Jump to content

Byousoku 5 Centimeter (2007)


Ragnos

Recommended Posts

79674l.jpg

5 сантиметра в секунда

СВАЛИ ФИЛМА (HD)
СВАЛИ ФИЛМА (DVDRip)

ОНЛАЙН С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ

 

## Режисьор : Макото Шикай
## Жанр : всекидневие, училищен живот, романс
## Година : 2007
## Език : японски
## Времетраене : 63 минути
## Държава : Япония
## Резюме : "5 сантиметра в секунда" е кратък филм в три части, разказващ историята на Тоно Такаки и Шинохара Акари: момче и момиче, които са били близки приятели в детството, но с времето постепенно са се отчуждили. Такаки обаче все още помни дните, които двамата са споделяли, и се пита дали някога ще получи възможността да се срещнат отново...

 

:essub:

## Трейлър :
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качихме анимето с нашия превод в Замунда. Обновени линкове в горния пост. Ако някой го е пропуснал или иска да го изгледа отново, сега му е паднало. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледането на първото ми аниме вече е факт.

 

Не знаех какво да очаквам, като седнах да го гледам, но... определено останах очарована.

Много ми допадна завършекът му.

 

Особено това, че нямаше сладникав или драматичен край. А същевременно подсказа достатъчно какво да очакваме. Но и развихря фантазията за някое и друго продължение.

 

 

Поздравления и за превода, който също допринесе за удоволствието от гледането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези, които не са фенове на анимето- направете компромис и вижте това тук. За разлика от останалите представители на жанра, в "5 сантиметра в секунда" не става дума за фантастика, роботи с мечове или нещо подобно. Макото Шинкай успява да пресъздаде болезнено реално живота, такъв какъвто е. Артът, визията и цветовете нямат аналог. Лично аз такава любов към детайла не бях виждал. Музиката на Тенмон е толкова нежна и простичка, че буквално докосва всеки клавиш в душата. Сценария и диалозите са на изключително високо ниво, за каквото 90% от сегашните филми могат само да мечтаят.

Този филм не ви го препоръчвам, а буквално ви заповядвам да го гледате!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eдна дума: шедьовър! По - красиво аниме няма сигурно. То не е графика, не е музика, не е история, не е чудо. Може и като се замислиш да са само рисунки, но и до ден днешен твърдя, че аниметата са по - невероятни от филмите. При действителни персонажи, колкото и да не е, всички гледаме и външност и се впечатляваме и от други неща. Тук просто се гледа и се изчезва в историята. Поплаках си прилично, но то пък и пусти японци, защо двама от всеки трима като че ли остава безнадеждно сами и нещастни.

Този филм не ви го препоръчвам, а буквално ви заповядвам да го гледате!
Напълно поддържам колегата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eдна дума: шедьовър! По - красиво аниме няма сигурно. То не е графика, не е музика, не е история, не е чудо. Може и като се замислиш да са само рисунки, но и до ден днешен твърдя, че аниметата са по - невероятни от филмите. При действителни персонажи, колкото и да не е, всички гледаме и външност и се впечатляваме и от други неща. Тук просто се гледа и се изчезва в историята. Поплаках си прилично, но то пък и пусти японци, защо двама от всеки трима като че ли остава безнадеждно сами и нещастни. Напълно поддържам колегата.

 

Same here. Взе ми буквите от пръстите. :lol: Анимето си е един път,на един дъх. Опасявам се обаче,че малко хора биха го разбрали. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много красиво и нежно (макар и тъжно) аниме... Невероятна история. Буквално ме омагьоса. Във възторг съм.

Думите са някак излишни, трябва да се гледа и да се почувства.

Първото аниме, което гледам, но със сигурност не и последното.

