Jump to content

Dele (2018)


Recommended Posts

ERMahGHU8AAup52?format=jpg&name=small

 

Off Topic

20180525-dele-1-947x633.jpg

 

Dele (ディーリー)

Страна: Япония

Също така известен като: Dele

По новелата на: Takayoshi Honda - "dele"

Период на излъчване: 2018 – Юли 27 старт

Време на излъчване: Петък 23:15

Формат: Renzoku               

Жанр: Приятелство, Бизнес, Драма

Канал: TV Asahi

Епизоди: 8

Режисьор: Tsunehiro Jota ('BG', 'BORDER', 'Kinkyu Torishirabe Shitsu' ...)

Субтитри: Английски

 

Участват:

Takayuki Yamada като Keiji Sakagami

Masaki Suda като Yutaro Mashiba

Kumiko Aso като Mai Sakagami

Kou Shibasaki като Akina Sawatari (епизод 5)

 

Резюме: Програмистът на свободна практика Keiji Sakagami (Takayuki Yamada) е парализиран в долната половина на тялото си заради неизвестна болест, оставайки в инвалидна количка. Той създава компания, наречена „Dele“ в партньорство с адвокатската кантора, създадена от неговият баща. По искане на клиентите, Sakagami работи съвместно с Yutaro Mashiba (Masaki Suda) , който благодарение на своите способности успява да изтрие всички компрометиращи записи, оставени в компютрите и смартфоните им, след като умрат..

 

Свали с английски субтитри :click: :click: 

 

Руски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

                         

Онлайн с руски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поразително добро! Размазващи два начални епизода, които показват на екрана вероятно най-силното комбо на годината. Много инди, много човешко и нестандартно. Заснето също толкова прекрасно. Имаше моменти на изненади, имаше динамика на места, на други - задължителни поуки. Баланс по отношение на жанровете. Включват климинална нотка и разследванията всъщност са част от делата на екипа.

В началото помислих, че няма да е интересно да гледаме хора, които се занимават с компютърна дейност и стоят денонощно пред един екран. Така ми се стори на пръв поглед, докато не видях Судачи и Ямада в действие. Ох, колко са силни заедно! Ямада не е правил толкова сериозна, ама наистина сериозна роля скоро. Просто не можех да го възприема в 50-те първи целувки и да се насиля да погледна на него сериозно. Обаче тук е напълно отдаден на това. Той е върхът на съсредоточеността и разумността. Задълбочен, трезв, разсъдлив, макар и малко упорит, с хикикоморско поведение, зад което обаче се крият невероятни умения, не само в компютърната сфера. Вероятно той тепърва ще разкрива личността си.

Судачи е изцяло в свои води. Даже му дадоха да направи един райдърски скок в началото (като си помисля, това момче колко много се е променило от времето, когато играеше скромният Филип-кун!). Много ми допада неговият образ. Изглежда прям и дори наивен, но е толкова добър вътре в себе си. И късметът е с него. Има нещо просто, непринудено и искрено, което му помага във всяка ситуация.

Третият важен човек в дорамата е героинята на Кумико Асо. Не знам, защо не я разпознах в началото. Променила се е, но за добро. Така излиза в нова светлина на екрана, което е положително, след като не сме я виждали известно време в дорами.

Гостуването в еп. 2 направи серията още по-прекрасна. Шизука Ишибаши внесе такава свежест и тежест в играта, че просто не мога да си представя по-хубаво направена история, без участието й. Много е талантливо това момиче. В момента тя е топ талант в Япония, но не ми се иска да я комерсиализират, както правят с повечето й колежки, а да използват способностите й само на най- правилните места. 

Освен нея, "главно действащо лице" в серията, беше вокалистката на Wednesday Campanella - KOM_I (Кому Аи). 

За финал - Ямада и Судачи са толкова добри, че очаквам да напрвят и съвместен музикален проект. Хаха! Не ми се мисли, какво би се получило...

Off Topic

6b0683e5e222ef0bb7f03e3614660328_1280x85

large.jpg?1535622818

DlFUPfiU0AAsusx.jpg

DlFUO03UwAEtUCQ.jpg

863598_615.jpg

П.П. Не знам, защо хората продължават да гледат корейско (което очевидно повече се комерсиализира и клишира), при положение че японците все още изнасят качествени и кратки заглавия на малкия екран?! Те именно са предизвикателство за всеки фен на сериозните и занимателни истории, но се оказва, че на практика остават почти негледани и некоментирани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още 2 серии отминаха неусетно. Продължавам да твърдя, че подобна сериозна физиономия от Ямада не съм виждала от много време насам.

