха с преплетените ръце вдъхна грам позитивизъм.

 

 

Хареса ми доста, с една дума мога да определя филма като майторски. Играта, сцените, символите отново..всичко е замислено и изпипано много внимателно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, това е то! Явно съм изгледала досатъчно количество Ким Ки Док филми, за да не се опитвам да разбера, а просто да поувствам болката му, показана през усулията на горките му актьори (направо ми стана жал за япончето:( Този филм е нещо като пиеса, в която аз лично чувствам, че съм участвала милиони пъти. И пиеса, която ми се иска отчаяно да пренапиша!

 

Дозата недоразумение, на границата на комедията много бързо се превърна в драма, а скоро след това и в трагедия - смятам, че общо взето това е развитието на филма, без да влизам в подробности и в спойлери- и въпреки голямото колкичество(не) логични криви, поне бях права в едно нещо : че края на корейските филми е щастлив, когато двамата лирически герои (това го помня от часовето по литература про Кочева!) успеят да умрат заедно. Това, дами и господа, е много трудно да се постигне в корейски филмов сценарий, повярвайте ми!

 

 

Искам само да пожелая едно единствено нещо на скъпите си съфорумници днес, и то е най-хубавото пожелание, което мога да дам в този момент, на пълно умно затъмнение: Лека Нощ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ки Док пак ни "вкара във филма" :) Ей голям е този и това си е. Като чувство, мога да го сравня с 3-Iron. Отново по-време на финалните надписи имах усещането, че бях гледал нещо наистина вълнуващо.

 

Началото нещо ми беше слабо, може би защото мога да кажа, че ми се стори "по-нормален" за Ки Док. Въпреки, че историята още в началото ставаше ясна и си беше достатъчно шантава, а и как всички говореха на корейски, освен главния. Това е предпоставка, да се каже, че филма е странен още от началото, но аз го усетих като ... по ... не Ки Док-ски :D . Към края вече нещата си отидоха на мястото със сцената в полето. Не ми беше нито тъжно, нито весело, но въпреки това бях с насълзени очи, просто защото много се вълнувах и .... незнам, просто неговите филми имат такова въздействие над мен. Трудно може да се коментира под негов филм или поне аз не мога да го направя.

А края пък ми се стои красив, не знам защо, но е факт. ... Хванати за ръце.

 

Много много съм радостен от самия факт, че гледах още един филм на Ки Док. И като се сетя, че на харда ме чакат още четири .... кееф! Но ще трябва да изчакам да им дойде времето и на тях.

 

След толкова голямо чакане, Август месец излиза и най-новия му филм "Pieta". Има и друг филм, "Amen", който явно е заснет и то през 2011, но не се знае кога ще излезе. Чакам с голям интерес и документалния филм за него, който също не се знае кога ще бъде достъпен за масовата публика.

 

А някой знае ли поне една от песните от филма? Не мога да намеря нищо от саундтрака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...