Jump to content

Basilisk: Kouga Ninpou Chou (2005)


Ragnos

Recommended Posts

spacer.png

 

Basilisk: Kouga Ninpou Chou

 

Оригинална творба: Сегава Масаки
Озвучават: Ториуми Коске, Мизуки Нана, Хаями Шо и др.
Тип: ТВ
Жанр: екшън, фентъзи, свръхестествено
AniDB и MAL: AniDB // MAL
Държава: Япония
Година: 13.04.2005 - 21.09.2005
Епизоди: 24
Времетраене: 24 мин. на епизод
Резюме: Кога и Ига - две скрити дълбоко в планините села на шиноби - воювали в продължение на 4 века. Годината е 1614. 73-годишният шогун Иясу се колебаел кой да избере за свой наследник - Такечио или Куничио. Такечио бил по-възрастен, но и по-глупав от по-младия си брат. За да избере наследник Иясу накарал клановете Кога и Ига да срещнат 20 от най-добрите си бойци в смъртоносен турнир. И така шогунът решил съдбата да направи своя избор. Ако оцелеел някой от Кога - Куничио щял да седне на трона, а ако бил шиноби от Ига - Такечио. Заради Хатори Ханзо, двата клана се радвали на временно премирие... до днес. Вижте как 400-годишен завет на омраза и насилие ще повлече във въртопа си съдбите на 20 смели воини, станали волни или неволни участници в това престъпление срещу живота и любовта на младите.

 

Линкове: 
Все още активен линк за сваляне: тук

 

 

Втори сезон тук: Basilisk: Ouka Ninpouchou (2018)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай да изтръскам тази тема от прахта и да добавя, че анимето си има вече субове! Още преди две години му се канех и единствено ме възпираше това, че не бе преведено цялото. Сега мога със задоволство да кажа, че ми хареса много. Имаше си всичко, което можеше да се желае - най-вече нинджи и свръх способности... :rolleyes:

 

Макар от един момент нататък, да осъзнаеш как ще завърши, пак го изгледах с удоволствие! Харесаха ми любовните взаимоотношения между героите. Но не конктретизирам главните персонажи - Оборо и Геноске. По-скоро Хотаруби и Яшамару... И другите персонажи не бяха лоши. Харесаха ми. Всеки бе движен от някаква своя драма и образът му определено пленяваше. И краят ми хареса - нямаше отрова, за да стане тип 'Ромео и Жулиета', но пак си бе въздействащо.

 

Всичко, каквото кажа ще е само суперлативи! :P Лична оценка: 10/10

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, това е моя грешка вероятно. Трябваше да се поясня допълнително, за което се извинявам за недоразумението! Теглих торентът от тракера на Анимес-БГ и субтитрите бяха вградени във видеото.

 

Ето тук ---> AnimeS-bg.com

 

Предполагам, че е възможно да едитнеш първия пост от темата и да добавиш този линк! :rolleyes:

 

Още веднъж съжалявам, че не се поясних по-подробно! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

'Ми аз съм редовна в Анимес-БГ. Влизам главно в секцията за субтитри на анимета и в Творчество. От там разбрах, че скоро статусът му е бил променен и са го качили първо в BGShare, после и в тракера. Изчакали са да натрупа сийдъри и са го пуснали в Арена. От коментарите се подразбира, че архивираните субове в subsunacs.net са до десети епизод и са много зле. Сигурно наново са ги превеждали, защото във вградените в торента на Анимес, не ми се видяха лоши, дори напротив. Е, то моето мнение не трябва да се взема за определящо, защото не знам дали са правилни или не! :P

 

Та от където и да се пусне линкче за епизодите със субтитри - дали от Анимес, Арена или BGShare! - май няма да има голямо значение, защото все един ги качва! Благодаря на хората, превеждали анимето, въпреки че не са задължени да го правят! :thanks:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добавил съм линк към тракера в Анимес, после ще сложа и към другите. Субтитрите в юнаците наистина са трагични, макар че подозирам, че и на новите са си оставили ръцете. :)

 

Това аниме беше едно от първите, които гледах. Запалих се от филма Shinobi, който се явява нещо като live action, но сюжетът е чувствително изменен. Нещата, които ме грабнаха в Базилиск, бяха на първо място музиката и арта, на второ - историята, на последно - персонажите. Честно казано, във филма повече ми допаднаха, докато в анимето 2/3 от тях ми бяха изключително дразнещи, а някои от тях (г-н Горила например) - крайно противни. Но явно такъв ефект са търсели, защото чувството беше доста силно. Краят беше просто епичен. Ако не се лъжа, дори отроних сълза. Беше преди няколко години, но още си спомням въздействието. Лична оценка: 7/10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ragnos^, филмът го имам записан на диск и вече три пъти го гледах като смело мога да кажа, че не ми е омръзнал! :rolleyes: Сюжетът е по-опростен, защото не се избираха десет нинджи от единия клан и десет от другия, а само по пет. И може би за това разгръщането на отделните персонажи е било по-пълно от анимето.

