Jump to content

The Whispering Star (2015)


Recommended Posts

qqlQSfJ4g0i4uzYeBWMypLYQKHh.jpg

 

The Whispering Star (ひそひそ星)

Страна: Япония

Също така известен като: Hiso hiso boshi

Премиера: 10 Септември 2015 (Торонто)

Дата на излизане: 14 Май 2016

Времетраене: 100 мин.

Жанр: Sci-Fi

Режисьор: Sion Sono

Субтитри: Английски

:imdb:

           

Участват:

Megumi Kagurazaka като Yoko Suzuki

Kenji Endo

Yuto Ikeda

Koko Mori

 

Резюме: Женският хуманоиден робот за доставки Yoko Suzuki (Megumi Kagurazaka) размишлява върху мистерията на човешката природа, докато пътува из галактиката…

 

 

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9/10

Антиутопия, черно-бял филм, свят в който хора няма, или са на изчезване. Останали са само машини, изпълняващи своите безсмислени задължения, като някакви съвестни хора - служители, превърнати в роботи от скучните си длъжности, които им отнемат галактически огромно време – понякога цял живот. Има ли смисъл за доставка на дребни неща на един клиент да се жертва цял един живот и и хиляди дни? „Всичко в полза на клиента.““Консуматорско общество“. Благородните машини не спират и продължават да работят. Самотата на изолацията, пустотата в млечния път. Безсмислено пропиляните дни. Разрухата, очакването, времето, дали не е твърде късно?

Връщане към ранните му филми. Няма да забравя „Кейко Кесо Кедо“.

Сион Соно е загубил истеричността си и лудостта си, но е запазил способността да прави силни филми и да бъде философ. Нежен финал.

 The_Whispering_Star_ilustracja_tekstu_ka

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Това е кратка поема, която написах за ерозирането на спомените. Ситуирах филма в далечното бъдеще, където не са останали много хора, след войни, природни и човешки бедствия". - Сион Соно

 

Да. Не е лъжица за всяка уста този филм, но е толкова прекрасно заснет и така съзерцателен, че ми се прииска японците да правят повече подобни минималистично-медитативни научнофантастични заглавия. Лентата носи своеобразна красота, която е трудно уловима сред постоянно повтарящи се кадри и компютърни гласове. Напомня за нещата на Тарковски. Веднага си го помислих, още щом започнах да гледам.

Много е бавен, наистина. Това го прави да изглежда нереално дълъг. За търпеливите има награда - черно-бялата кинематография на Хидео Ямамото, която още по-осезаемо разкрива същността на тази притча за саморазрушението и забвението.  Ужсно красиви кадри на опустошението - предупреждение към нас за това, което може да се случи, ако изгубим човешките връзки помежду си.

Самотен андроид пътува в Космоса с една мисия - да доставя пакети (спомени) на жители, разпръснати из Галактиката. Роботът се опитва да разбере нуждата да се изпращат подобни обекти. (Паралел с някои хора днес, които продължават да изпращат писма по пощата, въпреки наличието на новите технологии) Защо хората са емоционално привързани към такива неща? След срещите с човешките същества, хуманоидът започва да осъзнава способността на предметите да съхраняват паметта. 

Сценарият е писан от Соно през 1990г. Филмът е доразвит с идеята за трагедията във Фукушима. Всички хора в лентата живеят на места, които приличат на Фукушима. Част от артистите са истински жители на градовете Намие, Томиока и Минамисома от този регион.

Любими кадри: с бабата и човекът с колелото.

Единственият въпрос, на който не успях да си намеря задоволителен отговор е, защо лентата има само 1 цветен кадър?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре се навършват 10 години от земетресението в Тохоко. Нека си припомним големите филми, посветени на последствията от него!

Соно ми върна надеждата в научната фантастика с този успех. Гледайте!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...