Jump to content

Recommended Posts

p24960_p_v7_aa.jpg

The Road Home

Пътят към дома


Оценка в IMDB: 7,7



Държава: Китай
Година : 1999
Жанр : драма, романтичен
Официален сайт - linkzq7.gif
Режисьор : Джан Имоу
Сценарист: Бао Ши
Оператор: Хоу Юн
Музика: Сан Бао
В ролите : Джан Дзъй, Сън Хунлей, Джън Хао, Джао Ю Лиан
Времетраене: 86мин.
Език: мандарин
Използвал съм за основа субтитрите на SОFТIТLЕR, благодаря на parab, за помощта при редакцията.


Свали филма

:essub:

 

Сюжет:


Кадър върху порцелан

Вземете стиха на Джан Цзю-лин: “Тук без теб сама останах, тъжно идват ден след ден./ Виждам нишки върху стана, неразплетени от мен.” Вземете духа на “Като гореща вода за шоколад” на Алфонсо Арау; страстта от “В настроение за любов” на УОн Карвай и драматичната природа на Куросава. В тази особена смесица по китайски витае и “Пътят към дома” на Джан Имоу. С филигранна емоция се разказва историята на любов, траеща цял живот. Инженерът Юшен пристига при майка си в родното село за погребението на баща си. Оттук тръгва историята на родителите му, случила се през 50-те години. Ди (Джан Дзъй, “Тигър и дракон”) се влюбва в новопристигналия млад учител. И напук на договорените бракове изразява любовта си. Това е. В “Пътят към дома” порцелановата визия на Джан Имоу не само разкрива подтеми, но и съвършено звънти. Знамето дискретно е подменено с тъкано червено платно за късмет; пътят води само към обичания човек; черно-бялата съвременост отстъпва на цветните спомени. Почти нищо не се изрича. Каквото и да се случи, вечните нишки на любовта говорят сами. И остават неразплетени върху стана.

Автор: Андроника Мартонова

Награди и номинации

* 2000 Golden Rooster Awards
o Best Picture
o Best Art Direction — Cao Juiping
o Best Director — Zhang Yimou
* 2000 Hundred Flowers Awards
o Best Film
o Best Actress — Zhang Ziyi
* 2000 Berlin International Film Festival
o Silver Bear — Jury Grand Prix
o Prize of the Ecumenical Jury
o Golden Bear (nominated)
* 2000 Ljubljana International Film Festival
o Audience Award
* 2001 Bodil Awards
o Best Non-American Film (nominated)
* 2001 Sundance Film Festival
o Audience World Cinema Award
* 2001 Chicago Film Critics Association Awards
o Best Foreign Language Film (nominated)
* 2001 Fajr Film Festival
o Crystal Simorgh for Best Film, International Competition
* 2001 Florida Film Festival
o Audience Award for Best International Feature Film


Лично мнение: Едва ли мога да опиша филма по- добре от д-р Мартонова, но все пак ще се опитам да дам мнението си за него.
Лично за мен, това е най- добрата лента на Имоу. Всеки кадър, всеки жест, всеки лъч светлина, всеки цвят, всяка дума, всичко в този филм е изпипано до съвършенство. Още в първите минути Джан Дзъй само с езика на тялото си ме направи роб(а този филм е нейния дебют в киното), оставяйки ме съпричастен до последния кадър с нейната съдба. Няма толкова простичко и същевременно толкова изящно описана любов в света на киното, както в тук. Силно ме впечатли начина по който е представена съвременната действителност и миналото- много оригинално. Музиката е изключителна и идеално допълва визуалното пиршество. За мен "Пътят към дома" е просто безупречен и го препоръчвам горещо.

Лична оценка: 10/10

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма е просто невероятен....наистина е най-добрата творба на Джан Имоу. Освен с прекрасната си история, филма , впечатлява и с отличните режисьорски решения. Не съм филмов критик, и все още не съм израснала дотам да говоря за гениалност на филмови произведения и техните режисьори, но чувствам, че този филм и този режисьор са именно такива. Той няма два филма,които да си приличат по начин на заснемане. В плота, може би,но и не и в пресъздаването на историята."Пътя към дома" малко ми напомни на "Под клонките на глога" по историята и избора на историческо време. Разбира се, двата филма са различни. Тук ми направи впечатление избора на чернобяла картина в началото ,преди да се разкаже същинската история... това беше едно от нещата ,които най-много ми харесаха...

друго нещо, което ми направи впечатление беше наслагването на една картина върху друга... много,много красиво се получи..и съчетано с прекрасната музика... как да не го нарека гениално.. ?

Филма е невероятен, гледайте го, няма да съжалявате.

 

 

Благодаря за субтитрите и това,че го качихте в Замунда..търсех доста отдавна линкове за сваляне и веднага щом видях,че е качен го дръпнах.Благодоря

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано на мен филма ми беше малко скучен ... ако е имало някакъв скрит смисъл, то той ще да е бил много добре и дълбоко прикрит. Пък може би ми липсва философски поглед, който да ми помогне да разбера символиката на този път :huh: .

Гледах го само и единствено заради Джан Дзъи, тъй като всички филми с нейно участие (които съм гледала до сега) адски много ми харесват и са изключително качествени, но това не важи за този филм <_< .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът е много простичък - няма никаква философия, нито скрит и покрит смисъл. Това е история за живота, за любовта и смъртта в най-чистия й вид - без изцепки, без клишета и без излишен блясък. Реалността в очите на може би най-добрия китайски режисьор в момента. smile.gif

 

Старото ми мнение от Нед 21 Фев 2010 - 21:16.

 

 

 

"Там има нещо, съвършено и с неясни очертания, което е съществувало още преди Небето и преди Земята. Тихо, невидимо, неизменно, бидейки здраво установено, непрестанно, неуморно, циркулиращо, то е могло да бъде майка на света.
Не зная името му, назовавам го Дао /път/" (Лао Дзъ)


Eй, най-накрая и аз да го изгледам! Не знам как съм го проспал тоя филм на Имоу. Историята е толкова човешка и трогателна, че ми се прииска да прочета оригиналното произведение, по което е правена екранизацията. Част (но не само) от достойнствата на лентата са прекрасната музика, красивите есенно-зимни пейзажи и похвалната последователност на сюжетната линия. Филмът започва и свършва с кадрите на пътя. Да не забравя и изключителната актьорска игра, която е толкова естествена, че в един момент забравяш, че гледаш филм и може да се почувстваш като участник в напълно реална ситуация.
Дори да не сте чували името Джан Имоу, дори да не сте гледали други негови филми, работата на майстора ще говори сама за себе си. За всички ценители на сериозното китайско кино: горещо препоръчвам този филм! 10/10

* * *
Само едно нещо не разбрах:

Какъв беше онзи "учител", дето не знаеше колко прави 36 по 100 и трябваше да пита кмета? :green:



А, да, щях да забравя... Тоя идиот, дето е правил субтитрите, се е справил почти отлично. Добре че не съм му редактор, щото щях да остана хептен без работа. ;) Ако някой разбере кой е, да ми каже, че си имам едно аниме, дето му трябват поправки...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...