 

Въпреки че на мен в игралната версия не ми хареса Хотаруби, при условие, че в анимето двамата с Яшамару ми пълнеха душата. В 'Шиноби' връзката им я нямаше вместо това бе загатната между Оборо и Хотаруби, които в анимето бяха статични!

 

29720179_3a.png

 

Отделно връзката Акегину-Коширо също не съществуваше във филма. Тук може и да бъркам имената им, понеже го гледах преди две-три седмици и съм ги позабравила, за което ако има неточности, се извинявам!

 

Не знам, на мен 'Шиноби' ми се видя слаб пред Basilisk, но вероятно това е субективна гледна точка и определено не трябва да се взима под внимание! :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали е защото бях фен на анимето преди да излезе филмът, но "Базилиск" си ми харесва повече.

 

Артът беше основната причина да започна да го гледам. Красота.

Честно казано образите ми се сториха много странни, а някои ми бяха направо плашещи като онези паякоподобните и змиеобразния :blink: Вярно е, трябва да се търси разнообразие и индивидуалност, но все пак можеха да се придържат към човешките форми. Талантите на шинобитата бяха интересни и всеки от клановете си имаше равностоен противник от "врага", жалко е, че повечето не загинаха в честни битки... голям минус в историята, поне за мен. Другото, което също не ми хареса беше,

че един от любимците ми го затриха още в началото и после присъстваше само като спомен.

 

Насилието също ми дойде в повече на места

всички тези изнасилвания си бяха излишни в моите очи, разбрахме, че "добрия чичко" всъщност е лош и без тях

 

Оборо и Хотаруби ми бяха малко пасивни, но като цяло сюжетната линия бе развита адски добре, всичко бе подредено идеално, за да се достигне до крайната цел. Финалът беше точно толкова трогателен, колкото и края на първи епизод.

 

Много ми харесваше репликата "Прогледни, Хиома" :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

KazeShini,^ историята е впечатляваща именно заради някои уж неща, които може би всеки нормален би отдал на фантазията на мангаката. Иначе как ще обясниш невероятните способности на нинджите, които ти се струват невъзможни и нереални от позицията на логиката. Само че съвсем не е точно така... Ако се опитаме да говорим за нинджите от съвсем реалистично гледна точка, ще се изумим на техники и изключително широк диапазон от умения, които те владеят до съвършенство. До колкото ми е известно 'нинджа' означава всъщност човек, който се прокрадва. Когато започва да бушува война между отделните самурайски кланове, нинджите биват наемани за шпионаж и терор, понеже уменията им надхвърлят тези на буши, забраняващи им подобен род действия. В допълнения мога да кажа, че изкуството нинджуцу е малко познато, понеже се е пазело в тайна и никой не е бил превилигирован да знае неща, ако сам не е бил роден в семейство на нинджа. Отделно всяко семейство и клан си има собствено риу, специализирало се в нещо - както тук в анимето са се помъчили намекнат с различните невероятни способности.

 

Обективно на нинджите се преписват някои чудотворни... техники, които са нереалистични, освен ако не вземеш магията като фактор. Дори самите нинджи се раждат от легенда - тази на тенгу. Тайнствени планински същества, показали на нинджите как да използват куджи (магьосничество), разположение на пръстите, което отключвало природни стихии, канализиращи енергия (паралелът тук трябва да бъде поставен и в Naruto и Naruto Shippuuden), също да променят материя, време и пространство... В допълнение нинджите са изключителни йоген. Всичко до тук е легенди, но в историята на Япония е толкова объркано, че понякога прекрачва границите, които мислиш, че не са възможни, освен ако не вярваш в магията. ;)

 

Колкото до честните битки, за които споменаваш, че така и не са били осъществени, ще те попитам какво очакваш от нинджи? :) Те не са самураи, коригиращи се от някакъв кодекс на честта, а чиста проба наемници, убийци... Насилието в нагласата на японецът е част от ежедневието - дали сексуално или физическо, няма значение. За мен изнасилванията си бяха... просто детайл, който не ме впечатли. Чела съм и съм виждала много повече от това... :P

 

Изобщо ако започнеш да гледаш аниметата с очите на познавач, ще откриеш доста смущаващи... паралели с реалността. Но повечето, разбира се, не знаят това и гледат заради екшъна. И изобщо анимета като Basilisk, Naruto, Bleach има толкова много намеци за легендите, на които аз съм попадала, че направо е откачено. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...