Jump to content

Harmonium (2016)


Recommended Posts

spacer.png

 

Harmonium (淵に立つ)

Страна: Япония

Също така известен като: Fuchi ni Tatsu

Премиера: 08 Октомври 2016

Времетраене: 119 мин.

Жанр: Драма

Режисьор: Koji Fukada

Субтитри: Английски

:imdb:

           

Участват:

                                 Tadanobu Asano като Kusataro Yasaka                              

Mariko Tsutsui като Fumie Suzuoka

Kanji Furutachi като Toshio Suzuoka

                                  Taiga като Takasi Yamagami                                   

Momone Shinokawa като Hotaru Suzuoka

Takahiro Miura като Atusi Sitara

Kana Mahiro като Hotaru Suzuoka (8 years later)

 

Резюме: 

Машинистът Тошио живее спокойно, когато му се обажда старият му приятел Ясака, наскоро освободен от затвора. Тошио дава работа на Ясака и го приютява в дома си. Но присъствието на Ясака променя отношенията в семейството.

Японският режисьор Коджи Фукада създава психологически трилър, който изследва крехките отношения в едно семейство. Тошио и Акие живеят щастлив, но предвидим живот с малката си дъщеричка Хотару. Един ден в малката фабрика на Тошио се появява някогашния му приятел Ясака, наскоро освободен от затвора. Тошио му предлага работа и стая в дома си. Скоро Ясака започва да флиртува с Акие и да наставлява Хотару. Когато тайните му излизат наяве, развръзката е катастрофална.

 

Награди:

Jury Prize - 2016 (69th) Cannes Film Festival - May 11-22, 2016

11th Asian Film Awards - Best Actor (Tadanobu Asano)

 

 

Свали :click:  :click:

 

Свали с български субтитри :click:  :click:

 

Български субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Асано е идеалният мистериозен герой, който оставя само въпроси, след появата си. 

Не се учудвайте, ако не получите отговори на всички питания, които ще събетере по време на гледането. Това е характерно за голяма част от японските филми, понеже в основата си те по-скоро изследват чувства и показват реакции, действия или недействия. Но такива са условията на самия живот и той не винаги дава отговори на загадките около нас. Ето това харесвам в повечето случаи у японските режисьори. Умеят да ни представят история за насилието, без то реално да е показано на екрана. Зрителят вижда само последицито от него, което е далеч по-интригуващо и задълбочено като изследване на човешката психика.

Преди време гледах друг филм на същия режисьор - Au revoir l'été. Там имаше изключително заснети кадри, но ще видите, че и тази лента не отстъпва по уникални, запомнящи се картини. Свързващата нишка в двете продукции е участието на Фурутачи и Тайга. Първият неизменно присъства във всяка лента на Фукада. Вторият младеж е изключително талантлив, но в никакъв случай не се набива на очи. Тук ще видим и съвсем малка поява на Такахиро Миура.

Семеен филм за престъпление, наказание, изкупление и прошка, показани още по-осезаемо на фона на религията. Какво се случва, когато човек допусне до личното си пространство един странник, появил се незнайно откъде. Всички изпълнители бяха безупречни, но доминант в лентата беше Асано. Дори с по-малко осезаема роля, неговото присъствие остана в отсъствието му на екрана до финала, дори след него. 

Семейна драма, с бавно темпо и криминални, мистериозни елементи. Така определям заглавието. Краят е отворен и дава храна за размисъл, каквата всъщност е и целта на голямото кино.

Проектът за "Хармониум" стартира за Фукада като резюме, написано през 2006г. Затрудненията му по финансирането го принуждават да направи през 2010г. филм, наречен Hospitality, който се явява пилотна версия на Хармониум. Той също е за натрапник, който идва в живота на семейството и нарушава взаимоотношенията между членовете му. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...