Jump to content

Истина без срок на годност


Recommended Posts

     Открих форума и сайта случайно, не знаех, че в България има подобна... група, която се занимава официално с фенщина към изтока. Тoва до някаква степен ме накара да мисля, че евентуално с някои от хората тук бихме могли да намерим общ език.

Причината, поради която отворих тази тема е, че винаги съм вярвала, че колкото и голям темерут да си, в теб има останала човещинка. Напоследък тези ми убеждения започват много сериозно да се разколебават.

 

     Сравнително скоро изрових уличаващи факти за смъртта на единия от китристите на X Japan, факти, които много хора биха предпочели да си останат заровени и гниещи под земята. Те разкриват, че смъртта на Тайджи Савада изобщо не е била самоубийство.

Но това вече е на различно ниво, не става дума за нечия диета или мирни убеждения, става дума за убийство, което е подсъдно.

Причината да изпитвам несигурност е, че и преди съм се сблъсквала с апатията на хората. Но ако има шанс поне един да чуе това, което имам да кажа, ще го кажа. Понеже тук става дума за човешки живот, отнет по насилствен начин.

 

 

 

     На 12ти юли 1966 година в Ичигава, Чиба, Япония се ражда момче, наричат го Тайджи. Той е средното от трите деца на семейство Савада, съперничи на по- големият си брат, скача на бой на всеки, обидил малката му сестричка, запленен до такава степен от музиката, че напуска гимназия само за да се премести в училище с музикален клас, купува първата си китара в гимназията.
Следващите години са ясни – събиране на банда, първи концерти в малки клубове, подражаване на Kiss, Beatles, Motorhead... Следва запознанството му с изгряващите и сега наравно с Ози и Металика - X Japan, а когато неговият приятел и пример за подражание Хиде умира при нелеп инцидент, това е началото на края за Тайджи.
Започват алкохолна зависимост, наркотици, епилепсия, опити за самоубийство, раздяла с жената, която е обичал и в момента, в който отново открива пътят си, той е убит.

 

     На 17ти юли 2011 година Тайджи Савада умира в Сайпан, Северни Мариански острови, където е изпратен след агресивно поведение по време на полет на самолет на Делта Еърлайн. Очевидци твърдят, че той е имал разгорещен спор с жена, разпозната като неговият мениджър Теруми Китами, която го е изнудвала за пари. При кацането на самолета Тайджи е задържан, на 14ти е закаран за спешна интензивна грижа в болницата с мозъчна смърт, където на 17ти официално е обявен за мъртъв, след като лекарите са убедили майка му и годеницата му да изключат живото-поддържащите машини.

     Официалната версия за смъртта му е самоубийство. В ареста твърдят, че Тайджи се е опитал да се обеси в килията си на чаршафите, Томоми Акатсука, неговата годеница настоява, че по шията му не е имало следи от задушаване.
За това пък е имал много белези по гърдите си, черна лепенка около устата си, лицето му е било подуто, бил е оставен сам без лекарски грижи в стаята, ръцете му все още са били в белезници.
Томоми съобщава за доклада, че е получавала съобщения от него след момента, в който той е бил арестуван и не е имал достъп до телефон, различни от обичайните съобщения между партньори. В съобщенията от нея е било искано да изпрати 700 000 йени в сметката му, сметка, до която неговият мениджър също е имала достъп.
     Семейството на Тайджи е поискало аутопсия, лекарите са отказали под претекст, че тялото трябва да бъде балсамирано ако ще бъде транспортирано обратно със самолет за погребението му. През това време Теруми изисква тялото на Тайджи и извършва кремация. Докладът по случая му е унищожен, а тя изчезва безследно.

     Томоми завежда иск до Министърът на външните работи случаят на Тайджи да бъде подновен, до ден днешен отговор няма. Тя организира петиция в подкрепа на исканията си, която достига едва 3000 гласа от нужните 10 000.

 

 

     Укриване на доказателства, лъжесвидетелстване, кремирне на тялото на починалия без аутопсия – това ми звучи като убийство.

     Как може петдесет килограмов мъж да увисне с цялата си сила на шията си и да не получи никакви белези? Как може без външна намеса здрав, прав, ходещ човек просто да умре един ден? И как може без законни причини тялото му да бъде предадено на трето лице, което няма никакви законови права и роднински връзки с него? Защо лицето не се е появило за коментар? Кой е изпращал съобщенията с искане за пари от телефона на Тайджи при положение, че той вече е бил в ареста?

      Приятелите на Тайджи и хората от неговата бивша група избягват да коментират и рядко споменават името му. Популярен, обичан, невероятно красив и талантлив,Тайджи Савада изчезва за света и хората спират да питат за него. Онези същите, крещейки името му по концертите, имитирайки стила му на обличане и прическата му, сякаш никога не го е имало.

 

 

 

Аз и мои съмишленици създадохме сайт, наречен Просрочена истина. В момента работя по превеждането на No sei to shi - автобиографичната книга на Тайджи, стигнала съм до половината. Скоро налице ще бъде и книгата на годеницата му, в която подробно е описано всичко около съмнителната му смърт. От скоро имаме и фейсбук страница.

