Jump to content

За първи път японският премиер в България


Recommended Posts

Източник: "Дневник"

 

В средата на януари японският премиер Шиндзо Абе ще посети България като част от първата обиколка на ръководител на правителството в Токио в балтийските страни и на Балканите, съобщи "Киодо".

 

Агенцията посочва, че лично Абе е съобщил новината и страните, които ще посети: Естония, Латвия, Литва, България, Румъния и Сърбия. Обиколката започва на 12 януари и на 17 януари премиерът трябва да се завърне в Токио.

 

"Ще разширя границите на японската дипломация и ще потвърдя нашата близка координация по въпроса за Северна Корея други неотложни проблеми пред международната общност", заяви Абе на среща на правителството и управляващата коалиция.

 

В понеделник България пое ротационното председателство на Европейския съюз за период от шест месеца, припомня Киодо. Визита на премиера в Естония - предишният председател на Съвета на ЕС - бе планирана през юли миналата година по време на европейската обиколка на Абе. Но премиерът трябваше бързо да се прибере в Япония заради бедственото положение, предизвикано от поройни дъждове на остров Кюшу.

 

През 2019 г. България и Япония ще отбележат 110-годишнината от историята на обмена между тях, а също и 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения.

 

Любопитно е, че двете страни допреди няколко седмици не бяха уточнили конкретната година, в която София и Токио започват дипломатическите си отношения. В съобщение на посолството в София се казва, че през декември 2014 г. две работни групи са започнали да проучват въпроса и след три години работа е установено, че събитието е станало през 1939 г. Дипломатически ноти по този повод бяха разменени на 1 ноември 2017 г.

 

Досега най-високопоставената визита от Япония е била през 1979 г. - на тогавашния престолонаследник принц Акихито и принцеса Мичико (настоящите император и императрица на Япония). Акихито ще абдикира през април 2019 г. в полза на сина си принц Нарухито. През 2009 г. на посещение в България бяха техни Императорски Височества Принц и Принцеса Акишино.

 

Последното посещение на министерско ниво бе през 2007 г., когато министърът на външните работи на Япония Таро Асо бе в България с бизнес делегация.

 

След 1989 г. Япония е една от страните, помагащи за прехода от плановата комунистическа икономика и в следващите 17 години са отпуснати общо около 90 милиарда йени - крадити, дарения и техническо сътрудничество. След приемането на България в ЕС статутът на страната се променя и тази помощ спира, закрит е и офисът на агенцията за международна помощ JICA.

 

Сред по-известните обекти с японско участие са разширяването на пристанище Бургас, строителството на софийското метро и контейнерните терминали в портовете Варна и Бургас.

 

Източник

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така ми преведе Гугъл един от коментарите под публикацията на японския премиер в Инстаграм:

 

har.yamТова е безопасна и подредена страна, в която са разположени вендинг машини? Това е страна, където пластмасовите вериги са добре. Добре е, че такава етика ще бъде универсална в света

 

оригинал-自販機が外でも無事な秩序ある国ですよ?プラスティックの鎖でも大丈夫な国。そんな倫理観が世界共通になると良いですね

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...