Освен покъртителните случаи, които изникват през очите, трябва да призная, че създателите са се постарали да подберат отлично и гостуващите артисти. Пълно е с добри изпълнения, уловени умело от камерата.

Гостите

В еп. 3 - Кимико Йо и Кенджи Кохаши, макар неговото лице да си остана само на снимка.

4а серия беше най-необикновена. Разискваше въпроса за свръхестествените способности на надарените хора. Отново поразителна игра и ефект. Вокалът на Радуимпс Нода Йоджиро с поредно великолепно представяне. Ролята му пасна идеално. Вакана Мацумото ми е любимка. Винаги ще я помня като сестрата на Рьо-чан в Ден-о, но много се радвам, че напоследък все по-често се появява в качествени продукции.

Доста меланхоличен и странен е този сериал, но някак привлекателен. Начинът, по който се случва всичко тук е различен и интригуващ. Това го прави уникален. Човешка инди дорама отвсякъде.

Чакам с нетърпение еп. 5, където ще видя Аи Хашимото, Ко Шибасаки и Шиния Цукамото.

П.п. Тези двамата сериозно започнаха да вършат работа за цял полицейски отдел. Нищо чудно, че в последния епизод 2 пъти ги вкарваха в затвора. Хаха!

П.П. 5 рози на езика на цветята на японски означава: "Радвам се от дъното на сърцето си, че те срещнах".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еха! Еп. 5 беше много поучителен, но отново по оригинален и нестандартен начин. Освен че внесе малко свежест и живинка в ежедневието на Судачи (за партньора му не мога да твърдя същото - той май удари на камък с героинята на Ко), Аи Хашимото върна и зрителите делеч назад в миналото. Накара ни да си спомним времето, когато всички сме били ученици и сме имали осана наджими - приятели от детството. Много интересно конструиран епизод. Чрез носталгични спомени да създадат представа за един човек, който реално не присъства в разказа. Как хората смятат, че познават даден приятел, а всъщност се оказва, че не знаят нищо за него. Най-готин беше начинът, по който камерата ни разкри всичко - с един единствен жест, с едно едничко докосване.

Дайчи Ватанабе беше третият полезен гост в епизода, а четвъртият - моделът Хидеаки Асахина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятно, но тази дорама има силата да създава истинска реалност. За пореден път реагирам на случващото се на екрана. Тези хора ме правят съпричастна към ставащото. Още един много силен и поучителен епизод. Този път засегнаха теми, характерни за учениците. Техните най-големи проблеми бяха изведени на преден план. Започна се от самоубийство, през тормоз в училище и се стигна до най-страшното. Добре, че бяха двамата "батковци" да оправят нещата. Този път изцяло влязоха в ролята на детективи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Завърших го, но няма как да изтрия тези двамата от мислите си. Още преди финала, започнаха да ми липсват. Голяма лудница са и в добавка с великолепното гостуване на Шиния Цукамото в еп. 7, просто затвърдиха силата и дълбоките послания на продукцията. Много майсторски заснето заглавие, с музика, пасваща идеално на нестандартността на историите.

Последната серия наистина беше финал, който толкова ме натъжи. Ямада запази спокойствие и самообладание, а Судачи отново прояви гнева и неубоздаността на младостта си. Това им беше чара на тези двамата. Пълни противоположности, които взаимно се допълваха.

Толкова много символи има в тази дорама, че аз по време на гледането не успях да обхвана всички тях. За някои се сещах, други не познавах. Сега видях, че в руския онлайн превод са добавили под линия обяснения на всеки от тях във всяка една от сериите. 

Тук можете да си съставите идея за японските обичаи, ритуали и навици. Някои дори изненадващо съвпадат с нашите.

Off Topic

Интересно е обяснението на думата тапир, използвана в еп. 6. Това е никът на злодея в серията. В японския фолклор тапирът, или баку, е същество, което се храни с кошмари.
Баку - японски свръхестествени същества, поглъщащи сънища и кошмари. Те имат дълга история в японския фолклор и изкуство. Появяват се и в аниме и манга културата.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да. Руснаците са го превели онлайн до еп. 7. В сайта са дали и множество разяснения, обясняващи някои подробности в дорамата, които са доста интересни.

При всички случаи, това ще е много любопитно и за компютърни специалисти, понеже единият от главните герои се занимава точно с това. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотно, бавно, протяжно, но много човешко. Изгледах 4-та, където гост беше Йоджиро Нода...мистика и обикновени човешки чувства и какво е най-важното в живота. Харесва ми! :wub:Продължавам!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ихааа, отворен край...бих се радвала да гледам продължение! На пръв поглед нищо необичайно не се случва, но беше завладяващо и интригуващо, и сякаш много още може да се разкаже и покаже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...