Редактирано от zaharchee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От много време се канех да гледам това аниме и днес го направих! Останах очарована от историята, графиката, всичко беше поднесено по невероятно красив начин, не съм гледала по-съвършен филм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Присъединявам се към положителните коментари за това аниме. Непременно трябва да се гледа. Истинско съвършенство във всяко едно отношение. Гледайте,почувствайте,насладете се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да се отчета и аз така и така го изгледах вчера..Безспорно красива история, която определено може да те накара да се замислиш, гарнирана с невероятен арт от който сякаш лъхаше живот – така бяха направени някои неща, че човек има чувството, че се слива с действието в сцените. Особено ми харесаха как бяха направени влаковете като човек навъртял доста километраж и спомени с тях (макар и доста от които не особено приятни, но все пак сантимента си е сантимент). Диалозите бяха смислени и пропити с чувствата на героите – една история за чистотата и силата на първата и истинската любов. Обаче при все тея всичките плюсове мен лично това аниме не ми въздейства особено. Нещата така както аз ги виждам са че първата любов колкото силна и незабравима да е тя е нещо преходно и преодолимо. Да човек може да се връща назад в мислите си и да бърника из позабравени чувства, но да живееш с това бреме постоянно и да се чувстваш непълноценен, а точно това стана с главният герой тук е как да го кажа...леко пресилено и далеч от реалността. А все пак като гледам филм или сериал най важният критерий ми е впечатлението оставено от историята и това доколко тя е предизвикала интереса ми в процеса на гледане.

 

Както и да е..доброволно се слагам при неразбралите защото така или иначе този филм има прекалено много достойнства на фона на които моите виждания изглеждат незначителни, а и може би с времето съм станал прекалено циничен за да оценя красoтата на тази история. :rolleyes: Определено бих дал и моите препоръки наред с тези на коментиралите преди мен, но не бих го изгледал втори път..доста далече съм от типажа на хората, които биха го гледали отново и отново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ашколсун! :D Не се бой, и аз не му се трогнах много на първо гледане, даже не си спомням какво ме накара да се захвана с превода. Май нещо Андрю ми го пробута или беше обратното, бъбрека ми изневерява. Обаче след безумния шестмесечен превод, дето ми скъси животеца, този филм съм го изгледал от начало до край над 20 пъти и успях да вникна малко повече в цялостната картинка и така историята ме зарази. Съветвам те да не бързаш да отхвърляш повторното гледане с лека ръка, просто, ако решиш да го правиш, трябва да имаш подходящо настроение за целта. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми хареса драмата и силата на чувствата. Все пак ми допадна психологическата нишка, а колкото до това дали главния герой се чувства непълноценен е въпрос на гледна точка. Според мен той продължава да живее и без тази първа любов, но с някаква липса, която да усеща в миговете, когато е самотен. Лично аз съм чувствала подобно нещо не само заради човек, а дадена ситуация, която ме е трогнала и искам да се върне, но знам, че това е невъзможно. Разбира се, миналото се загърбва, но емоциите могат да изникнат най-неочаквано, колкото и време да мине.

 

Анимето си струва. Артът - също. Въздействието - о,да! Препоръчвам го. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо завърших книгата, по която е правено лентата. Шинкай бил и писател. Много приятна. Отразява безупречно показаното в анимето. Но както той казва в послеслова, двете форми се допълват, за да дадат едно цялостно усещане, пълно с носталгична меланхолия. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уникално нещо е този филм.... то е като наниз от емоционални импресии, привидно несвързани, защото е творен със сърцето, а не с разума.

На пръв поглед травиална история - юношеска любов, несбъднати мечти, закъснели влакове.... но всъщност е един каймак от най-висши трепети на душата, които само човек със сходни вибрации може да усети и да ги въплъти в анимация. Не знам как го правят японците, наистина не знам. Но е уникално. Толкова далечно от всичко останало в англо-саксонския свят, което преди всичко се движи от финанси, пари, филми за печалба и затова пада в неизбежния коловоз на печелившият жанр  - малко интрига, малко зло, малко любов, доза адреналин, хепи енд....

Това, без страх, мога да кажа е жанра на бъдещето, където нещата ще се творят в сърцето и пречупят през душата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 8.12.2022 г. at 10:44, ukio написа:

Ето ревю на книгата.  До неделя е представена на Панаир на книгата в НДК.

Тази книга има ли нещо общо с мангата? Или са две различни неща. Мангата я четох наскоро и е чудесно допълнение към филма, тъй като има доста надграждане на фабулата, която предполагам е изключена от филма поради бюджетни ограничения или режисьорски решения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...