 

Тук има подробна информация за случилото се на английски език, която скоро ще бъде преведена и достъпна на български.

 

 

 

Като финал... Не знам какво да кажа. Може би до такава степен сме свикнали с мизериите и жестокостите, че подобни неща не ни правят впечатление. Хората рядко се инересуват от съдбата на другите, освен ако подобна съдба не връхлети тях самите. Тогава очакват с готовност всички да споделят тяхната трагедия и техните тревоги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям начинанието ти и когато преведеш автобиографията, ще се радвам да гостуваш в радиото и да споделиш повече. Не си спомням много за смъртта на Тайджи. Помня, че прочетох съобщение за нея, но други подробности - не. Истината трябва да се разбере!

Може да пробваш и да потърсиш спонсори за издаването на книгата. Например посолството. Или някоя фондация. Имаше една, която финансира изложбата на косплеърите. И аз ще разпитам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това вече е нещо, очаквах да ме замеряте с домати :D Благодаря за подкрепата! Тъжната истина е, че на повечето хора не им пука, дори на феновете на Х. Каквото и да говорим Хиде беше център на вниманието през цялото време. Не ме разбирай погрешно, страшно харесвам Хиде, но в случая става дума за убийство.

В началото реших, че е гневен протест на отчаяни фенове, загубили свой идол, годеницата му повежда петиция до външният министър, едва ли е от нямане на работа.

 

Не знам какви спонсори, авторските права си се водят негови, не съм сигурна, че мога да преиздам нещо на друг автор, но ще поразпитам.

Въпроса е другаде, хората съветват никой да не ходи в Сайпан, попаднах на една статия, в която фен моли всички други фенове да не се заемат с разследване и да не стъпват там. Това са острови, управлявани от японската мафия, съпругът (или бивш) на Теруми (мениджърът му) държи цялото курортно селище там, имаше слухове, че има връзки с мафията. Един от най- известните басисти в рок музиката просто умря и никой не иска да разследва, а вчера направих корекция в Уикипедия за смъртта му и веднага беше изтрита. Има хора, които не искат да се разчува.

Както и да е, за мен и хората, с които сме подкарали инициативата въпросът е важен, и това мълчане е обида към паметта на Тайджи, който и без подстрекателства си падаше бунтар и застъпник за истината. Не знам какво ще излезе от цялата тая работа, но се чувствам длъжна да опитам.

 

 

"В моя случай аз не просто се биех, имах силно развито чувство за справедливост, бях същият като героя "Kamen Rider". Докато имаше и безсмислени битки, аз не бях страхливец, който си подбираше битките и чупеше каквото му попадне. Вероятно по тази причина всички казваха: " Определено ще те наричаме Маскиран едач, защитника на правдата."

Заобиколен от приятели, които подвикваха: "Тай чан! Тай чан!", аз все повече започвах да се държа като лидер. Все пак чувството ми за справедливост щеше да направи живота ми откачен. Живота е твърде цинично нещо.

По това време мислех: " Трябва да защитя тези, които са по- слаби от мен, които са важни за мен."

За да направя това, дори до ден днешен оставам на мнение, че ако видя слаб човек или някой, който е потискан, трябва да им помогна, и се чувствам изпълнен с енергия да направя нещо за тези хора."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех! Много райдърски казано. В автобиографията на Джеки има подобни разсъждения. Явно всички големи артисти на изток са се срещали с мафията. Страшно е. Обаче ако човек не преодолее страха, е по-лошо.

Ти от английски ли превеждаш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Английски и тук таме японски. Ама ми помагат с японския :rolleyes:

Като оствим настрана, че е бил известен китарист и рокаджия, Тайджи е бил (защо бил, беше, още не са станали шест години) страхотен човек. Начина, по който говори за Хиде в книгата си, и въобще цялата му концепция е разтърсваща. Да, палел е от четвърт и е спорел почти постоянно с Йошики, но само защото е смятал, че в бандата трябва да има равноправие. Мисълта ми беше, че не правя това от фенщина. Правя го заради човека, не заради звездата. Не е редно подобно нещо да се случи с него и всички да си мълчат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. По-важен е човека.

Тези книги са много ценни, особено когато са откровени. Според мен, истината рано или късно излиза. Освен това, възмездие винаги има. На изток много добре знаят тези неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както обещах, първата част от книгата на Томоми е вече факт. Английската версия ми беше предоставена днес следобед и я преведох на български. За нощните птици мога да обещая още по- късно.

Тук

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам мноого, нещо се е о...клепало със сайта, вчера няколко пъти потвърдих и запаметих превода, днес го няма. Максимум до час ще го преведа отново понеже, разбира се, го нямам записан (нямате иконка с череп, виждам), и пак се извинявам. Не, че вината е моя.

 

 

П.С. Сайта беше хакнат. В момента всичката налична информация си е отново на мястото, някои преводи липсват но пълните текстове са качени отново на английски, в момента превеждам на български.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...